Connect with us

RUSIA

Emmanuel Macron i-a propus lui Vladimir Putin să supună votului ONU problema ridicării blocadei din portul Odesa

Published

on

©️ Soazig de la Moissonnière / Présidence de la République

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat marți că l-a îndemnat pe omologul său rus Vladimir Putin să abordeze la ONU problema ridicării blocadei din portul Odesa pentru a permite exportul cerealelor ucrainene blocate în această zonă, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Adresându-se presei după un summit european de la Bruxelles în cadrul căruia a fost adoptat cel de-al șaselea pachet european de sancțiuni împotriva Rusiei pentru războiul său împotriva Ucrainei, Macron a declarat că speră ca în următoarele săptămâni să se ajungă la un acord cu Moscova pentru a permite exporturile ucrainene de cereale.

Președintele francez a reamintit că, în ultima convorbire telefonică efectuată împreună cu cancelarul german Olaf Scholz, duminică, i-a sugerat lui Putin „inițiativa unui vot asupra rezoluției la ONU pentru a da un cadru foarte clar acestei operațiuni”.

UE și Uniunea Africană sunt îngrijorate de ramificațiile grave ale războiului asupra securității alimentare.

Mai multe țări africane care depind de cerealele din Rusia și Ucraina au cerut UE să ia toate măsurile posibile pentru a debloca stocurile de cereale și a le transporta către țările care au nevoie de ele. Aproximativ 20 de milioane de tone de cereale sunt blocate în portul Odesa de lângă Marea Neagră, care se află în prezent sub o blocadă rusă.

Macron a declarat că Ucraina ar avea nevoie de o garanție de securitate din partea Rusiei pentru a permite navelor și navelor de transport în vrac să transporte cerealele din Odesa în siguranță, fără a fi atacate. El a adăugat că un cadru al ONU și Turciei vor avea un rol important în desfășurarea acestei operațiuni în Marea Neagră.

El a subliniat că Putin și președintele turc Recep Erdogan au ajuns la „concluzii pozitive” în urma discuțiilor recente pe această temă.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

INTERNAȚIONAL

Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare împotriva lui Vladimir Putin pentru presupuse crime de război în Ucraina

Published

on

© Kremlin

Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis vineri un mandat de arestare împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin pentru responsabilitatea sa în ceea ce priveşte presupusele crime de război comise în Ucraina, de la declanşarea invaziei ruse la scară largă în ţara vecină, relatează Reuters şi AFP, potrivit Agerpres.

“Astăzi, 17 martie 2023, Camera preliminară II a Curţii Penale Internaţionale a emis mandate de arestare împotriva a două persoane în legătură cu situaţia din Ucraina: domnul Vladimir Vladimirovici Putin şi doamna Maria Alekseievna Lvova-Belova”, comisarul prezidenţial pentru drepturile copilului în Rusia, a precizat CPI într-un comunicat.

Vladimir Putin “este prezumat responsabil de crimă de război privind deportarea ilegală a populaţiei (copiilor) şi de transfer ilegal al populaţiei (copiilor) din zonele ocupate ale Ucrainei în Federaţia Rusă”, a adăugat instanţa.

“Crimele ar fi fost comise pe teritoriul ucrainean ocupat cel puţin începând din 24 februarie 2022”, indică în continuare CPI, subliniind că există “motive rezonabile de a crede că domnul Putin este personal responsabil de crimele menţionate mai sus”.

Procurorul CPI, Karim Khan, a declarat mai devreme luna aceasta, după o vizită în Ucraina, că presupusele răpiri de copii fac “obiectul unei anchete prioritare”.

CPI, creată în 2002 pentru a judeca cele mai grave crime comise în lume, anchetează de peste un an eventuale crime de război sau crime împotriva umanităţii comise în cursul ofensivei ruse.

Nici Rusia şi nici Ucraina nu sunt membre ale CPI, dar Kievul a acceptat competenţa Curţii pe teritoriul său şi colaborează cu procurorul acestei instanţe de la Haga.

Moscova a negat în mod repetat acuzaţiile de atrocităţi comise de forţele sale în cadrul “operaţiunii speciale militare”, aşa cum numeşte ea invazia în Ucraina, pe care a declanşat-o la 24 februarie 2022, în ceea ce Occidentul şi Kievul numeşte o agresiune neprovocată şi nejustificată.

Experţii recunosc că este puţin probabil ca Rusia să-i predea CPI pe suspecţi, notează AFP.

Continue Reading

RUSIA

VIDEO Pentagonul a desecretizat înregistrarea video a interceptării MQ-9 Reaper de către un avion militar rus, care a provocat prăbușirea dronei în Marea Neagră

Published

on

© US European Command

Într-un demers rar, Pentagonul a dat publicităţii joi o înregistrare video desecretizată care prezintă interceptarea de către Rusia a unei drone de supraveghere a armatei americane prăbuşită în Marea Neagră marţi, transmite Reuters.

