Emmanuel Macron face apel la Donald Trump să nu rupă acordul cu Iranul, sugerând “un dialog mai exigent”

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a precizat duminică că i-a solicitat omologului său american, Donald Trump, să nu rupă acordul nuclear cu Iranul, având în vedere că acest lucru s-ar putea rostogoli ca un bulgăre de zăpadă și ar putea provoca o reacție similară și în dosarul nord-coreean, informează Politico Europe.

“Ceea ce i-am spus a fost să nu rupă acordul”, a precizat Macron pentru TF1 și LCI în cadrul primului său interviu televizat de când a preluat fotoliul de la Palatul Elysee. “După aceea, i-am sugerat să avem un dialog exigent, să continuăm să efectuăm controale, dar să fim mult mai exigenți cu Iranul în ceea ce privește activitatea sa balistică“, a completat președintele Franței.

Președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel și premierul britanic Theresa May au publicat vineri o declarație comună în care avertizează Statele Unite să nu ia decizii unilaterale care ar putea afecta acordul nuclear cu Iranul: “Încurajăm Administrația și Congresul SUA să ia în considerare implicațiile pentru securitatea SUA și a aliaților lor înainte de a face orice pași care ar putea submina JCPOA, cum ar fi impunerea din nou a sancțiunilor împotriva Iranului ridicate conform acordului”. JCPOA este Planul Comun și Cuprinzător de Acțiune semnat în 2015 de cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU (SUA, Rusia, China, Regatul Unit și Franța) și de Germania, pentru a îngheța programul nuclear militar al Iranului. “

Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene , a reacționat la discursul de vineri al lui Trump pe tema acordului arătând că acesta nu poate fi renegociat. Comunitatea internațională nu poate anula un acord care funcționează, a insistat ea, notează Agerpres.

Ministerul rus de externe a comentat poziția președintelui american — care a refuzat să certifice respectarea acordului nuclear de către regimul de la Teheran — insistând că în diplomația internațională nu este loc pentru retorica amenințătoare și agresivă, care este sortită eșecului. Rusia, care are drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU, a făcut cunoscut că nu poate fi vorba despre o reluare a sancțiunilor Organizației Națiunilor Unite împotriva Iranului.

Întrebat dacă el crede că Trump este “periculos” sau “imprevizibil”, Macron nu a oferit un răspuns direct. “Discut constant cu președintele SUA pentru că este obligația mea. Acesta este președintele primei puteri a lumii, deci este important să îl implicăm în acest parteneriat, în această abodare multilaterală”, a spus liderul de la Palatul Elysee.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.