Eurobarometru: Apartenența la UE este considerată un lucru bun de către tot mai mulți europeni

Sentimentul de apartenență la UE al cetățenilor europeni a crescut semnificativ și se află la un nivel apropiat celui dinaintea începerii crizei financiare, potrivit celui mai recent Eurobarometru.

Sondajul, comandat de Parlamentul European și publicat vineri, arată că 57% dintre europeni consideră că apartenența ţării lor la UE este un lucru bun, în creștere cu 4 puncte procentuale față de sondajul din septembrie 2016 și aproape la același nivel ca în 2007 (58%), înainte de începerea crizei financiare și economice. 54% dintre români consideră un lucru bun faptul că ţara noastră este în UE, faţă de 53% în 2016. Procentele diferă semnificativ de la o țară la alta.

Potrivit aceluași sondaj, cetățenii europeni semnalează o nevoie mai mare în ceea ce privește lupta împotriva terorismului, șomajului și evaziunii fiscale.

Reacționând la ultimele evenimente geopolitice, 73% din respondenți preferă găsirea unui răspuns comun de către UE, și nu acțiuni naționale individuale, la situaţii precum: instabilitate tot mai mare din lumea arabă (73% în UE, faţă de 55% în România), creșterea influenței Rusiei (71% în UE, faţă de 57% în România) și a Chinei (71% în UE, faţă de 55% în România), Brexit (63% în UE, faţă de 51% în România) sau alegerea lui Donald Trump (64% în UE, faţă de 48% în România), potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului European.

O majoritate puternică cere, de asemenea, ca UE să facă mai multe eforturi pentru a face față provocărilor curente, cum ar fi lupta împotriva terorismului (80% în UE, 78% în România) şi șomajului (78% în UE, 78% în România), protecția mediului (75% în UE, 76% în România) și combaterea evaziunii fiscale (74% în UE, 79% în România).

Antonio Tajani: ”Avem nevoie de mai multă Europă, dar trebuie să schimbăm această Uniune Europeană ”

„Cetățenii europeni au cerut mai multă Europă dar și mai mult angajament european în lupta împotriva terorismului și o soluție sustenabilă în privința crizei migrației și pentru creștere economică după criză”, a comentat președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, rezultatele Eurobarometrului.

”Acestea sunt vești bune pentru că pentru prima dată după criza economică, avem rezultate bune privind încrederea cetățeilor europeni în instituțiile europene”, a adăugat Tajani.

”Avem nevoie de mai multă Europă, dar trebuie să schimbăm această Uniune Europeană ”, a concluzionat acesta.

Importanța vocilor cetățenilor la nivel UE și național

Un număr din ce în ce mai mare de europeni (43% în UE, 45% în România) consideră că vocile lor contează la nivel european, mai mult ca în orice alt an din 2007 până în prezent, și cu 6 procente în plus față de 2016. În cazul României, creșterea este de 7 procente faţă de anul trecut. 63% dintre europeni, respectiv 48% dintre români, consideră că vocea le este auzită la nivel național.

Inegalitățile sociale sunt încă semnificative

În cele din urmă, o majoritate copleșitoare a europenilor (84% în UE, 74% în România) susțin că inegalitățile dintre clasele sociale sunt semnificative. O treime dintre ei cred că pentru mulți ani criza va continua.

Studiul s-a realizat pe un eşantion de 27901 persoane (1033 în România), prin interviuri faţă-în-faţă în perioada 18-27.03.2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.