Connect with us

U.E.

Ești cetățean european și mergi în vacanță în UE? Iată care sunt cele 10 măsuri prin care Uniunea Europeană îți face vacanța mai simplă

Published

on

© European Commission/ Facebook

Pașaportul pentru animale de companie, eliminarea taxelor de roaming sau drepturile pasagerilor reprezintă trei din principalele zece măsuri existente la nivel Uniunii Europene în beneficiul cetățenilor europeni pentru perioada vacanțelor și concediilor, într-un material publicat de Comisia Europeană.

Regulile aflate în vigoare vizează domeniile sănătății, protecției consumatorilor, roaming-ului sau accesul la apă curată.

Iată care sunt cele zece măsuri și ce presupun acestea:

1. Călătoria peste granițe a devenit mai ușoară – Nu există cozi pentru vize sau controale la vamă și nici astfel de probleme birocratice pentru cetățenii europeni. În UE, puteți călători acolo unde vă duce inima. Aveți grijă să aveți asupra dumneavoastră cartea de identitate (sau pașaportul)!

2. Cardul european de sănătate și rețete medicale – Întrucât accidente pot surveni în timpul vacanțelor, aveți dreptul la un card european de sănătate care vă ajută să accesați serviciile de asistență medicală din orice țară UE. Mai mult, prescripțiile emise de un medic înregistrat în UE sunt valabile în toate țările UE. Astfel, puteți primi medicamente și în străinătate.

3. Drepturile pasagerilor – Trenul întârziat? Zbor anulat? Bagaje pierdute sau deteriorate? În funcție de situație, puteți avea dreptul la rambursare, compensație sau altă asistență. În cazul în care ați rezervat un pachet de vacanță, veți beneficia, de asemenea, de un nivel ridicat de protecție a consumatorilor în conformitate cu normele UE, inclusiv drepturi puternice de anulare, informații clare și multe altele.

4. Pașaportul pentru animale de companie – Vrei să iei pisica sau câinele cu tine în vacanță? Nu uitați să solicitați medicului veterinar un pașaport european pentru animale de companie.

5. Roaming ca acasă (și abonamentele online) – Atunci când utilizați telefonul mobil în timp ce călătoriți în afara țării de origine în orice țară UE nu trebuie să plătiți nicio taxă suplimentară de roaming. Plătești exact același preț pentru apelare, mesaje și navigare pe Internet pe telefonul mobil atunci când călătorești în UE ca și în cazul în care ai fi acasă. Mai mult, abonamentele dumneavoastră online la platformele de streaming (muzică, filme) sunt valabile peste granițe.

6. Cumpărături în străinătate – Vacanța și cumpărăturile merg mână în mână, nu-i așa? Indiferent de ceea ce cumpărați și de unde îl cumpărați în UE, un comerciant trebuie să repare, să înlocuiască, să reducă prețul sau să vă ofere o rambursare dacă ceva ce cumpărați se dovedește defectuos sau nu arată sau funcționează așa cum este specificat.

7. Conducerea și închirierea unei mașini – Un permis de conducere eliberat într-o țară UE este valabil în toată Uniunea Europeană. La fel și polița de asigurare auto din țara de origine. Dar este recomandat să fiți atenți la regulile de trafic local. Aveți anumite drepturi atunci când închiriați o mașină în străinătate, dar aveți grijă: nu aveți automat dreptul de a anula și de a solicita o rambursare dacă ați făcut rezervarea online.

8. Scăldați-văÎn UE, peste 90% din locurile de scăldare europene au o calitate excelentă a apei. Normele UE asigură mări, lacuri și râuri mai sănătoase prin monitorizare, testare și investiții în tratarea apelor uzate în ultimii 40 de ani. Oriunde te vei scălda în această vară, vrem să te bucuri de ape curate.

9. Nu uitați de protecția solară – În conformitate cu normele UE, toate produsele de protecție solară de pe piață trebuie să aibă protecție împotriva radiațiilor UV, o indicație semnificativă a eficienței lor și a etichetelor care oferă îndrumări suficiente.

