Connect with us

U.E.

Emmanuel Macron propune, de la Atena, șase luni de dialog urmate de o decizie politică transparentă pentru viitorul Uniunii Europene

Published

on

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a propus joi la Atena o modalitate de a decide viitorul Uniunii Europene: el a cerut șase luni de dialog, urmate de o decizie politică, “nu în spatele ușilor închise”, relatează agențiile internaționale de presă.

Lângă Acropole, Macron și-a exprimat viziunea pentru viitorul UE, făcând un apel la ”renașterea democrației în Europa”, din locul unde cetățenii din Atena antică obișnuiau să își desfășoare adunările cetățenești, plantând asltfel semințele democrației din urmă cu 2500 de ani.

“Trebuie să găsim tăria de a reporni Europa”, a spus el, menționând că la dialogul continental ar trebui să participe activ și cetățenii și afirmând că procesul de reașezare a temeliilor UE ar trebui să înceapă în capitala Greciei, locul nașterii democrației, scrie Agerpres.

”Vreau să vă ascult (n.r. – cetățenii) și pentru că locul ne obligă. Pentru că aici a apărut forma modernă a statului, aici cetățenii Atenei au construit suveranitatea poporului. Trebuie să ne întrebăm pe noi înșine: ce vrem să facem noi europeni cu suveranitatea noastră?”, a mai spus Macron în apelul său la dialog pe toate palierele la nivel european.

Poziția lui Macron survine la câteva zile distanță de discursul privind Starea Uniunii pe care președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, urmează să-l susțină pe 13 septembrie în Parlamentul European la un an depărtare de la precedentul discurs, perioadă în care Uniunea Europeană a adoptat importante documente de reflecție și declarații politice semnificative: Declarația UE de la Bratislava, Cartea Albă a Comisiei Europene, Declarația UE de la Roma și varii documente de reflecție privind viitorul finanțelor UE, viitorul apărării europene, dimensiunea socială a Europei sau aprofundarea uniunii economice și monetare.

Emmanuel Macron a efectuat zilele acestea o vizită de stat în Grecia la capătul unui turneu european și a unor întâlniri extrem de importante care au cuprins reuniuni cu cancelarul Austriei și premierii Cehiei și Slovaciei, o vizită oficială la București pentru întruniri cu omologul român, Klaus Iohannis și premierul Mihai Tudose și o vizită oficială în Bulgaria.

Vizita lui Macron în Grecia a avut loc și în contextul în care președintele francez a găzduit la finalul lunii august și o reuniune a liderilor celor mai puternice țări din UE – Franța, Germania, Italia și Spania.

Această ofensivă politico-diplomatică a lui Macron survine și în contextul în care popularitatea noului președinte francez este în scădere. Cu toate acestea, liderul de la Elysee s-a remarcat prin apetitul și deschiderea sa pentru reformarea Uniunii Europene, îndeosebi în jurul unei reforme a zonei euro, acolo unde președintele francez a propus crearea unui buget separat al monedei comune și înființarea poziției de ministru de Finanțe al eurozonei.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ROMÂNIA

Restricția de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca a fost eliminată

Published

on

© European Union, 2020/Source: EC - Audiovisual Service

În urma recomandărilor Grupului Științific și Medical din cadrul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, a Ministerului Sănătății și a Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), s-a luat decizia renunțării la limita de vârstă pentru administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca, potrivit unui comunicat.

Măsura vine ca urmare a apariției noilor date științifice, a experienței și deciziilor altor state europene, precum și a recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV-2, sens în care vaccinul AstraZeneca poate fi administrat adulților cu vârsta peste 18 ani, conform rezumatului caracteristicilor produsului. Vaccinul determină sistemul imunitar al organismului să producă anticorpi și globule albe specializate care acționează împotriva virusului, oferind astfel protecție împotriva COVID-19. Pentru imunizare, se administrează două doze de vaccin, după un interval cuprins între 4-12 săptămâni de la prima doză.

Agenția Europeană a Medicamentului a recomandat, la 29 ianuarie 2021, acordarea autorizației condiționate de punere pe piață pentru vaccinul împotriva COVID-19, dezvoltat de compania AstraZeneca. Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul EMA a evaluat datele privind calitatea, siguranța și eficacitatea vaccinului și a recomandat prin consens acordarea de către Comisia Europeană a autorizației condiționate de punere pe piață.

