Connect with us

Eugen Tomac

Eugen Tomac: Cosmin Boiangiu va coordona cu succes activitatea Autorității Europene a Muncii, o instituție importantă pentru libera circulație a lucrătorilor

Published

on

© Eugen Tomac - Arhivă personală

Noul director executiv al Autorității Europene a Muncii, Cosmin Boiangiu, va coordona cu succes activitatea acestei instituții tinere, dar extrem de importantă pentru libera circulație și detașarea lucrătorilor, a declarat vineri eurodeputatul Eugen Tomac.

“Mă bucur să aflu că domnul Cosmin Boiangiu a fost ales, pe deplin meritat, în funcția de director executiv al Autorității Europene a Muncii (ELA). Sunt convins că domnul Boiangiu va coordona cu succes activitatea acestei instituții tinere, dar extrem de importantă pentru libera circulație și detașarea lucrătorilor, coordonarea sistemelor de securitate socială și aplicarea transfrontalieră a legislației specifice din sectorul transportului rutier. Îl felicit și îi urez mult succes!”, a scris Tomac, pe Facebook.

 

Cosmin Boiangiu, reprezentantul permanent adjunct al României pe lângă Uniunea Europeană, a fost numit joi director executiv al Autorității Europene a Muncii, o nouă agenție a Uniunii Europene înființată în acest an.

Anunțul a fost făcut de ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, într-o postare pe contul său de Twitter.

“România a câștigat astăzi alegerile pentru funcția de director executiv al Autorității Europene a Muncii! Felicitări diplomatului român Cosmin Boiangiu pentru obținerea acestei poziții bine meritate! Un rezultat mare pentru diplomația română și o veste excelentă pentru agenda socială a Uniunii Europene”, a scris Aurescu, pe Twitter.

Cosmin Boiangiu, în prezent, reprezentantul permanent adjunct al României pe lângă Uniunea Europeană, a primit susținerea unei largi majorități a statelor membre pentru alegerea în funcția de director executiv al Autorității Europene pentru Muncă, arată MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Diplomat de carieră, Boiangiu este, din anul 2016, reprezentant permanent adjunct al României pe lângă Uniunea Europeană. În această calitate a prezidat reuniunile COREPER I pe durata Președinției române a Consiliului UE (semestrul I 2019) și a negociat numeroase acte legislative europene în domeniul social. Anterior, în perioada 2012-2016, Cosmin Boiangiu a deținut funcția de ambasador al României în Slovenia. CV-ul său este disponibil aici.

Autoritatea Europeană a Muncii (ELA) și-a început activitatea în octombrie 2019 , la doi ani după ce președintele în exercițiu al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, anunța ideea înființării unei astfel de autorității în discursul din 2017 privind starea Uniunii adresat Parlamentului European. 

Autoritatea Europeană a Muncii are următoarele obiective: facilitarea accesului cetățenilor și al întreprinderilor la informații referitoare la drepturile și obligațiile lor; înlesnirea cooperării dintre statele membre în ceea ce privește asigurarea respectării legislației Uniunii care intră în domeniul său de aplicare, inclusiv prin facilitarea inspecțiilor comune și concertate și prin combaterea muncii nedeclarate; medierea și facilitarea demersurilor pentru soluționarea cazurilor de litigii transfrontaliere.

Activitățile Autorității Europene a Muncii sunt legate de normele privind mobilitatea forței de muncă: libera circulație și detașarea lucrătorilor, coordonarea sistemelor de securitate socială și legislația specifică din sectorul transportului rutier.

Autoritatea Europeană a Muncii are sediul la Bratislava.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Eugen Tomac

Comisia Europeană validează argumentele invocate de Eugen Tomac în procesul deschis la CJUE privind respingerea aderării României la Schengen: A fost o decizie incorectă și regretabilă

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Comisia Europeană recunoaște că decizia din 8 decembrie 2022 din Consiliul justiție și afaceri interne privind respingerea aderării României la Schengen este una ”incorectă și regretabilă”, anunță eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE), astfel că instituția europeană ”validează în mod oficial argumentele” pe care acesta le-a invocat atunci când a pornit acțiunea la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

”Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, în răspunsul la întrebarea pe care am adresat-o, subliniază importanța eliminării controalelor la frontierele interne pentru libera circulație a persoanelor și a mărfurilor și pentru consolidarea competitivității în UE. Este important să reținem că eforturile continuă. Comisia Europeană face precizarea că este în continuă colaborare cu statele membre pentru a ajunge la un acord unanim în ceea ce privește aderarea României”, detaliază eurodeputatul într-un mesaj publicat pe Facebook.

