Grupul Popularilor Europeni, cea mai mare familie politică din Parlamentul European, inițiază o campanie de informare și conștientizare privind cancerul, boala care provoacă unul dintre patru decese în Europa.
EUCanBeatCancer este campania prin care grupul PPE cere o mai bună cooperare între centrele de cercetare din Europa, mai mulți bani pentru cercetarea privind depistarea cancerului, dar și o îngrijire echitabilă și accesibilă în toată Europa pentru cetățeni.
”Ce putem face pentru a învinge această boală? Cancerul nu cunoaște statut social. Cancerul nu are granițe. Suntem convinși că Europa poate face diferența și avem un plan despre cum să schimbăm tendința”, transmit organizatorii campaniei.

© EPP/ Facebook
Cum te poți implica în campania #EUCanBeatCancer
Te poți alătura celor 1537 de cetățeni deja înscriși în campanie prin 4 pași simpli:
- Te abonezi cu ajutorul adresei de mail AICI
- Urmărești campania #EUCanBeatCancer pe Facebook, Instagram și Twitter
- Folosește ”funda-simbolul pentru lupta împotriva cancerului” la poza de profil
- Desenează funda-simbol și posteaz-o pentru a arăta susținerea
Toată lumea are propria poveste despre cancer, chiar și oamenii politici sau liderii europeni:

© European Union 2019 – Source : EP
Manfred Weber, liderul grupului PPE din Parlamentul European și-a mărturist experiența tristă din familia sa. Acesta și-a pierdut fratele din cauza cancerului de piele: ”Era cu trei ani mai mare decât mine și a fost mereu fratele meu mai mare.”

©multimedia.europarl.europa.eu
Ursula von der Leyen când și-a ținut discursul în plenul Parlamentului European înainte de a primi votul de învestitură pentru noul colegiu de comisari, atunci când a menționat și a promis că Europa va fi un lider în lupta de combatere a cancerului, aceasta a făcut referire la un caz personal: ”Când eram mică și locuiam în Bruxelles, sora mea cea mică a murit de cancer la 11 ani. Îmi amintesc de neputința absolută a părinților mei – dar și a personalului medical care a avut grijă de ea. Fiecare dintre noi are o poveste similară – sau cunoaște pe cineva care are cancer. Numărul cazurilor de cancer este în creștere, dar suntem din ce în ce mai buni în diagnosticarea și tratarea lui.”
Tell your story
Campania susținea un dialog constructiv și te invită să îți spui și tu propria poveste: ”Toată lumea are propria poveste despre cancer. Ne puteți susține aici vorbind despre asta”.

Grupul PPE și-a propus un plan european care conține 10 etape principale: ”Dacă dorim să schimbăm tendința, trebuie să lucrăm împreună. Solicităm statelor membre să se alăture și să lupte împotriva cancerului, intensificând cooperarea noastră în domeniul cercetării, prevenirii, depistării precoce și sprijinului pacienților.”
- Stoparea decalajului în cercetare
- Protejarea datelor private ale pacienților
- Asigurarea unui tratament echitabil la nivel european
- Promovarea prevenției și depistării timpuri
- Cercetarea să primească mai multă susținere financiară
- Cercetătorii de top și medicii specialiști să lucreze în echipă
- Nimeni să nu fie lăsat în urmă
- Europa să fie echipată cu infrastrctură digitală de ultimă generație
- Pacienții să fie consiliați în timpul tratamentului, dar și după vindecare
- Lupta împotriva cancerului să rămână o prioritate de top a instituțiilor europene
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, o treime din cancere sunt prevenibile, iar jumătate din decese ar putea fi evitate.
Cancerul de sân este a doua cea mai frecventă formă de cancer în România şi în multe cazuri boala este depistată atunci când se află deja în stadiu avansat.
Potrivit rețelei private de sănătate, Regina Maria, în România, 80% din cancerele de sân sunt diagnosticate în faza avansată, stadiu în care tratamentul nu poate aduce vindecarea, ci doar prelungirea supraviețuirii.
Cel mai recent eurostat arată că România este țara din Uniunea Europeană în care s-a înregistrat cea mai mică prezență a femeilor cu vârstă cuprinsă între 50-69 de ani într-un cabinet de specialitate pentru depistarea cancerului de sân, și anume, 0,2% dintre acestea au făcut un test ”screening” de depistare a cancerului la sân.

Popularii europeni sunt aproape de o finanțare record la nivel european pentru lupta împotriva cancerului.
Atât Programul de Sănătate al Uniunii Europene 2021-2027, cât și Programul pentru Cercetare și Inovare Orizont Europa reprezintă garanția că oamenii de știință și cercetătorii medicali lucrează pentru dezvoltarea unor metode de intervenție mai sigure și mai eficiente, iar sănătatea cetățenilor europeni se va îmbunătăți. Ambele programe pot și trebuie să aducă oportunități de finanțare și pentru sistemul de Sănătate din România.
Concret, Grupul PPE, prin eurodeputatul Cristian Bușoi, desemnat raportor în Parlamentul European din partea Comisiei de Mediu și Sănătate pentru Programul de Sănătate al Uniunii Europene 2021-2027 (din cadrul Fondului Social European Plus) și pentru Programul pentru Cercetare și Inovare Orizont Europa (FP 9) a propus și a primit votul colegilor pentru creșterea bugetului clusterului de sănătate din Pilonul II – de la 7,7 Miliarde Euro, la 9,1 Miliarde Euro și majorarea bugetului pentru Programul de Sănătate de la de la 413 milioane de Euro, la 473 milioane de Euro.
Citiți și: PPE, cea mai mare familie politică din Parlamentul European, negociază pentru o finanțare record privind lupta împotriva cancerului
Reamintim că, Ursula von der Leyen, membră din familia Popularilor Europeni a prezentat o viziune comună cu Parlamentul European privind lupta de combatere a cancerului noul mandat al Comisiei Europene: ”Europa va fi un lider in lupta impotriva cancerului”.
Echipa redacției Calea Europeană susține informarea și conștientizarea privind cancerul și s-a alăturat campaniei #EUCanBeatCancer. Pe perioada campaniei vor fi publicare articole de informare și vă vom ține la curent cu măsurile luate la nivel european pentru combaterea cancerului.

© CaleaEuropeana