Emmanuel Macron: Este posibil un acord special între Marea Britanie şi UE după Brexit

Un acord special între Marea Britanie şi Uniunea Europeană este posibil după Brexit, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron într-un interviu pentru BBC, care a difuzat sâmbătă fragmente, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă va exista o soluţie aşa cum îşi doreşte Marea Britanie, preşedintele francez a răspuns: „Bineînţeles”.

Foto: Emmanuel Macron și Theresa May (sursă: www.twitter.com/EmmanuelMacron)

“Însă această cale specială trebuie să fie compatibilă cu menţinerea pieţei unice şi a intereselor noastre colective”, a declarat Macron în interviu, vorbind în engleză.

El a atras atenţia că Marea Britanie nu poate avea, ”prin definiţie”, acces total la piaţa unică, din moment ce nu va mai fi membru al UE. Macron a precizat că soluţia “ar putea fi ceva între acces total şi un acord comercial”.

Emmanuel Macron a mers pentru prima dată în Marea Britanie de când a devenit președintele Franței în urma alegerilor din luna mai a anului trecut, în contextul în care Londra încearcă să își consolideze legăturile înainte de a părăsi Uniunea Europeană, pe 29 martie 2019.

Marea Britanie nu are însă  dreptul de a semna acorduri comerciale de tip bilateral atât timp cât încă este membră a Uniunii Europene. „Este vorba de o situaţie juridică foarte simplă. Toată lumea poate discuta cu toată lumea, dar poţi semna acorduri bilaterale cu un stat terţ abia după ieşirea din UE. Până atunci, nu se poate”, declara Frans Timmermans la începutul anului trecut.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat în mai multe rânduri că nu este de acord ca Marea Britanie să negocieze acorduri bilaterale deşi încă este membră a Uniunii Europene.

În procesul tratativelor privind Brexit nu vor exista negocieri și înțelegeri bilaterale între Londra și țările europene, ci doar negocieri între Marea Britanie și o singură echipă europeană care va exprima vocea UE-27, a declarat președintele Klaus Iohannis într-un interviu acordat în exclusivitate CaleaEuropeana.ro în luna mai a anului trecut. 

Marea Britanie şi Uniunea Europeană au convenit în decembrie deschiderea unei noi faze a negocierilor, inclusiv asupra viitoarea lor relaţie comercială.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.