Connect with us

Eugen Tomac

Eugen Tomac: Erdogan a ținut să transmită un semnal politic dur către Europa prin transformarea Hagia Sophia în moschee

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE) consideră că președintele turc Recep Tayyip Erdogan a ținut să transmită un semnal politic dur către Europa prin transformarea Hagia Sophia în moschee.

„Dincolo de decizia condamnabilă de a transforma Catedrala “Sfânta Sofia” din Istanbul în moschee, Erdogan a ținut să transmită un semnal cu efecte politice extrem de periculoase. Este evident că mesajul a fost direcționat în termenii cei mai duri către Europa”, scrie Eugen Tomac, într-o postare pe Facebook.

Eurodeputatul explică că „Turcia își transformă, practic, întreaga strategie de politică externă. Urmărește să devină un jucător regional mult mai activ, cu o agendă proprie care va intra din ce în ce mai mult în contradicție cu linia de acțiune externă a Uniunii Europene și, în unele situații, chiar a NATO”. 

Astfel, atenționează Eugen Tomac, din această clipă, „devine evident că orice se întâmplă în Turcia trebuie să ne preocupe mai mult, pentru că ne va afecta în mod direct”.

La 10 iulie, Consiliul de Stat, cel mai înalt tribunal administrativ din Turcia, a acceptat o solicitare a mai multor asociaţii de revocare a unei măsuri guvernamentale din 1934 care conferea fostei bazilici Sfânta Sofia statut de muzeu.

La scurt timp după decizie, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat că fosta bazilică bizantină din vechiul Constantinopol va fi deschisă la 24 iulie pentru rugăciuni musulmane ca moschee.

Mai multe state occidentale și organizații au reacționat critic în urma deciziei Consiliului de Stat turc de a deschide calea transformării fostei catedrale creștine Sfânta Sofia din Istanbul în moschee, anulând astfel decizia guvernamentală ce data din 1934.

Operă arhitecturală majoră, construită în secolul al VI-lea de către bizantini, care îşi încoronau împăraţii în interiorul acestei catedrale, Sfânta Sofia este un sit inclus în patrimoniul mondial UNESCO şi una dintre principalele atracţii turistice din Istanbul.

Convertită în moschee după cucerirea Constantinopolului de către otomani în 1453, catedrala a fost transformată în muzeu în 1934 de preşedintele tinerei Republici laice a Turciei, Mustafa Kemal, care a dorit “să o ofere umanităţii”.

Citiți și: Zeci de europarlamentari cer protejarea Hagiei Sofia, transformată în moschee: Prin această decizie, Turcia demonstrează că sfidează ”dreptul internaţional şi valorile europene”

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Eugen Tomac

Parlamentul European a adoptat raportul privind relațiile UE-Rusia. Eugen Tomac: Noua strategie face diferența între societatea pro-democratică rusă și acțiunile regimului Putin

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Parlamentul European a adoptat raportul cu privire la viitorul relațiilor dintre Uniunea Europeană și Rusia, stabilind trei principii esențiale bazate pe descurajare, contracarare și angajament pro-democratic, a anunțat europarlamentarul Eugen Tomac.

Documentul propune o viziune complexă, o abordare extinsă și actualizată asupra direcției pe care Uniunea Europeană ar trebui să o urmeze pentru a gestiona relația cu Moscova. Noua strategie stabilește în acest sens 3 principii esențiale: descurajarea amenințării rusești, contracararea amenințării rusești și angajamentul de a sprijini societatea pro-democratică rusă, capabilă să producă o schimbare în actualul ciclu de putere“, a afirmat Tomac.

Raportul a fost aprobat cu 494 de voturi pentru, 103 împotrivă și 72 de abțineri.

Conform unui comunicat oficial, Parlamentul European face o distincție clară în evaluarea stării relațiilor dintre UE și Rusia între poporul rus și regimul președintelui Vladimir Putin.

Acesta din urmă este, spune Parlamentul, o “cleptocrație autoritară stagnantă condusă de un președinte pe viață înconjurat de un cerc de oligarhi”.

