Connect with us

Eugen Tomac

Eugen Tomac, mesaj din PE: Investițiile Comisiei Europene în inteligența artificială trebuie să fie consistente pentru ca UE să redevină un actor global important

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Europarlamentarul Eugen Tomac (PMP, PPE), prezent la dezbaterea privind „Inteligența artificială în era digitală” din cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, a subliniat că Executivul European este cel care trebuie să investească masiv în acest sector, pentru ca Uniunea Europeană să-și recapete locul pe care îl merită la nivel global. 

„Este un subiect extrem de important pentru că avansul tehnologic ne-a oferit o nouă lume digitală, care ne-a transformat fundamental viața. Odată cu această transformare s-au creat oportunități extraordinare care trebuie să servească în primul rând cetățenilor. În același timp trebuie să privim și către riscuri. Tocmai de aceea, regulile pe care le pregătim trebuie să fie extrem de clare, astfel încât ele să inspire încredere. Aici este rolul Comisiei Europene să aibă grijă, astfel încât investițiile în inteligența artificială să fie consistente, încât să putem recupera distanța care există între noi și celelalte state. Așa putem redeveni și ocupa  locul pe care îl merităm pe glob”, a transmis deputatul european în intervenția sa din plenul Parlamentului European.

 

Raportul final al Comisiei speciale pentru inteligența artificială a Parlamentului European avertizează că UE a rămas în urmă în cursa mondială pentru poziția de lider în domeniul tehnologiei.

Dezbaterea publică privind utilizarea inteligenței artificiale (IA) ar trebui să se concentreze asupra potențialului enorm al acesteia de a veni în sprijinul oamenilor, urmează să afirme eurodeputații. Raportul, care urmează să fie supus la vot marți, avertizează că UE riscă ca standardele să fie elaborate în alte părți în viitor, adesea de către actori nedemocratici, și susține că UE trebuie să acționeze ca un organism de standardizare la nivel mondial în domeniul IA.

Comisia specială pentru inteligența artificială în era digitală a identificat opțiuni de politică care ar putea debloca potențialul IA în ceea ce privește sănătatea, mediul și schimbările climatice. De asemenea, IA ar putea contribui la combaterea pandemiilor și a foametei la nivel mondial, ar putea îmbunătăți calitatea vieții oamenilor prin medicina personalizată și ar putea genera creștere economică durabilă și locuri de muncă.

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

Eugen Tomac

Eugen Tomac anunță că peste 50.000 de români au semnat pentru România în Schengen: Mesajul nostru ferm va ajunge în Parlamentul European

Published

on

© Partidul Mișcarea Populară

Eugen Tomac (PMP, PPE) a anunțat că peste 50.000 de români au semnat pentru România în Schengen, astfel că ”mesajul nostru ferm va ajunge în Parlamentul European”.

Întrucât consideră că României și românilor li s-a făcut o nedreptate în cadrul Consiliului JAI din 8 decembrie, când Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație, Eugen Tomac a lansat o acțiune la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, care nu anulează însă demersurile diplomatice.

Pentru ca demersul său să capete forță este nevoie ca Parlamentul European să intervină din calitatea de reclamant privilegiat în procesul intentat la Curtea de Justiție a Uniunii Europene împotriva Consiliului UE, astfel că eurodeputatul a lansat o companie de strângere de semnături în acest sens.

”În calitate de deputat european, am depus această acțiune la Curtea de Justiție a Uniunii Europene având calitatea de reclamant neprivilegiat. Pentru a reuși să avem un proces cât mai rapid în interesul a douăzeci de milioane de cetățeni români, am lansat campania <<Semnează pentru România în Schengen>>. Prin acest demers, am invitat cetățenii români să susțină petiția adresată Parlamentului European prin care îi cerem intervenția în procesul deschis la CJUE. De ce? Pentru că Legislativul are calitate de reclamant privilegiat. În urma campaniei, am reușit să convingem peste 50.000 de români să semneze pe platforma www.romaniainschengen.ro. Mesajul nostru ferm va ajunge în Parlamentul European!”, a anunțat Tomac într-un mesaj publicat pe Facebook.

Acesta le-a mulțumit tuturor și fiecăruia în parte, ”fiecărui cetățean român care a contribuit la acest succes”.

