Emmanuel Macron și Angela Merkel, front comun: Vom sprijini Comisia Europeană dacă va decide săptămâna viitoare să activeze contra Poloniei articolul 7 al Tratatului UE

Franța și Germania fac front comun împotriva derapajului Poloniei în domeniul judiciar, afirmând că vor sprijini Comisia Europeană în demersul său de a pune în aplicare articolul 7 al Tratatului Uniunii Europene în urma căruia Varșovia riscă să-și piardă dreptul de vot în Consiliului UE, anunță Euobserver.

Foto: Captura video Facebook/ Emmanuel Macron

În cazul în care Comisia (n.r. Europeană) consideră că trebuie să declanșeze procedura, avem o poziție clară și consecventă – vom susține Executivul (n.r. european)”, a afirmat președintele francez Emmanuel Macron în cadrul conferinței comune de presă cu liderul de la Berlin, Angela Merkel.

În cazul în care Comisia consideră că este forțată să recurgă (la sancțiuni), vom susține, de asemenea, Comisia”, a spus Merkel.

Remarcile au fost făcute în cadrul conferinței comune de presă, la finalul summitului Consiliului European ce s-a desfășurat pe fondul unei lungi dispute între Executivul european și Varșovia, punctul declanșator fiind controversatele reforme din domeniul justiției.

Comisia a amenințat că va declanșa, miercurea viitoare,  cele mai dure proceduri de sancţiuni posibile în cadrul Uniunii Europene, poziție întărită și de afirmațiile noului premier al Poloniei, Mateusz Morawiecki.

Comisia Europeană “va activa probabil” contra Poloniei, miercurea viitoare, articolul 7 al Tratatului UE, a spus Morawiecki, în marja summitului european de la Bruxelles.

”Sper ca Polonia să renunțe la ambiguitățile sale privind statul de drept. Percepția mea este că aceasta este intenția noului prim-ministru polonez. Trebuie să oferim o șansă acestor discuții”, a afirmat Macron.

” Voi face tot ce este necesar pentru o colaborare armonioasă cu noul premier. Cu cât este mai bună cooperarea cu Polonia, cu atât este mai bine pentru Europa”, a precizat Merkel.

Situația tensionată a fost reflectată și de faptul că șeful executivului de la Varșovia a părăsit mai devreme summitul Consiliului European, acordându-i dreptul omologului ungar, Viktor Orban de a reprezenta Polonia în cadrul discuțiilor referitoare la zona euro și cele legate de ieșirea Marii Britanii din UE.

Morawiecki a declarat presei poloneze prezente în avionul oficial că avea “diverse documente urgente și secrete, care mă așteptau (la Varșovia) și câteva întâlniri la care trebuie să particip”.

Budapesta este cunoscută ca fiind un aliat al Varșoviei. Aceasta a precizat în repetate rânduri că va sprijini Polonia în cadrul procesului de retragere a dreptului de vot în UE, procedură care necesită unanimitate din partea statelor membre blocului comunitar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.