Connect with us

Bugetul UE

Eugen Teodorovici, de la Bruxelles: Pe ce va cheltui Romania miliardele de euro de la UE

Published

on

Corespondenta de la Bruxelles, Andrei Lupu

Astăzi, 03 iulie 2014, ministrul afacerilor europene, Eugen Teodorovici, a avut mai multe discuții la Bruxelles cu oficiali ai Comisiei Europene, prilej cu care ne-a declarat că: „cel mai important subiect a fost cel legat de Acordul de Parteneriat, și am avut o întâlnire cu domnul comisar Hahn în cadrul căreia am discutat despre ultimele aspecte care au fost clarificate deja astăzi, cu echipa tehnică a dânsului, astfel încât până la sfârsitul acestei săptămâni, să putem încărca în sistemul electronic al Comisiei Acordul de Parteneriat revizuit , în a doua versiune oficială – revizuit conform comentariilor Comisiei Europene.”

teodorovici   „Comisia ne-a asigurat că din punctul de vedere al DG Regio, direcția care asigură coordonarea la nivelul Comisiei, și alcelorlalte Direcții Generale, că lucrurile sunt în regulă din punctul lor de vedere, și că va exista o nouă procedură internă de discuții inter-service pe o durată de cinci zile, după care va urma circuitul clasic pentru aprobarea formală a acestui document cu România, adoptarea va putea avea loc la finalul lunilor august-septembrie” ne-a comunicat acesta.

Ministrul Eugen Teodorovici a avut o întâlnire și cu directorul Direcției de Achiziții a Comisiei Europene pe care l-a informat despre modificarea de săptămâna trecută a cadrului legislativ pentru achiziții publice în special asupra aspectelor legate de contestații, prin care România introduce un concept nou referitor la garanțiile de bună conduită: „astăzi cine dorește să conteste oricare dintre cele doua zone – documentația de atribuire sau partea de evaluare efectivă, trebuie să depună acestă garanție de bună conduită care nu este mai mare de 1% sau mai mult de echivalentul a 100.000 de euro, această sumă ține cont și de pragurile din directivă privind achizițiile publice, o modificare de fond care va schimba, speram noi, comportamentul în piață.”

În ceea ce privește POSDRU ministrul a avut o intrevedere cu experții din DG Employement, cărora le-a prezentat situația actuală a programului operațional din România: «în funcție de agenda Comisiei Europene sperăm ca în lunile iulie sau august să putem primi o echipă de audit pentru POSDRU, din partea Comisiei, echipă care să confirme datele transmise de noi până în acest moment”.

Referitor la bugetul Acordului de Parteneriat ministrul Eugen Teodorovici a declarat că: ”în special banii se vor duce către zona de infrastructură precum transport, mediu, IMM-uri ș.a.m.d., continuându-se totodată investițiile deja începute.”

 

.

 

.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bugetul UE

Negocierile pentru bugetul Uniunii Europene 2019 s-au încheiat fără rezultat. Siegfried Mureșan (PNL, PPE): România trebuie să fie pregătită să gestioneze o situație de criză în timpul Președinției Consiliului UE

Published

on

Negocierile pentru bugetul Uniunii Europene 2019 s-au încheiat fără rezultat, luni seară, ceea ce înseamnă că procedura bugetară se reia de la zero. Europarlamentarul Siegfried Mureșan (PNL, PPE) spune că există riscul de a se intra în 2019 fără un buget adoptat al UE, iar România, care va prelua președinția Consiliului Uniunii, trebuie să fie pregătită să gestioneze o situație de criză. 

Europarlamentarul Siegfried Mureșan spune că negocierile pentru bugetul UE 2019 s-au încheiat acum fără rezultat, iar principalul responsabil este Președinția austriacă a Uniunii Europene, care nu a reușit să producă consens între cele 28 de state și să aibă o poziție acceptabilă pentru Parlamentul European. 

Consecința este că procedura bugetară se reia de la zero.

Europarlamentarul spune că există riscul să se intre în anul 2019 fără un buget adoptat al Uniunii Europene. „Ce înseamnă asta pentru Președinția Română a Consiliului UE? Înseamnă că trebuie să fie pregătită să gestioneze o situație de criză, dacă nu vom avea acord până la 31 decembrie. E pregătită?”, se întreabă retoric Siegfried Mureșan.

