Connect with us

BUSINESS

Eurobarometru: 9 din zece romani cred ca situatia economiei nationale este proasta. Romanii asteapta masuri anticriza de la Guvern, desi doua treimi nu au incredere in acesta. Cu ce s-au ales din aderarea la UE

Published

on

Pesimismul domina societatea romaneasca. 9 din 10 romani cred ca situatia economiei nationale este proasta, potrivit rezultatelor Eurobarometrului transmis catre caleaeuropeana.ro  de catre Comisia Europeana, pe baza studiilor realizate in statele membre in primavara acestui an. Media UE este de 72 la suta. Doar 8 la suta cred ca economia tarii merge bine, in timp ce media UE este de 26 la suta.

voce ueTrendul este asemanator si in privinta gospodariei proprii. Astfel, 58 la suta dintre romani spun ca situatia financiara a familiei este proasta, fata de media europeana de 35 la suta. Doar 39 la suta dintre romani cred ca au o situatie buna a gospodariei, fata de o medie europeana de 63 la suta.

75 la suta dintre romani cred ca economia va merge la fel sau se va inrautati in urmatorul an

viitor uePentru urmatoarele 12 luni, 19 la suta dintre romani cred ca situatia economica a tarii se va imbunatati, in timp ce 44 la suta cred ca va ramane aceeasi iar 31 la suta cred ca se va inrautati. Procentele sunt sensibil egale cu cele ale asteptarilor la nivel UE. Romanii sunt ceva mai optimisti in privinta revenirii economiei UE – 27 la suta, fata de o medie europeana de 18 la suta. In acelasi timp, 73 la suta dintre europeni cred ca situatia economica la nivel european va ramane la fel sau se va imbunatati, in timp ce doar 53 la suta dintre romani cred asta. Aproape 20 la suta dintre romani nu stiu ce sa creada in legatura cu acest subiect, semn de deruta.

In ceea ce priveste propriul loc de munca, romanii sunt ceva mai optimisti decat media europeana – 19 la suta, fata de 17 la suta la nivel UE cred ca in urmatoarele 12 luni situatia va fi mai buna. Pe de alta parte, 41 la suta dintre romani – fata de 61 la suta, media UE –  cred ca locul de munca nu va suferi vreo modificare, iar 17 la suta cred ca va fi mai rau.

Economia, preturile si inflatia – cele mai mari probleme resimtite de romani

Intrebati care cred ca sunt cele mai importante doua probleme cu care se confrunta propria tara, romanii s-au aratat ingrijorati de situatia economica – 44 la suta, in timp ce 35 la suta cred ca este importanta situatia cresterii preturilor si inflatiei.

La nivel UE, cele mai importante probleme sunt percepute cele privind somajul – 51 la suta si situatia economica – 33 la suta.

Romanii, cota mare de incredere in UE. Doua treimi nu au incredere in Guvern si Parlament

Increderea in UE este de 45 la suta in Romania, fata de o medie europeana de 31 la suta. Increderea in Parlamentul national este de 16 la suta, fata de o medie europeana de 26 la suta. Asta in conditiile in care in Romania 75 la suta dintre romani au spus ca nu au incredere in Parlament. Romanii au mai multa incredere in Guvern – 26 la suta, procent similar cu cel european, in timp ce 69 la suta declara ca nu au incredere in Guvern.

 Romanii asteapta de la Guvern masuri anticriza

La intrebarea care dintre institutii sunt cele mai capabile sa ia masuri efective in fata crizei economice si financiare, aproape jumatate dintre romani au raspuns ca Guvernul, dublu fata de media europeana, in timp ce un sfert cred ca UE. FMI este vazut ca o solutie potrivita doar de 6 la suta dintre romani, fata de 13 la suta la nivel UE.

45 la suta dintre romani spun ca traiesc de pe o zi pe alta

45 la suta dintre romani spun ca situatia actuala nu le permite sa faca niciun plan de viitor si ca traiesc de pe o zi la alta. Alti 31 la suta spun ca pot estima ce vor face peste 6 luni. Doar 15 la suta dintre romani au o perspectiva a situatiei gospodariei pentru 1-2 ani.

4 din 10 romani nu se simt cetateni UE. Mai mult de jumatate dintre greci cred acelasi lucru

cetean ueDin septembrie 2012, numarul europenilor care nu mai cred ca vocea lor conteaza in UE este in crestere. Eurobarometrul arata ca aceasta categorie  ajuns la 67 la suta, fata de 63 la suta in toamna anului trecut. Cei care cred ca vocea lor conteaza au scazut de la 31 la suta la 28 la suta.

Romanii, in procent de 43 la suta, nu se simt cetateni ai UE, fiind in top, alaturi de italieni-47 la suta, bulgari – 51 la suta, britanici – 51 la suta, ciprioti – 55 la suta si greci-56 la suta. La intrebarea daca se simt cetateni ai UE, cei mai multi care au spus ca nu stiu sunt romanii, cu 4 la suta.

Cu nu stiu au raspuns 7 la suta dintre romani pana si la intrebarea daca vor sa stie mai multe despre drepturile lor de cetateni UE. Doua treimi au aratat, insa, ca ar vrea sa stie mai multe.

Eurobarometrul arata ca 49 la suta dintre europeni sunt optimisti in legatura cu viitorul UE, in timp ce 46 la suta sunt pesimisti. Increderea in viitorul UE s-a prabusit in 2011, cand optimistii au scazut la 48 la suta, la cateva luni dupa ce sondajele aratau cote optimiste de 58 la suta. In 2007, optimistii dominau UE, cu 69 la suta.

Cu ce s-au ales romanii din aderarea la UE 

Principalul beneficiu al apartenentei la UE este pentru romani libera circulatie a persoanelor, bunurilor si serviciilor – 72 la suta, fata de media europeana de 56 la suta. Pacea este perceputa ca al doilea beneficiu ca importanta de catre 61 la suta dintre romani. Printre cele mai importante beneficii se mai numara puterea economica a UE – 27 la suta, fata de media europeana de 20 la suta, nivelul bunastarii  – sistem de sanatate, educatie, pensii – 33 la suta, fata de media UE de 19 la suta si politica agricola comuna – 27 la suta, fata de 12 la suta media UE.

beneficii ueConform rezultatelor ultimului sondaj Eurobarometru publicat marți, 23 iulie, șase din zece cetățeni ai UE se simt „europeni” și doresc să afle mai multe despre drepturile lor, dar mai puțin de jumătate (46 %) știu în ce constau aceste drepturi. Aceste rezultate trebuie interpretate în contextul Anului european al cetățenilor, 2013 — un an dedicat îmbunătățirii gradului de conștientizare cu privire la drepturile cetățenilor europeni.

Rezultatele arată, de asemenea, că europenii consideră că drepturile de care beneficiază în calitate de cetățeni ai UE sunt cel mai semnificativ rezultat pozitiv din partea UE — aproape șase din zece persoane identifică libera circulație a persoanelor, a bunurilor și a serviciilor drept cel mai semnificativ rezultat pozitiv din partea UE.

În pofida crizei, persoanele care afirmă că sunt optimiste privind viitorul UE sunt mai numeroase decât cele care se declară pesimiste, în 19 din cele 28 de țări, iar pesimismul legat de impactul crizei asupra locurilor de muncă pare a fi în scădere. Aproape șapte din zece europeni (67 %) și peste jumătate din cetățenii fiecărui stat membru afirmă că UE are un cuvânt de spus la nivel global.

O majoritate absolută (51 %) a europenilor sunt în favoarea monedei euro, iar în cadrul zonei euro o majoritate de două treimi (62 %) susțin moneda unică. Această susținere atinge cote maxime sau foarte apropiate de cele maxime (între 68 % și 77 %) în patru din ultimele cinci state care au aderat la zona euro (Estonia, Malta, Slovenia și Slovacia).

