Connect with us

U.E.

Emmanuel Macron, sceptic după summitul UE-Balcanii de Vest: O nouă extindere trebuie privită cu multă prudență și rigoare

Published

on

Președintele francez Emmanuel Macron a abordat, joi, cu scepticism extinderea Uniunii Europene pentru a include țările din Balcanii de Vest, relatează Politico Europe.

„Ceea ce am văzut în ultimii 15 ani este o cale care a slăbit Europa de fiecare dată când ne gândim la extinderea acesteia. Și nu cred că facem un serviciu pentru țările candidate sau pentru noi înșine, având un mecanism care, într-un fel, nu mai are reguli și continuă să se îndrepte spre o extindere mai mare”, le-a declarat Macron reporterilor la summitul UE-Balcanii De Vest desfășurat la Sofia, în Bulgaria. 

FOTO: La Sorbonne/ Flickr

„Sunt în favoarea ancorării Balcanilor în Europa și a apropierii de Europa. Dar cred că trebuie să ne uităm la o nouă extindere cu multă prudență și rigoare”, a spus Macron.

„Nu sunt în favoarea extinderii înainte de a avea toată certitudinea necesară și înainte de a face o reformă reală care să permită o aprofundare și o mai bună funcționare a Uniunii Europene”, a susținut liderul francez.

Aderarea Serbiei la UE, condiţionată de rezolvarea problemelor cu Kosovo

Comisia Europeană a prezentat recent strategia prin care vrea să le dea acestor țări o „perspectivă credibilă cu privire la extindere”, în contextul în care negocieri de aderare au demarat, pentru moment, doar cu Serbia ( în 2014) și Muntenegru (în 2012). Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că acestea pot deveni membre ale Uniunii Europene în 2025, dacă îndeplinesc reformele cerute. 

Însă, la nivel european, nu există unitate în acest sens. Kosovo, fostă provincie sârbă, şi-a declarat independenţa în anul 2008 şi a fost recunoscută de peste o sută de state, inclusiv de Germania, SUA, Marea Britanie sau Franţa. Belgradul s-a opus independenţei Kosovo, însă a instaurat mecanisme de dialog cu Pristina pentru a rezolva disputa.

De normalizarea relațiilor bilaterale dintre Serbia și Kosovo depinde aderarea lor la Uniunea Europeană, așa cum a transmis și Bruxelles-ul. Aflat într-un turneu în Balcani în luna februarie, Juncker a precizat că Serbia ar putea adera la Uniunea Europeană până în anul 2025, singura condiţie fiind rezolvarea disputei cu Kosovo.

 

Citiți și: Summit UE – Balcanii de Vest în Bulgaria, pe fondul tensiunilor cu SUA. Politicile lui Donald Trump „se vor confrunta cu o abordare europeană unită”

 

 

.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ROMÂNIA

Rovana Plumb, despre prioritățile de investiții din fonduri europene ale României pentru perioada 2021-2027: ,,Vom miza, în următoarea perioadă de programare, pe investiții în noi modele de business, pe dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii, precum și pe sprijinirea eficienței energetice a acestora”

Published

on

Ministrul Rovana Plumb a prezentat, astazi, prioritățile de investiții din fonduri europene ale României pentru perioada 2021-2027, dar și progresele înregistrate în ultimul an și jumătate de țara noastră, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro

Prioritățile de finanțare privind fondurile europene din următoarea perioadă de programare (2021 – 2027) au fost prezentate, astăzi, de ministrul Rovana Plumb în cadrul unei mese rotunde organizate la sediul Reprezentanței Comisiei Europene de la Bucuresti. 

Rovana Plumb a arătat ca Romania are nevoie de consolidarea infrastructurii de bază în sectoare-cheie precum cercetare publică și privată, transport, mediu, educație, sănătate si servicii sociale. ,,Asigurarea infrastructurii de bază este o premisă pentru dezvoltarea Pieței Unice și implementarea regulilor acesteia, concomitent cu asigurarea unui nivel ridicat al calității vieții cetățenilor într-un mod echitabil in toata Uniunea”, a subliniat ministrul.

Domnia sa a mai adaugat că țara noastră va miza, în următoarea perioadă de programare, pe investiții în noi modele de business, pe dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii, precum și pe sprijinirea eficienței energetice a acestora. Dezvoltarea capacităților de producție a energiei din surse regenerabile, combaterea șomajului pe termen lung sau trecerea de la ocupare la pensionarea activă vor fi, de asemenea, parte a noii viziuni de programare.

