Emmanuel Macron i-a prezentat lui Jens Stoltenberg „viziunea franceză despre viitorul NATO” înaintea summitului din iulie al Alianței

 Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, i-a mulțumit președintelui francez Emmanuel Macron pentru „angajamentul său personal puternic față de relația transatlantică” și contribuțiile substanțiale ale Franței la Alianță.
 
În cadrul unei întâlniri ce a avut loc marți la Palatul Elysee, Stoltenberg a subliniat contribuția Franței la grupul de luptă NATO din Lituania și poliția aeriană în statele baltice, precum și rolul țării în lupta împotriva terorismului, inclusiv în Irak și Sahel, potrivit unui comunicat al NATO.

Foto: NATO

Întâlnirea a avut loc în pregătirea summitului NATO de pe 11-12 iulie, la un an după reuniunea la vârf a Alianţei la care preşedintele american Donald Trump, pe atunci nou ales, le-a cerut partenerilor europeni o creştere a contribuţiilor financiare, ameninţând, în caz contrar, cu o dezangajare a Statelor Unite.

Preşedintele Macron a prezentat, la rândul său, „viziunea franceză despre viitorul NATO: aceea a unei organizaţii unite şi soldare, modernizate, utilizându-şi optim resursele în serviciul stabilităţii şi securităţii în zona euro-atlantică, şi credibile şi eficace pentru apărarea noastră comună”, menţionează un comunicat al Palatului Elysee, conform Agerpres.

Uniunea Europeană a lansat în decembrie o cooperare structurată permanentă în domeniile securităţii şi apărării (PESCO), având ca scop dezvoltarea de capacităţi de apărare şi investiţii în proiecte comune. Şeful statului francez propune, în plus, crearea unei forţe comune de intervenţie europene, capabilă să acţioneze în afara NATO. 

Secretarul general a subliniat, totodată, noile provocări aduse de atacurile cibernetice, precum necesitatea de a avea un spectru complet de răspunsuri. „De aproape 70 de ani, NATO a fost temelia securității transatlantice. Fie pe uscat, pe mare, fie în aer. Același lucru este valabil și acum în spațiul cibernetic”, a spus el. Stoltenberg a subliniat angajamentul ferm al Franței față de angajamentul de apărare cibernetică. „Franța deschide drumul, investind 1,6 miliarde de euro și angajând mii de mai mulți experți cibernetici”, a adăugat secretarul general.

Citiți și: Start oficial pentru PESCO. 25 de state membre ale UE, printre care și România, au adoptat o foaie de parcurs pentru punerea în aplicare a cooperării structurate permanente

Cele 25 de state membre care participă la PESCO sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Croația, Cipru, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia, Spania și Suedia. 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.