Sondajul Eurobarometru standard din primăvara anului 2013 a fost realizat pe baza unor interviuri față în față, care au avut loc în perioada 10–26 mai 2013. În total, au fost intervievate 32 694 de persoane din toate statele membre ale UE și din țările candidate.

Informații suplimentare

Raportul privind primele rezultate prezintă percepțiile europenilor asupra situației economice actuale, principalele lor preocupări și nivelul de încredere în instituțiile politice. Raportul vizează, de asemenea, opiniile acestora cu privire la criză, strategia Europa 2020, precum și aspecte legate de cetățenia UE.

Sursa: Comisia Europeana

AICI Concluziile Eurobarometrului realizat in Romania

 

BUSINESS

Ministrul Radu Oprea: Guvernul a aprobat “Start up Nation – Romania”. 444 de milioane de euro pentru antreprenorii care vor să debuteze în afaceri

Published

on

© Guvernul României

Guvernul a aprobat ordonanţa pentru implementarea Programului pentru stimularea întreprinderilor mici şi mijlocii “Start up Nation – România” ediţia 2024, finanţat din fonduri externe, a anunţat, joi, la Palatul Victoria, ministrul Economiei, Radu Oprea.

“Astăzi am aprobat Ordonanţa Guvernului privind aprobarea şi implementarea Programului pentru stimularea întreprinderilor mici şi mijlocii StartUp Nation 2024, adică a patra ediţie a acestui program, de data aceasta cu finanţare din fonduri europene”, a precizat Oprea, la sfârşitul şedinţei Executivului, într-o conferință de presă.

Potrivit ministrului, finanţarea acestui program se va face din fonduri externe nerambursabile aferente Programului Educaţie şi Ocupare 2021 – 2027.

“Peste 444 milioane de euro vor fi la dispoziția antreprenorilor care vor să debuteze în afaceri. Finanțarea este din fonduri europene, programul educație și ocupare, iar pentru aceasta îi mulțumesc lui Adrian Câciu (n.r. – ministrul investițiilor și proiectelor europene) și echipei de la MIPE”, a spus Radu Oprea.

Una dintre noutățile din acest an vizează cursurile de pregătire antreprenorială, care vor deveni o condiție de eligibilitate.

În plus, valoarea alocației financiare nerambursabile va fi de maximum 250.000 lei/IMM, acoperind până la 90% din valoarea cheltuielilor eligibile din cadrul proiectelor depuse.

Pașii următori presupun selecția furnizorilor de formare profesională pentru constituirea și instruirea antreprenorială a grupului țință și înscrierea la finanțare a întreprinderilor înființate de către absolvenții primei etape.

Continue Reading

BUSINESS

Consilierul prezidențial Cosmin Marinescu consideră necesară o revizuire profundă a implicațiilor politicilor monetare după “turbulențele bursiere din Tokyo până pe Wall Street”

Published

on

© Cosmin Marinescu

Este necesară o revizuire profundă a strategiilor investiționale și a implicațiilor politicilor monetare în plan global, atenționează consilierul prezidențial pe probleme economice, Cosmin Marinescu, într-un articol în care a analizat recentul context al piețelor financiare globale, marcat de pierderi și recuperări rapide pe burse, de la cea din Tokyo până la cea de pe Wall Street.

În analiza sa, Marinescu a emis avertismente cu privire la politica monetară a băncilor centrale, subliniind riscurile asociate cu ratele dobânzilor “artificial” scăzute și fluctuațiile rapide ale politicii monetare.

Acesta a explicat că volatilitatea recentă de pe piețele bursiere globale evidențiază fragilitatea unui sistem economic profund interconectat și vulnerabil.

“Pierderile și recuperările rapide care au marcat recent bursele mondiale reflectă adâncimea riscurilor asociate cu strategii de investiții bazate pe rate ale dobânzilor ‘artificial’ scăzute și fluctuații rapide în politica monetară”, a scris Cosmin Marinescu, pe blogul său.

