Connect with us

U.E.

Emmanuel Macron și loteria propunerilor de comisari europeni. Acuzații privind potențiale conflicte de interese, din nou în atenția Parlamentului European

Published

on

©️ Calea Europeană/ Diana Zaim

Propunerea Franței pentru funcția de comisar european, antreprenorul și fostul ministru al economiei, Thierry Breton, ridică deja suspiciuni privind un potențial conflict de interese, în contextul în care prima propunere, Sylvie Goulard, fost ministru al apărării și eurodeputat, a fost respinsă de Parlamentul European pe criterii de integritate, relatează POLITICO.

După eșecul rușinos înregistrat cu Sylvie Goulard, Franța a primit o lovitură de imagine, pe care Macron a catalogat-o drept  un ,,joc politic”, având totodată o abordare neobișnuită cu privire la procesul de nominalizare a lui Sylvie Goulard, precizând că Ursula von der Leyen l-a încurajat să o propună pe Goulard și l-a asigurat că liderii grupurilor politice o acceptă. Mai mult, preşedintele francez a acuzat, vinerea trecută, o ,,criză politică” pe care nu trebuie ,,să o lăsăm să se dezvolte”, după respingerea lui Sylvie Goulard, reiterând că, pentru Franța, obiectivul principal este acela al păstrării amplului portofoliu obţinut pentru comisarul francez – politica industrială, piaţa internă, societate digitală, apărare şi spaţiu.

Astfel, preşedintele francez Emmanuel Macron l-a propus pe reputatul Thierry Breton, actualul preşedinte-director general al grupului de servicii informatice Atos şi fost ministru ale economiei, pentru postul de comisar european din partea Franţei, a anunţat joi Palatul Elysée, la două săptămâni după respingerea lui Sylvie Goulard de către Parlamentul European, care, la pachet cu respingerile candidaților României și Ungariei, a determinat amânarea votului de validare a Comisiei Europene condusă de Ursula von der Leyen.

Cu toate acestea, POLITICO relatează că ONG-ul anticorupție francez Anticor l-a vizat indirect pe Breton într-o plângere legată atât de activitățile sale politice, cât și de cele corporative. În acest sens, delegația franceză din grupul S&D al Parlamentului European a oferit un indiciu legat de primirea la care se poate aștepta candidatul Franței din partea eurodeputaților, punctând într-o declarație că se ridică „numeroase întrebări” cu privire la cariera acestuia în mediul de afaceri.

Mai mult, după ce a ocupat funcția de ministru al economiei în guvernul Villepin între 2005 și 2007, fostul politician de dreapta a fost de atunci la cârma diferitelor companii de tehnologie, precum Bull, France Telecom, Thomson Multimedia și acum Atos.  Acest lucru ar putea însemna că există deja mai multe conflicte de interese potențiale. Atos, compania pe care o conduce în prezent, are o filială care a fost implicată în activități de spionaj ilegal din parta unor state precum Egiptul.

Declarația socialiștilor francezi îl leagă pe  Breton de dosarul Rhodia, un caz de fraudă în care a fost implicată compania chimică franceză Rhodia între 1999 și 2004. La vremea respectivă, managementul companiei a fost acuzat de către acționari că i-ar fi înșelat anterior susținerii ofertei de licitații publice inițiale, prin prezentarea unei evaluări inexacte a stării companiei. Breton a fost legat direct de acest caz, francezul fiind unul dintre administratorii companiei și prezidând comitetul de audit al acesteia între 1998 și 2002.

De asemenea, socialiștii francezi au subliniat că există un „risc semnificativ de conflicte de interese”, întrucât Atos, compania prezidată în prezent de Thierry Breton, a beneficiat de sume substanțiale de la UE.

Totodată, eurodeputații social-democrați din Franța i-au transmis președintelui Macron, în aceeași declarație, că ,,după prăbușirea lui Sylvie Goulard, dacă crede că audierea lui Thierry Breton va fi o formalitate, face o greșeală mare”.