”Dăm dovadă astfel de solidaritate și unitate spre apărarea intereselor României într-o Europă pe care ne-o dorim liberă. Semnătura dumneavoastră ne dă curajul să luptăm mai departe prin toate mijloacele împotriva acestei mari nedreptăți. Sunt convins că vom reuși să o corectăm în Justiție.  Le mulțumesc, de asemenea, sutelor de colegi din întreaga țară care s-au mobilizat extraordinar pentru a-i convinge pe români să ne fie alături în acest demers atât de necesar.  România merită în Schengen, românii merită să fie liberi în Europa. Împreună vom reuși să ne facem dreptate acolo unde Guvernul nu a vrut!”, a mai spus eurodeputatul.

România trebuie să intre în spațiul Schengen cât mai curând posibil, anul acesta, a fost răspunsul oferit recent de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, scrisorii înaintate de Eugen Tomac.

Tot recent, Comisia Europeană a prezentat cel de-al doilea raport privind starea Schengen în care a solicitat din nou Consiliului Uniunii Europene să ”consolideze în continuare unitatea europeană” prin acceptarea aderării depline a României și Bulgariei la spațiul Schengen.

Raportul va servi drept bază pentru discuțiile politice și pentru orientarea în cadrul Consiliului Schengen din 8 iunie 2023.

Continue Reading

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac, vizită la Grupul de Luptă NATO de la Cincu: Sper ca românii să înțeleagă cât de importantă este umbrela de securitate NATO

Published

on

© Eugen Tomac/ Facebook

Sper ca românii să înțeleagă cât de importantă este umbrela de securitate NATO, a transmis eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE), aflat zilele acestea în vizită oficială a unei delegații a Parlamentului European în România și Republica Moldova, organizată de Subcomisia pentru Securitate și Apărare și condusă de doamna Nathalie Loiseau.

Primul popas al acestei vizite a fost la Cincu, unde se află Grupul de Luptă NATO.

”Condus de Franța, acesta a fost constituit acum un an pe teritoriul României ca răspuns la agresiunea Rusiei în Ucraina. Este unul dintre cele 8 grupuri de luptă de pe flancul de est al NATO și are menirea de a întări capacitatea de descurajare și apărare pe termen mediu și lung.  N-am crezut niciodată că voi trăi un sentiment atât de ciudat; să fiu în misiune europeană acasă pentru a discuta despre apărarea Republicii Moldova în fața amenințărilor Rusiei”, a amintit Tomac.

Acesta a reiterat că ”toată lumea civilizată este alături de cel de-al doilea stat românesc, mai puțin politicienii extremiști care răspândesc propagandă disperată împotriva R. Moldova și a Uniunii Europene”.

”Noi însă știm ce avem de făcut. Putin nu ne poate diviza, noi vom rămâne uniți împotriva tuturor amenințărilor, indiferent de unde vin”, este convins eurodeputatul.

Deputații din Subcomisia pentru Securitate și Apărare (SEDE) a Parlamentului European (PE) vor vizita România și Republica Moldova pentru a discuta despre securitatea regională și implicațiile războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Scopul principal al vizitei Subcomisiei pentru Securitate și Apărare, în perioada 15-18 mai, este de a da dovadă de solidaritate cu Republica Moldova, care se confruntă cu presiuni tot mai mari din cauza propagării războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Continue Reading

Eugen Tomac

Ursula von der Leyen îi dă dreptate lui Eugen Tomac: Cerem Consiliului să ia o decizie ”cât mai curând posibil anul acesta” pentru ca România și Bulgaria să devină parte a spațiului Schengen

Published

on

© Photo Collage (Official Images: European Union)

România trebuie să intre în spațiul Schengen cât mai curând posibil, anul acesta, este reacția președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la scrisoarea înaintă acesteia de eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE).

Imediat după refuzul Austriei de a accepta primirea României în spațiul de liberă circulație, acesta din urmă i-a transmis Ursulei von der Leyen o scrisoare prin care îi solicită sancționarea ”acestui abuz de drept”.

”În scrisoarea de răspuns pe care am primit-o astăzi, președinta von der Leyen îmi dă dreptate și subliniază corectitudinea tuturor argumentelor pe care le-am invocat. Prin urmare, Ursula von der Leyen cere Consiliului să ia o decizie <<cât mai curând posibil anul acesta>>, astfel încât România și Bulgaria să devină parte a spațiului Schengen”, explică Tomac într-un mesaj publicat pe Facebook.

