Connect with us

U.E.

”En Marche”, împotriva populismului. Partidul președintelui Emmanuel Macron și partidul Ciudadanos din Spania, sub umbrela aceleiași platforme electorale pentru alegerile europene din 2019

Published

on

Partidul președintelui francez, Emmanuel Macron, ”En Marche!” (Înainte!) lucrează la o platformă electorală cu alte partide asemănătoare, printre care și partidul spaniol Ciudadanos (Centățenii), de centru-dreapta, pentru a forma o forță ”progresivă” pentru alegerile europene, programate pentru luna mai a anului viitor, informează Politico Europe.

Demararea procesului a fost anunțată luni, în cadrul unei întrevederi între Christophe Castaner, președintele executiv al partidului ”En Marche!” și secretarul general al Ciudadanos, Jose Manuel Villegas.

”În următoarele luni, vom continua să lucrăm – Ciudadanos și En Marche – la acest set comun de propuneri care are obiective comune”, a punctat Villegas în cadrul unei conferințe comune de presă cu Castaner.

În ultimii cinci ani, am văzut o dezechilibrare a balanțelor democratice pe care le consideram de neclintit”, a spus Canstaner, făcând referire la ascensiunea populismului, Brexit și alegerile recente din Italia.

”În fața acestor schimbări, noi, forțele progresiste care sunt atașate visceral de Europa … trebuie să ne facem auzite vocea”, a spus Castaner, adăugând că ”noul proiect” ar consta în construirea unei Europe ”mai solide și mai conștiente de nevoile poporului nostru”.

În cadrul turneului său în Europa, care a început săptămâna trecută, Canstaner, care a avut, de asemenea, o întrevedere cu liderul Ciudadanos, Albert Riera, a avut mai multe discuții legate de această propunere și cu alți lideri, printre care și fostul prim-ministru al Italiei, Matteo Renzi și fostul ministru italian al Afacerilor Europene, Snadro Gozi.

Castaner are și alte vizite planificate pentru această vară, dar oficialul En Marche a refuzat să spună care vor fi destinațiile viitoare. ”Vrem să facem în Europa ceea ce a făcut Macron în Franța”, a spus oficialul.

După ce a devenit președintele al Franței, în mai 2017, Emmanuel Macron a optat ca partidul său să nu adere la Grupul ALDE din Parlamentul European, care împărtășește multe dintre viziunile sale.

În schimb, Macron a creat o echipă sub conducerea lui Castaner, care îl include și pe Pieyre-Alexandre Anglade, fost asistent în Parlamentul European, pentru a crea cea mai mare listă proeuropeană posibilă, care se reuneste sub umbrela unor valori comune, precum respectarea statului de drept, promovarea egalității de gen și a libertății mass-media.

În luna februarie a acestui an, președintele francez Emmanuel Macron, care a reușit să câștige alegerile prezindețiale din aprilie 2017, învingând astfel candidații partidelor politice mainstream, a făcut apel la înființarea unei alianțe a ”reformiștilor” în Parlamentul European care să contracareze partidele ”incoerente” care au afectat instituția.

Răspunzând întrebărilor adresate de jurnaliști la Palatul Elysee, Macron a precizat că este nevoie de o ”clarificare ideologică” în Parlamentul European pentru a contribui la o reformare ambițioasă a blocului comunitar în următoarea legislatură. ”Există o osificare și dorința de a apăra mai degrabă interesele partidelor decât cele democratice“, a declarat acesta.

Europa ar beneficia de o revizuire politică“, și-a exprimat convingerea Macron. “În prezent există în marile partide politice europene incoerențe … Există loc pentru un reformism european”, le-a spus acesta jurnaliștilor în cadrul unei sesiuni de întrebări care a durat aproximativ două ore, anunță Reuters. 

Emmanuel Macron și-a exprimat dorința de a fi motorul reformator al Uniunii Europene și în cadrul discursului său la Forumul Economic Mondial, organizat la Davos, Elveția în perioada 23-26 ianuarie, primul în calitate de președinte al Franței, sugerând elaborarea unui plan pe 10 ani, în aplicarea căruia aceia ”care nu doresc să meargă mai repede să nu-i oprească pe cei ambiţioşi”. 

Citiți și:

Reformarea Uniunii Europene începe cu generația tânără. Cine este Pieyre-Alexandre Anglade, cel care îl va ajuta pe Emmanuel Macron să redeseneze harta politicii europene

Emmanuel Macron atrage atenția asupra unei “Europe mai fragile ca niciodată”: Singura cale care ne asigură viitorul este reconstrucția unei Europe suverane și unite

Emmanuel Macron propune, de la Atena, șase luni de dialog urmate de o decizie politică transparentă pentru viitorul Uniunii Europene

Întrebat cum consideră că va putea influența politicile din interiorul instituției europene în condițiile în care partidul său ”En Marche!” nu are niciun reprezentant în Legislativul de la Strasbourg, acesta și-a exprimat încrederea, precizând că există posibilitatea ca tabloul să arate foarte diferit în cadrul următoarelor alegeri europene.

Este posibil să înființezi propriul grup și cred că reformiștii europeni au o vocație de a federaliza în jurul lor alte mișcări”, a afirmat chiriașul de la Palatul Elysee.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialist în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

#RO2019EU

Cărțile de identitate ale cetățenilor europeni ar putea avea același format în toate statele membre ale UE, într-o mișcare normativă pentru intensificarea luptei împotriva furtului de identitate

Published

on

UE introduce măsuri de securitate mai stricte pentru cărțile de identitate pentru a reduce frauda de identitate. Astăzi, reprezentanții președinției române a Consiliului și ai Parlamentului European au ajuns la un acord informal cu privire la un regulament care va spori securitatea cărților de identitate ale cetățenilor UE și a documentelor de ședere eliberate cetățenilor UE și membrilor familiilor acestora care nu sunt cetățeni ai UE, se arată într-un comunicat.

Noile norme propuse vor îmbunătăți securitatea acestor documente prin introducerea unor standarde minime, atât pentru informațiile conținute, cât și pentru elementele de securitate comune tuturor statelor membre care le emit.

În ultimii ani, au fost introduse standarde de securitate comune ale UE pentru documentele de identitate și de călătorie, inclusiv pașapoarte, vize și permise de ședere eliberate resortisanților țărilor terțe. Cu toate acestea, în temeiul normelor existente, nivelul de securitate al cărților de identitate naționale și al documentelor de ședere eliberate cetățenilor UE și membrilor familiilor acestora este foarte variabil, ceea ce crește riscul de fraudare a documentelor.

,,Securitatea pe întreg teritoriul UE nu poate fi realizată decât prin asigurarea securității în fiecare stat membru. Noile norme privind standardele de securitate pentru documentele de identitate ne vor permite să depistăm mai ușor cazurile de fraudare a documentelor și de furt de identitate, îngreunând acțiunile teroriștilor și infractorilor și facilitând totodată libera circulație a călătorilor de bună credință.”, a declarat Carmen Daniela Dan, ministrul român al afacerilor interne.

Standarde de securitate pentru cărțile de identitate

În temeiul noilor norme propuse, cărțile de identitate vor trebui produse în format uniform de card de credit (ID-1), să includă o zonă de citire optică și să respecte standardele minime de securitate stabilite de OACI (Organizația Aviației Civile Internaționale). Acestea vor trebui, de asemenea, să includă o fotografie și două amprente digitale ale titularului, stocate în format digital, pe un cip fără contact. Cărțile de identitate vor indica codul de țară al statului membru emitent, în interiorul unui steag al UE.

Cărțile de identitate vor avea o perioadă minimă de valabilitate de 5 ani și o perioadă maximă de valabilitate de 10 ani. Statele membre pot elibera cărți de identitate cu o perioadă de valabilitate mai lungă persoanelor cu vârsta peste 70 de ani. În cazul în care se emit cărți de identitate pentru minori, acestea pot avea o perioadă de valabilitate mai mică de 5 ani.

Eliminarea treptată a vechilor cărți de identitate

Mandatul de negociere prevede că noile norme vor intra în vigoare la 2 ani de la adoptare, aceasta însemnând că până la data respectivă toate documentele noi eliberate trebuie să îndeplinească noile criterii.

În general, cărțile de identitate existente care nu îndeplinesc cerințele nu vor mai fi valabile la 10 ani de la data aplicării noilor norme sau la expirarea lor, oricare dintre acestea survine mai întâi. Cărțile de identitate eliberate cetățenilor cu vârsta de peste 70 de ani vor rămâne valabile până la expirarea lor, cu condiția ca acestea să îndeplinească standardele de securitate și să aibă o zona de citire optică.

Cardurile cel mai puțin sigure, care nu îndeplinesc standardele minime de securitate sau nu au o zonă de citire optică vor expira în termen de cinci ani.

Garanții privind protecția datelor

Noile norme propuse includ garanții solide privind protecția datelor, pentru a asigura faptul că informațiile colectate nu ajung la persoanele nepotrivite. Mai exact, autoritățile naționale vor trebui să asigure securitatea cipului fără contact și a datelor stocate în acesta, astfel încât cipul să nu poată fi piratat sau accesat fără permisiune.

În plus, noile norme se referă doar la securitatea informațiilor care vor fi stocate în cărțile de identitate. Acestea nu constituie temei juridic pentru crearea unei noi baze de date la nivel național sau la nivelul UE, aceasta fiind o chestiune care ține de legislația națională, care trebuie să fie în deplină conformitate cu normele privind protecția datelor.