Deși Comisia Europeană nu și-a asumat în mod direct o acțiune la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, ”recunoaște că ne sunt încălcate drepturi și ne este îngrădit potențialul pe care ni-l oferă spațiul Schengen. Prin urmare, acest răspuns este foarte util în demersul pe care l-am inițiat la CJUE”, a mai spus Tomac.

Acesta s-a arătat convins că ”vom reuși să facem dreptate pentru România și ne vom obține dreptul de a fi liberi în Europa, așa cum ne dorim și cum merităm”.

Eugen Tomac a lansat o acțiune la Curtea de Justiție a Uniunii Europene după ce României și românilor li s-a făcut o nedreptate în cadrul Consiliului JAI din 8 decembrie, când Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație.

Pentru ca demersul său să capete forță este nevoie ca Parlamentul European să intervină din calitatea de reclamant privilegiat în procesul intentat la Curtea de Justiție a Uniunii Europene împotriva Consiliului UE, astfel că eurodeputatul a lansat o companie de strângere de semnături în acest sens.

Continue Reading

Eugen Tomac

Eugen Tomac a cerut Comisiei Europene să vină cu un plan concret pentru a sprijini R. Moldova în fața încercărilor de destabilizare din partea Rusiei

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Eurodeputatul Eugen Tomac a cerut Comisiei Europene să vină cu un plan concret de acțiuni pentru a sprijini Republica Moldova în fața încercărilor de destabilizare ale Rusiei.

„Recent, președinta Maia Sandu a spus, la Conferința pentru Securitate de la München, că cea mai mare amenințare pentru Republica Moldova o reprezintă propaganda Kremlinului. Care este strategia Comisiei pentru a susține Republica Moldova în fața acestor instrumente extrem de agresive pe care le utilizează Kremlinul astăzi în teren, când vedem că cu foarte multă agresivitate, prin propagandă, manipulare, dezinformare, Republica Moldova încearcă să fie destabilizată de către cei care și-au dat mâna și aici mă refer la politicieni corupți, la forțe politice pro-ruse, la fugari care nu mai sunt în Republica Moldova, dar care finanțează campanii întregi de destabilizare a guvernării pro-europene de la Chișinău? Așteptăm acțiuni pentru că este nevoie de solidaritate acum mai mult ca niciodată”, a susținut eurodeputatul Eugen Tomac, în intervenția sa din plenul Parlamentului European.

Astfel, reprezentantul României în Parlamentul European a cerut un plan concret pentru a sprijini cât mai eficient forțele democratice și instituțiile media dintre Prut și Nistru.

„Acestea au nevoie de susținerea noastră pentru a face față asaltului tot mai agresiv al Rusiei. Putin și-a propus să destabilizeze Basarabia, însă noi avem obligația să o ajutăm să rămână liberă, alături de națiunile europene”, a mai spus eurodeputatul.

Continue Reading

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac: La Consiliul JAI din 9-10 martie se va discuta despre Schengen, dar nu despre aderarea României la acest spațiu

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE) a anunțat marți, într-o conferință de presă susținută la Iași, că la următoarea reuniune a Consiliului justiție și afaceri interne din această lună nu este trecut, din păcate, pe agenda de lucru și subiectul aderării României la spațiul Schengen, informează Agerpres.

”Pe 9 martie va avea loc un nou Consiliu JAI (Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne – n.r). Acolo se vor întâlni miniştrii de Interne din Uniunea Europeană. Se va discuta despre Spaţiul Schengen. Însă nu se discută despre accesul nostru în Spaţiul Schengen. Şi este prima şedinţă după cea din 8 decembrie 2022. Majoritatea politicienilor europeni şi români au spus atunci că la următorul JAI vom intra în mod sigur. Iată că următorul JAI are loc peste două zile. Din păcate, subiectul accesul nostru în Spaţiul Schengen lipseşte cu desăvârşire”, a declarat preşedintele Partidului Mişcarea Populară, aflat la Iași pentru a duce mai departe campania ”RomâniaînSchengen”. 

Întrucât consideră că României și românilor li s-a făcut o nedreptate în cadrul Consiliului JAI din 8 decembrie, când Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație, Eugen Tomac a lansat o acțiune la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, care nu anulează însă demersurile diplomatice.

Pentru ca demersul său să capete forță este nevoie ca Parlamentul European să intervină din calitatea de reclamant privilegiat în procesul intentat la Curtea de Justiție a Uniunii Europene împotriva Consiliului UE, astfel că eurodeputatul a lansat o companie de strângere de semnături în acest sens.

Cât privește agenda reuniunii Consiliului justiție și afaceri interne din 9-10 martie, prima întrunire formală sub președinție suedeză, aceasta cuprinde teme precum azilul și migrația, dar și chestiuni legate de spațiul Schengen.

În cadrul ”Consiliului Schengen”, miniștrii afacerilor interne vor discuta despre viitorul politicii în domeniul vizelor. Președinția și Comisia vor informa miniștrii cu privire la situația generală a spațiului Schengen și la punerea în aplicare a acțiunilor prioritare definite de Consiliu în iunie 2022.

De asemenea, miniștrii vor desfășura un schimb de opinii cu privire la punerea în aplicare a interoperabilității, în special în ceea ce privește începerea funcționării sistemului de intrare/ieșire.

Aceștia vor lua act de intrarea în funcțiune a Sistemului de Informații Schengen (SIS) consolidat, care a devenit operațional la 7 martie.

Continue Reading

Facebook

EVENIMENTE5 mins ago

Accelerarea transformărilor de mediu, sociale și de bună guvernare pentru societate și mediul de afaceri în România – dezbatere organizată de Global Shapers sub patronajul Ambasadei Elveției

SUA14 mins ago

Vicepreşedinta SUA, Kamala Harris, începe un turneu în Africa pentru a contracara prezența tot mai are a Chinei și Rusiei pe acest continent considerat de Washington ”viitorul lumii”

CHINA1 hour ago

Înainte de vizita lui Macron la Beijing, China propune un “consens strategic” cu Europa privind încetarea focului și o soluție politică a războiului din Ucraina

ROMÂNIA2 hours ago

Ambasadoarea SUA la București va depune eforturi pentru a ”extinde prezența companiilor și investițiilor americane” în țara noastră: Vom continua să sprijinim România în lupta împotriva corupției

ROMÂNIA2 hours ago

Nicolae Ciucă, către AmCham România: Suntem o țară care are un mare potențial de investiții. Oferim sprijin și R. Moldova, a cărei prosperitate poate fi asigurată prin relații cu mediul de afaceri din România, SUA

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Ursula von der Leyen reacționează după criticile lui Klaus Iohannis: Ajutorul dat fermierilor români nu este suficient. Sunt recunoscătoare României că a depus o moțiune pentru creșterea sumelor

SUA3 hours ago

Antony Blinken nu exclude, pe termen lung, negocieri privind granițele Ucrainei, dar reiterează: ”Sunt decizii pe care ucrainenii trebuie să le ia cu privire la modul în care îşi văd viitorul”

Cristian Bușoi4 hours ago

Economia transatlantică a ajuns la cote record, evidențiază eurodeputatul Cristian Bușoi: Umăr la umăr, uniți, vom depăși orice criză și vom deveni mai puternici

CONSILIUL EUROPEAN5 hours ago

Emmanuel Macron și premierul Italiei eu discutat despre nevoia de a continua eforturile pentru ”suveranitatea europeană” privind politica industrială şi decarbonizarea economiei

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Ursula von der Leyen anunță că va organiza, în parteneriat cu Varșovia și Kiev, o conferință care să ajute la localizarea copiilor ucraineni răpiți de Rusia

ROMÂNIA2 hours ago

Nicolae Ciucă, către AmCham România: Suntem o țară care are un mare potențial de investiții. Oferim sprijin și R. Moldova, a cărei prosperitate poate fi asigurată prin relații cu mediul de afaceri din România, SUA

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

Prioritatea strategică a R. Moldova este de a ”accelera reformele pentru aderarea la UE până în 2030”, subliniază premierul Dorin Recean: Mulțumim României pentru sprijinul ”necondiționat”

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

Premierul Nicolae Ciucă asigură R. Moldova de sprijin în fructificarea ”capitalului de simpatie fără precedent” pentru a deveni ”stat furnizor de stabilitate în regiune”

CHINA1 day ago

Secretarul de stat al SUA: Rusia și China au intrat “într-o căsătorie de convenienţă, nu din convingere”. Rusia este în mod clar “partenerul junior” în această relaţie

Daniel Buda2 days ago

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE, cere Comisiei Europene să evalueze corect poziția fermierilor în protejarea mediului: Sunt parte a soluției, nu a problemei

NATO2 days ago

Raport NATO: România a ratat din nou ținta de 2% din PIB pentru apărare, dar găzduiește trei structuri de comandă aliate, un grup de luptă, un sistem antirachetă și misiuni de poliție aeriană

NATO1 week ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ1 week ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

MAREA BRITANIE1 week ago

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit

Team2Share

Trending