Cu toate acestea, deputații subliniază că un viitor democratic pentru Rusia este posibil și că Consiliul trebuie să adopte o strategie a UE pentru acest scenariu, care să cuprindă stimulente și condiții pentru consolidarea tendințelor democratice interne.

“Nu putem ignora aspirațiile democratice ale poporului rus și rolul Uniunii Europene de promotor al stabilității, al principiilor democratice și a drepturilor omului dincolo de granițele sale. Nu ne permitem să rămânem indiferenți la ingerințele Rusiei în afacerile interne ale statelor membre ale UE, precum și ale partenerilor noștri”, a mai afirmat Eugen Tomac.

În opinia sa, votul acestui document crucial vine chiar înainte de alegerile pentru Duma de Stat a Rusiei. 

“Acestea nu vor fi nicidecum libere și transparente atât timp cât opozanții sunt fie întemnițați, fie candidaturile le-au fost respinse; iar misiunea OSCE de monitorizare a procesului electoral nu a primit acreditare. UE are nevoie de o mai bună pregătire și capacitate de răspuns având în vedere evoluțiile din vecinătatea estică – anexarea Crimeii, prezența armatei a 14-a în regiunea transnistreană, ocuparea ilegală a Osetiei de Sud și a Abhaziei, conflictul din Donbas”, a completat Tomac.

De asemenea, raportul prevede sprijinirea țărilor Parteneriatului Estic în implementarea reformelor ca exemplu pentru societatea pro-democratică din Rusia a unei cooperări pozitive cu UE.

În ceea ce privește evoluția gazoductului Nord Stream 2, raportul trage un semnal de alarmă privind dominația energetică a Rusiei pe piața europeană. În acest sens, implementarea Pactului verde european poate reprezenta cheia în diminuarea dependenței de petrolul și gazele rusești.

Altfel spus, raportul propune un nou cadru de relaționare cu Rusia, care să sprijine procesul de democratizare al statului, dorit de societatea civilă rusă, pe de o parte, și sancționarea acțiunilor agresive și expansioniste ale dictatorului Putin, pe de altă parte“, a conchis europarlamentarul român.

Continue Reading

Eugen Tomac

INTERVIU Eurodeputatul Eugen Tomac: Este absolut necesar să creăm un cadru juridic adecvat pentru platformele online. Economia digitală are nevoie de clarificări în cel mai scurt timp

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Corespondență din Strasbourg. Interviu realizat de Dan Cărbunaru și editat de Andreea Radu

Pentru orice european, evoluția din timpul pandemiei a scos în față o nouă realitate: avansul tehnologic le-a permis oamenilor să dezvolte platforme online, de fapt, o întreagă economie digitală, iar din acest punct de vedere este clar că statele nu au fost capabile să țină pasul cu această dezvoltare, a transmis marți europarlamentarul Eugen Tomac, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro.

„Este absolut necesar să creăm un cadru juridic adecvat care să le ofere celor care au dezvoltat aceste platforme online, dar și lucrătorilor din acest domeniu, garanții cât mai clare în ceea ce privește drepturile lor sociale. Totuși, să nu uităm un aspect extrem de important: dincolo de nevoia de a oferi un statut foarte bine definit pentru toți cei care desfășoară activități în zona economiei digitale, mai există un actor cheie pe care nimeni nu are voie să îl neglijeze: consumatorul final”, a declarat eurodeputatul român.

Eugen Tomac a punctat că, de foarte multe ori, sunt cetățeni care comandă anumite produse de pe internet și primesc cu totul altceva decât ceea ce au solicitat, iar acest lucru ridică foarte multe semne de întrebare.

„Statutul celor care livrează produse alimentare sau desfășoară activități în care transportă oamenii dintr-o parte în alta, trebuie reglementat pentru ca ei nu au asigurări sociale, drepturile lor nu sunt garantate și tocmai din acest punct de vedere se impune ca, în cel mai scurt timp, Comisia Europeană să vină cu un pachet legislativ în Parlament pentru a oferi soluții cât mai flexibile tuturor celor care dezvoltă aceste activități. Ele nu trebuie îngrădite, trebuie încurajate, dar oamenii au nevoie de mai multă claritate și o legislație predictibilă”, a detaliat el.