10. Pentru situații de urgență, un singur număr în întreaga UE – 112 este numărul european de urgență pe care îl puteți apela gratuit la telefoanele fixe și mobile de pretutindeni din UE și Elveția. Acesta vă va conecta direct la serviciile de urgență din întreaga UE – poliție, ambulanță, pompieri.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community în cadrul World Economic Forum și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este parte a programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

SUA

Politico Europe: OMC a dat undă verde Statelor Unite să impună tarife de 11 miliarde de dolari Uniunii Europene pe fondul subvențiilor acordate gigantului Airbus

Published

on

© EC - Audiovisual Service

Statele Unite au primit undă verde să impună tarife Uniunii Europene prin câștigarea, la Organizația Mondială a Comerțului, a unei dispute pe fondul subvențiilor acordate de UE gigantului aeuronatic Airbus.

Decizia, asupra căreia nici reprezentanții companiei Airbus și nici Comisia Europeană nu au dorit să comenteze rezultatul, a fost confirmată de patru oficiali europeni, transmite Politico Europe.

Potrivit acestora, Statele Unite au câștigat dreptul de a aplica Uniunii Europene tarife punitive de miliarde de euro, în condițiile în care subvențiile acordate au afectat negativ poziția economică a SUA, daune pe care Washington-ul le evaluează la 11 miliarde de dolari.

Hotărârea pune capăt unei dispute de zeci de ani cu privire la faptul că țările UE subvenționează ilegal avioanele Airbus prin acordarea de împrumuturi cunoscute sub numele de ”ajutor de lansare”.

Decizia OMC nu este nici publică, nici autorizată pentru publicare. Nu comentăm zvonurile cu privire la un raport care nu este public“, a declarat un purtător de cuvânt al Airbus. Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a spus că a fost ”comunicat Statelor Unite că Uniunea Europeană este pregătită să lucreze la o soluție echitabilă și echilibrată pentru industriile aeronautice respective“.

Statele Unite au depus pentru prima dată o plângere la Geneva împotriva UE în 2006. Washingtonul a estimat că valoarea daunelor rezultate din subvențiile UE care sunt încă în vigoare se ridică la 11 miliarde de dolari.

O plângere paralelă a UE, care pretinde subvenții ilegale ale SUA pentru Boeing, are o întârziere de aproximativ 6 luni.

UE se așteaptă ca rezultatul acestui caz să ofere blocului european dreptul de a răspunde cu propriile tarife anul viitor și speră să încheie un acord cu Washington pentru ridicarea sancțiunilor.

Pe de altă parte, decizia OMC vine la scurt timp după prima întrevedere între președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și secretarul de Stat al SUA Mike Pompeo, în care ambele părți au agreat necesitatea relansării relației transatlantice.

Totodată, hotărârea va complica și misiunea lui Phil Hogan, irlandezul desemnat de von der Leyen să fie viitorul comisar european pentru comerțAcesta va avea de gestionat și viziunile diferite ale Uniunii Europene și Statelor Unite asupra rolului pe care Organizația Mondială a Comerțului o are în ecuația multilateralismului global.

De altfel, în scrisoarea de misiune transmisă lui Phil Hogan, președintele ales al Comisiei Europene îi cere acestuia să întărească setul de instrumente în materie de comerț de care Uniunea dispune, inclusiv consolidarea legislației care permite utilizarea sancțiunilor în raport cu actorii internaționali care adoptă măsuri ilegale.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Ungaria lui Viktor Orban revine în atenția Bruxelles-ului: Consiliul UE vor organiza luni, pentru prima dată, o audiere privind situația statului de drept din Ungaria după activarea articolului 7

Published

on

© EPP/ Flickr

Miniștrii afacerilor europene din țările membre ale Uniunii Europene vor avea luni prima lor discuție privind statul de drept din Ungaria de la activarea prevederilor cuprinse la articolul 7 din Tratatul UE, procedură declanșată de Parlamentul European anul trecut. 

”În cadrul procedurii prevăzute la articolul 7 alineatul (1) din TUE vizând Ungaria, Consiliul va desfășura o audiere”, informează un comunicat al Consiliului Uniunii Europene remis CaleaEuropeană.ro.

Conform EU Observer, președinția finlandeză a Consiliului va prezenta la audiere raportul Parlamentului European cu privire la Ungaria. De altfel, consolidarea valorilor comune și a statului de drept este una dintre prioritățile majore ale Finlandei, în mandatul său semestrial la cârma Consiliului, guvernul de la Helsinki promițând că va insista și asupra discuțiilor privind condiționarea acordării fondurilor europene de respectarea statului de drept.

