Entitatea sârbă din Bosnia și-a declarat neutralitatea militară, în încercarea de a bloca aderarea la NATO

Entitatea sârbă din Bosnia, Republika Srpska, și-a declarat miercuri neutralitatea din punct de vedere militar, fiind, conform președintelui său, primul pas în perspectiva unui referendum asupra aderării la NATO, alianță care se bucură de o popularitate scăzută în rândul sârbilor ca urmare a campaniei de bombardamente din 1995 și 1999 în Bosnia și Kosovo, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Republica sârbă este una dintre cele două regiuni autonome create în Bosnia după războiul din anii 1990 în timpul destrămării fostei Iugoslavii. Ea este legată de Federația bosniaco-croată printr-un guvern central slab, care are în gestiune și problemele militare.

Președinția interetnică a Bosniei, guvernul ei central de la Sarajevo și Federația dominantă de bosniacii musulmani și croați au declarat în trecut că aderarea la NATO și Uniunea Europeană sunt priorități strategice.

În pofida acestui fapt, sâbii bosniaci doresc mai curând legături mai strânse cu Rusia, aliniind politica lor cu cea a Serbiei, aliatul din perioada războiului în urma căruia NATO a devenit impopulară, principalul factor care a contribuit la acest declin fiind bombardamentele din 1999 pentru a scoate forțele sârbe din Kosovo și după loviturile aeriene ale NATO din 1995 împotriva rebelilor sârbi din Bosnia.

Președintele sârb bosniac Milorad Dodik, un naționalist sârb, a afirmat în repetate rânduri că legăturile mai strânse cu NATO trebuie decise prin referendum în Republica Srpska, chiar dacă astfel de decizii pot fi luate doar la nivel de stat în conformitate cu constituția.

“Adunarea Naționala a Republicii Srpska a decis să proclame neutralitatea militară (…) în legătura cu alianțele militare existente până la un posibil referendum pentru a lua o decizie finală cu privire la această chestiune”, se afirmă în rezoluție.

Aceasta a fost adoptată de o majoritate restrânsă la începutul zilei de miercuri după ore de obstrucționări din partea partidelor opoziției sârbe care au adus în discuție aspecte procedurale.

“Această rezoluție nu este obligatorie și reprezintă doar o poziție pe această temă”, a declarat Tanja Topic, analist politic.

“Cred că Republica Srpska nu poate decide în nicio calitate dacă Bosnia se alătură sau nu unei alianțe militare sau asupra oricărui segment de apărare deoarece este o entitate în cadrul statului bosniac, care este autoritatea unică pentru aceste chestiuni”, a adăugat Topic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.