Documentele de ședere

Normele propuse precizează, de asemenea, un set minim de informații care urmează să fie incluse în documentele de ședere eliberate cetățenilor UE și armonizează formatul și alte specificații privind permisele de ședere eliberate membrilor familiilor cetățenilor UE care nu sunt cetățeni ai UE.

Normele incluse într-un proiect de regulament, propus de Comisie la 17 aprilie 2018, nu impun statelor membre să introducă cărți de identitate sau documente de ședere în cazul în care acestea nu sunt prevăzute în legislația națională.

Continue Reading

U.E.

Deputații europeni din Comisia pentru comerț internațional a Parlamentului European au căzut de acord că negocierile comerciale cu SUA pot începe doar în anumite condiții

Published

on

Comisia pentru comerț internațional (INTE) a Parlamentului European a aprobat, marți, mandatul de începere a negocierilor comerciale UE-SUA limitate, dar a stabilit condiții pentru încheierea unei înțelegeri, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.

Inițierea discuțiilor este în interesul cetățenilor și companiilor europene, deoarece ar ușura tensiunile actuale din relațiile comerciale dintre UE și SUA, provocate de acțiunile administrației americane, a declarat Comisia pentru comerț internațional în raportul adoptat cu 21 voturi pentru, 17 împotrivă, și o abţinere.

Cu toate acestea, INTE observă că încheierea unui acord comercial bazat pe actualul mandat de negociere nu poate avea succes decât dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:

  • SUA trebuie să ridice tarifele la aluminiu și oțel;
  • trebui să aibă loc un proces cuprinzător de consultare cu societatea civilă și o evaluare a impactului asupra durabilității;
  • UE insistă asupra includerii în negocieri a autoturismelor și a tarifelor pentru autovehicule și pe excluderea agriculturii;
  • discuțiile vor fi suspendate în cazul în care SUA vor percepe un alt tarif;
  • se dorește mai multă claritate cu privire la modul în care regulile de origine sunt tratate în timpul discuțiilor.

Amintim că proiectele de negociere comercială UE-SUA au fost prezentate de Comisia Europeană Consiliului UE pentru aprobare la 18 ianuarie. Mandatele vor autoriza Comisia să negocieze cu SUA privind eliminarea tarifelor la bunurile industriale și armonizarea evaluării conformității. 

Aceste negocieri urmează Declarației comune convenite în iulie anul trecut de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și de președintele american, Donald Trump.

În continuare, Parlamentul va vota în sesiunerea plenară din martie cu privire la poziția sa privind mandatele. Consiliul de Miniștri al UE urmează să adopte proiectul mandatelor de negociere în aceeași lună. Comisia va începe negocierile pe baza mandatului final.

Continue Reading

ROMÂNIA

Președintele Klaus Iohannis, întrevedere cu o delegație a SMEunited, asociația europeană a IMM-urilor: Dezvoltarea durabilă a unei comunităţi de afaceri puternice are nevoie de un angajament politic pe termen lung

Published

on

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, marţi, cu o delegaţie a SMEunited, asociaţia europeană a întreprinderilor mici şi mijlocii, condusă de Ulrike Rabmer-Koller, preşedinte SMEunited, alături de conducerea Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), anunță un comunicat al Administrației Prezidențiale.

În cadrul întrevederii au fost dezbătute subiecte legate de evoluţia economiei europene, din perspectiva stimulării antreprenoriatului şi competitivităţii IMM-urilor.

Preşedintele României a evidenţiat faptul că dezvoltarea durabilă a unei comunităţi de afaceri puternice are nevoie de un angajament politic pe termen lung, care să contribuie la consolidarea Pieţei Interne a Uniunii Europene, o condiţie esenţială pentru întărirea competitivităţii economiilor statelor membre ale Uniunii. Preşedintele Klaus Iohannis a reliefat şi importanţa unei abordări conjugate, care să aibă în vedere coeziunea şi competitivitatea economică, ca priorităţi la nivelul politicilor publice ale statelor membre şi ale UE în ansamblu”, se arată în comunicat.

Şeful statului a subliniat şi importanţa politicilor şi măsurilor concrete pentru susţinerea antreprenoriatului, inovării şi competitivităţii, prin valorificarea oportunităţilor generate de economia digitală. Administraţia Prezidenţială precizează că un element esenţial în acest sens este legat de necesitatea actualizării şi îmbunătăţirii actualului cadru de politici ale Uniunii Europene pentru IMM-uri.

Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat că, în contextul mandatului României la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, pentru a marca importanţa deosebită a antreprenoriatului pentru dezvoltarea economică, pe 10 aprilie, va avea loc la Palatul Cotroceni conferinţa ”European Entrepreneurship Forum”, eveniment aflat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României. Forumul, organizat la iniţiativa CNIPMMR, îşi propune să actualizeze cadrul de politici necesare pentru susţinerea dezvoltării segmentului antreprenorial european în contextul noilor provocări la nivel internaţional.

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending