Connect with us

Eugen Tomac

Eugen Tomac a solicitat BCE suspendarea temporară a costurilor de tranzacționare către Ucraina și R. Moldova

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE) a solicitat Băncii Centrale Europene (BCE) suspendarea temporară a costurilor de tranzacționare către Ucraina și Republica Moldova, potrivit unei postări pe Facebook.

„Mobilizarea Europei pentru sprijinul Ucrainei a fost rapidă și eficientă. Însă sunt în continuare dificultăți ce necesită soluții urgente. Numeroase bănci continuă să aplice taxe extraordinare pentru efectuarea de transferuri bancare către Ucraina și Republica Moldova. Prin urmare, am solicitat, alături de alți colegi din Parlamentul European, sprijinul Băncii Centrale Europene (BCE) pentru suspendarea temporară a costurilor de tranzacționare pentru Ucraina și Republica Moldova”, scrie eurodeputatul Eugen Tomac.

În consecință, BCE și alte bănci europene analizează această posibilitate, urmând să implementeze o soluție cât mai curând.

„BCE, dar și a alte entități bancare ne-au asigurat că au recomandat membrilor săi să ia în calcul posibilitatea de a suspenda sau de a reduce considerabil comisioanele de tranzacții în cazul transferurilor către Ucraina și R. Moldova. Cele mai bune practici în domeniu sunt acum analizate și vor fi implementate cât de curând”, a mai precizat Eugen Tomac. „Este esențial că toate instituțiile europene să acționeze unitar în această perioadă extrem de dificilă pentru vecinii noștri”, a adăugat acesta.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Eugen Tomac

Eugen Tomac anunță că peste 50.000 de români au semnat pentru România în Schengen: Mesajul nostru ferm va ajunge în Parlamentul European

Published

on

© Partidul Mișcarea Populară

Eugen Tomac (PMP, PPE) a anunțat că peste 50.000 de români au semnat pentru România în Schengen, astfel că ”mesajul nostru ferm va ajunge în Parlamentul European”.

Întrucât consideră că României și românilor li s-a făcut o nedreptate în cadrul Consiliului JAI din 8 decembrie, când Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație, Eugen Tomac a lansat o acțiune la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, care nu anulează însă demersurile diplomatice.

Pentru ca demersul său să capete forță este nevoie ca Parlamentul European să intervină din calitatea de reclamant privilegiat în procesul intentat la Curtea de Justiție a Uniunii Europene împotriva Consiliului UE, astfel că eurodeputatul a lansat o companie de strângere de semnături în acest sens.

”În calitate de deputat european, am depus această acțiune la Curtea de Justiție a Uniunii Europene având calitatea de reclamant neprivilegiat. Pentru a reuși să avem un proces cât mai rapid în interesul a douăzeci de milioane de cetățeni români, am lansat campania <<Semnează pentru România în Schengen>>. Prin acest demers, am invitat cetățenii români să susțină petiția adresată Parlamentului European prin care îi cerem intervenția în procesul deschis la CJUE. De ce? Pentru că Legislativul are calitate de reclamant privilegiat. În urma campaniei, am reușit să convingem peste 50.000 de români să semneze pe platforma www.romaniainschengen.ro. Mesajul nostru ferm va ajunge în Parlamentul European!”, a anunțat Tomac într-un mesaj publicat pe Facebook.

Acesta le-a mulțumit tuturor și fiecăruia în parte, ”fiecărui cetățean român care a contribuit la acest succes”.

”Dăm dovadă astfel de solidaritate și unitate spre apărarea intereselor României într-o Europă pe care ne-o dorim liberă. Semnătura dumneavoastră ne dă curajul să luptăm mai departe prin toate mijloacele împotriva acestei mari nedreptăți. Sunt convins că vom reuși să o corectăm în Justiție.  Le mulțumesc, de asemenea, sutelor de colegi din întreaga țară care s-au mobilizat extraordinar pentru a-i convinge pe români să ne fie alături în acest demers atât de necesar.  România merită în Schengen, românii merită să fie liberi în Europa. Împreună vom reuși să ne facem dreptate acolo unde Guvernul nu a vrut!”, a mai spus eurodeputatul.