Acesta a fost primul incident direct americano-rus de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, înrăutăţind şi mai mult relaţiile deja tensionate dintre Washington şi Moscova, notează Reuters, potrivit Agerpres.

În înregistrarea video, un avion militar rus de tip Su-27 se apropie foarte mult de drona americană de tip MQ-9 şi deversează combustibil în apropierea ei, în ceea ce oficialităţi americane au descris drept un efort al ruşilor de a provoca pagube aparatului de zbor american care survola Marea Neagră. Înregistrarea video se întrerupe la un moment dat, după o nouă apropiere a aparatului de zbor rus, întrerupere despre care Pentagonul spune că a fost rezultatul coliziunii avionului rus cu drona americană. Înregistrarea se încheie cu imagini cu elicea avariată a dronei, pusă de Pentagon tot pe seama coliziunii cu un avion rus şi care a făcut drona inoperabilă.

Înregistrarea video desecretizată, care are aproximativ 40 de secunde, a fost editată de armata SUA în ceea ce priveşte durata, dar arată evenimentele în ordine cronologică, a menţionat Pentagonul.

Rusia a negat acuzaţiile SUA conform cărora avioanele sale au acţionat imprudent în incidentul de marţi de deasupra Mării Negre şi a susţinut că drona zbura în apropiere de Crimeea, peninsula ucraineană anexată ilegal de Rusia în 2014, îndreptându-se către teritorii revendicate de Rusia. Rusia a susţinut totodată că drona a făcut ”o manevră bruscă” şi din acest motiv s-a prăbuşit, insistând că nu a existat un contact între avion şi dronă.

Washingtonul a anunţat marţi că un avion de vânătoare rusesc Su-27 a lovit o dronă americană MQ-9 “Reaper” pentru culegere de informaţii şi monitorizare. Departamentul Apărării Statelor Unite afirmă că avionul Suhoi a lovit elicea dronei, obligând forţele aeriene americane să o aducă la nivelul mării.

Statele Unite au comunicat că drona efectua operaţiuni de rutină în spaţiul aerian internaţional când a fost interceptată şi lovită de avionul rusesc.

Președintele american Joe Biden a fost informat în legătură cu incidentul prin care  ale Rusiei au doborât, marți, în apele internaționale ale Mării Negre, o dronă militară american MQ-9 Reaper care opera în spațiul aerian internațional, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt pentru securitate națională al Casei Albe, care a condamnat gestul forțelor ruse și a asigurat că SUA nu vor fi descurajate să fie prezente în regiune.

Citiți și New York Times: Drona americană MQ-9 prăbușită în Marea Neagră după ciocnirea cu un avion de luptă al Rusiei a decolat din România

Oficialul american a declarat că, deși au mai existat și alte astfel de interceptări, aceasta a fost demnă de remarcat pentru că a fost “nesigură și neprofesionistă” și a provocat doborârea unui avion american.

“Deci (n.r. – doborârea) este unică în această privință. Dacă mesajul pe care (n.r. – rușii) vor să îl transmită este să ne descurajeze să zburăm şi să operăm în spaţiul aerian internaţional de deasupra Mării Negre, atunci acest mesaj va fi un eşec, pentru că nu se va întâmpla asta. Marea Neagră nu aparține vreunei națiuni. Și vom continua să facem ceea ce necesar pentru interesele noastre de securitate națională în acea parte a lumii“, a mai afirmat John Kirby.

Ulterior, diplomația americană a anunțat că ambasadorul rus la Washington a fost convocat la Departamentul de Stat pentru a protesta față de această acțiune nesăbuită a forțelor ruse.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Canada interzice importurile de oțel și aluminiu din Rusia pentru a limita ”finanțarea invaziei ilegale și barbare a lui Putin în Ucraina”

Published

on

© Chrystia Freeland/ Facebook

Canada a interzis vineri importurile de aluminiu și oțel din Rusia pentru a ”tăia sau limita veniturile care finanțează invadarea ilegală și barbară a Ucrainei”, anunță AFP, citat de Agerpres.

”Ucraina poate și trebuie să câștige acest război. Continuăm să facem tot ce putem pentru a tăia sau a limita veniturile folosite pentru a finanța invazia ilegală și barbară a lui Putin în Ucraina. Canada și partenerii noștri au sancționat deja Banca Centrală Rusă și au plafonat prețul petrolului și al gazelor rusești. Iar acum, ne asigurăm că Putin nu-și poate plăti războiul prin vânzarea de aluminiu și oțel în Canada, în coordonare cu măsurile luate astăzi de Statele Unite”, a anunțat Chrystia Freeland, viceprim-ministrul canadian, care gestionează și portofoliul Finanțelor, într-un comunicat.