© thierrybreton.com

Reacția președintelui Emmanuel Macron la chestiunile ridicate de eurodeputații francezi din grupul S&D a trădat o ușoară exasperare:

,,Dacă începem să spunem că nu mai putem da responsabilități publice cuiva care acceptă să-și reducă foarte mult salariul, – să plece de la conducerea unei companii listate care are foarte mult succes – pentru a deveni comisar european, dacă este suficient să ai o plângere împotriva ta ca să nu mai ai acces la aceste locuri de muncă, atunci nimeni nu va putea avea acces la acestea”, a declarat președintele Franței, în timpul unei vizite în La Réunion, un teritoriu francez din Oceanul Indian.

Macron a subliniat că depunerea unei plângeri legale este un pas ușor, fără a fi necesară nicio dovadă a infracțiunilor.

,,Cred că trebuie să rămânem oameni rezonabili și să nu denigrăm oamenii imediat ce ridică mâna”, a adăugat Macron.

Von der Leyen se va întâlni cu Breton săptămâna viitoare pentru un interviu formal, având în vedere că s-a consultat deja cu președintele francez cu privire la nominalizare. Dacă aceasta va confirma numirea, ceea ce este aproape un fapt, Breton va fi cercetat mai întâi de Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului European, care va examina posibilele conflicte de interese. Dacă va trece peste acest obstacol, se va confrunta cu o audiere de confirmare de trei ore din partea membrilor celor două comisii de specialitate care supraveghează portofoliul pieței interne.

În vîrstă de 64 de ani, Thierry Breton, director general al grupului de informatică Atos, afişează numai succese la activ. El este un pasionat de tehnologie, un european convins, a fost ministru al economiei între 2005 şi 2007 pe vremea lui Jacques Chirac, a redresat mai multe intreprinderi, s-a aflat în fruntea mai multor proiecte franco-germane, dispune de relaţiile necesare în galaxia responsabililor europeni… Dar mai ales are o viziune în ce priveşte Europa, cel puţin la nivel tehnologic.

Potrivit RFI, Breton pledează de multă vreme pentru dezvoltarea unui sector de supercalculatoare astfel încît Uniunea Europeană să poată rivaliza în acest domeniu cu China, dar este și un apărător al poziției guvernului francez în materie de concurență, potrivit căruia regulile ar trebui schimbate pentru a permite apariția unor „mari campioni europeni” care pot concura pe scena globală. Această poziționare din urmă ar putea crea un conflict de viziune cu Margrethe Vestager, vicepreședinte al Comisiei von der Leyen care va superviza toată activitatea din domeniul concurenței și care de curând a împiedicat apariția unui astfel de ,,campion european” în domeniul feroviar, prin împiedicarea fuziunii dintre Alstom și Siemens.

Totuși, o influență mare în procesul de confirmare a lui Breton o vor avea și liderii celor mai mari grupuri politice din Parlamentul European, S&D și PPE, care deocamdată au păstrat tăcerea în privința propunerii făcute de Franța. În acest sens, au existat speculații că respingerea lui Sylvie Goulard a reprezentat o răzbunare politică din partea eurodeputaților grupului PPE, cea mai mare familie politică și al cărei candidat la șefia Comisiei Europene, Manfred Weber, a fost blocat de Emmanuel Macron în a revendica această funcție, liderul francez opunându-se categoric procedurii Spitzekandidat și invocând lipsa de experiență executivă a eurodeputatului german.

Dacian Cioloș, liderul celui de-al treilea grup ca mărime din legislativul european, Renew Europe, din care face parte și partidul lui Emmanuel Macron, a primit, însă, foarte bine nominalizarea lui Thierry Breton. Într-o postare pe Twitter, fostul comisar european pentru agricultură a salutat ,,călduros” nominalizarea lui Breton și i-a lăudat ,,creativitatea și experiența vastă pentru a duce Europa mai departe”.


 În ceea ce privește acuzațiile formulate împotriva sa, reacția lui Thierry Breton întârzie să apară. Singura ieșire publică făcută de acesta a fost ieri, când a emis o declarație prin care a transmis că este ,,foarte onorat” că a fost propus de președintele Emmanuel Macron pentru funcția de comisar european pentru piață internă.

În continuare, este de așteptat ca Breton să obțină un aviz favorabil asupra candidaturii sale din partea comisiilor de specialitate din Parlamentul European, în caz contrar ar însemna, ca după eșecul rușinos cu Sylvie Goulard, atât lui Emmanuel Macron, cât și Ursulei von der Leyen să le fie contestată judecata în ceea ce privește selectarea unei persoane cu o conduită etică și profesională ireproșabilă pentru gestionarea unui portofoliu de comisar european. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

PARLAMENTUL EUROPEAN

Vicepreședintele PE, Victor Negrescu, prezintă cinci măsuri concrete pentru ca românii să-și recapete încrederea în instituțiile democratice

Published

on

© European Union 2024 - Source : EP

Vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, a salutat decizia Curții Constituționale din România de a anula rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale, după ce autoritățile au descoperit o influență externă masivă asupra procesului electoral. De asemenea, deputatul european subliniază faptul că este esențial ca partidele politice să acționeze rapid și să restabilească încrederea cetățenilor în instituțiile și mecanismele democratice. 

„Democrația noastră este mai importantă decât ambițiile politice. Drumul euroatlantic, stabilitatea și viitorul României sunt acum în siguranță. Chiar dacă părea de neimaginat, riscurile la care era supusă țara și amenințarea hibridă venită dinspre Federația Rusă reprezintă circumstanțe extraordinare, de forță majoră, pentru care nu există soluții perfecte. Într-adevăr, era bine să existe o reacție mai rapidă. Împreună putem să depășim aceste momente dificile relansând în mod real dialogul cu cetățenii și reclădind încrederea în instituții și în mecanismele democratice. Clasa politică nu poate rata acest moment și trebuie să se ridice rapid la nivelul așteptărilor legitime pe care le au cetățenii”, a transmis europarlamentarul social-democrat într-un mesaj postat pe pagina de Facebook. 

Victor Negrescu a prezentat cinci principale măsuri, pornind de la alte exemple europene, pentru restabilirea încrederii în rândul cetățenilor: 

  1. Formarea rapidă a unei guvernări responsabile, stabile și predictibile, formată din partide pro-europene, care să protejeze economia românească, valorile europene, identitatea națională și veniturile românilor. Noul executiv trebuie să prezinte deschis provocările cu care ne confruntăm și să vină cu un set de măsuri clare pentru a crește calitatea serviciilor publice, susține IMM-urile și îmbunătăți protecția socială. Partidul Social Democrat și Marcel Ciolacu au arătat că sunt capabili să fie factorul de echilibru într-o astfel de situație.
  2. Este important să ne asigurăm că viitoarele alegeri prezidențiale vor fi bine organizate, că astfel de amenințări vor putea fi combătute mai bine și că românii vor putea alege liber. Adoptarea și mai ales implementarea unui set de reguli și legi precise, după modelul european, privind combaterea ingerințelor străine, reglementarea rețelelor sociale și blocarea celor care nu respectă normele legale de transparență și finanțare a campaniilor electorale trebuie să se realizeze rapid printr-un larg consens. Participarea activă a societății civile, a partenerilor sociali și a organizațiilor internaționale la reformarea autorităților electorale este de asemenea necesară.
  3. Demararea unor consultări cetățenești privind viitorul României cu românii din țară și din străinătate. Clasa politică trebuie să învețe să îi asculte pe cetățeni și să le ofere soluții viabile. Trebuie asumare pentru a combate populismul. În baza acestor consultări trebuie realizată o agendă cu măsuri pe care coaliția pro-europeană, indiferent de formulă, să le poată implementa.
  4. Apartenența la Uniunea Europeană, la NATO și la spațiul Schengen trebuie explicate mai bine românilor. Oportunitățile europene trebuie democratizate iar banii europeni trebuie să ajungă mai eficient la beneficiari. Politicienii din partidele tradiționale trebuie să își modereze discursul iar retorica și propaganda extremistă trebuie combătute activ. Școala, autoritățile locale, societatea civilă, partenerii sociali și presa trebuie să fie implicate în procesul de informare. Noi, eurodeputații, avem o sarcină importantă în acest sens.
  5. Românii din afara țării trebuie să fie reconectați cu țara. Reformarea completă a serviciilor consulare, operaționalizarea și deschiderea centrelor comunitare, dialogul cu asociațiile și cultele, sprijinirea presei din diaspora, protejarea angajaților români din străinătate și dezvoltarea unui program facil de repatriere trebuie să fie rapid implementate. Diaspora românească trebuie să cunoască realitățile din România și să poată fi parte a deciziilor. Totul fără să se creeze privilegii.