În opinia lui Tomac, economia digitală are nevoie de clarificări în cel mai  scurt timp. Acesta a explicat că, pe de-o parte există abuzuri, există un mod haotic prin care se desfășoară anumite activități, fiind afectat în mod clar consumatorul final, iar, pe de altă parte, trebuie să se țină cont de realitate: „evoluția și avansul tehnologic ne oferă noi oportunități”.

„Inteligența artificială va schimba complet modul prin care se desfășoară această activitate. Tocmai de aceea este esențial ca și statul nostru să fie pregătit să facă pași rapizi spre implementarea unei noi legislații, care să le permită celor care desfășoară activități în acest domeniu să intre pe piață, pentru că asta înseamnă că pot veni bani mai mulți. Noi avem ceva ce alții nu au, și anume cea mai importantă investiție în acest domeniu: resursa umană de foarte bună calitate, pe care avem obligația să o păstrăm în țară. O putem păstra în țară într-un cadru juridic foarte bine reglementat care să ofere facilități, predictibilitate și constanță în ceea ce privește dezvoltarea acestui domeniu care va conta din ce în ce mai mult în viețile noastre de zi cu zi”, a mai spus el.

Citiți și: Eurodeputatul Eugen Tomac, intervenție în plenul PE de la Strasbourg : Am cerut Comisiei să ajusteze cadrul legislativ, astfel încât să oferim drepturi reale lucrătorilor de pe platformele online

În final, Eugen Tomac subliniat că este nevoie de un cadru cât mai clar, succint și limpede, redactat astfel încât să poată ajuta economia digitală și nicidecum să o îngrădească sau să îi pună piedici.

„Statele care au înțeles de mult acest lucru s-au dezvoltat foarte mult și eu sunt absolut convins că Comisia Europeană va veni cu o serie de propuneri pe care le vom dezbate în Parlament, care să ajute statele membre să se alinieze acestui proces într-o continuă transformare. Trebuie să ne obișnuim cu această idee, că trăim în era digitală și acest lucru ne face viața mult mai ușoară. Trebuie să ne bucurăm din plin de toate aceste oportunități”, a conchis eurodeputatul.

Continue Reading

Eugen Tomac

INTERVIU Eugen Tomac le cere responsabilitate și curaj decidenților de la București: România trebuie să se alinieze viziunii europene Green Deal pentru a nu rămâne în urmă, însă trebuie să fim prudenți

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Corespondență din Strasbourg. Interviu realizat de Dan Cărbunaru și editat de Robert Lupițu

Europarlamentarul Eugen Tomac a cerut marți mai mult curaj din partea autorităților de la București, invocând o responsabilitate pe care decidenții politici o poartă, în privința implementării agendei ce vizează tranziția verde a Uniunii Europene.

Tomac a vorbit într-un interviu acordat în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro, în marja sesiunii plenare a Parlamentului European, despre discursul privind Starea Uniunii Europene, rolul platformelor digitale în economia europeană, Europa socială, precum și implicațiile pe care agenda pentru mediu a Uniunii Europene influențează creșterea prețurilor la energie și gaze naturale.

În mod clar, agenda Green Deal este o agendă ambițioasă și atinge puncte necesare pentru dezbaterea europeană. Trebuie să ne aliniem acestei viziuni pentru că nu putem rămâne în urmă. Acesta este viitorul, avem nevoie de un mediu curat, de un aer pe care să-l putem respira. Însă, realitățile de zi cu zi ne obligă să fim extrem de prudenți atunci când sunt impuse o serie de măsuri”, a spus el.

Pledând pentru un echilibru, Tomac a adăugat că “nu aș pune responsabilitatea pe umerii Comisiei, ci pe umerii decidenților din România pentru că nu avem curaj să venim cu o strategie a energiei care să ne permită să le oferim cetățenilor și consumatorului final un pachet mult mai flexibil în ceea ce privește resursele pe care le avem”.

