Majoritatea europenilor au încredere în Uniunea Europeană și au o imagine pozitivă despre UE. În România, 51% dintre cetățeni au declarat că au tendința să se încreadă în UE, față de 41% care au susținut contrarul, iar 71% dintre europeni sunt de acord că UE este „o oază de stabilitate într-o lume tulbure”
Totodată, în șapte state membre, printre care și România, respondenții au susținut că au o imaginea Rusiei este una pozitivă.
Migrația și terorismul rămân marile temeri ale europenilor, în timp ce la nivel național, principalele preocupări rămân șomajul (25%,) și imigrația (22%).
Acestea sunt doar câteva din rezultatele-cheie ale celui mai recent sondaj Eurobarometru standard, publicat împreună cu sondajul Eurobarometru special „Viitorul Europei”.

Încrederea în Uniunea Europeană: 40% dintre europeni au o imagine pozitivă despre UE
40% dintre europeni au o imagine pozitivă despre UE; 37% au o imagine neutră, iar numărul europenilor care au o imagine negativă despre UE rămâne la un nivel scăzut, la 21%. Aceste rezultate s-au menținut stabile față de primăvara 2017 și confirmă tendința crescătoare înregistrată începând cu 2016. Majoritatea respondenților au o imagine pozitivă despre UE în 14 țări, cele mai mari procentaje fiind înregistrate în Irlanda (59%), Bulgaria și Luxemburg (ambele cu 57%).
Încrederea în UE este de 41% (-1). Majoritatea respondenților din 18 state membre au încredere în UE (față de doar 15 în primăvară). Încrederea în UE este cea mai mare în Lituania (64%), Bulgaria (57%) și Luxemburg (56%). În România, 51% dintre cetățeni au declarat că au tendința să se încreadă în UE, față de 41% care au susținut contrarul.

Totodată, 70% dintre europeni au declarat că se simt cetățeni ai UE. „Libera circulație a persoanelor, a bunurilor și a serviciilor în UE” și „pacea între statele membre ale UE” sunt percepute ca fiind cele mai semnificative rezultate pozitive ale UE, de 57% și, respectiv, 56% dintre europeni.
Migrația și terorismul, principalele temeri ale cetățenilor europeni
Imigrația este cea mai importantă problemă a UE la ora actuală (39%, + 1). Terorismul se situează pe locul doi (38%, -6 puncte), cu mult înaintea situației economice (17%, -1), a stării finanțelor publice ale statelor membre (16%, -1) și a șomajului (13%, -2).
Românii, îngrijorați de șomaj
La nivel național, principalele preocupări rămân șomajul (25%, -4) și imigrația (22%, neschimbat). În 25 de state membre ale UE, respondenții sunt mai puțin probabil să considere șomajul drept una dintre principalele provocări ale UE decât în 2016, cu o scădere de cel puțin zece puncte în 12 țări, iar cele mai mari scăderi înregistrate în rândul celor din Polonia (29 %, -17 puncte procentuale), Finlanda (36%, -16), Slovacia (34%, -15). Respondenții din România au declarat în proprție de 39% că șomajul este principala lor grijă.
România, alături de alte șase state UE, au o imagine pozitivă în privința Rusiei. La nivel european, 28% dintre cetățeni au o imagine pozitivă în privința Rusiei, în timp ce 45% dintre europeni au aceeași părere despre SUA
Opiniile despre Rusia sunt împărțite. În șapte state membre, majoritatea respondenților au o viziune pozitivă asupra Rusiei: Bulgaria (70%), Cipru (69%), Grecia (59%), Slovacia (50%), Croația (50% față de 46% dintre cei care au o viziune negativă) și România (47% față de 45%). La celălalt capăt al scalei, doar 11% din cetățenii din Olanda și 15% din cetățenii din Danemarca, respectiv Suedia au o viziune pozitivă asupra Rusiei. Aceste trei țări aparțin grupului celor 20 de state membre în care majoritatea are o viziune negativă asupra Rusiei.
De asemenea, majoritatea respondenților au o viziune pozitivă asupra Franței (74%), a Germaniei (72%) sau a Regatului Unit (64%). 45% dintre respondenții europeni au o viziune pozitivă asupra Statelor Unite, 32% au o viziune pozitivă asupra Chinei, iar 28% au o viziune pozitivă asupra Rusiei.
Proporția cetățenilor care au o viziune pozitivă asupra Statelor Unite a scăzut cu 16 puncte procentuale din 2016.
În 12 state membre, majoritatea respondenților au o viziune pozitivă asupra Statelor Unite ale Americii. Acest sentiment pozitiv este cel mai ridicat în Polonia (79%), Lituania (76%) și România (75%). În schimb, 22% în Germania, 29% în Luxemburg și 33% în Franța au o viziune pozitivă asupra Statelor Unite.
Un sondaj efectuat de IRES în 2015 arăta că românii consideră că cel mai mare duşman al României este Rusia, iar, la polul opus, se află SUA şi Germania, considerate de români ţări-prietene României. La întrebarea ”Care sunt ţările care pot fi considerate cele mai mari duşmane ale României?“, Rusia ocupă primul loc, cu 35%, urmată de Ungaria (17%). Restul ţărilor, precum Germania, Bulgaria, Ungaria, Ucraina, au doar 1% din răspunsuri, celelalte fiind sub acest procent. La polul opus, ţările care pot fi considerate cele mai mari prietene ale României sunt: SUA (24%), Germania (20%), Franţa (9%), Italia (5%), Republica Moldova (4%), Spania (3%), Bulgaria (3%), Rusia (3%).
Majoritatea europenilor cred că UE este „o oază de stabilitate într-o lume tulbure”
75% dintre europeni au o percepție pozitivă asupra Uniunii Europene, cele mai bune rezultate înregistrându-se în Lituania (91%), în Danemarca (89%) și în Olanda (87%). 71% dintre europeni sunt de acord că UE este „o oază de stabilitate într-o lume tulbure” (+5 față de 2016).
—-
Sondajul Eurobarometru standard din toamna anului 2017 (EB 88) a fost realizat prin intermediul unor interviuri față în față desfășurate în perioada 5–19 noiembrie 2017. Au fost intervievate 33.193 de persoane din toate statele membre ale UE și din țările candidate.
Sondajul Eurobarometru special 467 „Viitorul Europei” a fost realizat prin intermediul unor interviuri telefonice desfășurate în perioada 23 septembrie – 2 octombrie 2017. Au fost intervievate 27.881 de persoane din toate statele membre ale UE.
.