Prin intermediul unor modificări de reglementare în temeiul Regulamentului privind măsurile economice speciale (Rusia), importul tuturor produselor rusești din aluminiu, cum ar fi aluminiul brut, foile de aluminiu și produsele finite, inclusiv containerele și alte articole de uz casnic fabricate din aluminiu, este acum interzis.

De asemenea, sunt interzise toate produsele siderurgice primare rusești, inclusiv fierul și oțelul nealiat, semifabricatele și produsele finite, cum ar fi tuburile și țevile.

În 2022, Canada a alocat Ucrainei peste 5 miliarde de dolari sub formă de asistență financiară directă, militară, umanitară și în domeniul imigrației. Aceasta include 2,5 miliarde de dolari în sprijin economic direct, care a fost acordat în totalitate, inclusiv:

  • 1,95 miliarde de dolari sub formă de împrumut prin intermediul contului administrat pentru Ucraina la Fondul Monetar Internațional (FMI), pe care Canada l-a susținut (din care 500 de milioane de dolari reprezintă veniturile echivalente ale obligațiunilor pentru suveranitatea Ucrainei);
  • 500 de milioane de dolari în împrumuturi bilaterale directe;
  • o garanție de împrumut de 36,5 milioane de euro (aproximativ 50 de milioane de dolari) din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru a facilita sprijinul acordat Naftogaz din Ucraina.

În 2021, Canada a importat din Rusia produse din aluminiu în valoare de 45 de milioane de dolari și produse din oțel în valoare de 213 milioane de dolari.

 

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA17 mins ago

Bogdan Aurescu va susține, la Bruxelles, furnizarea cât mai rapidă de echipament militar și instruire Ucrainei și înăsprirea sancțiunilor la adresa Rusiei

U.E.2 hours ago

UE salută decizia Curții Penale Internaționale de a emite un mandat de arestare împotriva lui Putin: Este un început de tragere la răspundere a liderilor ruși pentru crime și atrocități

G716 hours ago

G7: Este regretabilă lipsa de reacție a Consiliului de Securitate al ONU în privința testelor cu rachete ale Coreei de Nord

U.E.19 hours ago

Germania își închide ultimele trei centrale nucleare la 15 aprilie

U.E.19 hours ago

Liderii țărilor din UE ar urma să solicite companiilor „să utilizeze pe deplin” mecanismul de achiziție în comun a gazelor naturale

U.E.23 hours ago

Serbia și Kosovo au convenit asupra pașilor pentru normalizarea relațiilor în cadrul procesului mediat de UE

ROMÂNIA24 hours ago

Klaus Iohannis, în vizită la Masdar City. România și Emiratele Arabe Unite vor continua să facă pași în a se susține reciproc în tranziția verde și digitală

INTERNAȚIONAL2 days ago

Acordul care permite exportul în siguranță al cerealelor din porturile ucrainene a fost prelungit, anunță Turcia și ONU

INTERNAȚIONAL2 days ago

Turcia face eforturi pentru o nouă prelungire a acordului privind exportul de cereale din Ucraina prin Marea Neagră

MAREA BRITANIE2 days ago

Fostul premier britanic Tony Blair consideră că revenirea Regatului Unit în UE este „o chestiune pentru o generație viitoare”

NATO3 days ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA4 days ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ4 days ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

MAREA BRITANIE4 days ago

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit

ROMÂNIA4 days ago

”România, stat-far al Francofoniei”. Klaus Iohannis: Ne propunem să transformăm România într-un centru regional de formare în limba franceză a diplomaților și funcționarilor publici din țările francofone

Eugen Tomac4 days ago

Eugen Tomac a cerut Comisiei Europene să vină cu un plan concret pentru a sprijini R. Moldova în fața încercărilor de destabilizare din partea Rusiei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Rareș Bogdan le cere liderilor UE ”să decidă plata unor compensații” pentru fermierii români care ”au pierdut enorm după declanșarea invaziei ruse în Ucraina”

INTERNAȚIONAL6 days ago

AUKUS: De pe coasta Pacificului, liderii SUA, Regatului Unit și Australiei au lansat programul submarinelor cu propulsie nucleară pentru a garanta securitatea globală

U.E.1 week ago

Israelul vrea să accelereze ”livrările de gaz către Europa prin Italia”, anunță Benjamin Netanyahu după discuții cu Giorgia Meloni

Cristian Bușoi2 weeks ago

Cristian Bușoi prezintă contribuția comisiei pe care o prezidează în PE la măsurile adoptate de UE în domeniul energetic în contextul războiului rus din Ucraina: Lumea, așa cum o știam, s-a schimbat

Team2Share

Trending