Connect with us

U.E.

Eurobarometru: Imaginea Rusiei este una pozitivă, consideră cetățenii a șapte state membre UE, printre care și România. Peste 70% dintre europeni consideră că UE este „o oază de stabilitate într-o lume tulbure”

Published

on

Majoritatea europenilor au încredere în Uniunea Europeană și au o imagine pozitivă despre UE.  În România, 51% dintre cetățeni au declarat că au tendința să se încreadă în UE, față de 41% care au susținut contrarul, iar 71% dintre europeni sunt de acord că UE este „o oază de stabilitate într-o lume tulbure”

Totodată, în șapte state membre, printre care și România, respondenții au susținut că au o imaginea Rusiei este una pozitivă.

Migrația și terorismul rămân marile temeri ale europenilor, în timp ce la nivel național, principalele preocupări rămân șomajul (25%,) și imigrația (22%).

Acestea sunt doar câteva din rezultatele-cheie ale celui mai recent sondaj Eurobarometru standard, publicat împreună cu sondajul Eurobarometru special „Viitorul Europei”.

Încrederea în Uniunea Europeană: 40% dintre europeni au o imagine pozitivă despre UE

40% dintre europeni au o imagine pozitivă despre UE; 37% au o imagine neutră, iar numărul europenilor care au o imagine negativă despre UE rămâne la un nivel scăzut, la 21%. Aceste rezultate s-au menținut stabile față de primăvara 2017 și confirmă tendința crescătoare înregistrată începând cu 2016. Majoritatea respondenților au o imagine pozitivă despre UE în 14 țări, cele mai mari procentaje fiind înregistrate în Irlanda (59%), Bulgaria și Luxemburg (ambele cu 57%).

Încrederea în UE este de 41% (-1). Majoritatea respondenților din 18 state membre au încredere în UE (față de doar 15 în primăvară). Încrederea în UE este cea mai mare în Lituania (64%), Bulgaria (57%) și Luxemburg (56%). În România, 51% dintre cetățeni au declarat că au tendința să se încreadă în UE, față de 41% care au susținut contrarul.

Totodată, 70% dintre europeni au declarat că se simt cetățeni ai UE. „Libera circulație a persoanelor, a bunurilor și a serviciilor în UE” și „pacea între statele membre ale UE” sunt percepute ca fiind cele mai semnificative rezultate pozitive ale UE, de 57% și, respectiv, 56% dintre europeni.

Migrația și terorismul, principalele temeri ale cetățenilor europeni

Imigrația este cea mai importantă problemă a UE la ora actuală (39%, + 1). Terorismul se situează pe locul doi (38%, -6 puncte), cu mult înaintea situației economice (17%, -1), a stării finanțelor publice ale statelor membre (16%, -1) și a șomajului (13%, -2).

Românii, îngrijorați de șomaj

La nivel național, principalele preocupări rămân șomajul (25%, -4) și imigrația (22%, neschimbat). În 25 de state membre ale UE, respondenții sunt mai puțin probabil să considere șomajul drept una dintre principalele provocări ale UE decât în 2016, cu o scădere de cel puțin zece puncte în 12 țări, iar cele mai mari scăderi înregistrate în rândul celor din Polonia (29 %, -17 puncte procentuale), Finlanda (36%, -16), Slovacia (34%, -15). Respondenții din România au declarat în proprție de 39% că  șomajul este principala lor grijă.

România, alături de alte șase state UE, au o imagine pozitivă în privința Rusiei. La nivel european, 28% dintre cetățeni au o imagine pozitivă în privința Rusiei, în timp ce 45% dintre europeni au aceeași părere despre SUA
 
Opiniile despre Rusia sunt împărțite. În șapte state membre, majoritatea respondenților au o viziune pozitivă asupra Rusiei: Bulgaria (70%), Cipru (69%), Grecia (59%), Slovacia (50%), Croația (50% față de 46% dintre cei care au o viziune negativă) și România (47% față de 45%).  La celălalt capăt al scalei, doar 11% din cetățenii din Olanda și 15% din cetățenii din Danemarca, respectiv Suedia au o viziune pozitivă asupra Rusiei. Aceste trei țări aparțin grupului celor 20 de state membre în care majoritatea are o viziune negativă asupra Rusiei. 

De asemenea, majoritatea respondenților au o viziune pozitivă asupra Franței (74%), a Germaniei (72%) sau a Regatului Unit (64%).  45% dintre respondenții europeni au o viziune pozitivă asupra Statelor Unite, 32% au o viziune pozitivă asupra Chinei, iar 28% au o viziune pozitivă asupra Rusiei.

Proporția cetățenilor care au o viziune pozitivă asupra Statelor Unite a scăzut cu 16 puncte procentuale din 2016.

În 12 state membre, majoritatea respondenților au o viziune pozitivă asupra Statelor Unite ale Americii. Acest sentiment pozitiv este cel mai ridicat în Polonia (79%), Lituania (76%) și România (75%). În schimb, 22% în Germania, 29% în Luxemburg și 33% în Franța au o viziune pozitivă asupra Statelor Unite.

Un sondaj efectuat de IRES în 2015 arăta că românii consideră că cel mai mare duşman al României este Rusia, iar, la polul opus, se află SUA şi Germania, considerate de români ţări-prietene României. La întrebarea ”Care sunt ţările care pot fi considerate cele mai mari duşmane ale României?“, Rusia ocupă primul loc, cu 35%, urmată de Ungaria (17%). Restul ţărilor, precum Germania, Bulgaria, Ungaria, Ucraina, au doar 1% din răspunsuri, celelalte fiind sub acest procent. La polul opus, ţările care pot fi considerate cele mai mari prietene ale României sunt: SUA (24%), Germania (20%), Franţa (9%), Italia (5%), Republica Moldova (4%), Spania (3%), Bulgaria (3%), Rusia (3%).
Majoritatea europenilor cred că UE este „o oază de stabilitate într-o lume tulbure”

75% dintre europeni au o percepție pozitivă asupra Uniunii Europene, cele mai bune rezultate înregistrându-se în Lituania (91%), în Danemarca (89%) și în Olanda (87%). 71% dintre europeni sunt de acord că UE este „o oază de stabilitate într-o lume tulbure” (+5 față de 2016).

—-

Sondajul Eurobarometru standard din toamna anului 2017 (EB 88) a fost realizat prin intermediul unor interviuri față în față desfășurate în perioada 5–19 noiembrie 2017. Au fost intervievate 33.193 de persoane din toate statele membre ale UE și din țările candidate.

Sondajul Eurobarometru special 467 „Viitorul Europei” a fost realizat prin intermediul unor interviuri telefonice desfășurate în perioada 23 septembrie – 2 octombrie 2017. Au fost intervievate 27.881 de persoane din toate statele membre ale UE.

 

 

.

U.E.

Premierul Nicolae Ciucă, vizită în Suedia, țara care deține președinția Consiliului UE și care este ținută în șah de Turcia și Ungaria privind aderarea la NATO

Published

on

© Guvernul României

Prim-ministrul Nicolae Ciucă efectuează, vineri, o vizită de lucru la Stockholm, în cadrul căreia are programate întâlniri cu premierul suedez, Ulf Kristersson, şi cu preşedintele Parlamentului Regatului Suediei, Andreas Norlén, informează Guvernul României.

În prima parte a vizitei, şeful Executivului de la Bucureşti va fi primit de prim-ministrul Regatului Suediei şi va avea cu acesta o întrevedere tete-a-tete.

Întâlnirea va fi urmată de un dejun de lucru, oferit premierului român de către omologul său suedez.

La final, cei doi înalţi oficiali vor susţine declaraţii comune de presă.

Vizita lui Ciucă la Stockholm vine în contextul în care Suedia deține președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, iar tema de interes major pentru România o reprezintă aderarea la spațiul Schengen, după ce Austria a blocat la finele anului trecut acest demers.

Din postura de președinție a Consiliului UE, Suedia organizează nouă din zece reuniuni ale formațiunilor Consiliului, inclusiv Consiliul JAI care trebuie să decidă, cu unanimitatea statelor Schengen, primirea României și a Bulgariei în zona de liberă circulație.

La prima reuniune a Consiliului JAI din acest an, președinția Suediei la Consiliul UE s-a prezentat “foarte angajată” față de realizarea procesului de extindere a Schengen pentru a include România și Bulgaria, însă tema nu s-a aflat pe ordinea de zi, existând în continuare opoziție din partea Austriei în ce privește Bucureștiul și Sofia, dar și blocaj din partea Olandei în ceea ce privește Bulgaria.

Mai mult, la momentul prezentării priorităților președinției suedeze la Consiliul UE, premierul Ulf Kristersson a spus că dorește să pună aderarea României și Bulgariei la Schengen pe ordinea de zi.

Ulterior întrevederii cu Kristersson, premierul Ciucă va avea o întrevedere cu preşedintele Parlamentului Regatului Suediei, Andreas Norlén.

La finalul vizitei, prim-ministrul român va participa la Conferinţa publică cu tema “Threats and opportunities in the Black Sea area”, eveniment organizat la Institutul Internaţional de Cercetare a Păcii din Stockholm (SIPRI).

Miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunţat vizita de lucru în Suedia, subliniind relaţiile politico-diplomatice foarte bune între cele două state.

“La sfârşitul acestei săptămâni, vineri, împreună cu o echipă guvernamentală, vom efectua o vizită de lucru în Suedia, care deţine în acest moment preşedinţia Uniunii Europene. Există relaţii politico-diplomatice foarte bune între ţările noastre. Suedia a fost prima ţară scandinavă care a ratificat Tratatul de aderare a României şi Bulgariei la UE. România a fost printre primele ţări care au ratificat Acordul de aderare la NATO a Suediei. Ceea ce consider că este cel mai important este faptul că pe agenda UE sunt subiecte care fac obiectul interesului nostru pentru tot ceea ce înseamnă îndeplinirea obiectivelor de ţară în cadrul Uniunii Europene”, a spus premierul, în cadrul şedinţei de Guvern.

Suedia a depus în luna mai a anului trecut, alături de Finlanda, candidatura sa pentru a deveni stat membru al NATO, iar în luna iulie cele două țări scandinave au semnat împreună protocoalele de aderare, în urma unor eforturi diplomatice de a convinge Turcia să își înlăture obiecțiile, inclusiv din partea României.

Vizita lui Ciucă la Stockholm vine și după ce în această săptămână parlamentele Ungariei și Turciei au ratificat aderarea Finlandei la NATO. Acum, toate cele 30 de state membre ale Alianței au aprobat aderarea republicii scandinave, dar Ankara și Budapesta țin în continuare Suedia în șah.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Politica de coeziune a UE: Comisia Europeană aprobă o contribuție de 166 de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și de ape uzate în România

Published

on

© European Union, 2020/Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană a aprobat o contribuție de peste 166 de milioane de euro din Fondul de coeziune 2014-2020 pentru modernizarea rețelelor de apă și de ape uzate din județele Călărași, Giurgiu, Ialomița și Ilfov din România.

Potrivit unui comunicat al Reprezentanței Comisiei Europene în România, aceste investiții fac referire la două proiecte care vor îmbunătăți calitatea și accesul la apă potabilă și vor îmbunătăți tratarea apelor uzate în zona respectivă.

”Aceste proiecte de mare anvergură vor continua să amelioreze calitatea și disponibilitatea apei, reducând riscul de îmbolnăvire a oamenilor și îmbunătățind calitatea vieții acestora. De asemenea, proiectele respective contribuie la dezvoltarea durabilă a zonei prin promovarea biodiversității și prin reducerea pierderilor din rețeaua de alimentare cu apă. Politica de coeziune demonstrează, încă o dată, că îmbunătățește în mod concret viața cetățenilor”, a precizat comisarul european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira.

Lucrările la infrastructura de alimentare cu apă includ nouă stații noi de tratare a apei, încă 1 061 km de rețea nouă și 40 de noi rezervoare, pe lângă reabilitarea infrastructurii existente. În ceea ce privește apele uzate, se vor construi patru stații de epurare a apelor uzate, iar alte trei vor fi extinse; în același timp, se vor instala 761 km de noi rețele de canalizare și se va reabilita infrastructura existentă.

Aceste investiții fac parte dintr-un plan mai amplu de îmbunătățire a infrastructurii de apă și de ape uzate din întreaga Românie.