Vaccinul AstraZeneca este al III-lea vaccin împotriva COVID-19 disponibil pentru derularea campaniilor de vaccinare în statele membre ale Uniunii Europene și, implicit, în România.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Uniunea Europeană și Statele Unite încheie negocierile pentru acordul privind cotele agricole post-BREXIT

Published

on

© European Communities, 1996

Uniunea Europeană și Statele Unite au încheiat negocierile pentru ajustarea cotelor agricole ale Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), după retragerea Regatului Unit din UE. Acesta este punctul culminant a doi ani de negocieri în cadrul OMC pentru a împărți aceste cote, o parte din volumul lor rămânând la nivelul UE 27 și o parte fiind destinată Regatului Unit, pe baza fluxurilor comerciale recente. Acordul acoperă zeci de cote și bunuri comerciale în valoare de miliarde de euro, inclusiv pentru carne de vită, carne de pasăre, orez, produse lactate, fructe, legume și vinuri, informează un comunicat.

Comentând acordul de principiu încheiat astăzi, comisarul pentru agricultură Janusz Wojciejowski a declarat:

„Sunt încântat că am ajuns la un acord cu cel mai important partener comercial al nostru, SUA. Acest acord – încheiat în cadrul OMC – păstrează volumele originale, dar le împarte între UE și Marea Britanie. Oferă certitudine și stabilitate comerțului agricol și piețelor noastre. Sunt deosebit de mulțumit că acest acord marchează semnificația relației noastre comerciale și economice. Acest lucru trimite un semnal bun al angajamentului nostru de a lucra împreună atât bilateral, cât și în cadrul OMC. Vreau să mulțumesc echipei mele și colegilor noștri din SUA pentru treaba bine făcută”.

UE desfășoară negocieri similare de repartizare a cotelor tarifare (TRQ) cu alți 21 de parteneri care au drept de acces la aceste cote și a încheiat deja negocieri cu Argentina, Australia, Norvegia, Pakistan, Thailanda, Indonezia și altele.

Odată ce Comisia a adoptat Acordul UE-SUA, acesta va fi trimis apoi Consiliului și Parlamentului European pentru ratificare, astfel încât să poată intra în vigoare cât mai curând posibil.

Continue Reading

U.E.

Agenția Europeană pentru Medicamente avertizează: Autorizarea în regim de urgență a vaccinului Sputnik V este o ”ruletă rusească”

Published

on

© European Union, 2020/ Source: EC - Audiovisual Service

Președinta consiliului de adminsitrație al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), Christa Virtumer-Hoche, a sfătuit țările membre ale Uniunii Europene să nu autorizeze în regim de urgență vaccinul rusesc Sputnik V anti-COVID-19, aducând drept argumente datele insuficiente despre persoanele vaccinate, potrivit AFP, citat de Agerpres.

”Se poate compara puţin cu ruleta rusească”, a declarat Christa Virtumer-Hoche duminică seara într-un interviu acordat postului austriac de televiziune ORF, în timp ce guvernul de la Viena îşi extinde contactele cu Moscova, potrivit sursei citate.

Aceasta a completat că EMA are nevoie de documente ”pentru a le putea examina. În prezent, nu avem date despre efectele secundare la persoanele care au fost vaccinate. Suntem în necunoscut și de aceea recomand cu tărie să nu eliberăm o autorizație națională de urgență”, a punctat Virtumer-Hoche într-un mesaj îndreptat spre țările UE, cărora le-a recoamandat să aștepte ca EMA să ofere în prealabil recomandarea de folosire a vaccinului.

Un avertisment în acest sens a venit și din partea Franței.

Ministrul francez pentru afaceri europene, Clement Beaune a atras săptămâna trecută atenția că solidaritatea Uniunii Europene va avea de suferit dacă țări din UE vor opta pentru vaccinuri anti-COVID-19 produse de Rusia sau China care nu au fost încă aprobate pe teritorul Uniunii.

Săptămâna trecută, Sputnik V a atins o etapă cheie în vederea viitoarei distribuiri în Uniunea Europeană, odată cu începerea examinării acestui vaccin de către EMA, cu sediul la Amsterdam. După anunţ, autorităţile ruse au spus că sunt gata să furnizeze vaccinuri pentru 50 de milioane de europeni începând din iunie.

Pe fondul unui proces considerat de unele state UE drept lent, mai multe țări europene au apelat la vaccinuri care nu au primit încă aprobarea EMA, cum ar fi Ungaria, care a început să administreze vaccinul rusesc populaţiei sale luna trecută. Republica Cehă şi Slovacia au comandat şi ele vaccinul din Rusia.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a discutat la sfârşitul lunii februarie cu preşedintele rus, Vladimir Putin, ”posibilitatea” unor livrări de Sputnik V, argumentând că vaccinurile nu ar trebui să facă obiectul unor ”lupte geopolitice”. Kurz s-a întâlnit vineri la Viena cu un oficial al Fondului suveran rus care a finanţat dezvoltarea vaccinului.

Luni, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a menționat că se așteaptă ca un număr semnificativ de doze de vaccin anti-COVID-19 să devină disponibile în Uniunea Europeană începând de luna viitoare.