   Citiți și: Partidul Socialiștilor Europeni, după anularea alegerilor prezidențiale de către CCR: România are nevoie de stabilitate politică și de un guvern pro-european

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Klaus Iohannis și Ursula von der Leyen au convenit consolidarea securității social media în UE după alegerile din România

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a avut sâmbătă o “discuție telefonică aprofundată” cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu care a convenit consolidarea securității social media în Uniunea Europeană.

În urma ultimelor evenimente din România, am avut o discuție telefonică aprofundată cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Am convenit că trebuie să consolidăm securitatea social media, în urma alegerilor din țara noastră“, a scris Iohannis, pe rețeaua socială X.

Discuția telefonică a avut loc după decizia Curții Constituționale a României de anulare a alegerilor prezidențiale deoarece “procesul electoral privind alegerea Președintelui României a fost viciat pe toată durata desfășurării lui și în toate etapele de multiple neregularități și încălcări ale legislației electorale”. În aceeași zi, Comisia Europeană a solicitat rețelei TikTok să se alinieze prevederilor electorale ale regulamentului privind serviciile digitale și să remedieze urgent politicile de moderare a conținutului în lumina alegerilor din România.

Curtea Constituțională a României a anulat vineri, printr-o decizie în unanimitate a celor nouă judecători constituționali, întregul proces electoral privind alegerea președintelui României.

Curtea Constituțională a României arată, în motivarea care a stat la baza deciziei de anulare a alegerilor prezidențiale, că “procesul electoral privind alegerea Președintelui României a fost viciat pe toată durata desfășurării lui și în toate etapele de multiple neregularități și încălcări ale legislației electorale”. Curtea Constituţională mai susţine că, în cadrul alegerilor prezidenţiale, caracterul liber exprimat al votului a fost încălcat prin faptul că alegătorii au fost dezinformaţi prin intermediul unei campanii electorale în cadrul căreia Călin Georgescu a beneficiat de o promovare agresivă, derulată cu eludarea legislaţiei naţionale în domeniul electoral şi prin exploatarea abuzivă a algoritmilor platformelor de social-media. De asemenea, conform Curții Constituționale, Călin Georgescu a încălcat legislaţia electorală referitoare la finanţarea campaniei pentru alegerile prezidenţiale, după ce a raportat la Autoritatea Electorală Permanentă zero cheltuieli, în contradicţie cu datele prezentate de SRI şi MAI.

Decizia CCR a venit ca urmare a unor sesizări, inclusiv din partea Calea Europeană, după ce președintele Klaus Iohannis a autorizat desecretizarea documentelor din ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării și după ce România i-a informat pe aliații din NATO că va lua “toate măsurile necesare pentru a proteja democrația, securitatea națională și suveranitatea”, cu ocazia participării ministrului de externe Luminița Odobescu la ministeriala de externe a NATO.

Informațiile desecretizate au indicat că au fost obținute date certe care relevă intențiile unor persoane de pe teritoriul României de a afecta suveranitatea statului român, “stabilindu-și obiectivul comun de a sprijini demersurile politice ale candidatului Călin Georgescu de a accede pe funcția de președinte al României”. Informațiile declasificate au arătat cum conturi de pe rețeaua de socializare TikTok au fost instrumentalizate și activate în acest scop. TikTok nu l-a marcat pe Călin Georgescu drept candidat politic, iar conținutul asociat hashtag-urilor campaniei lui Georgescu a ajuns pe locul 9 la nivel mondial în topul trendurilor de promovare. Totodată, un finanțator a plătit 381.000 de dolari către utilizatori TikTok care să-l promoveze pe Călin Georgescu, iar infrastructura procesului electoral s-a aflat sub presiune, România fiind țintită de 85.000 de atacuri cibernetice prin platforme de criminalitate cibernetică de sorginte rusă, care au fost lansate prin sisteme informatice din peste 33 de țări.

În tot acest context, Comisia Europeană a intensifcat monitorizarea alegerilor din România și ordonă TikTok “să păstreze neatinse toate datele și dovezile” privind riscurile sistemice asupra procesului electoral.