Anul trecut, la 20 septembrie, Parlamentul European a transmis Consiliului UE o propunere prin care solicită țărilor membre să stabilească existența unui risc clar de încălcare gravă de către Ungaria a statului de drept. Eurodeputații au votat la 12 septembrie 2018, cu o largă majoritate de 448 de voturi pentru, activarea articolului 7 din cadrul Tratatului de la Lisabona în cazul Ungariei pentru că a încălcat valorile UE.

Guvernul premierului Viktor Orban, care are o relație dificilă cu actuala Comisie Europeană și cu conducerea familiei politice a PPE din care partidul său a fost suspendat, revine astfel în atenția Uniunii Europene. Orban a fost unul dintre liderii care au blocat ascensiunea lui Frans Timmermans, un opozant al tentațiilor iliberale de la Budapesta și Varșovia, la poziția de președinte al Comisiei Europene pentru mandatul 2019-2024. În ce o privește pe șefa aleasă a executivului european, Ursula von der Leyen s-a declarat un susținător puternic al statului de drept și al monitorizării derapajelor în toate statele membre.

Definit în mass-media drept ”opțiunea nucleară, articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene a fost declanșat până în prezent de două ori, de către Comisia Europeană în cazul Poloniei și de către Parlamentul European în privința Ungariei. 

De altfel, Consiliul UE informează că ”la rubrica „Diverse”, Comisia va informa miniștrii cu privire la situația actuală a statului de drept în Polonia”.

Potrivit prevederilor cuprinse la aliniatul unu al articolului 7, acesta poate fi activat de Comisia Europeană, de Parlamentul European sau de o treime din statele membre în cazul în care constată ”existența unui risc clar de încălcare gravă a valorilor prevăzute la articolul 2, de către un stat membru”.

Înainte de a proceda la această constatare, Consiliul audiază statul membru în cauză și îi poate adresa recomandări, hotărând după aceeași procedură.

Ulterior, Consiliul European, hotărând în unanimitate la propunerea unei treimi din statele membre sau a Comisiei Europene și cu aprobarea Parlamentului European, poate să constate existența unei încălcări grave și persistente a valorilor prevăzute la articolul 2, de către un stat membru, după ce a invitat acel stat membru să-și prezinte observațiile.

În cazul în care Consiliul European face constatarea menționată, Consiliul Uniunii Europene, hotărând cu majoritate calificată, poate decide să suspende anumite drepturi care îi revin statului membru în cauză în urma aplicării tratatelor, inclusiv dreptul de vot în Consiliu al reprezentantului guvernului acelui stat membru.

 

Continue Reading

U.E.

Franța: Tatăl lui Marine Le Pen și fondatorul Frontului Național a fost inculpat pentru angajări fictive la Parlamentul European

Published

on

Fostul lider al extremei drepte franceze Jean-Marie Le Pen a fost inculpat vineri pentru “deturnare de fonduri publice” şi “complicitate” la acest delict în dosarul angajărilor fictive ale partidului său, fosta formaţiune Frontul Naţional (FN), la Parlamentul European, a declarat pentru AFP unul dintre avocaţii săi, notează Politico Europe.

Cofondatorul partidului redenumit Adunarea Naţională (RN) de fiica sa Marine Le Pen a fost interogat timp de peste patru ore de judecătorii de instrucţie parizieni privind locurile de muncă a trei asistenţi de-ai săi, potrivit avocaţilor politicianului.

Jean-Marie Le Pen, în vârstă de 91 de ani, “este foarte obosit din acest motiv”, a declarat avocatul Frederic Joachim.

“Este o afacere evident politică”, a afirmat și Le Pen, denunţând o “incursiune a puterii judiciare în puterea legislativă”.

Deja citat pe 11 aprilie în această afacere, Le Pen, care a prezidat FN între 1972 şi 2011, a refuzat să meargă în faţa judecătorilor, considerând că este încă protejat de imunitatea sa de eurodeputat. Aceasta a fost însă ridicată de Parlamentul European, la solicitarea justiţiei franceze, pe 12 martie.

Prejudiciul a fost estimat de Parlamentul European la aproape 7 milioane de euro pentru perioada 2009-2017. În acest dosar, în jur de 20 de persoane au fost inculpate, printre care şi Marine Le Pen.

Într-o situație similară privind angajări fictive la Parlamentul European în aceeași perioadă se află și Sylvie Goulard, fost ministru al Apărării și comisarul european desemnat de Franța în Comisia condusă de Ursula von der Leyen.

Continue Reading

Cum pot vota românii din diaspora la alegerile prezidențiale

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending