EURO 2016. Serghei Lavrov condamnă arestarea suporterilor ruși: Este total inacceptabil. Franța a încălcat Convenția de la Viena

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, acuză Franța că a încălcat toate obligațiile Convenției de la Viena, după ce pasagerii unui autocar cu fani ruși au fost reținuți marți, 14 iunie, în drumul spre Lille.

Într-un mesaj adresat ministrului de externe al Franței, Jean-Marc Ayrault, oficialul de la Kremlin a declarat că reținerea autocarului cu fanii ruși este o acțiune inacceptabilă, și a făcut apel ca ”aceste încălcări să nu se mai petreacă”, transmite Euronews.

lavrov„Am trimis un mesaj verbal șefului Ministerului de Externe francez, cu o cerere de a nu mai permite astfel de încălcări”, – a spus ministrul de externe.

Lavrov a criticat, totuși comportamentul suporterilor: ”Este inacceptabil să se comporte aşa cum au facut-o unii dintre cetățenii noștri, care au venit la meci cu rachete de semnalizare, (…) însă nu putem ignora provocatorii care aduc ofense fanilor ruși” a completat ministrul rus.

”Probabil ați văzut materialele scandaloase la televizor, atunci când se calcă steagul rusesc, se scandează insulte împotriva guvernului rus, împotriva celor mai importanți sportivi ruși„, a precizat oficialul rus.

Potrivit lui, în reținerea autocarului cu fani ruși, „francezii s-au comportat contrar tuturor obligațiilor ce decurg din Convențiile de la Viena”. Lavrov a catalogat incidentul drept unul „total inacceptabil” și a spus că autoritățile franceze trebuiau să informeze în prealabil Ambasada Federației Ruse sau Consulatul General de la Marsilia despre acțiunea lor.

Poliţia franceză a decis reţinerea a 43 de suporteri ruşi, deoarece aceştia au refuzat să coboare din autocar şi să se legitimeze.

Reprezentanți consulari ruși au sosit la fața locului pentru a calma tensiunile, însă polițiștii au decis să aresteze toți ocupanții autocarului pentru a investiga posibila lor implicare în ciocnirile din Marsilia, dintre suporterii ruși și cei englezi.

O parte din fanii retinuți sunt suspectați că ar fi bătut un suporter englez, aflat în moarte cerebrală într-un spital din Marsilia. Unii dintre aceștia vor fi deportați spre Rusia, potrivit BBC.

UEFA a anunţat, marţi, că echipa Rusiei va fi descalificată de la Campionatul European dacă vor mai exista incidente provocate de fanii ruşi pe stadioanele unde va juca, Federaţia Rusă fiind sancționată cu o amendă de 150.000 de euro.

UEFA a precizat că decizia are legătură doar cu incidentele de pe stadion, acestea fiind singurele care intră sub jurisdicţia sa.

Citiți și:  Procuratura franceză, după ce 150 de suporteri ruși au evadat din arest: Sunt foarte bine instruiți | BBC: Rusia exportă un nou tip de huliganism

.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.