Eurobarometru 2013: Europenii, mai increzatori in redresarea economica

Zemanta Related Posts ThumbnailMai mult de jumătate dintre europeni (51%) declară că sunt optimişti în ceea ce priveşte viitorul UE, faţă de 49% în sondajul Eurobarometru din primăvara anului 2013, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

În ansamblu, 43% dintre cetățeni (+ 1 punct procentual în comparație cu sondajul din primăvara anului 2013) cred că UE este pe calea cea bună pentru a ieși din criză și a face față provocărilor la nivel global (a se vedea anexa). Optimismul este, de asemenea, în creștere și în ceea ce privește impactul crizei. Numărul europenilor care consideră că impactul crizei asupra ocupării forței de muncă a atins nivelul său maxim a crescut cu 4 puncte procentuale (de la 36% la 40%).

Sprijinul pentru uniunea economică şi monetară, care beneficiază de moneda unică euro, a rămas aproape acelaşi, peste jumătate dintre europeni fiind în favoarea acesteia (52%, + 1 în comparaţie cu primăvara anului 2013), conform sursei citate. În 21 de state membre, majoritatea absolută a persoanelor care au răspuns la chestionar sunt în favoarea monedei euro, cele mai ridicate niveluri fiind înregistrate în Luxemburg (79%), Slovenia (78%), Slovacia (78%), Estonia (76%) şi Finlanda (75%).

Romanii vor o Uniune economica si monetara si o moneda comună – euro, in proportie de 58%, in timp ce 29% s-au declarat impotriva, iar 13% au declarat ca nu stiu.

Mai sunt insa progrese de facut. Europenii sunt de părere că principalele probleme cu care se confruntă UE în prezent sunt situația economică în general (45%, -3), șomajul (36%, -2) și starea finanțelor publice ale statelor membre (26%, -4)

Sondajul Eurobarometru din toamna anului 2013 este cea mai recentă ediţie a sondajului de opinie bianual organizat de Comisia Europeană. El a fost realizat prin intermediul unor interviuri directe între 2 şi 17 noiembrie 2013. Au fost intervievate 32.409 de persoane din cele 28 de state membre ale UE şi din cele 5 ţări candidate (fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Turcia, Islanda, Muntenegru şi Serbia). 

Detalii AICI.

Sursa: Comisia Europeana
Foto: freefoto.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.