România trebuie să intre în spațiul Schengen cât mai curând posibil, anul acesta, a fost răspunsul oferit recent de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, scrisorii înaintate de Eugen Tomac.

Tot recent, Comisia Europeană a prezentat cel de-al doilea raport privind starea Schengen în care a solicitat din nou Consiliului Uniunii Europene să ”consolideze în continuare unitatea europeană” prin acceptarea aderării depline a României și Bulgariei la spațiul Schengen.

Raportul va servi drept bază pentru discuțiile politice și pentru orientarea în cadrul Consiliului Schengen din 8 iunie 2023.

Continue Reading

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac, vizită la Grupul de Luptă NATO de la Cincu: Sper ca românii să înțeleagă cât de importantă este umbrela de securitate NATO

Published

on

© Eugen Tomac/ Facebook

Sper ca românii să înțeleagă cât de importantă este umbrela de securitate NATO, a transmis eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE), aflat zilele acestea în vizită oficială a unei delegații a Parlamentului European în România și Republica Moldova, organizată de Subcomisia pentru Securitate și Apărare și condusă de doamna Nathalie Loiseau.

Primul popas al acestei vizite a fost la Cincu, unde se află Grupul de Luptă NATO.

”Condus de Franța, acesta a fost constituit acum un an pe teritoriul României ca răspuns la agresiunea Rusiei în Ucraina. Este unul dintre cele 8 grupuri de luptă de pe flancul de est al NATO și are menirea de a întări capacitatea de descurajare și apărare pe termen mediu și lung.  N-am crezut niciodată că voi trăi un sentiment atât de ciudat; să fiu în misiune europeană acasă pentru a discuta despre apărarea Republicii Moldova în fața amenințărilor Rusiei”, a amintit Tomac.

Acesta a reiterat că ”toată lumea civilizată este alături de cel de-al doilea stat românesc, mai puțin politicienii extremiști care răspândesc propagandă disperată împotriva R. Moldova și a Uniunii Europene”.

”Noi însă știm ce avem de făcut. Putin nu ne poate diviza, noi vom rămâne uniți împotriva tuturor amenințărilor, indiferent de unde vin”, este convins eurodeputatul.

Deputații din Subcomisia pentru Securitate și Apărare (SEDE) a Parlamentului European (PE) vor vizita România și Republica Moldova pentru a discuta despre securitatea regională și implicațiile războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Scopul principal al vizitei Subcomisiei pentru Securitate și Apărare, în perioada 15-18 mai, este de a da dovadă de solidaritate cu Republica Moldova, care se confruntă cu presiuni tot mai mari din cauza propagării războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Continue Reading

Eugen Tomac

Ursula von der Leyen îi dă dreptate lui Eugen Tomac: Cerem Consiliului să ia o decizie ”cât mai curând posibil anul acesta” pentru ca România și Bulgaria să devină parte a spațiului Schengen

Published

on

© Photo Collage (Official Images: European Union)

România trebuie să intre în spațiul Schengen cât mai curând posibil, anul acesta, este reacția președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la scrisoarea înaintă acesteia de eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE).

Imediat după refuzul Austriei de a accepta primirea României în spațiul de liberă circulație, acesta din urmă i-a transmis Ursulei von der Leyen o scrisoare prin care îi solicită sancționarea ”acestui abuz de drept”.

”În scrisoarea de răspuns pe care am primit-o astăzi, președinta von der Leyen îmi dă dreptate și subliniază corectitudinea tuturor argumentelor pe care le-am invocat. Prin urmare, Ursula von der Leyen cere Consiliului să ia o decizie <<cât mai curând posibil anul acesta>>, astfel încât România și Bulgaria să devină parte a spațiului Schengen”, explică Tomac într-un mesaj publicat pe Facebook.

Răspunsul președintei Comisiei Europene este ”extrem de important pentru țara noastră și foarte util în contextul procesului pe care l-am inițiat la Curtea de Justiție a Uniunii Europene”, apreciază eurodeputatul.

”Votul din 8 decembrie este profund nedrept, iar această injustiție făcută României trebuie corectată. Altfel, creează un precedent foarte periculos. Eu sunt hotărât să continui campania pe care am inițiat-o, <<Semnează pentru România în Schengen>>, până când țării noastre i se va face dreptate”, a dat asigurări Eugen Tomac.

Întrucât consideră că României și românilor li s-a făcut o nedreptate în cadrul Consiliului JAI din 8 decembrie, când Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație, Eugen Tomac a lansat o acțiune la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, care nu anulează însă demersurile diplomatice.

Pentru ca demersul său să capete forță este nevoie ca Parlamentul European să intervină din calitatea de reclamant privilegiat în procesul intentat la Curtea de Justiție a Uniunii Europene împotriva Consiliului UE, astfel că eurodeputatul a lansat o companie de strângere de semnături în acest sens.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA9 hours ago

MAE marchează Ziua Tratatului de la Trianon printr-o expoziție dedicată rolului diplomației române la Conferința de Pace de la Paris 1919-1920

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

UE ”este foarte îngrijorată” de stabilirea unei comisii poloneze de anchetă privind influența rusă, care ”ar putea fi folosită pentru a limita posibilitatea persoanelor de a candida pentru funcții publice”

U.E.14 hours ago

UE dublează flota de stingere a incendiilor rescEU pentru vara anului 2023. România va contribui cu pompieri în Franța, Grecia sau Portugalia

EDUCAȚIE14 hours ago

Klaus Iohannis, consultări cu sindicaliștii: Șeful statului, dispus să garanteze un acord politic între Guvern și sindicate pentru reluarea procesului educațional

U.E.14 hours ago

UE solicită sârbilor și kosovarilor ”să dezamorseze tensiunile imediat şi necondiţionat”

NATO15 hours ago

Miniștrii de externe din NATO se întrunesc la Oslo pentru a găsi un numitor comun privind viitoarea aderare a Ucrainei și succesorul lui Jens Stoltenberg

ROMÂNIA15 hours ago

eMAG a încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri de 7,1 miliarde de lei și cu un profit de 123,7 milioane de lei

U.E.16 hours ago

Banca Națională a Bulgariei: Ne aflăm pe ultima porțiune a drumului către zona euro

U.E.16 hours ago

Germania pune la îndoială capacitatea Ungariei de a exercita președinția Consiliului UE în 2024

SUA16 hours ago

SUA, ”preocupate” de înființarea comisiei poloneze de anchetă privind influența rusă, care ”ar putea fi folosită în mod abuziv pentru a interfera cu alegerile libere și corecte” din toamnă

REPUBLICA MOLDOVA20 hours ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO6 days ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

POLITICĂ6 days ago

Ziua Eroilor. Klaus Iohannis: Prin lupta pentru desăvârșirea unității naționale, înaintașii noștri au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul politic european

ROMÂNIA7 days ago

Nicolae Ciucă a apreciat reiterarea de către președintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spațiul Schengen

POLITICĂ7 days ago

Klaus Iohannis cere coaliției ca rotația guvernamentală să se desfășoare “sticlă”: Oamenii trebuie să vadă că nu este vorba de tras sfori. Numai de instabilitate nu avem nevoie

ROMÂNIA7 days ago

Steinmeier l-a asigurat pe Iohannis că Germania se va implica pentru aderarea României la Schengen: Cancelarul Scholz și miniștrii de externe și interne vor aduce argumente Austriei și Olandei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a înregistrat în Parlamentul European petiția pentru sprijinirea satelor românești și a fermierilor români

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Adunarea Națională “Moldova Europeană”. Maia Sandu: Calea aleasă de Moldova, calea europeană. Trebuie să aderăm la UE până în 2030

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Dorin Recean: La Chişinău încă nu cad rachete, asta datorită ucrainenilor, dar Republica Moldova este atacată hibrid

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu: Regiunea Mării Negre are potențialul de a deveni un centru internațional de oportunități prin extinderea și modernizarea surselor de energie

Team2Share

Trending