“Suntem o țară cu resurse uriașe de gaze și nu le fructificăm nici la această oră. Este o chestiune pe care nu pot să o înțeleg sub nicio formă. (…) Agenda Green Deal trebuie implementată, dar curajul trebuie să-l aibă decidenții de la București mai mult decât cei care insistă din partea Uniunii să ne adaptăm politicile cu privire la mediu“, a subliniat eurodeputatul român.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
U.E.54 mins ago

Președinții Germaniei și Italiei consideră că UE se află la răscruce: Trebuie să devină un actor mai puternic într-o lume ”caracterizată tot mai mult de setea de prestigiu a marilor puteri”

PARLAMENTUL EUROPEAN1 hour ago

Parlamentul European: Livratorii angajați pe platformele digitale trebuie să aibă aceleași drepturi precum angajații tradiționali

CHINA2 hours ago

Parlamentul European își expune viziunea pentru o nouă strategie a UE privind China

PARLAMENTUL EUROPEAN2 hours ago

Grupul PPE, a doua familie politică din Parlamentul European care l-a nominalizat pe Aleksei Navalnîi pentru Premierul Saharov 2021

Alin Mituța2 hours ago

Eurodeputatul Alin Mituța a votat în plenul PE un raport care cere Comisiei Europene să ia măsuri legislative pentru a oferi condiții de muncă mai bune lucrătorilor de pe platformele online

PARLAMENTUL EUROPEAN3 hours ago

Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care solicită ca testarea pe animale să nu mai fie implicată în cercetare

Daniel Buda3 hours ago

Eurodeputatul Daniel Buda, intervenție în Parlamentul European: Crearea unor noi locuri de muncă bine plătite și consolidarea celor existente este cea mai bună formă de protecție socială

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 hours ago

Eurodeputatul PMP Traian Băsescu: Rezultatul dependenței Europei de gazul rusesc este că Rusia face ce vrea la frontiera estică a Uniunii Europene

Alin Mituța3 hours ago

Eurodeputatul Alin Mituța lansează Caravana „Cu Europa ajungem departe”: Voi lua concluziile la care vom ajunge și le voi duce în Conferința privind Viitorul Europei

Eugen Tomac3 hours ago

Parlamentul European a adoptat raportul privind relațiile UE-Rusia. Eugen Tomac: Noua strategie face diferența între societatea pro-democratică rusă și acțiunile regimului Putin

Dragoș Pîslaru21 hours ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru: Procesul tehnic de aprobare a PNRR-ului României este finalizat. 2 mld. de euro prefinanțare ar putea intra deja în țară în noiembrie

S&D1 day ago

Social-democrații din Parlamentul European se așteaptă ca Ursula von der Leyen să fie „îndrăzneață” pentru înfăptuirea Europei sociale, digitale și ecologice

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Ursula von der Leyen pledează pentru apărarea “minunatelor valori europene” care au făcut Cortina de Fier să cadă: Ele sunt garantate de hotărârile CJUE, care trebuie respectate de fiecare stat membru

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Ursula von der Leyen: Acoperirea deficitului de finanțare de către UE-SUA în domeniul climei va transmite un semnal puternic întregii lumi

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Ursula von der Leyen anunță o nouă inițiativă a UE în domeniul semiconductorilor pentru a reduce dependența de Asia: Este o chestiune de suveranitate tehnologică. Să arătăm că suntem îndrăzneți

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Ursula von der Leyen îndeamnă la accelerarea procesului pentru o abordare comună a UE privind migrația: Subiectul nu ar trebui folosit niciodată pentru a diviza

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Ursula von der Leyen anunță că va organiza împreună cu Emmanuel Macron un summit european al apărării: Avem nevoie de o Uniune Europeană a Apărării

COMISIA EUROPEANA1 day ago

SOTEU 2021. Ursula von der Leyen afirmă că UE este lider mondial în lupta împotriva COVID: O pandemie este un maraton, nu un sprint. Am ales calea europeană. Și a funcționat!

COMISIA EUROPEANA1 day ago

SOTEU2021. Ursula von der Leyen anunță că UE și NATO vor adopta o nouă declarație comună: Trebuie să ne bazăm pe puterea unică a fiecărei părți

Vlad Nistor1 day ago

Eurodeputatul Vlad Nistor: În UE este absolut necesară o politică înțeleaptă față de China, Rusia și Turcia

Team2Share

Trending