Connect with us

RUSIA

Emmanuel Macron și Olaf Scholz merg săptămâna viitoare la Moscova pentru a discuta cu Vladimir Putin despre garanțiile de securitate cerute de Rusia

Published

on

© Bundesregierung

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, va discuta luni la Moscova cu omologul său francez, Emmanuel Macron, despre cerinţele Moscovei de a primi garanţii de securitate, a anunţat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Reuters.

Rusia consideră importantă vizita preşedintelui francez, iar Putin îi va explica modul în care înţelege răspunsul iniţial al Statelor Unite la cererile părţii ruse, a declarat Peskov la o întâlnire cu presa, potrivit Agerpres.

Miercuri, înainte de o convorbire telefonică cu președintele SUA Joe Biden, președintele Emmanuel Macron nu a exclus posibilitatea de a vizita Rusia pentru a găsi o soluţie diplomatică la criză, în timp ce a avut trei convorbiri telefonice cu Vladimir Putin în ultima săptămână. În cadrul acestor discuții, Putin a acuzat SUA și NATO că ignoră “preocupările fundamentale” ale Rusiei cu privire la avansarea NATO în Europa, în timp ce Palatul Elysee a subliniat că Macron și Putin au căzut de acord asupra necesității unei “de-escaladări” în criza ucraineană și a continuării dialogului. Totodată, liderul rus s-a prevalat de contextul celorlalte două conversații cu Macron pentru a invoca “problemele legate de garanţiile de securitate cerute pe termen lung cerute de Rusia şi care să fie constrângătoare din punct de vedere juridic”. 

În continuarea eforturilor diplomatice, Putin îl va avea marţi ca oaspete pe cancelarul german Olaf Scholz, a mai comunicat purtătorul de cuvânt, indică sursa citată.

Cancelarul german, Olaf Scholz, a anunțat joi că va efectua ”în curând” o vizită la Moscova pentru a se întâlni cu președintele rus, Vladimir Putin, pe fondul a aceea ce el a numit o situație ”foarte gravă” la granița cu Ucraina. Anterior vizitei la Moscova, Scholz va fi primit la Casa Albă de președintele american Joe Biden. De asemenea, Germania încearcă să organizeze şi o întâlnire trilaterală la Berlin, cu liderii Franţei şi Poloniei.

Aflată joi într-o vizită la Helsinki, șefa executivului european Ursula von der Leyen a spus că Uniunea Europeană lucrează la un răspuns comun la o scrisoare pe care multe dintre țările membre au primit-o de la Rusia la începutul acestei săptămâni, în care se cer garanții de securitate, în timp ce UE a pregătit și un set de sancțiuni dacă Moscova intervine militar în Ucraina.

Potrivit lui Peskov, nu s-a ajuns încă la niciun acord privind propunerea Turciei de a găzdui o întrevedere între Putin şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Atât Macron, cât şi Scholz vor face săptămâna viitoare vizite şi la Kiev – preşedintele francez marţi, după întâlnirea cu Putin, iar cancelarul german luni, înainte de convorbirile de la Moscova.

Toate aceste manevre diplomatice au loc în contextul tensiunilor dintre Occident şi Rusia legate de concentrarea de trupe ruse la frontierele Ucrainei. Moscova susţine că nu intenţionează să invadeze ţara vecină, dar cere garanţii din partea NATO că nu va primi Ucraina ca membră.

Pe de altă parte, SUA și aliații săi strâng rândurile în fața unei potențiale invazii militare a Rusiei în Ucraina, acțiune pe care Casa Albă nu o mai califică drept “iminentă”.

Pentagonul a anunțat marți desfășurarea a 3000 de militari americani în România, Polonia și Germania, ca răspuns la consolidarea continuă a forțelor Rusiei la granița sa vestică cu Ucraina și în Belarus. Dintre aceștia, 1000 de soldați aparținând batalionului de infanterie ”Stryker” vor fi transferați din Germania în România în următoarele zile, iar Franța este dispusă să conducă un dispozitiv NATO în România.

Occidentul și Rusia se află în prezent în faza ping-pong-ul diplomatic dintre Moscova, Washington și NATO privind propunerile fiecăreia și răspunsurile aferente pentru arhitectura de securitate europeană.

Atât pe marginea propunerilor SUA și NATO, cât și în contextul unui răspuns pe care Moscova l-a trimis către cele două părți, secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul de externe rus Serghei Lavrov au avut marți o convorbire telefonică, dar fără niciun progres notabil înregistrat.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

INTERNAȚIONAL

Rubio și Lavrov au discutat telefonic despre „pașii următori” în negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina: „SUA sunt hotărâte să faciliteze încheierea acestui război fără sens”

Published

on

© Official State Department photo by Freddie Everett

Secretarul de stat american, Marco Rubio, a discutat telefonic cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, la solicitarea acestuia. Rubio a evidențiat, în dialogul cu omologul său rus, pașii următori în negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina, subliniind importanța încheierii rapide a conflictului.

