Connect with us

Eugen Tomac

Eugen Tomac denunță șantajul practicat de Rusia: Războiul gazelor este pedeapsa Moscovei pentru drumul european pe care românii din R. Moldova l-au ales

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Europarlamentarul Eugen Tomac (PMP, PPE) a denunțat joi șantajul pe care îl practică Rusia, după ce Gazprom a amenințat cu sistarea gazelor naturale către Republica Moldova și a subliniat că este “esențial” ca România să fie alături de autoritățile de la Chișinău și de cetățeni.

“Rusia atacă pe toate fronturile. Republica Moldova a fost nevoită să instituie astăzi stare de urgență în sectorul energetic după noua ofensivă a Gazprom care amenință cu sistarea gazelor naturale către R. Moldova. Bineînțeles, cei care au de suferit sunt în primul rând cetățenii”, a scris Tomac, pe Facebook.

Potrivit acestuia, șantajul pe care îl practică Federația Rusă este “de-a dreptul revoltător”. Eurodeputatul consideră că “este evident că războiul gazelor este pedeapsa Moscovei pentru drumul european pe care românii din R. Moldova l-au ales”.

El a îndemnat autoritățile de la București să sprijine în continuare Republica Moldova, la o zi distanță după ce Guvernul a aprobat memorandumul în baza căruia România va putea acorda în continuare asistenţă tehnică şi financiară către Republica Moldova în mai multe domenii, pentru a-i sprijini parcursul european.

“România a acordat deja un sprijin financiar nerambursabil de 100 de milioane de euro R. Moldova. Bineînțeles, asta nu rezolvă problema de fond, însă este esențial să fim alături de autoritățile de la Chișinău și de cetățenii care au de suferit mereu de pe urma loviturilor Rusiei”, a continuat eurodeputatul PMP.

De altfel, premierii Nicolae Ciucă și Natalia Gavrilița au discutat joi la telefon, în contextul acestei crize, despre posibilitatea asigurării cantităților necesare de păcură Republicii Moldova, urmând ca România să primească și o solicitare în acest sens, care să fie analizată în scurt timp.

“Uniunea Europeană, o spun de ani buni, trebuie să reacționeze cu mult mai multă fermitate, cu măsuri mult mai dure împotriva Federației Ruse și a metodelor staliniste pe care continuă să le practice”, a conchis Eugen Tomac.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Eugen Tomac

Eugen Tomac a cerut Comisiei Europene să vină cu un plan concret pentru a sprijini R. Moldova în fața încercărilor de destabilizare din partea Rusiei

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Eurodeputatul Eugen Tomac a cerut Comisiei Europene să vină cu un plan concret de acțiuni pentru a sprijini Republica Moldova în fața încercărilor de destabilizare ale Rusiei.

„Recent, președinta Maia Sandu a spus, la Conferința pentru Securitate de la München, că cea mai mare amenințare pentru Republica Moldova o reprezintă propaganda Kremlinului. Care este strategia Comisiei pentru a susține Republica Moldova în fața acestor instrumente extrem de agresive pe care le utilizează Kremlinul astăzi în teren, când vedem că cu foarte multă agresivitate, prin propagandă, manipulare, dezinformare, Republica Moldova încearcă să fie destabilizată de către cei care și-au dat mâna și aici mă refer la politicieni corupți, la forțe politice pro-ruse, la fugari care nu mai sunt în Republica Moldova, dar care finanțează campanii întregi de destabilizare a guvernării pro-europene de la Chișinău? Așteptăm acțiuni pentru că este nevoie de solidaritate acum mai mult ca niciodată”, a susținut eurodeputatul Eugen Tomac, în intervenția sa din plenul Parlamentului European.

Astfel, reprezentantul României în Parlamentul European a cerut un plan concret pentru a sprijini cât mai eficient forțele democratice și instituțiile media dintre Prut și Nistru.

„Acestea au nevoie de susținerea noastră pentru a face față asaltului tot mai agresiv al Rusiei. Putin și-a propus să destabilizeze Basarabia, însă noi avem obligația să o ajutăm să rămână liberă, alături de națiunile europene”, a mai spus eurodeputatul.

Continue Reading

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac: La Consiliul JAI din 9-10 martie se va discuta despre Schengen, dar nu despre aderarea României la acest spațiu

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE) a anunțat marți, într-o conferință de presă susținută la Iași, că la următoarea reuniune a Consiliului justiție și afaceri interne din această lună nu este trecut, din păcate, pe agenda de lucru și subiectul aderării României la spațiul Schengen, informează Agerpres.