Răspunsul președintei Comisiei Europene este ”extrem de important pentru țara noastră și foarte util în contextul procesului pe care l-am inițiat la Curtea de Justiție a Uniunii Europene”, apreciază eurodeputatul.

”Votul din 8 decembrie este profund nedrept, iar această injustiție făcută României trebuie corectată. Altfel, creează un precedent foarte periculos. Eu sunt hotărât să continui campania pe care am inițiat-o, <<Semnează pentru România în Schengen>>, până când țării noastre i se va face dreptate”, a dat asigurări Eugen Tomac.

Întrucât consideră că României și românilor li s-a făcut o nedreptate în cadrul Consiliului JAI din 8 decembrie, când Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație, Eugen Tomac a lansat o acțiune la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, care nu anulează însă demersurile diplomatice.

Pentru ca demersul său să capete forță este nevoie ca Parlamentul European să intervină din calitatea de reclamant privilegiat în procesul intentat la Curtea de Justiție a Uniunii Europene împotriva Consiliului UE, astfel că eurodeputatul a lansat o companie de strângere de semnături în acest sens.

Continue Reading

Facebook

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

UE ”este foarte îngrijorată” de stabilirea unei comisii poloneze de anchetă privind influența rusă, care ”ar putea fi folosită pentru a limita posibilitatea persoanelor de a candida pentru funcții publice”

U.E.4 hours ago

UE dublează flota de stingere a incendiilor rescEU pentru vara anului 2023. România va contribui cu pompieri în Franța, Grecia sau Portugalia

EDUCAȚIE5 hours ago

Klaus Iohannis, consultări cu sindicaliștii: Șeful statului, dispus să garanteze un acord politic între Guvern și sindicate pentru reluarea procesului educațional

U.E.5 hours ago

UE solicită sârbilor și kosovarilor ”să dezamorseze tensiunile imediat şi necondiţionat”

NATO6 hours ago

Miniștrii de externe din NATO se întrunesc la Oslo pentru a găsi un numitor comun privind viitoarea aderare a Ucrainei și succesorul lui Jens Stoltenberg

ROMÂNIA6 hours ago

eMAG a încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri de 7,1 miliarde de lei și cu un profit de 123,7 milioane de lei

U.E.6 hours ago

Banca Națională a Bulgariei: Ne aflăm pe ultima porțiune a drumului către zona euro

U.E.7 hours ago

Germania pune la îndoială capacitatea Ungariei de a exercita președinția Consiliului UE în 2024

SUA7 hours ago

SUA, ”preocupate” de înființarea comisiei poloneze de anchetă privind influența rusă, care ”ar putea fi folosită în mod abuziv pentru a interfera cu alegerile libere și corecte” din toamnă

REPUBLICA MOLDOVA7 hours ago

În ajunul summitului CPE de la Chișinău, UE sancționează cinci persoane, între care Ilan Șor și Vlad Plahotniuc, sub regimul de sancțiuni creat la propunerea României pentru a contracara acțiunile de destabilizare a R. Moldova

REPUBLICA MOLDOVA11 hours ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO5 days ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

POLITICĂ5 days ago

Ziua Eroilor. Klaus Iohannis: Prin lupta pentru desăvârșirea unității naționale, înaintașii noștri au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul politic european

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă a apreciat reiterarea de către președintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spațiul Schengen

POLITICĂ6 days ago

Klaus Iohannis cere coaliției ca rotația guvernamentală să se desfășoare “sticlă”: Oamenii trebuie să vadă că nu este vorba de tras sfori. Numai de instabilitate nu avem nevoie

ROMÂNIA6 days ago

Steinmeier l-a asigurat pe Iohannis că Germania se va implica pentru aderarea României la Schengen: Cancelarul Scholz și miniștrii de externe și interne vor aduce argumente Austriei și Olandei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a înregistrat în Parlamentul European petiția pentru sprijinirea satelor românești și a fermierilor români

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Adunarea Națională “Moldova Europeană”. Maia Sandu: Calea aleasă de Moldova, calea europeană. Trebuie să aderăm la UE până în 2030

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Dorin Recean: La Chişinău încă nu cad rachete, asta datorită ucrainenilor, dar Republica Moldova este atacată hibrid

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu: Regiunea Mării Negre are potențialul de a deveni un centru internațional de oportunități prin extinderea și modernizarea surselor de energie

Team2Share

Trending