Eurobarometru: 72% dintre europeni consideră că vor avea de câștigat pe de urma eliminării tarifelor de roaming

Aproximativ 71% dintre europeni sunt la curent cu eliminarea tarifelor de roaming, iar 72 % consideră că ei personal sau un cunoscut al lor vor avea de câștigat de pe urma acestei fapt. În rândul celor care au călătorit în străinătate după data de 15 iunie, procentajul celor care au aflat de noile norme este și mai mare – și anume 86 %, potrivit unui sondanj Eurobarometru Flash, anunță un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

FOTO: European Commission/ Facebook

Mulțumită noilor norme ale UE în materie de roaming, în vigoare de la 15 iunie 2017, consumatorii își pot utiliza telefonul mobil atunci când călătoresc în altă țară din UE ca și cum ar fi acasă, cu alte cuvinte fără să plătească tarife suplimentare.

“Constatăm că cetățenii sunt entuziasmați de posibilitatea de a-și utiliza telefonul la fel ca acasă atunci când călătoresc în interiorul UE, fără a se mai teme că vor avea un șoc la primirea facturii. La rândul lor, operatorii de telefonie mobilă investesc în rețelele necesare pentru a face față creșterea cererii. Noile norme ale UE privind telecomunicațiile vor încuraja aceste investiții, iar Parlamentul European și statele membre ar trebui să adopte aceste norme cât mai curând posibil”, potrivit vicepreședintelui Comisiei Europene și comisarului pentru piața unică digitală, Andrus Ansip.

Acesta este un exemplu de situație în care UE îmbunătățește în mod concret viața cetățenilor europeni. Roamingul la tarife naționale este o realitate: clienții sunt mulțumiți, consumul crește, iar cererea de servicii mobile în rândul celor care călătoresc în interiorul UE este foarte mare. Atât consumatorii, cât și operatorii, au de câștigat“, a completat comisarul pentru economie și societate digitale, Mariya Gabriel.

Sondajul Eurobarometru Flash privind serviciile de roaming a avut loc la sfârșitul lunii august, după principala perioadă de concedii. Rezultatele au arătat că în această vară – prima fără tarife suplimentare de roaming pentru călătoriile în interiorul UE – oamenii au început să își modifice comportamentul atunci când își folosesc telefoanele în străinătate:

– proporția călătorilor care și-au utilizat datele mobile în roaming la fel de des ca acasă s-a dublat în rândul celor care au călătorit după 15 iunie 2017 (31 %) comparativ cu lunile anterioare (15 %);

– proporția călătorilor care nu și-au utilizat niciodată datele mobile s-a redus la jumătate după 15 iunie 2017 (21 %) față de lunile anterioare (42 %);

– în general vorbind, utilizarea limitată a serviciilor mobile în străinătate este în scădere, numărul călătorilor care își închid telefonul fiind în prezent mai mic (12 %) decât în perioada anterioară datei de 15 iunie (când procentajul era de 20 %);

– cu toate acestea, 60 % dintre călători au continuat să își limiteze, comparativ cu nivelul utilizării din țara de origine, utilizarea telefonului mobil atunci când au călătorit în altă țară din UE după 15 iunie 2017.

Impactul eliminării tarifelor de roaming asupra utilizării telefonului în străinătate este confirmat și prin comparație cu sondajul Eurobarometru din 2014, care indica o utilizare a serviciilor de roaming și mai limitată decât în lunile anterioare datei de 15 iunie 2017.

Începând cu 15 iunie 2017, europenii își pot utiliza telefoanele mobile (pentru apeluri, sms-uri și date) atunci când călătoresc în UE fără a plăti tarife de roaming suplimentare. Aceasta înseamnă că un călător își poate utiliza telefonul în străinătate exact ca acasă, fără a se teme de facturi telefonice ridicate.

Până la data respectivă, Comisia depusese, timp de un deceniu, eforturi pentru a reduce și apoi a elimina tarifele pe care operatorii de telecomunicații le impuneau clienților de fiecare dată când aceștia traversau o frontieră și aveau nevoie să-și utilizeze dispozitivul mobil, fie în vacanță, fie în călătorii de afaceri. Între 2007 și 2016, tarifele de roaming s-au micșorat cu peste 90 %, acestea scăzând pentru ultima dată în aprilie 2016. În 2015, pe baza unei propuneri a Comisiei Europene, Parlamentul European și Consiliul au convenit asupra eliminării tarifelor de roaming pentru cetățenii care călătoresc în UE. În acest scop, Comisia a adoptat în decembrie 2016, în conformitate cu mandatul încredințat de către Parlamentul European și Consiliu, o politică a utilizării rezonabile și un mecanism de sustenabilitate și a formulat propuneri privind noile tarife angro de roaming.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.