Continue Reading

NATO

România a rămas fermă în fața ingerințelor străine și a redat vocea poporului, transmite ministrul de externe al Estoniei după anularea alegerilor prezidențiale

Published

on

© Magnus Tsahkna/ X

Estonia s-a alăturat sâmbătă aliaților din NATO și partenerilor din Uniunea Europeană care și-au manifestat solidaritatea cu România după după decizia Curții Constituționale a României de anulare a alegerilor prezidențiale deoarece “procesul electoral privind alegerea Președintelui României a fost viciat pe toată durata desfășurării lui și în toate etapele de multiple neregularități și încălcări ale legislației electorale”.

Românii sunt singurii care au dreptul să decidă pe cine aleg. Apreciez că România a rămas fermă în fața ingerințelor străine maligne și a redat vocea poporului. Încercările Rusiei de a se amesteca în democrații nu vor reuși. Sprijinul Estoniei pentru aliatul nostru România este ferm“, a afirmat șeful diplomației de la Tallinn, Margus Tsahkna.

Curtea Constituțională a României a anulat vineri, printr-o decizie în unanimitate a celor nouă judecători constituționali, întregul proces electoral privind alegerea președintelui RomânieiÎn motivarea care a stat la baza deciziei de anulare a alegerilor prezidențiale, CCR a arătat că “procesul electoral privind alegerea Președintelui României a fost viciat pe toată durata desfășurării lui și în toate etapele de multiple neregularități și încălcări ale legislației electorale”. Decizia CCR a venit ca urmare unor sesizări, inclusiv din partea Calea Europeană, după ce documentele desecretizate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării au identificat acțiuni nelegale în timpul procesului electoral.

Principalul partener al României, Statele Unite, și și alți parteneri precum Marea Britanie, Polonia, Franța și Lituania, și-au reafirmat încrederea în instituțiile și procesele democratice ale României, inclusiv în investigațiile privind influența străină malignă după decizia Curții Constituționale a României de anulare a alegerilor prezidențiale.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
PARLAMENTUL EUROPEAN2 hours ago

Vicepreședintele PE, Victor Negrescu, prezintă cinci măsuri concrete pentru ca românii să-și recapete încrederea în instituțiile democratice

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Klaus Iohannis și Ursula von der Leyen au convenit consolidarea securității social media în UE după alegerile din România

NATO5 hours ago

România a rămas fermă în fața ingerințelor străine și a redat vocea poporului, transmite ministrul de externe al Estoniei după anularea alegerilor prezidențiale

MAREA BRITANIE6 hours ago

Marea Britanie rămâne un “aliat al României și are încredere în democrația sa” după interferența Rusiei în alegerile prezidențiale

CONSILIUL EUROPEAN7 hours ago

Antonio Costa organizează primul summit al liderilor europeni. Situația din Ucraina, extinderea UE și relația transatlantică, subiecte pe agendă

INTERNAȚIONAL7 hours ago

Ucraina și Italia doresc o coordonare mai strânsă la nivelul liderilor europeni pentru a spori furnizarea de sisteme de apărare aeriană către Kiev

NATO8 hours ago

EXCLUSIV Daniel Fried, expert Atlantic Council: Interferența Rusiei vizează realizările democratice ale României după 1989. Decizia controversată a CCR, luată în contextul unor acuzații “credibile” de ingerință externă

ROMÂNIA DIGITALĂ9 hours ago

ICI București și Agerpres, în parteneriat cu Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, extind proiectul „Aplicație AI – Știrile Agerpres” la nivel regional

SUA10 hours ago

SUA, “alături de poporul român” și de “instituțiile democratice din România”: Voința democratică a poporului român trebuie să fie lipsită de influențe străine maligne

PARLAMENTUL EUROPEAN10 hours ago

Metsola, către protestatarii din Georgia: Vă cunoaștem aspirațiile europene, vedem steagurile UE fluturând, vă auzim

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 days ago

Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm

INTERVIURI3 days ago

INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII3 days ago

Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni

INTERVIURI4 days ago

INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria

POLITICĂ4 days ago

Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Plenul Parlamentului European va discuta riscurile dezinformării pe TikTok pentru integritatea alegerilor în Europa ca urmare a scrutinului din România

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE

POLITICĂ6 days ago

Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale

ROMÂNIA7 days ago

Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat

Trending