”Pe 9 martie va avea loc un nou Consiliu JAI (Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne – n.r). Acolo se vor întâlni miniştrii de Interne din Uniunea Europeană. Se va discuta despre Spaţiul Schengen. Însă nu se discută despre accesul nostru în Spaţiul Schengen. Şi este prima şedinţă după cea din 8 decembrie 2022. Majoritatea politicienilor europeni şi români au spus atunci că la următorul JAI vom intra în mod sigur. Iată că următorul JAI are loc peste două zile. Din păcate, subiectul accesul nostru în Spaţiul Schengen lipseşte cu desăvârşire”, a declarat preşedintele Partidului Mişcarea Populară, aflat la Iași pentru a duce mai departe campania ”RomâniaînSchengen”. 

Întrucât consideră că României și românilor li s-a făcut o nedreptate în cadrul Consiliului JAI din 8 decembrie, când Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație, Eugen Tomac a lansat o acțiune la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, care nu anulează însă demersurile diplomatice.

Pentru ca demersul său să capete forță este nevoie ca Parlamentul European să intervină din calitatea de reclamant privilegiat în procesul intentat la Curtea de Justiție a Uniunii Europene împotriva Consiliului UE, astfel că eurodeputatul a lansat o companie de strângere de semnături în acest sens.

Cât privește agenda reuniunii Consiliului justiție și afaceri interne din 9-10 martie, prima întrunire formală sub președinție suedeză, aceasta cuprinde teme precum azilul și migrația, dar și chestiuni legate de spațiul Schengen.

În cadrul ”Consiliului Schengen”, miniștrii afacerilor interne vor discuta despre viitorul politicii în domeniul vizelor. Președinția și Comisia vor informa miniștrii cu privire la situația generală a spațiului Schengen și la punerea în aplicare a acțiunilor prioritare definite de Consiliu în iunie 2022.

De asemenea, miniștrii vor desfășura un schimb de opinii cu privire la punerea în aplicare a interoperabilității, în special în ceea ce privește începerea funcționării sistemului de intrare/ieșire.

Aceștia vor lua act de intrarea în funcțiune a Sistemului de Informații Schengen (SIS) consolidat, care a devenit operațional la 7 martie.

Continue Reading

Eugen Tomac

Eugen Tomac a lansat o campanie de strângere de semnături pentru petiția “România merită în Schengen” pentru a cere Parlamentului European să intervină la CJUE împotriva Consiliului UE

Published

on

© Partidul Mișcarea Populară

Europarlamentarul Eugen Tomac a lansat vineri, la Timişoara, campania de strângere de semnături pentru petiţia intitulată “România merită în Schengen”, care va fi depusă la Parlamentul European împreună cu solicitarea ca forul legislativ european să intervină, în calitate de parte privilegiată, în acţiunea declanşată de eurodeputatul român la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) împotriva Consiliului Uniuni Europene cu privire la faptul că în 8 decembrie 2022 nu a fost aprobată aderarea ţării noastre la Spaţiul Schengen.

“Am lansat astăzi, la Timişoara, campania de strângere de semnături ‘România merită în Schengen’, una dintre cele mai importante şi ample acţiuni pe care le-am desfăşurat de-a lungului timpului. Campania vine ca urmare a acţiunii pe care am iniţiat-o împotriva Consiliului UE la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) pentru a anula votul nelegal al Austriei din 8 decembrie 2022. Semnăturile adunate vor însoţi petiţia pe care o voi depune la Comisia de Petiţii a Parlamentului European prin care voi solicita Parlamentului să intervină, în calitate de parte privilegiată, în acţiunea pe care deja am declanşat-o la CJUE. Prin urmare, începând de astăzi îi invit pe toţi, pe absolut toţi cetăţenii români, dar nu numai, să semneze ‘România merită în Schengen’ pe www.romaniainschengen.ro.”, a declarat eurodeputatul Eugen Tomac, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

 

El a afirmat că această listă cu semnăturile românilor va da “greutate” demersului său iniţiat la CJUE şi va ajuta în privinţa susţinerii procesului de aderare a României la Schengen, în condiţiile în care de peste 12 ani negocierile politice nu au furnizat un rezultat favorabil ţării noastre.

“Schengen este un drept dobândit prin efortul tuturor românilor. După 8 decembrie 2022, fiecare zi reprezintă încălcarea acestui drept. Este un demers în interes naţional ce va scrie istorie pentru România. Nu avem timp să ne plângem de milă, nu este cazul să ne resemnăm. Este dreptul nostru pe care trebuie să îl cerem cu hotărâre! Intraţi pe www.romaniainschengen.ro şi semnaţi petiţia”, a mai spus liderul eurodeputatul

Europarlamentarul Eugen Tomac (PPE, PMP) a depus, în februarie, documentele necesare la Tribunalul UE, instanţa specializată a CJUE, pentru acţiunea împotriva Consiliului UE în legătură cu neacceptarea României de a deveni membră a Spaţiului Schengen la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din 8 decembrie 2022.

Potrivit liderului PMP, acţiunea sa nu opreşte procesul de negociere a României cu Austria şi nici al Bulgariei cu Olanda, ci ”doar va scoate în evidenţă lipsa de loialitate a unor guverne şi instituţii europene faţă de Tratat şi legislaţia europeană”. Dacă decizia prin care României i se refuză aderarea la Spaţiul Schengen va fi considerată una nelegală prin anularea acesteia de către Curte, un nou vot cu privire la aceeaşi decizie nu va mai putea fi un vot politic, ci un vot tehnic, care să ţină cont strict de condiţiile de evaluare Schengen, pe care România le îndeplineşte, respectiv va fi un vot pozitiv. Procedura de la CJUE cu privire la această acţiune ar putea dura până la doi ani. 

Continue Reading

Facebook

PARLAMENTUL EUROPEAN22 mins ago

Dmitro Kuleba și Roberta Metsola au abordat într-o discuție telefonică ”demersurile în vederea creării unui tribunal special pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI31 mins ago

Victor Negrescu cere Parlamentului European și Comisiei Europene să conteste legalitatea veto-ului Austriei împotriva aderării României la Schengen

REPUBLICA MOLDOVA38 mins ago

Nicolae Ciucă merge joi în R. Moldova. Premierul se va întâlni cu președinta Maia Sandu și cu premierul Dorin Recean pentru a reconfirma sprijinul României pentru parcursul european al țării

G71 hour ago

Japonia intenționează să contribuie financiar la Fondul voluntar al NATO pentru a sprijini Ucraina cu arme neletale ”până când pacea va reveni în frumoasa țară”

NATO2 hours ago

Raport NATO: România a ratat din nou ținta de 2% din PIB pentru apărare, dar găzduiește trei structuri de comandă aliate, un grup de luptă, un sistem antirachetă și misiuni de poliție aeriană

ROMÂNIA3 hours ago

Departamentul de Stat al SUA constată în raportul anual privind drepturile omului în România probleme legate de corupție generalizată, cenzură, mită, stimulate de lipsa unor mecanisme eficiente

CONSILIUL EUROPEAN4 hours ago

Charles Michel îi invită pe Klaus Iohannis, Olaf Scholz și ceilalți șefi de stat sau de guvern la Bruxelles pentru a discuta despre situația din Ucraina, competitivitatea UE, securitatea energetică și migrație

CHINA4 hours ago

Declarație cu repetiție anti-SUA și anti-NATO semnată de Putin și Xi la Moscova: Rusia şi China sunt ”preocupate” de prezenţa în creştere a NATO în Asia

NATO4 hours ago

SUA au inaugurat prima garnizoană militară permanentă în Polonia, cu misiunea de a coordona sprijinul pentru forțele americane de pe flancul estic al NATO

MAREA BRITANIE5 hours ago

Miniștrii de externe român și britanic vor semna, la Londra, Declarația Comună de actualizare a Parteneriatului Strategic România – Marea Britanie

NATO2 hours ago

Raport NATO: România a ratat din nou ținta de 2% din PIB pentru apărare, dar găzduiește trei structuri de comandă aliate, un grup de luptă, un sistem antirachetă și misiuni de poliție aeriană

NATO5 days ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ6 days ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

MAREA BRITANIE6 days ago

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit

ROMÂNIA6 days ago

”România, stat-far al Francofoniei”. Klaus Iohannis: Ne propunem să transformăm România într-un centru regional de formare în limba franceză a diplomaților și funcționarilor publici din țările francofone

Eugen Tomac6 days ago

Eugen Tomac a cerut Comisiei Europene să vină cu un plan concret pentru a sprijini R. Moldova în fața încercărilor de destabilizare din partea Rusiei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI7 days ago

Rareș Bogdan le cere liderilor UE ”să decidă plata unor compensații” pentru fermierii români care ”au pierdut enorm după declanșarea invaziei ruse în Ucraina”

INTERNAȚIONAL1 week ago

AUKUS: De pe coasta Pacificului, liderii SUA, Regatului Unit și Australiei au lansat programul submarinelor cu propulsie nucleară pentru a garanta securitatea globală

U.E.2 weeks ago

Israelul vrea să accelereze ”livrările de gaz către Europa prin Italia”, anunță Benjamin Netanyahu după discuții cu Giorgia Meloni

Team2Share

Trending