De asemenea, ministrul a reamintit că, în ceea ce privește Politica de Coeziune, negocierile sunt axate pe reducerea disparităților regionale și pe abordarea noilor provocări, pe alinierea la Semestrul European si pe asigurarea unei flexibilități care să răspundă mai prompt nevoilor regionale și locale. 

Cu același prilej, ministrul Fondurilor Europene a făcut și un scurt bilanț al activității pe care o coordonează de un an și jumătate, astfel: 

• 25 miliarde euro – valoarea apelurilor lansate (90,8% din alocarea de aprox. 28 mld.);
• 5.998 contracte de finanțare semnate cu beneficiarii de fonduri europene (însumand cca. 21,2 miliarde euro);
• 4,8 miliarde euro – plățile efectuate către beneficiarii de fonduri europene (17,4% din alocarea UE);
• 8,6 miliarde euro a primit România de la Comisia Europeană, ceea ce ne situează lângă media UE în ceea ce privește rata de absorbție a fondurilor europene. Acestor sume li se adaugă alte 6,5 mld. euro plăți directe în agricultură.

Amintim faptul că tot astăzi a avut loc la Reprezentanța Comisiei Europene de la București conferința cu tema „Semestrul european: Raportul de țară pentru România 2019”, în cadrul căreia comisarul european pentru Politică Regională Corina Crețu a vorbit despre concluziile negative ale experților de la Bruxelles, dar și despre recomandările pe care Comisia le face către autoritățile române pentru ameliorarea dezechilibrelor macroeconomice. La eveniment a mai fost prezent și ministrul finanțelor publice Eugen Teodorovici care și-a prezentat viziunea administrativă asupra raportului publicat de Comisie la finele lunii februarie, document pe care oficialul român îl contestă.

Continue Reading

Claudia Țapardel

Eurodeputatul Claudia Țapardel (PSD, S&D): ,,Ideea Președintelui Klaus Iohannis de a organiza un referendum pe tema justiției în aceeași zi cu alegerile pentru PE este neconstituțională și face parte dintr-o strategie electorală pentru a sprijini PNL

Published

on

Europarlamentul Claudia Țapardel (PSD, S&D) susține că ideea Președintelui României Klaus Iohannis de a organiza un referendum pe tema justiției în aceeași zi cu alegerile pentru Parlamentul European, pe 26 mai, este neconstituțională și face parte dintr-o strategie electorală pentru a sprijini Partidul Național Liberal, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro. 

Claudia Țapardel transmite că Preşedintele Klaus Iohannis foloseşte ca pretext referendumul pe tema justiţiei pentru a intra în campania electorală cu scopul de a sprijini PNL la alegerile pentru Parlamentul European.

„Devine tot mai clar scenariul anticonstituţional la care se lucrează în prezent: președintele Iohannis va merge în teritoriu, la foarte multe dintre mitingurile PNL, va urca pe scenă, va face băi de mulţime și va ține discursuri legate de importanța alegerilor europarlamentare, dar mai presus de orice despre tema referendumului pe Justiție, pe care intenționează să-l convoace în aceeași zi cu alegerile. Este încă o dovadă clară că actualul preşedinte al României, chiar pe ultima sută a mandatului său, calcă în picioare Constituţia”, a declarat europarlamentarul social-democrat.

În opinia acesteia, Preşedintele României ar trebui să fie garantul Constituţiei, însă intenţia acestuia de a convoca referendum chiar în ziua alegerilor europarlamentare contravine atât Constituției, cât și recomandărilor Comisiei de la Veneția. Mai mult, spune eurodeputatul social-democrat, desfășurarea concomitentă a două voturi ar crea confuzie în rândul cetățenilor.

​„Înţelegem că actualul şef al statului nu respectă deciziile Curţii Constituţionale, lucru dovedit de acţiunile sale în timpul mandatului, dar este mult prea mult să nu permită ca alegerile pentru Parlamentul European să se desfăşoare într-un climat de linişte. Atât Comisia de la Veneţia, cât şi Consiliul Europei au recomandat foarte clar că un referendum nu poate fi organizat în aceeaşi zi cu un scrutin electoral. ​Românii vor veni la urne pe 26 mai pentru a vota reprezentanţii în cea mai democratică instituţie a Uniunii Europene. A veni cu un referendum pe o altă temă în aceeaşi zi cu europarlamentarele nu va face decât să bulverseze şi să creeze o stare de conflict şi de dezbinare în societate”,a precizat europarlamentarul.

