Europarlamentarul Eugen Tomac a anunțat luni că va sesiza Guvernul și Parlamentul pentru a lua “măsuri radicale” și a stopa importurile de deșeuri în România, precizând că își rezervă dreptul de a crea un comitet de inițitivă care să declanșeze organizarea unui referendum pe acest subiect.
“Aerul, Apa și Solul nu se negociază! Nu mă impresionează multe lucruri din cotidian. Viața unui politician este plină de evenimente mai puțin plăcute pentru că trebuie să iei continuu decizii, să emiți opinii, lista provocărilor fiind foarte lungă. Recunosc, însă, că am rămas șocat când am citit știrea din care rezultă că Poliția de frontieră a confiscat 4600 de tone de deșeuri care trebuiau să fie “importate” în România. Știam că pentru unii protejarea mediului este doar o lozincă și că în spatele acestor “preocupări” se aduc deșeuri în România contra unor sume derizorii. Nu mi-am putut, însă, imagina că se închid ochii la aceasta crimă și că în țara noastră intră anual zeci de mii de tone de deșeuri din alte state”, a afirmat eurodeputatul român, într-o reacție la anunțul conducerii Poliției de Frontieră, care a precizat că poliţiştii de frontieră au reuşit să confişte, de la începutul anului, peste 4.600 tone de deşeuri.
Tomac a criticat lipsa dezbaterilor legate de mediu, dar și faptul că majoritatea primăriilor nu tratează cu seriozitate selectarea deșeurilor. “Suntem, prin neimplicare și delăsare, părtași la distrugerea cu bună știință a AERULUI, APEI și SOLULUI României”, a subliniat el.
Europarlamentarul a precizat că a citit legislația legată de transportul de deșeuri, subliniind faptul că România are obligația să înceteze primirea oricărui tip de deșeuri și să înăsprească legislația privind selectarea deșeurilor interne.
“Pentru a nu mai lasă niciun fel de interpretare cred că trebuie stopată urgent această activitate. Voi sesiza astăzi Guvernul României și Parlamentul pe acest subiect, pentru că trebuie urgent luate măsuri radicale. Uniunea Europeană și-a stabilit drept prioritate, prin mandatul actualei Comisii Europene, protejarea mediului ca prioritate zero. Tocmai de aceea, trebuie să explicăm cu argumente credibile o asemenea decizie inclusiv la Bruxelles”, a continuat el.
Eugen Tomac a mai transmis că în cazul în care solicitarea transmisă autorităților nu produce efecte și vom primi în continuare deșeuri inutilizabile și toxice pe teritoriul României, își rezervă dreptul de a crea un comitet de inițitivă care să declanșeze organizarea unui referendum pe acest subiect.
“Românii sunt cei care trebuie să decidă dacă sunt sau nu de acord ca în țara noastră să fie aduse deșeuri în condițiile în care nu avem un sistem de selectare și reciclare a deșeurilor din Romania și nici gropi suficiente pentru a gestiona propriile deșeuri. Avem nevoie de un mediu sănătos, de un aer curat, de apă fără reziduuri și de un pământ roditor. Este tot ce e mai bun ce le putem lasă viitoarelor generații de români”, a conchis el.
De la începutul acestui an, poliţiştii de frontieră au intervenit în 106 cazuri, reuşind confiscarea a peste 4.600 tone de deşeuri, fie în intervenţii punctuale, fie în cadrul unor acţiuni de amploare desfăşurate în colaborare cu Garda Naţională de Mediu şi Direcţia Generală a Vămilor.
La nivel european, Comisia a solicitat României și mai multor state membre să transpună integral în legislația națională noile norme privind gestionarea deșeurilor, prevenirea deșeurilor de ambalaje și depozitele de deșeuri.
Astfel, în cadrul pachetului său din luna iunie privind procedurile de infringement, Comisia Europeană a îndemnat Austria, Belgia, Cehia, Estonia, Grecia, Spania, Finlanda, Franța, Croația, Lituania, Luxemburg, Letonia, Malta, Polonia, România, Slovenia și Slovacia să își alinieze legislațiile naționale la modificările incluse în Directiva (UE) 2018/851 de modificare a Directivei 2008/98/CE privind deșeurile. Directiva stabilește cerințe minime de funcționare pentru schemele de răspundere extinsă a producătorilor (REP) și consolidează normele privind prevenirea deșeurilor. Ea stabilește, de asemenea, noi obiective privind reciclarea deșeurilor municipale, specificând că, până în 2025, deșeurile municipale vor trebui reciclate la un nivel minim de 55 % din greutate. Acest obiectiv va crește la 60 % până în 2030 și la 65 % până în 2035. Pactul verde european subliniază importanța obiectivului ca Europa să rămână pe calea cea bună în ceea ce privește îndeplinirea obiectivelor sale de mediu. În octombrie 2020, Comisia a trimis scrisori de punere în întârziere celor 17 state membre menționate, iar acum a decis să le trimită avize motivate. Țările respective au la dispoziție două luni pentru a răspunde și pentru a lua măsurile necesare; în caz contrar, Comisia poate sesiza Curtea de Justiție cu privire la aceste cazuri.
De asemenea, Comisia Europeană a îndemnat Austria, Estonia, Grecia, Spania, Finlanda, Franța, Croația, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Polonia și România să își alinieze legislațiile naționale la modificările incluse în Directiva (UE) 2018/852 privind ambalajele și deșeurile de ambalaje. Directiva impune statelor membre ale UE să ia măsuri pentru a preveni generarea de deșeuri de ambalaje și pentru a reduce la minimum impactul ambalajelor asupra mediului. Pactul verde european subliniază importanța obiectivului ca Europa să rămână pe calea cea bună în ceea ce privește îndeplinirea obiectivelor sale de mediu. În octombrie 2020, Comisia a trimis scrisori de punere în întârziere celor 13 state membre menționate, iar acum a decis să le trimită avize motivate. Țările respective au la dispoziție două luni pentru a răspunde și pentru a lua măsurile necesare; în caz contrar, Comisia poate sesiza Curtea de Justiție cu privire la aceste cazuri.