„După vizita emisarului special Steve Witkoff la Moscova, pe 25 aprilie, secretarul i-a subliniat omologului său rus pașii următori în negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina și necesitatea de a pune capăt războiului acum”, se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat al SUA.

De asemenea, Statele Unite au transmis că „sunt hotărâte să faciliteze încheierea acestui război fără sens”.

Citiți și: Rubio i-a transmis lui Lavrov același mesaj comunicat aliaților europeni și Ucrainei la Paris: Trump și SUA doresc încetarea războiului. Pacea este posibilă dacă toate părțile ajung la un acord

Marco Rubio a anunțat că urmează o săptămână crucială pentru „calea spre pace” în Ucraina, perioadă în care Statele Unite vor analiza cu atenție dacă efortul lor în gestionarea acestui conflict merită să continue.

„Președintele (Trump) a dedicat o cantitate enormă de timp și energie acestei chestiuni și credem că am adus părțile mai aproape decât au fost în acești trei ani. Dar nu am ajuns încă acolo, iar acest lucru trebuie să înceapă să se întâmple. (…) cred că aceasta va fi o săptămână foarte importantă. Săptămâna aceasta va fi o săptămână foarte importantă în care va trebui să decidem dacă acesta este un efort în care dorim să continuăm să fim implicați sau dacă este timpul să ne concentrăm pe alte probleme care sunt la fel de importante, dacă nu chiar mai importante în unele cazuri”, a declarat secretarul de stat american, Marco Rubio, într-un interviu pentru NBC.

Președintele american Donald Trump i-a cerut duminică omologului său rus, Vladimir Putin, „să înceteze să mai tragă” și să încheie un acord privind Ucraina, în timp ce a sugerat că președintele ucrainean Volodimir Zelenski este dispus să renunțe la recuperarea Peninsulei Crimeea ocupată de Rusia, lucru în contradicție totală cu ceea ce susține liderul de la Kiev.

Sâmbătă, după ce a avut o întâlnire simbolică în interiorul Bazilicii Sfântul Petru de la Vatican cu Zelenski, Trump a declarat că Putin l-ar putea păcăli după ultimele atacuri asupra Ucrainei, în timp ce Statele Unite încearcă să pună capăt războiului și să aducă Moscova și Kievul în fața unui armistițiu de încetare a focului și a unui acord de pace.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Vladimir Putin anunță un armistițiu de trei zile în Ucraina, între 8 și 10 mai

Published

on

© Kremlin

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat luni un armistițiu de trei zile în conflictul din Ucraina, cu ocazia aniversării a 80 de ani de la victoria aliată împotriva Germaniei naziste în cel de-al doilea război mondial, transmit agențiile internaționale de presă și Agerpres.

Încetarea focului va intra în vigoare la miezul nopții de miercuri, 7 mai (joi 8 mai, ora 0.00) și va dura 72 de ore, până la miezul nopții de sâmbătă (10 mai, ora 24.00), precizează un comunicat al Kremlinului.

Președinția de la Moscova a avertizat că dacă partea ucraineană nu respectă armistițiul, forțele ruse vor răspunde „adecvat și eficient”. 

Președintele american Donald Trump i-a cerut duminică omologului său rus, Vladimir Putin, „să înceteze să mai tragă” și să încheie un acord privind Ucraina, în timp ce a sugerat că președintele ucrainean Volodimir Zelenski este dispus să renunțe la recuperarea Peninsulei Crimeea ocupată de Rusia, lucru în contradicție totală cu ceea ce susține liderul de la Kiev.

Volodimir Zelenski a anunțat că țara sa este pregătită „să acționeze diplomatic, cât mai rapid posibil” și a solicitat, din nou, sancțiuni împotriva Rusiei, pentru a-l convinge pe Vladimir Putin să oprească acest război. 

Sâmbătă, după ce a avut o întâlnire simbolică în interiorul Bazilicii Sfântul Petru de la Vatican cu Zelenski, Trump a declarat că Putin l-ar putea păcăli după ultimele atacuri asupra Ucrainei, în timp ce Statele Unite încearcă să pună capăt războiului și să aducă Moscova și Kievul în fața unui armistițiu de încetare a focului și a unui acord de pace.

Continue Reading

RUSIA

Trump sugerează că Zelenski ar fi dispus să renunțe la recuperarea Crimeei și îi cere lui Putin “să înceteze să mai tragă” și să încheie un acord

Published

on

© Official White House Photo by Daniel Torok

Președintele american Donald Trump i-a cerut duminică omologului său rus, Vladimir Putin, “să înceteze să mai tragă” și să încheie un acord privind Ucraina, în timp ce a sugerat că președintele ucrainean Volodimir Zelenski este dispus să renunțe la recuperarea Peninsulei Crimeea ocupată de Rusia, lucru în contradicție totală cu ceea ce susține liderul de la Kiev.

“Vreau să înceteze să mai tragă. Stați jos și semnați acordul”, a declarat Trump pe pista aeroportului Morristown din Bedminster, statul New Jersey, potrivit AFP, scrie Agerpres.