Politicianul le atrage atenția românilor că organizarea unui referendum pe teme de justiţie în acelaşi timp cu europarlamentarele este ,, ultimul as din mâneca prezidenţială,  o manipulare prin care să crească numărul de participanţi la vot”,  iar intenţia preşedintelui Iohannis, care induce cetățenii în eroare, nu poate fi acceptată, susţine Claudia Ţapadel. 

Amintim că Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți, la o dezbatere organizată de Festivalul OneWorld, că este aproape hotărât să organizeze un referendum pe justiție în ziua alegerilor europarlamentare din 26 mai.

Decizia de a declanșa procesul de consultare a populației a venit după ce Curtea Constituțională a decis că organizarea unui referendum concomitent cu alegerile este constituțională.

Președintele Iohannis a lansat ideea unui referendum pe justiție încă din ianuarie 2017, în momentul în care PSD a demarat atacurile la justiție prin modificarea codurilor penale. Iohannis a trimis la acel moment către Parlament scrisori solicitând consultarea cu privire la declanșarea unui referendum.

Continue Reading

U.E.

Donald Tusk, la aniversarea a 25 de ani de la crearea Spațiului Economic European: Acordul SEE nu este o tranzacție pe termen scurt, ci un parteneriat pe termen lung, în care, împreună cu Norvegia, Islanda și Liechtenstein, am lucrat ca o familie, construind o Europă mai bună pentru toți cetățenii noștri

Published

on

@Donald Tusk /Facebook

Discursul de astăzi al președintelui Donald Tusk  marchează cea de-a 25-a aniversare a Spațiului Economic European, care a deschis noi oportunități și mijloace de cooperare pentru cei 31 de membri ai săi, se arată într-un comunicat al Consiliului European.

Redăm mai jos discursul acestuia:

,,De-a lungul acestor ani – împreună cu Norvegia, Islanda și Liechtenstein – am lucrat ca o familie, construind o Europă mai bună pentru toți cetățenii noștri.

Și putem fi mândri de această realizare. SEE ne unește ca parteneri egali pe piața internă, oferind acces la cele patru libertăți: bunuri, persoane, servicii și capital. De asemenea, favorizează progresul și în alte domenii majore, cum ar fi cercetarea, dezvoltarea tehnologică, mediul sau cultura. În prezent, în cadrul SEE, peste 500 de milioane de persoane sunt libere să se deplaseze și să călătorească, să facă afaceri și să investească cu ușurință, să beneficieze de o educație, să efectueze cercetări de ultimă oră în străinătate, beneficiind în același timp de cele mai sigure protecții pentru consumatori și de cel mai curat mediu. Am realizat acest lucru prin împărtășirea pragmatismului și în spiritul cooperării cu vecinii. Și nu ar trebui să considerăm niciodată acest lucru ca venind de la sine.

Acordul SEE nu este o tranzacție pe termen scurt, ci un parteneriat pe termen lung, la care contribuie toată lumea în beneficiul tuturor. Într-o lume a naționalismului și a autoritarismului, în care tensiunile geopolitice creează amenințări reale pentru cetățenii noștri, ați rămas ferm de partea înțelepciunii, a statului de drept, a cooperării și a integrării mai profunde între națiunile noastre. Aș vrea să vă mulțumesc astăzi”, transmite președintele Consiliului European, Donald Tusk

Spațiul Economic European (SEE) a fost creat în 1994 pentru a extinde dispozițiile UE referitoare la piața sa internă către țările din Asociația Europeană a Liberului Schimb (AELS). Norvegia, Islanda și Liechtenstein fac parte din SEE. Elveția este membră a AELS, dar nu face parte din SEE. UE și țările partenere din cadrul SEE (Norvegia și Islanda) interacționează și prin intermediul unei serii de „politici nordice” și forumuri care se axează pe zonele din periferia nordică a Europei, aflate în evoluție rapidă, precum și pe zona arctică în ansamblu.

Aceste țări fie nu doresc să devină membre ale UE, fie nu au aderat încă la UE. Legislația UE referitoare la piața internă devine parte a legislației țărilor care fac parte din SEE după ce acestea acceptă să o integreze. Punerea în aplicare și respectarea legislației sunt ulterior supravegheate de organe speciale din cadrul AELS și de o comisie parlamentară mixtă.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending