Connect with us

MAREA BRITANIE

”Este imposibil să ne imaginăm arhitectura de securitate a Europei fără Marea Britanie și fără Ucraina”, subliniază comisarul european Andrius Kubilius

Published

on

© European Union, 2025/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisarul european pentru apărare Andrius Kubilius, fost premier al Lituaniei, țară care are o experiență traumatizantă în relația cu Rusia, a subliniat într-o declarație pentru The Guardian că instrumentul financiar SAFE (Security Action for Europe), a cărui valoare se ridică la 150 de miliarde de euro, ar putea reprezenta ”un progres foarte important” în susținerea militară pe care UE o acordă Ucrainei.

”Statele membre vor utiliza aceste împrumuturi …. și le vor folosi pentru achiziții comune împreună cu Ucraina și pentru nevoile Ucrainei”, a menționat Kubilius.

Companiile britanice se vor putea implica cu mai mare ușurință în proiectele de apărare finanțate prin acest instrument grație acordului de securitate semnat de Marea Britanie și Uniunea Europeană, parte a unui pachet de demersuri menite să reseteze relațiile speciale dintre cele două părți.

Citiți și: Președintele Consiliului European: Acordurile de astăzi deschid un nou capitol în relația dintre Regatul Unit și UE — începutul unui Parteneriat Strategic reînnoit și consolidat

Ursula von der Leyen, la primul summit UE–Regatul Unit: Acordurile încheiate astăzi marchează un moment istoric. Europa rămâne unită

Keir Starmer: Acordul de „resetare” a relației cu UE demonstrează că Regatul Unit este „înapoi pe scena internațională”

Regatul Unit și UE sunt așteptate să semneze un acord tehnic privind SAFE, care va necesita o taxă administrativă din partea Londrei, care urmează să fie stabilită. Cu toate acestea, guvernul britanic nu intenționează să solicite accesul la împrumuturile garantate de UE, care sunt destinate statelor membre ale UE.

Kubilius a declarat că acordul din această săptămână cu Marea Britanie a avut o semnificație strategică istorică.

”Este imposibil să ne imaginăm arhitectura (de securitate a Europei) pe de o parte fără Marea Britanie, pe de altă parte fără Ucraina”, a spus el, referindu-se la amenințarea imediată din partea Rusiei și la provocarea pe termen lung a transferului resurselor SUA către Asia-Pacific.

”Nu ne putem plânge că 340 de milioane de americani nu sunt pregătiți pentru totdeauna să apere 450 de milioane de europeni împotriva a 140 de milioane de ruși”, a spus el, minimalizând diferențele europene cu administrația Trump. ” Putem să nu agreăm limbajul și mesajele, dar ceea ce trebuie să evităm cu adevărat este ceea ce eu numesc o despărțire colerică și haotică (de SUA). Trebuie să ajungem la un acord foarte rațional cu privire la o împărțire a responsabilităților”, a mai spus comisarul european pentru apărare.

Ambasadorii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au aprobat miercuri, 21 mai,  instrumentul financiar SAFE (Security Action for Europe), marcând un pas decisiv către consolidarea capacității europene de apărare.

Citiți și: Ambasadorii UE au aprobat instrumentul financiar SAFE, în valoare de 150 miliarde de euro, anunță Antonio Costa: „Un pas important către o Europă mai puternică”

SAFE este un mecanism prin care statele membre vor avea acces la împrumuturi de până la 150 de miliarde de euro pentru a-și consolida capacitățile de apărare. Aceste fonduri vor fi direcționate către domenii strategice precum apărarea aeriană, dronele, securitatea cibernetică și alte capabilități esențiale. Scopul este de a crește producția europeană de echipamente militare și de a reduce dependența de furnizori externi.

Până în prezent, 12 state membre au transmis Comisiei Europene, în scris, solicitarea de activare a clauzei naționale de excepție prevăzută de Pactul de Stabilitate și Creștere, ca parte a pachetului ReArm Europe/Readiness 2030 prezentat în martie 2025.

Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Grecia, Ungaria, Letonia, Polonia, Portugalia, Slovacia și Slovenia sunt țările care au solicitat creșterea bugetului național al apărării cu până la 1,5% din PIB, conform clauzei de exceptare de la regulile bugetare.

Citiți și: Apărare europeană: 12 state UE au solicitat deja activarea clauzei de relaxare a regulilor bugetare pentru a se înarma, anunță Comisia Europeană

Într-o ședință a CSAT, desfășurată la finalul lunii aprilie, România a luat hotărârea de a accesa creditul facilitat de UE pentru apărare, cu rambursare pe 40 de ani și 10 ani perioadă de grație, un grup de lucru coordonat de Cancelaria premierului urmând să pregătească proiectele eligibile.

 

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

MAREA BRITANIE

Premieră istorică la conducerea MI6: Blaise Metreweli, prima femeie numită în funcția de șef al serviciului britanic de informații externe

Published

on

© Secret Intelligence Service MI6

Prim-ministrul britanic Keir Starmer a anunțat, luni, numirea lui Blaise Metreweli în funcția de șef al Serviciului de Informații Externe al Regatului Unit (MI6), devenind astfel prima femeie din istoria instituției care va ocupa acest rol, potrivit unui comunicat

Metreweli va fi al 18-lea lider al MI6, cunoscut sub denumirea de cod „C”, într-un moment în care Regatul Unit se confruntă cu „amenințări fără precedent” la adresa securității naționale.

„Numirea istorică a lui Blaise Metreweli vine într-un moment în care activitatea serviciilor noastre de informații nu a fost niciodată mai vitală. Regatul Unit se confruntă cu amenințări de o amploare nemaiîntâlnită – fie că vorbim despre agresori care trimit nave de spionaj în apele noastre, fie despre hackeri cu planuri cibernetice sofisticate, care urmăresc să perturbe serviciile publice”, a declarat premierul Keir Starmer. „Îi mulțumesc lui Sir Richard Moore pentru serviciul său dedicat și sunt convins că Blaise va oferi în continuare conducerea excelentă necesară pentru a apăra țara și a menține siguranța cetățenilor noștri – baza Planului meu pentru Schimbare”, a adăugat șeful guvernului de la Londra.

Blaise Metreweli, ofițer de informații de carieră, deține în prezent funcția de Director General „Q”, fiind responsabilă de tehnologie și inovație în cadrul MI6, și a ocupat anterior un rol la nivel de director în MI5, serviciul de informații interne. Ea îl va succeda pe Sir Richard Moore, care va părăsi instituția în această toamnă.

Într-o declarație transmisă oficial, Metreweli a spus: „Sunt mândră și onorată să fiu desemnată să conduc Serviciul. MI6 joacă un rol esențial – alături de MI5 și GCHQ – în protejarea cetățenilor britanici și în promovarea intereselor Regatului Unit în străinătate. Aștept cu nerăbdare să continui această muncă alături de curajoșii ofițeri și agenți ai MI6 și de numeroșii noștri parteneri internaționali.”

Potrivit MI6, Metreweli și-a petrecut cea mai mare parte a carierei în funcții operaționale în Orientul Mijlociu și Europa.

Șeful MI6 este singurul membru public identificabil al instituției și răspunde direct în fața ministrului de externe al Regatului Unit.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

„Un moment cu adevărat istoric”. UE și Regatul Unit au semnat un acord post-Brexit de liberă circulație între Spania și Gibraltar

Published

on

© Maroš Šefcovic / X

Regatul Unit și Uniunea Europeană au semnat miercuri un acord privind libera circulație a persoanelor și bunurilor între enclava britanică Gibraltar și Spania – o chestiune rămasă nerezolvată în urma Brexitului.

Potrivit comunicatului oficial, pe baza progreselor semnificative realizate în cadrul reuniunilor politice anterioare din 2024 și a eforturilor intense depuse de echipele de negociere de atunci pentru a soluționa problemele restante, discuțiile de miercuri au condus la un acord politic definitiv cu privire la aspectele esențiale ale viitorului acord între UE și Regatul Unit în ceea ce privește Gibraltarul.

