Emmanuel Macron le cere europenilor să combată populismul care se răspândește ca o boală în Europa

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a avertizat joi că, în Europa, populismul se răspândește ca o boală pe care europenii trebuie să o combată mai viguros în loc să critice măsurile guvernelor proeuropene, precum cel francez, informează AFP și Reuters, citate de Agerpres.

FOTO: Donald Tusk/ Facebook

Liderul de la Palatul Elysee a devenit ținta criticilor interne ca urmare a refuzului de a accepta acostarea navei cu migranți Aquarius, pe care ministrul italian de Interne nu a dorit să o primească în porturile italiene, lucru care a dus la tensiuni între Paris și Roma.

Aflat în vizită în regiunea Bretagne (nord-vestul Franţei), Macron le-a solicitat comentatorilor politici să îi critice pe cei care ”urăsc Europa” mai degrabă decât să îl atace pe el.

Îi poţi vedea cum se întind ca lepra peste tot în Europa, în ţări unde credeam că ar fi imposibil să îi mai vedem, în ţări vecine. Ei (n.r. populiştii) spun cele mai rele lucruri şi ajungem să ne obişnuim cu asta. Ei provoacă şi nimeni nu este oripilat de acest lucru”, a continuat Macron.

”Îi acuzăm pe europeni că nu sunt exact cum am vrea noi să fie, dar uităm să îi denunţăm pe cei care nu mai sunt ca noi, pe cei care urăsc (Europa) şi care îşi promovează planurile. Ne obişnuim cu extremele în ţări care au fost ani buni proeuropeni ca noi şi în această chestiune elitele politice, jurnalistice şi de afaceri au o responsabilitate imensă”, a adăugat preşedintele Franţei.

Recentul refuz al Romei de a primi nava de salvare Aquarius, la bordul căreia se aflau mai mult de 600 de migranți, printre care și 123 de minori neînsoțiți, dar și șapte femei însărcinate, a dus la redeschiderea unor răni vechi și la conștientizarea necesității adoptării unui mecanism european concertat și care să soluționeze această problema cu care Uniunea Europeană se confruntă din 2015.

Președintele Comisiei Europeane, Jean-Claude Juncker, a convocat deja ”o reuniune informală de lucru”, programată pentru duminică la Bruxelles, cu scopul de a discuta problema migrației și a azilului.

Cel mai probabil, la întâlnire vor lua parte reprezentanți ai Germaniei, Franței, Italiei. Acestora li s-ar putea alătura Bulgaria și Austria, prima predând ștafeta președinției rotativă a Consiliului Uniunii Europene celei din urmă.

Statele membre Grupului de la Vieșgrad (Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria) au anunțat deja că vor boicota întâlnirea de duminică, deși acestea nu au primit invitație.

Preşedintele francez şi cancelarul german au anunţat marţi că lucrează la un acord între mai multe ţări din spaţiul Schengen vizând să respingă orice solicitant de azil către statul în care a fost înregistrat prima oară.

Tot marți, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a propus ca liderii UE să creeze ”platforme regionale de debarcare” în afara Uniunii Europene, unde oficialii ar putea să facă diferența între refugiații care au nevoie de protecție și migranții economici care ar putea să se întoarcă în țările lor de origine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.