RUSIA
Erdogan va încerca să-l convingă pe Putin să reactiveze acordul privind cerealele din Marea Neagră. Liderul de la Kremlin: Suntem deschiși la negocieri pe această temă
Published
1 year agoon
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, va încerca luni să-l convingă pe omologul rus Vladimir Putin să reactiveze acordul care a permis Ucrainei să exporte cereale și alte mărfuri din trei porturi de la Marea Neagră, în ciuda războiului cu Rusia, relatează Reuters și AFP, preluat de Agerpres.
În iulie, Putin a refuzat să prelungească acordul, care a fost mediat de Turcia și de Națiunile Unite cu un an înainte și care a fost considerat vital pentru aprovizionarea cu alimente la nivel mondial, în special în Africa, Orientul Mijlociu și Asia. Ucraina și Rusia sunt furnizori importanți de grâu, orz, ulei de floarea-soarelui și alte bunuri pe care se bazează națiunile în curs de dezvoltare.
Cumhurbaşkanımız @RTErdogan, çalışma ziyareti nedeniyle bulunduğu Rusya’nın Soçi şehrinde, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü. pic.twitter.com/6pTFkS0wHC
— T.C. Cumhurbaşkanlığı (@tcbestepe) September 4, 2023
Erdogan a declarat că acordul privind cerealele constituie subiectul principal al discuțiilor de o zi dintre cei doi lideri în stațiunea rusă Soci de la Marea Neagră, unde președintele rus are o reședință.
„Toată lumea urmărește problema coridorului de cereale”, a declarat Erdogan în remarcile de deschidere.
Putin a recunoscut că între cei doi vor fi discutate „chestiuni legate de criza din Ucraina”.
„Știu că intenționați să lansați o serie de chestiuni legate de acordul privind cerealele. Suntem deschiși la negocieri pe această temă”, i-a spus liderul rus lui Erdogan.
Rusia a întrerupt acordul, reclamând că un acord paralel care promitea eliminarea obstacolelor din calea exporturilor rusești de alimente și îngrășăminte nu a fost onorat. Acesta a declarat că restricțiile privind transportul maritim și asigurările au împiedicat comerțul său agricol, chiar dacă a expediat cantități record de grâu începând de anul trecut.
De aceste discuții depind multe lucruri pentru aprovizionarea cu alimente la nivel mondial. „Cred că mesajul pe care îl vom transmite după întâlnirea noastră va constitui un pas important pentru lume, în special pentru țările africane subdezvoltate”, a declarat președintele Turciei.
De când Rusia s-a retras din inițiativa privind cerealele, Erdogan s-a angajat în repetate rânduri să reînnoiască acordurile care au ajutat la evitarea unei crize alimentare în unele părți din Africa, Orientul Mijlociu și Asia.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.
You may like
Trump, după întâlnirea tripartită cu Zelenski și Macron la Paris: Ucraina ar dori să încheie un acord de pace. Este timpul ca Vladimir să acționeze, China poate ajuta
Ministrul Predoiu: Constituția ne cere să respingem orice formă de extremism sau violență și să rămânem parte a lumii europene și euroatlantice
Mesajul premierului de Ziua Constituției: Legea fundamentală rămâne garantul menținerii drumului nostru european și euroatlantic
Cehia, Portugalia și Spania condamnă ingerințele străine maligne în România: Doar românii își vot decide viitorul/ Încredere deplină în procesele democratice din România
Trilaterală Macron-Trump-Zelenski la Elysee: Pacea trebuie să conțină garanții puternice de securitate pentru Ucraina, afirmă liderul ucrainean
MApN: Afirmațiile că România pregătește trimiterea de efective ale Armatei în Ucraina sunt “false” şi “manipulatoare”
INTERNAȚIONAL
Washington Post: Trump a vorbit cu Putin la telefon, sfătuindu-l să nu escaladeze conflictul din Ucraina și amintindu-i de prezența militară a SUA în Europa
Published
4 weeks agoon
November 11, 2024Președintele ales al SUA Donald Trump a discutat joi la telefon cu președintele rus Vladimir Putin, în prima conversație între cei doi de la câștigarea alegerilor prezidențiale americane de către Trump, au declarat mai multe persoane familiarizate cu discuția pentru Washington Post.
În timpul convorbirii telefonice, pe care Trump l-a preluat din resortul său din Florida, fostul și viitorul lider de la Casa Albă “l-a sfătuit pe președintele rus să nu escaladeze conflictul din Ucraina și i-a reamintit de prezența militară considerabilă a Washingtonului în Europa”, a declarat pentru Washington Post o persoană familiară cu discuția, care, la fel ca alți intervievați pentru acest articol, a vorbit sub anonimat pentru a putea discuta o chestiune sensibilă.
Cei doi au discutat despre obiectivul păcii pe continentul european, iar Trump și-a exprimat interesul pentru convorbiri ulterioare, pentru a discuta “rezolvarea rapidă a războiului din Ucraina,” a menționat una dintre surse.
Persoane familiarizate cu apelul telefonic au declarat pentru Washington Post că Kievul a fost informat despre apelul lui Putin și nu a obiectat. Însă, Ministerul de Externe al Ucrainei a contestat afirmația din articolul publicat de Washington Post, conform căreia Kievul ar fi fost informat despre apel și nu s-ar fi opus desfășurării conversației. “Informațiile conform cărora partea ucraineană a fost informată în avans despre presupusul apel sunt false. În consecință, Ucraina nu ar fi putut nici să susțină, nici să se opună apelului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev pentru Reuters.
În timpul campaniei electorale, Trump a spus că va găsi o soluție pentru a pune capăt războiului “într-o zi”, dar nu a explicat cum va face acest lucru, amintește publicația The Guardian. În privat, el a sugerat că ar susține o înțelegere prin care Rusia ar păstra o parte din teritoriul ocupat, iar în timpul convorbirii a ridicat pe scurt această problemă, conform persoanelor familiarizate cu discuția.
Vineri, Kremlinul a declarat că Putin este pregătit să discute despre Ucraina cu Trump, dar că acest lucru nu înseamnă că este dispus să modifice cererile Moscovei. Pe 14 iunie, Putin și-a expus condițiile pentru încetarea războiului: Ucraina ar trebui să renunțe la ambițiile sale de a adera la NATO și să-și retragă toate trupele din cele patru regiuni revendicate de Rusia. Ucraina a respins această cerere, afirmând că ar echivala cu o capitulare și că Zelenski a propus un “plan de victorie”, pe care i l-a prezentat inclusiv lui Trump și care include solicitări pentru sprijin militar suplimentar din partea Occidentului și garanții de securitate prin invitarea Kievului să adere la NATO.
Potrivit unui fost oficial american familiarizat cu discuția și care a vorbit cu Washington Post, Trump probabil nu dorește să își înceapă al doilea mandat prezidențial cu o escaladare a războiului din Ucraina, “ceea ce îi oferă un stimulent să evite înrăutățirea conflictului”.
Într-o declarație pentru Washington Post, purtătorul de cuvânt al lui Trump, Steven Cheung, a spus că “președintele Trump a câștigat un scrutin istoric în mod hotărât, iar liderii din întreaga lume știu că America va reveni la proeminență pe scena mondială. De aceea, liderii au început procesul de consolidare a relațiilor cu cel de-al 45-lea și al 47-lea președinte, deoarece el reprezintă pacea și stabilitatea globală”.
Președintele francez Emmanuel Macron, liderul ucrainean Volodimir Zelenski, premierul maghiar Viktor Orban și cel israelian Benjamin Netanyahu, dar și președintele chinez Xi Jinping se numără printre primii lideri care au discutat cu republicanul Donald Trump miercuri, la o zi după realegerea sa în funcție. Dacă despre conversațiile telefonice cu liderii amintiți, precum și cu președinții Comisiei Europene și Consiliului European, au existat comunicări publice imediate, informația cu privire la convorbirea Trump – Putin a apărut după câteva zile.
