Emmanuel Macron, noi critici către liderii est-europeni: Europa nu e un meniu a la carte. Ţările care nu vor avantajele UE să nu se mai atingă de fondurile structurale

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, își dorește limitarea avantajelor pe care statutul de membru le aduce pentru țările care provoacă probleme şi situaţii tensionate în interiorul Uniunii Europene, fapt resimțit după summitul informal de la Salzburg al șefilor de stat sau de guvern.

Foto: European Parliament

După reuniunea găzduită de Austria, liderul de la Elysee a spus că Uniunea nu e un meniu a la carte, iar cine nu acceptă regulile trebuie să iasă din Schengen şi să nu se mai atingă de fondurile europene.

Cei care creează criza sunt tocmai cei care vă explică pe urmă că Europa nu se poate pune de acord. (…) Ţările care nu vor avantajele aduse de Europa să nu se mai atingă de fondurile structurale. Trebuie ca primăvara viitoare să avem cu adevărat această discuţie. Europa nu e un meniu a la carte, e un proiect politic”, a spus Macron, conform Digi24.

În același context, președintele francez a precizat că țările UE care nu acceptă migranți ar trebui să iasă din Schengen.

Deși nu a făcut nicio nominalizare, Emmanuel Macron pare să se fi referit la liderii est-europeni care nu vor să accepte refugiaţi şi nici să respecte regulile şi valorile europene, în condițiile în care Polonia și Ungaria sunt primele și singurele țări membre ale Uniunii Europene cărora le-a fost activat articolul 7 din Tratatul UE privind riscul unei încălcări grave a valorilor fundamentale ale Uniunii.

Criticile lui Macron, care este angajat într-o dispută politică cu premierul maghiar Viktor Orban, dar și cu vicepremierul italian Matteo Salvini, apar și în condițiile în care Comisia Europeană și-a asumat introducerea de noi criterii precum statul de drept și indicatorii economici în viitorul Cadru Financiar Multianual.

Pe de altă parte, președintele francez insistă pentru dezbaterea și tranșarea acestor aspecte în contextul alegerilor europene de anul viitor, în timp ce preferințele sale pentru construirea unei forțe politice pan-europene nu sunt complet conturate.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.