Cele 30 de state aliate NATO și-au exprimat vineri îngrijorarea, într-o declarație comună semnată și de Finlanda și Suedia, ca state invitate să adere la Alianță, față de faptul că Rusia nu își îndeplinește obligațiile care decurg din noul Tratat START privind stabilitatea strategică și reducerea armelor nucleare.
“Aliații NATO sunt de acord că noul Tratat START contribuie la stabilitatea internațională prin limitarea forțelor nucleare strategice ale Rusiei și SUA. Prin urmare, observăm cu îngrijorare că Rusia nu a reușit să respecte obligațiile obligatorii din punct de vedere juridic în temeiul noului Tratat START”, se arată într-o declarație emisă vineri de Consiliul Nord-Atlantic.
Aliații arată că refuzul Rusiei de a convoca o sesiune a Comisiei consultative bilaterale în termenul stabilit prin tratat și de a facilita activitățile de inspecție ale SUA pe teritoriul său începând cu august 2022 împiedică Statele Unite să își exercite drepturi importante în temeiul tratatului și subminează capacitatea Statelor Unite de a verifica în mod adecvat respectarea de către Rusia a limitelor centrale ale tratatului.
“Statele Unite respectă noul Tratat START”, mai subliniază statele aliate.
Aliații NATO continuă să considere că un control eficient al armelor reprezintă o contribuție esențială la obiectivele noastre de securitate.
Consiliul Nord-Atlantic precizează că noul Tratat START rămâne în interesul securității naționale al tuturor statelor, inclusiv al aliaților NATO.
“Aliații NATO au salutat acordul din februarie 2021 dintre Statele Unite și Federația Rusă privind prelungirea cu cinci ani a Noului Tratat START. Cu toate acestea, nerespectarea de către Rusia subminează viabilitatea Noului Tratat START. Facem apel la Rusia să își îndeplinească obligațiile care îi revin în temeiul tratatului prin facilitarea inspecțiilor New START pe teritoriul rus și prin revenirea la participarea la organismul de punere în aplicare a tratatului”, a mai transmis Alianța.
Statele Unite au acuzat marți Rusia că a încălcat Noul Tratat START, ultimul pilon major al controlului armelor nucleare după Războiul Rece între cele două țări. Washingtonul spune că Moscova refuză să permită activități de inspecție pe teritoriul său.
Tratatul a intrat în vigoare în 2011 și a fost prelungit în 2021 pentru încă cinci ani, fiind una dintre primele și singurele acțiuni comune ale președintelui american Joe Biden și ale omologului său rus, Vladimir Putin.
Prelungirea noului Tratat START asigură limite verificabile pentru ICBM-urile, SLBM-urile și bombardierele grele până la data de 5 februarie 2026. Regimul de verificare al noului Tratat START permite SUA să monitorizeze modul în care Rusia se conformează cu obligațiile ce decurg din tratat și oferă o perspectivă mai mare asupra poziției nucleare a Rusiei, inclusiv prin schimburi de date și inspecții la fața locului care permit inspectorilor americani să urmărească forțele și instalațiilor nucleare rusești.
Noul Tratat START, semnat în 2010 de președinții Barack Obama și Dmitri Medvedev – ultimul tratat major dintre SUA şi Rusia -, limitează arsenalele celor două ţări la 800 numărul de lansatoare şi bombardiere grele şi la 1.550 numărul focoaselor nucleare, adică o reducere de aproape 30% comparativ cu limita anterioară stabilită în 2002.
Cele două țări dețin împreună aproximativ 90% din focoasele nucleare ale lumii.