Esecul UE? CRIZA a aruncat in SARACIE inca 6 milioane de europeni. Care este dimensiunea dezastrului social in Romania

Consiliul Munca, Politica Sociala, Sanatate si Protectia Consumatorului, din cadrul Consiliului UE a analizat, la Bruxelles, in aceasta saptamana, situatia sociala din UE. Caleaeuropeana.ro va prezinta concluziile alarmante ale acestei analize, care evidentiaza dzastrul social lasta in urma de criza. In loc de a scoate din saracie 20 de milioane de oameni-o populatie echivalenta cu cea a Romaniei, in intervalul 2010-2020, UE constata astazi ca numarul saracilor a crescut cu inca 6,6 milioane.

Pe de alta parte, situatia din Romania arata ca suntem, in continuare, in topul saraciei din UE. 40 la suta dintre romani sunt expusi saraciei sau excluziunii sociale. Potrivit UNICEF, unul din patru copii romani traiesc sub limita saraciei. Desi muncesc, 17 la suta dintre romanii care lucreaza sunt saraci.  Detalii aici.

saracie_2Concluziile arata ca factorul cheie pentru atingerea obiectivelor Europa 2020 pentru o crestere sustenabila si incluziva se indreapta spre coerenta politica intre obiectivele economice si sociale ale Uniunii. Impactul asupra veniturilor si conditiilor de viata, dezechilibrele in crestere in domeniile economic si social slabesc puterea economica a Uniunii si ii pun la incercare valorile de baza.

Criza a lasat in urma o crestere fragila, prea mica si slujbe de calitate slaba, mai multi oameni expusi la saracie si excludere sociala. Rapoartele UE arata ca situatia sociala nu se imbunatateste, iar in unele state chiar se inrautateste.

 • In 2012, rata saraciei a atins limita maxima a ultimilor sase ani. Aproape 25 la suta din populatia UE este sub riscul saraciei si excluderii sociale. Adica 125 de milioane de oameni.
 • De la adoptarea UE 2020, inca 6,6 milioane de europeni au ajuns in aceasta situatie, o crestere care a afectat o treime din statele membre.
 • In unele state membre rata saraciei a crescut cu doua procente.
 • Privatiunile materiale au coborat nivelul de trai pentru o parte semnificativa a populatiei din unele state.
 • Inechitatea veniturilor este in crestere, in mod special in statele care s-au confruntat cu crestere a somajului.
 •  In 2010, Consiliul European a stabilit o tinta pentru 2020, de a scoate din zona saraciei 20 de milioane de oameni.  Criza economico-financiara a diminuat aceasta estimare. Politicile de bunastare, investitii, stabilizare si protectie promovate prin Pachetul Social de Investitii au fost slabite de constrangerile fiscale si de recesiune. Tintele de incluziune sociala au fost ratate, din acest motiv.
 •  Pe termen scurt si mediu, Consiliul considera ca imbunatatirea situatiei sociale ar putea veni din angajarea tinerilor si reducerea saraciei. Este nevoie, pentru asta, de crestere si investitii sociale. Veniturile si politicile de taxare ar trebui sa permita castigurilor si beneficiilor sociale sa interactioneze cu iesirea din saracie si plata muncii. Pe termen lung, investitiile in copii si tineri ar trebui sa fie o prioritate politica, pentru o crestere a participarii pe piata muncii si performanta educationala. Politicile ar trebui sa stimuleze intrarea femeilor in viata profesionala.
 •  In iunie 2014, Consiliul va purta o prima discutie pe marginea unui Raport privind dimensiunea sociala a Strategiei 2020.

Situatia din Romania arata ca suntem, in continuare, in topul saraciei din UE. 40 la suta dintre romani sunt expusi saraciei sau excluziunii sociale. Potrivit UNICEF, unul din patru copii romani traiesc sub limita saraciei. Desi muncesc, 17 la suta dintre romani care lucreaza sunt saraci.  Detalii aici.

3 Responses to Esecul UE? CRIZA a aruncat in SARACIE inca 6 milioane de europeni. Care este dimensiunea dezastrului social in Romania

 1. Pingback: Efectele crizei: încă 6,6 milioane de săraci în Europa (Social) - Ultimile Stiri din Presa Online din Romania

 2. Pingback: Efectele crizei: încă 6,6 milioane de săraci în Europa (Social) - Presa Online

 3. Pingback: Rompuy recunoaşte eşecul Strategiei Europa 2020 în crearea de locuri de muncă | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.