„Viitorul acord nu aduce atingere pozițiilor juridice respective ale Spaniei și Regatului Unit în ceea ce privește suveranitatea și jurisdicția”, se menționează în comunicat. 

Obiectivul principal al viitorului acord este de a asigura prosperitatea viitoare a întregii regiuni. Acest lucru se va realiza prin eliminarea tuturor barierelor fizice, a verificărilor și a controalelor asupra persoanelor și mărfurilor care circulă între Spania și Gibraltar, păstrând în același timp spațiul Schengen, piața unică a UE și uniunea vamală.

„Un moment cu adevărat istoric: un acord politic între UE și Regatul Unit privind relația viitoare în ceea ce privește Gibraltarul. Acest acord aduce beneficii pentru toată lumea și marchează începutul unui nou capitol în relația dintre UE și Regatul Unit”, a scris comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic pe X.

Potrivit comunicatului citat, acest lucru va aduce încredere și securitate juridică în viața și bunăstarea populației din întreaga regiune, promovând prosperitatea comună și relații strânse și constructive între autoritățile din Gibraltar și cele spaniole.

În domeniul circulației persoanelor, părțile au convenit să instituie controale duble la frontieră pentru Gibraltar și spațiul Schengen, la portul și aeroportul din Gibraltar – care vor fi efectuate în deplină cooperare între autoritățile UE și cele din Regatul Unit/Gibraltar, eliminând toate controalele la punctul de trecere dintre Gibraltar și La Línea pentru miile de persoane care traversează zilnic în ambele sensuri.

Pentru UE, controalele Schengen complete vor fi efectuate de Spania. Pentru Regatul Unit, controalele complete ale Gibraltarului vor continua să fie efectuate ca și până acum.

De asemenea, s-au convenit aranjamente privind vizele și permisele, precum și o cooperare strânsă între poliție și autoritățile de aplicare a legii.

În domeniul mărfurilor, părțile au convenit asupra principiilor care stau la baza viitoarei uniuni vamale între UE și Gibraltar, prevăzând o cooperare strânsă între autoritățile vamale respective și eliminarea controalelor asupra mărfurilor. De asemenea, s-a ajuns la un acord cu privire la principiile impozitării indirecte care vor fi aplicate în Gibraltar, inclusiv în ceea ce privește tutunul, ceea ce va evita denaturarea concurenței și va contribui la prosperitatea întregii regiuni.

Alte domenii importante ale viitorului Acord UE-Regatul Unit includ angajamente privind condiții echitabile de concurență în materie de ajutoare de stat, fiscalitate, muncă, mediu, comerț și dezvoltare durabilă, combaterea spălării banilor și transport – inclusiv aeroportul; drepturile lucrătorilor transfrontalieri și coordonarea sistemelor de securitate socială.

De asemenea, va fi prevăzută o cooperare specifică în domeniul protecției mediului. S-a convenit și crearea unui mecanism financiar adecvat pentru a promova coeziunea și a sprijini formarea profesională și ocuparea forței de muncă în regiune.

Spania a cedat Gibraltarul coroanei britanice în 1713 în cadrul Tratatului de la Utrecht, însă de atunci ea nu a încetat niciodată să revendice suveranitatea asupra acestui teritoriu, ceea ce generează tensiuni regulate între Madrid și Londra, scrie Agerpres.

Împreună cu protocolul asupra Irlandei de Nord convenit de Londra și Bruxelles în 2023, Gibraltar era ultimul teritoriu britanic fără un acord care să clarifice viitoarea sa relație cu UE.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Keir Starmer avertizează Israelul cu „noi acțiuni concrete” ca răspuns la continuarea ofensivei în Gaza și restricțiile privind ajutorul umanitar

Published

on

© Simon Dawson / No 10 Downing Street - Flickr

Prim-ministrul britanic Keir Starmer a avertizat joi Israelul cu „noi acțiuni concrete ca răspuns” la continuarea ofensivei în Gaza și restricțiile impuse privind ajutorul umanitar, declarație făcută după o întrevedere la Londra cu regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Prim-ministrul a reafirmat că dacă Israelul nu încetează ofensiva militară și nu ridică restricțiile privind ajutorul umanitar, Regatul Unit și partenerii săi vor recurge la noi acțiuni concrete ca răspuns”, a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street într-un comunicat.

Luna trecută, liderii Marii Britanii, Franței și Canadei au condamnat deteriorarea gravă a situației umanitare din Gaza și au cerut Israelului să înceteze campania militară intensificată din enclava asediată.

Prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, a acuzat trio-ul că se află de „partea greșită a istoriei” și că este de partea Hamas, după ce toți au făcut apel la încetarea operațiunii militare a Israelului în Gaza și la restricții privind livrarea de ajutor umanitar.

Conflictul din Fâșia Gaza a fost declanșat de atacul terorist fără precedent comis de Hamas în 7 octombrie 2023 în sudul Israelului și soldat cu moartea a 1.218 de persoane, în majoritate civili. Alte 251 au fost luate ostatice și duse în enclava palestiniană. Dintre acestea, 57 încă se află în Fâșia Gaza, dar armata israeliană deține informații că doar 23 dintre ele mai sunt în viață.

Armata israeliană a ripostat cu o operațiune militară dură asupra pozițiilor Hamas din Fâșia Gaza. Această campanie militară s-a soldat până luni la prânz cu 54.470 de morți (dintre care 52 în precedentele 24 de ore) și 124.693 de răniți, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, date considerate fiabile de către ONU.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
NATO4 hours ago

Spania ar putea bloca adoptarea noii ținte de cheltuieli pentru apărare a NATO: Ar fi nerezonabilă și contraproductivă

PARLAMENTUL EUROPEAN6 hours ago

Dan Motreanu: Grupul PPE respinge orice încercare de centralizare a bugetelor pentru coeziune și agricultură inspirată de PNRR-uri

ROMÂNIA6 hours ago

ICI București este partener academic la programul 1Health Biotech Startup Bootcamp

PARLAMENTUL EUROPEAN7 hours ago

PE dă undă verde pentru începerea negocierilor interinstituționale privind prima lege a UE pentru bunăstarea câinilor și pisicilor

NATO7 hours ago

Sea Breeze 2025: România găzduiește un exercițiu militar condus de Flota a Șasea a SUA pentru a consolida măsurile de descurajare pe flancul estic al NATO

PARLAMENTUL EUROPEAN7 hours ago

Parlamentul European susține un Pact Industrial Curat care să unească competitivitatea industrială cu acțiunea climatică

ENERGIE8 hours ago

Parlamentul European pledează pentru creșterea investițiilor și simplificarea procedurilor de autorizare pentru modernizarea rețelelor electrice europene

BUSINESS8 hours ago

Volumul schimburilor comerciale între România și Germania a scăzut cu 6,1% în primul trimestru al acestui an, arată AHK România

ROMÂNIA9 hours ago

Eurostat: România, printre țările UE cu cel mai mare avans al lucrărilor în construcții în aprilie

INTERNAȚIONAL9 hours ago

Parlamentul Finlandei a votat în favoarea retragerii țării din tratatul care interzice utilizarea minelor antipersonal, pe fondul îngrijorărilor legate de „statul agresiv și imperialist numit Rusia”

ROMÂNIA12 hours ago

Predoiu: Legăturile economice și comerciale româno-germane au ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii 20 de ani

U.E.1 day ago

UE nu susține o schimbare de regim în Iran și insistă asupra unei soluții diplomatice: Securitatea durabilă nu se construiește prin acțiune militară

INTERNAȚIONAL6 days ago

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

INTERNAȚIONAL1 week ago

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

ROMÂNIA3 weeks ago

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

U.E.3 weeks ago

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

NATO4 weeks ago

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

Trending