Comisia Europeană a negociat intens pentru a le asigura cetățenilor UE un portofoliu diversificat de vaccinuri, la prețuri decente. A încheiat contracte cu 6 dezvoltatori de vaccinuri promițătoare, acoperind un portofoliu de peste 2,6 miliarde de doze. Livrările de vaccinuri către țările din UE au crescut constant, iar vaccinarea se accelerează.

Până în prezent, Comisia a acordat autorizații de introducere condiționată pe piață pentru 3 vaccinuri (cele dezvoltate de BioNTech și Pfizer, Moderna și AstraZeneca), după ce siguranța și eficacitatea lor au fost evaluate pozitiv de către EMA. Alte câteva vaccinuri se află în stadii diferite de evaluare de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

Continue Reading

Facebook

Team2Share

NATO13 hours ago

MApN a demarat licitațiile pentru extinderea infrastructurii Bazei Aeriene Mihail Kogălniceanu

FONDURI EUROPENE14 hours ago

Klaus Iohannis a promulgat legea prin care România accesează cele 4,1 miliarde de euro de la UE, disponibile sub formă de împrumut prin programul SURE

INTERNAȚIONAL14 hours ago

Președintele SUA Joe Biden salută vizita “istorică” a Papei Francisc în Irak: “Un simbol al speranţei pentru lumea întreagă”

ROMÂNIA15 hours ago

Restricția de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca a fost eliminată

ROMÂNIA15 hours ago

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, despre PNRR: Am făcut paşi înainte. Vom ajunge la o formă pe care să o putem discuta cu preşedintele și pe care să o transmitem ulterior Comisiei Europene

FONDURI EUROPENE16 hours ago

Președintele Klaus Iohannis a promulgat bugetul pe anul 2021, unul “axat pe investiții și pe accesarea fondurilor europene”

SUA16 hours ago

Primul înalt oficial al administrației Biden care vine în Europa: John Kerry, trimisul special pentru climă, efectuează vizite la Londra, Bruxelles și Paris și participă la reuniunea Colegiului Comisiei Europene

MAREA BRITANIE17 hours ago

Uniunea Europeană și Statele Unite încheie negocierile pentru acordul privind cotele agricole post-BREXIT

U.E.17 hours ago

Agenția Europeană pentru Medicamente avertizează: Autorizarea în regim de urgență a vaccinului Sputnik V este o ”ruletă rusească”

U.E.18 hours ago

Politico Europe: 16 țări din UE, între care și România, nu au optat pentru suplimentarea dozelor de vaccin produse de compania Moderna

ROMÂNIA3 days ago

Premierul Florin Cîțu: În PNRR sunt alocate sume considerabile pentru construcția de spitale noi. Reforma trebuie să se vadă în investiții

FONDURI EUROPENE4 days ago

Nicușor Dan: Primăria Capitalei a depus la MIPE proiecte care însumează 7 miliarde de euro. Acestea vizează domenii precum protecţia mediului, sănătatea, termoficarea, educaţia

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Comisia Europeană: Clauza derogatorie generală din cadrul Pactului de Stabilitate și Creștere ar trebui să rămână activă în 2022 pentru o redresare sustenabilă post-pandemie

ROMÂNIA7 days ago

Premierul Florin Cîțu consideră că digitalizarea administrației publice reprezintă ”un mod natural de a îmbunătăți comportamentul statului față de cetățeni”: Va fi finanțată din fonduri europene

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu are convingerea că premierul României va acorda prioritate proiectelor de infrastructură din Oltenia și Nordul Moldovei în vederea recuperării decalajului de dezvoltare între regiuni

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Liderii europeni doresc avansarea lucrărilor pentru implementarea Uniunii Sănătății și a Strategiei Farmaceutice pentru Europa

EVENIMENTE2 weeks ago

Dezbatere | Eurodeputații Cristian Bușoi și Nicu Ștefănuță: UE, în pragul disoluției dacă nu ar fi cumpărat împreună vaccinurile. PE, implicat în campania europeană de vaccinare

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Oleg Roibu, director juridic eMAG, consideră că noile norme propuse de Comisia Europeană pentru platformele digitale sunt ”echilibrate”: Majoritatea prevederilor sunt deja implementate de eMAG

EVENIMENTE2 weeks ago

Dezbatere: Eurodeputații Cristian Bușoi si Nicu Ștefănuță: Este inadmisibil să avem prețuri diferențiate la tratamente. România are nevoie de o politică a medicamentului inteligentă

Dragoș Tudorache2 weeks ago

Eurodeputatul Dragoș Tudorache: Comisia Europeană trebuie să intervină dur pentru protejarea pieței unice digitale împotriva distorsionării concurenței de către giganții tehnologici

Advertisement
Advertisement

Trending