Întrebat despre peninsula Crimeea, liderul de la Casa Albă a sugerat că Volodimir Zelenski ar fi dispus să renunțe la peninsula ucraineană anexată de Rusia.

“Cred că da. Crimeea, asta a fost acum 12 ani”, a declarat Trump ca răspuns la întrebarea dacă el consideră că Zelenski dispus să “abandoneze” peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014.

Președintele american și-a înăsprit tonul cu privire la președintele rus Vladimir Putin în ultimele zile.

Sâmbătă, după ce a avut o întâlnire simbolică în interiorul Bazilicii Sfântul Petru de la Vatican cu Zelenski, Trump a declarat că Putin l-ar putea păcăli după ultimele atacuri asupra Ucrainei, în timp ce Statele Unite încearcă să pună capăt războiului și să aducă Moscova și Kievul în fața unui armistițiu de încetare a focului și a unui acord de pace.

Nu a existat niciun motiv pentru Putin să tragă cu rachete în zone civile, orașe și localități, în ultimele zile. Mă face să mă gândesc că poate nu vrea să oprească războiul, ci doar mă trage pe sfoară, și că trebuie să fie tratat diferit, prin „Bănci” sau „Sancțiuni secundare”?? Prea mulți oameni mor!!!”, a spus liderul american, la două zile după ce i-a cerut președintelui rus să oprească atacurile împotriva Ucrainei – “Vladimir, STOP!” – în ceea ce reprezenta prima abordare mai tranșantă la adresa liderului rus Vladimir Putin.

Mesajul sau a venit scurt timp după ce Donald Trump s-a îmbarcat în avionul prezidențial Air Force One cu destinația Statele Unite după ce a participat la Roma la funeraliile Papei Francisc, context în care s-a întâlnit pentru scurt timp cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, dar și cu președintele francez Emmanuel Macron și cu prim-ministrul britanic Keir Starmer. Cu o zi în urmă, președintele francez Emmanuel Macron l-a îndemnat pe Donald Trump să își îndrepte “frustrarea” către Putin, care trebuie “să înceteze să mai mintă” atunci când pretinde că dorește pacea, dar continuă să lanseze atacuri asupra Ucrainei.

Donald Trump a dat asigurări, în noaptea de vineri spre sâmbătă, că Rusia și Ucraina sunt ”foarte aproape de un acord”, fără a dezvălui cadrul acestuia, în timp ce omologul său rus Vladimir Putin a evocat ”posibilitatea unor negocieri directe” între Moscova și Kiev.

Emisarul american Steve Witkoff, interlocutor american privilegiat al Kremlinului, s-a întâlnit vineri cu președintele Putin, pentru a patra oară de la relansarea relațiilor între Washington și Moscova, la inițiativa președintelui american, și mai multe oficialități ruse au afirmat că dialogul ruso-american avansează.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ROMÂNIA4 hours ago

Colaborarea strânsă dintre ICI București și Danubius Exim a contribuit la transformarea cadrului fiscal din România într-unul adaptat realităților digitale, în beneficiul cetățenilor și instituțiilor, subliniază Adrian-Victor Vevera

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 hours ago

Vicepreședintele PE, Victor Negrescu: Inteligența artificială nu este doar despre viitor, este prezentul. Fără competențe digitale și educație în AI, riscăm să rămânem în urmă

ROMÂNIA5 hours ago

Ilie Bolojan, la Forumul de Afaceri al celor Trei Mări: Reconfigurarea forțelor politice și economice impune consolidarea relațiilor cu state interesate de stabilitatea și dezvoltarea regiunii noastre

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Președintele Turciei a sosit la Roma pentru a discuta cu Giorgia Meloni despre consolidarea cooperării între cele două țări

U.E.5 hours ago

Giorgia Meloni califică armistițiul de trei zile propus de Putin drept ”insuficient”: Ucraina a arătat că dorește pacea. Acum Rusia este cea care trebuie să demonstreze același lucru

NATO6 hours ago

Rachete Patriot: SUA și NATO sunt mai sigure grație angajamentului României față de apărarea aeriană, afirmă ambasadoarea Statelor Unite

ROMÂNIA6 hours ago

Integrarea conceptului de ”gender medicine” în politicile publice de sănătate, o necesitate pentru femeile din România, subliniază senatoarea Nicoleta Pauluic 

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Bolojan îl felicită pe Mark Carney pentru câștigarea alegerilor în Canada: România dorește un parteneriat puternic în economie, energie și securitate

INTERNAȚIONAL7 hours ago

Ministrul german al Apărării susține că se bazează pe continuarea sprijinului SUA pentru apărarea Ucrainei

COMISIA EUROPEANA7 hours ago

Ministrul Apărării, întâlnire la Bruxelles cu Roberta Metsola și Kaja Kallas: Regiunea Mării Negre are importanță strategică pentru securitatea euro-atlantică și relevanță economică majoră pentru UE

ROMÂNIA5 days ago

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

NATO1 week ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

ROMÂNIA2 weeks ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA3 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA3 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO3 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA3 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA4 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Trending