Consilierul prezidențial a subliniat necesitatea unei revizuiri profunde a strategiilor investiționale și a implicațiilor politicilor monetare la nivel global, în contextul inflaționist actual.

Marinescu a menționat și schimbarea recentă a politicii monetare în Japonia, unde Banca Japoniei a crescut rata dobânzii de referință, provocând turbulențe pe piețele financiare internaționale.

Potrivit consilierului președintelui Iohannis, politicile monetare trebuie gestionate cu responsabilitate și prudență pentru a susține stabilitatea economică pe termen lung.

“Într-o lume atât de interconectată, responsabilitatea și prudența deciziilor de politică vor susține stabilitatea economică pe termen lung”, a conchis Cosmin Marinescu.

Continue Reading

BUSINESS

Compania Sameday anunță achiziția grupului Pactic din Ungaria și își continuă extinderea regională în centrul și estul Europei

Published

on

© Sameday

SAMEDAY, compania de curierat care a introdus livrarea în easybox pe piața din România, continuă să-și dezvolte infrastructura regională de livrare și anunță achiziția unei noi companii maghiare – grupul Pactic. Astfel, potrivit unui comunicat al companiei remis CaleaEuropeană.ro, în urma extinderii infrastructurii de livrare out of home în Ungaria, această nouă tranzacție se aliniază cu strategia SAMEDAY de a crea o zonă deschisă de livrare în regiune și de a-și îmbunătăți prezența atât pe piețele din Ungaria, cât și din Bulgaria.

Prin achiziția grupului Pactic, grupul SAMEDAY își îmbunătățește serviciile pentru clienții implicați în livrări transfrontaliere, extinzând acoperirea serviciilor în mai multe piețe europene. Astfel, după finalizarea tranzacției, clienții SAMEDAY vor avea acces la servicii complete de livrare care le permit să livreze în întreaga regiune la parametri care le sporesc competitivitatea.

Fondat în 2010, grupul Pactic este o platformă multi-brand care oferă servicii pentru e-taileri și IMM-uri active în comerțul online. Prin intermediul resellerilor de servicii de curierat, Allpacka și Furgefutar, care fac parte integrantă din grup, utilizatorii individuali pot compara și accesa servicii de livrare naționale și internaționale cu doar câteva clicuri. În plus, Pactic facilitează externalizarea completă a proceselor logistice și de livrare, gestionând aproximativ 3,5 milioane de livrări în 2023.

Cu sediul central în Budapesta, grupul Pactic are aproximativ 40 de angajați și a înregistrat o cifră de afaceri de aproximativ 15 milioane de euro în 2023.

„Credem în servicii de livrare fără frontiere, care oferă clienților aceeași experiență de înaltă calitate, fie că se află în România, Ungaria sau Bulgaria. Achiziția grupului Pactic este un alt pas în planul SAMEDAY de a-și îmbunătăți prezența în regiune. Rămânem angajați să atingem 8.500 de puncte de livrare în cele trei țări în care operăm până la sfârșitul anului, prin noi unități easybox, precum și prin introducerea soluțiilor shop-in-shop”, spune Lucian Baltaru, CEO al grupului SAMEDAY.

În aprilie, SAMEDAY a anunțat intenția de a achiziționa compania maghiară de curierat Sprinter. După aprobarea de către autoritățile relevante, tranzacția a fost finalizată în iunie. Clienții SAMEDAY și Sprinter, precum și noile magazine online care aleg serviciile companiei de curierat, au acces la o infrastructură tehnologică unificată, adaptată nevoilor comerțului modern, începând cu septembrie.

SAMEDAY a livrat aproape 100 de milioane de colete la nivel regional în 2023 și este prima companie de curierat românească care și-a extins operațiunile dincolo de granițele naționale. SAMEDAY Ungaria a fost lansată în 2020, urmată de filiala bulgară în 2022. De atunci, numărul magazinelor online care optează pentru servicii de transport transfrontalier s-a dublat, înregistrând o creștere de 106% în 2023.