În primul mandat de președinte, Trump s-a întâlnit cu Vladimir Putin de două ori, un summit bilateral la Helsinki în 2018 și la summitul G20 de la Osaka din 2019.
REPUBLICA MOLDOVA
România nu acceptă “lecții de istorie” de la Rusia privind R. Moldova: Avem încredere în maturitatea și discernământul cetățenilor R. Moldova
Published
2 months agoon
October 11, 2024Ministerul Afacerilor Externe a transmis un mesaj ferm Federației Ruse, care a acuzat prin vocea purtătoarei de cuvânt a diplomației de la Moscova că România încearcă să “anexeze” Republica Moldova, diplomația de la București precizând că România nu acceptă “lecții de istorie” cei cărora au interpretat trecutul în mod selectiv și tendențios.
“Observăm că mesajele noastre de susținere a opțiunii europene a Republicii Moldova sunt preluate și la Moscova. Mai ales că spunem aceste lucruri nu de ieri, de alaltăieri, ci de ani de zile. Pentru că știm din propria noastră experiență ce beneficii aduce integrarea europeană“, transmis MAE, pe Twitter.
“Și știm din trecutul nostru cât de păguboase sunt alternativele. Nu acceptăm însă să ni se dea lecții de istorie. Mai ales de către cei care au interpretat întotdeauna trecutul în mod selectiv și tendențios. Noi nu dăm lecții nimănui. Știm foarte bine cine suntem și cărei comunități îi aparținem. Și avem încredere în maturitatea, judecata și discernământul cetățenilor Republicii Moldova“, a conchis MAE.
Observăm că mesajele noastre de susținere a opțiunii europene a Republicii Moldova sunt preluate și la Moscova. Mai ales că spunem aceste lucruri nu de ieri, de alaltăieri, ci de ani de zile. Pentru că știm din propria noastră experiență ce beneficii aduce integrarea europeană.🧵
— Ministry of Foreign Affairs of Romania 🇷🇴 (@MAERomania) October 10, 2024
România rămâne ferm angajată în susținerea parcursului european al Republicii Moldova, iar propaganda agresivă a Rusiei nu va schimba acest lucru, a transmis, joi, premierul Marcel Ciolacu.
Propaganda “agresivă” a Rusiei, care deformează datele istorice și ignoră realitățile actuale, trebuie combătută prin toate mijloacele, astfel încât obiectivul de integrare al Republicii Moldova în Uniunea Europeană să se realizeze, se arată într-un comunicat de joi al guvernului, după ce miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a lansat mai multe acuzații la adresa Chișinăului și a României, susținând că aceasta vrea “să anexeze” Republica Moldova.
INTERNAȚIONAL
Rusia anunță o reuniune la New York a celor cinci mari puteri nucleare, pe fondul tensiunilor nucleare cu Occidentul
Published
2 months agoon
October 11, 2024Cele mai mari cinci puteri nucleare vor avea o reuniune la New York în următoarele două săptămâni, a anunţat joi viceministrul rus de externe Serghei Riabkov, potrivit presei ruse de stat citate de Reuters.
Aceste cinci ţări principale puteri nucleare, SUA, Rusia, China, Regatul Unit şi Franţa, sunt de asemenea membrele permanente ale Consiliului de Securitate al ONU.
Viceministrul rus nu a precizat data şi nici nivelul de reprezentare la care această reuniune va avea loc. Întâlnirea are însă potenţialul de a fi una semnificativă în contextul escaladării tensiunilor între Rusia şi Occident pe fondul războiului din Ucraina.
Întâlnirea este potențial semnificativă din cauza unei escaladări semnificative a tensiunilor nucleare dintre Rusia și Occident de la începutul războiului din Ucraina.
În timp ce Ucraina insistă pe lângă aliaţii săi occidentali să elimine restricţiile ce o împiedică să atace cu rachete occidentale cu rază lungă de acţiune ţinte pe teritoriul Rusiei, aceasta din urmă a decis să transmită Kievului şi Occidentului un avertisment constând în revizuirea doctrinei sale nucleare.
Luna trecută, președintele Vladimir Putin a anunțat modificări ale doctrinei nucleare a Rusiei, afirmând că Moscova extinde lista scenariilor care ar putea-o determina să ia în considerare lansarea unei arme nucleare.
În același timp, secretarul general al NATO, Mark Rutte, a anunțat joi că Alianța își va desfășura în perioada următoare exercițiile sale nucleare regulate. Predecesorul său, Jens Stoltenberg, a povestit recent într-un interviu cum aliații au reușit să dejoace retorica nucleară a Rusiei. El s-a referit la faptul că “l-am făcut pe Putin să blufeze” atunci când dictatorul de la Kremlin a amenințat cu întrebuințarea armelor nucleare în Ucraina sau împotriva Occidentului dacă mai oferă sprijin militar Kievului.
În ianuarie 2022, cu câteva săptămâni înainte ca Putin să își trimită armata în Ucraina, cele cinci mari puteri nucleare au emis o declarație comună, deschizând o filă nouă în care spuneau că evitarea războiului între puterile nucleare și reducerea riscurilor strategice sunt prioritățile lor principale.
“Afirmăm că un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie să fie purtat niciodată”, au spus reprezentanții Chinei, Franței, Regatului Unit, Rusiei și Statelor Unite la acea vreme.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Trump, după întâlnirea tripartită cu Zelenski și Macron la Paris: Ucraina ar dori să încheie un acord de pace. Este timpul ca Vladimir să acționeze, China poate ajuta
Ministrul Predoiu: Constituția ne cere să respingem orice formă de extremism sau violență și să rămânem parte a lumii europene și euroatlantice
Mesajul premierului de Ziua Constituției: Legea fundamentală rămâne garantul menținerii drumului nostru european și euroatlantic
Cehia, Portugalia și Spania condamnă ingerințele străine maligne în România: Doar românii își vot decide viitorul/ Încredere deplină în procesele democratice din România
Siegfried Mureșan: Cea mai mare alianţă de centru-dreapta din lume condamnă interferenţa Rusiei în alegerile din România
Trilaterală Macron-Trump-Zelenski la Elysee: Pacea trebuie să conțină garanții puternice de securitate pentru Ucraina, afirmă liderul ucrainean
MApN: Afirmațiile că România pregătește trimiterea de efective ale Armatei în Ucraina sunt “false” şi “manipulatoare”
Ziua Constituției. Klaus Iohannis: Constituția este un scut împotriva amenințărilor la adresa democrației. Aderarea României la NATO și UE sunt direcții constituționale ireversibile
Mesajul președintelui CCR de Ziua Constituției: CCR va continua să apere Constituția în fața forțelor care amenință valorile fundamentale ale democrației
Siria: Regimul al-Assad a fost răsturnat de la putere după 50 de ani. Donald Trump anunță că Bashar al-Assad a fugit din țară, pierzând “protecția Rusiei lui Putin”
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm
INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea
Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni
INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria
Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării
Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România
Plenul Parlamentului European va discuta riscurile dezinformării pe TikTok pentru integritatea alegerilor în Europa ca urmare a scrutinului din România
Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE
Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale
Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat
Trending
- U.E.1 week ago
Eurobarometru: 56% dintre români au încredere în Uniunea Europeană, iar 68% se simt atașați de Europa. 61% dintre români au încredere în NATO
- POLITICĂ6 days ago
Ambasadorul României în SUA: Nu există nicio susținere oficială din partea americană pentru Călin Georgescu. Niciun oficial SUA nu s-ar asocia cu viziunea politică pe care o reprezintă acesta
- INTERVIURI4 days ago
INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea
- POLITICĂ3 days ago
Calea Europeană a sesizat Curtea Constituțională, solicitând reluarea turului întâi al alegerilor prezidențiale în condiții de legalitate
- NATO4 days ago
SUA, reacție după raportul desecretizat al CSAT: Îndepărtarea României de alianțele occidentale ar avea “un impact negativ grav” asupra cooperării SUA-România în domeniul securității