Luni a fost termenul legal până la care trebuia să se ajungă la un acord privind Bugetul Uniunii Europene pe 2019. Parlamentul European a propus un buget în valoare de 149,3 miliarde de euro, cu mai mult de un miliard faţă de bugetul agreat între statele membre.

Cele două părţi nu au reuşit să se înţeleagă în cadrul negocierilor din ultimele săptămâni, în contextul în care, în general, statele membre încearcă să limiteze cheltuielile, iar parlamentul pledează pentru cheltuieli mai mari.

Printre chestiunile nesoluţionate la negocieri se numără ajutorul pentru refugiaţii sirieni din Turcia, potrivit unei surse europene citate de dpa. 

Citiți și: Consiliul UE respinge propunerea Parlamentului European privind bugetul pentru 2019; urmează procedura de conciliere între cele două instituții

 

.

Continue Reading

Bugetul UE

Germania și Franța vor prezenta un buget separat pentru Zona Euro în cadrul bugetului Uniunii Europene

Published

on

Germania și Franța au convenit asupra unei propuneri de buget comun pentru statele care fac parte din Zona Euro, în cadrul bugetului general al Uniunii Europene, arată un document al ministerelor de finanțate de la Berlin și Paris, consultat de DPA. Negociatorii de la Bruxelles s-au reunit vineri pentru redactarea bugetului Uniunii pentru anul viitor, anunță Agerpres.

Reuters a obţinut o informaţie similară din surse din cadrul ministerului francez de finanţe. Potrivit acestora, Franţa şi Germania vor stabili luni planurile pentru un buget limitat al zonei euro, care va viza deocamdată doar finanţarea investiţiilor. Pentru a nu se confrunta cu opoziţia altor state care au adoptat moneda unică europeană, iniţiatorii nu iau calcul propuneri mai controversate, cum ar fi sprijinul pentru ţările din zona euro care întâmpină dificultăţi economice.

DPA precizează că propunerea franco-germană urmărește să reducă diferențele între economiile celor 19 state care fac parte din Zona Euro. Ideea unui buget comum al Zonei Euro începând cu 2021 în interiorul bugetului UE a fost discutată și agreată de președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel în luna iunie a acestui an. Propunerea a primit critici din partea celorlalte state membre UE, în special din partea Olandei, dar și din partea Poloniei, care nu face parte din comunitatea monedei unice.

Guvernele care vor gestiona bugetul euro trebuie să ajungă la un consens cu privire la contribuția fiecărui stat în parte și să propună Comisiei Europene programe de investiții. Acestea pot fi aprobate doar dacă se respectă regulile fiscale ale Uniunii Europene.

Continue Reading

Bugetul UE

Bugetul UE pentru 2019. Parlamentul European propune alocarea a 50 de milioane de euro statelor afectate de pesta porcină africană

Published

on

Europarlamentarii din Comisia pentru Buget al Parlamentului European au propus astăzi alocarea a 50 de milioane de euro în 2019 pentru statele care sunt afectate de pesta porcină.

FOTO: CaleaEuropeana.ro/ Sediul Parlamentului European

Propunerea legislativului european include alocarea a 50 milioane de euro din partea UE pentru ajutorarea statelor membre UE afectate de pesta porcină africană, alături de alți bani care nu au fost incluși de Comisia Europeană în propunerea sa: 346,7 milioane de euro pentru Inițiativa pentru ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor, ceea ce ridică totalul pentru anul 2019 la 580 milioane de euro; 74,7 milioane de euro pentru programele și agențiile legate de securitate; 28,9 milioane de euro pentru sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri).

Deputații europeni din cadrul Comisiei pentru Buget au convenit astăzi asupra proiectului de buget pentru anul viitor, votând un buget total de 166, 3 miliarde de euro în angajamente, cu 717 milioane de euro mai mare decât propunerea inițială a Comisiei Europene.

Citiți și Bugetul UE pentru 2019. Deputații europeni propun mai mulți bani pentru programele Erasmus + și pentru Orizont 2020

Eurodeputatul Siegfried Mureșan (PNL, PPE) a cerut oficial alocarea a 110 milioane de euro din Bugetul UE pentru fermierii afectați de pesta porcină africană, inclusiv cei din România

 

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Trending