Investiția totală planificată de grupul SAMEDAY pentru 2024 este de peste 60 de milioane de euro, jumătate din această sumă fiind direcționată către creșterea capacității de livrare prin extinderea rețelei out of home.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

INTERNAȚIONAL4 hours ago

SUA impun sancțiuni petroliere Iranului: Reducem sursele de venit ale Iranului pentru ”activitățile sale malefice”

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Zelenski, vizită la Berlin. Olaf Scholz anunță un ajutor militar de 1.4 miliarde de euro pentru Ucraina

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

Comisia Europeană solicită platformei chinezești Temu să furnizeze informații cu privire la comercianții care vând produse ilegale pe platformă

REPUBLICA MOLDOVA10 hours ago

România nu acceptă “lecții de istorie” de la Rusia privind R. Moldova: Avem încredere în maturitatea și discernământul cetățenilor R. Moldova

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI10 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu solicită Comisiei Europene prelungirea termenului de absorbție din PNRR dincolo de anul 2026: România este la doar 30%

INTERNAȚIONAL11 hours ago

Ministrul german de externe, critici la adresa lui Putin: Refuză să accepte o pace justă pentru Ucraina și trimite în fiecare zi un nou semnal în favoarea războiului și a distrugerii

ROMÂNIA12 hours ago

De Ziua Spaniei, premierul Marcel Ciolacu își exprimă speranța ca acordul bilateral privind dubla cetățenie să fie semnat cât mai curând

CONSILIUL UE13 hours ago

Regulamentul privind reziliența cibernetică: Consiliul UE adoptă o nouă lege privind cerințele de securitate pentru produsele digitale

REPUBLICA MOLDOVA13 hours ago

Președintele Comisiei pentru relații externe a Senatului SUA cere șefilor Facebook și Google să combată ”dezinformarea și informațiile false” înainte de referendumul privind aderarea R. Moldova la UE

ROMÂNIA13 hours ago

ARMO: Comerțul electronic din România ocupă locul 3 în Europa Centrală și de Est, cu perspective solide de creștere

INTERNAȚIONAL14 hours ago

Organizația japoneză Nihon Hidankyo, distinsă cu Premiul Nobel pentru Pace în 2024 pentru eforturile în direcția dezarmării nucleare

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 days ago

De la pupitrul democrației europene, vicepreședintele PE Victor Negrescu îi îndeamnă pe cetățenii R. Moldova să voteze la referendumul privind aderarea la UE pentru a acorda parcursului caracter ireversibil

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 days ago

Siegfried Mureșan cere ca UE să fie dotată cu un buget ambițios în domeniul securității și apărării pentru a răspunde priorităților cetățenilor: Vor siguranță în Europa și doresc prosperitate

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Marcel Ciolacu i-a subliniat omologului moldovean că securitatea și dezvoltarea R. Moldova depind de integrarea europeană: România trebuie să fie podul către UE

ROMÂNIA1 week ago

Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României

ENGLISH1 week ago

INTERVIEW | Ambassador Peer Gebauer on German Unity Day: We will remain a pillar of stability in Europe. Energy and defense, major pillars of growth in German-Romanian cooperation

INTERVIURI1 week ago

INTERVIU | Ambasadorul Peer Gebauer, de Ziua Unității Germane: Vom rămâne un pilon de stabilitate în Europa. Energia și apărarea, pilonii majori de creștere a cooperării româno-germane

CHINA1 week ago

Noul secretar general NATO: Interesele și reputația Chinei vor fi afectate de faptul că alimentează “cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial”

NATO1 week ago

Noul secretar general NATO îl avertizează pe Putin că Alianța “nu va ceda” în susținerea Ucrainei și diminuează temerile legate de Trump

ROMÂNIA2 weeks ago

Forumul de Securitate de la Varșovia. Ministrul Energiei, intervenție francă: Piața energiei ar trebui să fie o piață unică. Nu trebuie să fii un geniu ca să vezi unde se termină prețurile mici și unde încep cele mari

Trending