Continue Reading

POLITICĂ

PSD marchează 130 de ani de la crearea primului partid social democrat în România printr-un eveniment la care participă Marcel Ciolacu și Frans Timmermans, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene

Published

on

© Partidul Social Democrat

Partidul Social Democrat și PES activists România organizează vineri la București un eveniment prin care marchează 130 de ani de la crearea primului partid social democrat în România.

”Vineri, 31 martie, se sărbătoresc 130 de ani de la crearea primului partid social democrat în România.  Partidul Social Democrat și PES activists România organizează cu acest prilej un eveniment inedit prin care va fi evocată contribuția substanțială a social democraților români la dobândirea drepturilor sociale, promovarea justiției sociale și a egalității de șanse între femei și bărbați, precum și rolul hotărâtor pe care personalități istorice ale stângii l-au avut la înfăptuirea Marii Uniri, cât și ulterior, prin eforturile realizate în vederea renașterii democrației românești după Revoluția din 1989, respectiv pentru aderarea României la NATO și Uniunea Europeană”, precizează Partidul Social Democrat într-un mesaj publicat pe Facebook.

La evenimentul care va avea loc la Teatrul de Operetă şi Musical ”Ion Dacian” din Bucureşti, începând cu ora 14.00,  vor participa președintele formațiunii politice, Marcel Ciolacu, dar și vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Frans Timmermans, responsabil pentru implementarea Pactului Verde European. 

 

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA13 mins ago

Secretarul american al apărării l-a primit la Pentagon pe omologul român: Parteneriatul strategic dintre SUA și România nu a fost niciodată mai puternic

U.E.33 mins ago

Premierul Nicolae Ciucă, vizită în Suedia, țara care deține președinția Consiliului UE și care este ținută în șah de Turcia și Ungaria privind aderarea la NATO

NATO51 mins ago

Turcia a ratificat aderarea Finlandei la NATO. Statul scandinav are acum cale liberă să devină al 31-lea aliat nord-atlantic, în timp ce Suedia mai așteaptă

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

Politica de coeziune a UE: Comisia Europeană aprobă o contribuție de 166 de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și de ape uzate în România

POLITICĂ16 hours ago

PSD marchează 130 de ani de la crearea primului partid social democrat în România printr-un eveniment la care participă Marcel Ciolacu și Frans Timmermans, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene

ROMÂNIA17 hours ago

Ministrul de Interne a discutat cu ambasadoarea SUA despre acceptarea României în Programul Visa Waiver: Ar reprezenta o recunoaștere a statutului de partener strategic al SUA

MAREA BRITANIE17 hours ago

Charles al III-lea, primul monarh britanic care s-a adresat Parlamentului german: Flagelul războiului s-a întors în Europa. Securitatea Europei este amenințată

ROMÂNIA17 hours ago

Klaus Iohannis îi primește vineri la Palatul Cotroceni pe liderul PPE Manfred Weber și pe vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans

Eugen Tomac18 hours ago

Eurodeputatul Eugen Tomac cere Comisiei Europene suplimentarea compensațiilor pentru fermierii români până la 100 de milioane de euro: Solidaritate înseamnă sprijin pentru toți cei afectați

SCHENGEN19 hours ago

Klaus Iohannis transmite viitoarei președinții spaniole a Consiliului UE că România are obiectivul de a adera la Schengen în acest an

COMISIA EUROPEANA20 hours ago

Ursula von der Leyen dorește o “reducere a riscurilor, nu o decuplare a UE de China”: Relațiile vor fi definite de modul cum Beijingul se raportează la războiul lui Putin. Echilibrul de putere în relația cu Rusia este în favoarea Chinei

MAREA BRITANIE24 hours ago

Regele Charles al III-lea, la Berlin: Regatul Unit și Germania “sunt alături” de Ucraina în “apărarea libertății și suveranității” în fața unei agresiuni neprovocate

ROMÂNIA2 days ago

VIDEO Klaus Iohannis, la summitul pentru democrație organizat de SUA: România este un cap de pod al democraţiei în regiunea noastră. Vom continua să protejăm ce am realizat

ROMÂNIA4 days ago

Înainte de vizita șefului Consiliului European la Chișinău, Charles Michel și Klaus Iohannis condamnă tentativele Rusiei de a destabiliza R. Moldova și promit tot sprijinul din partea UE

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Șeful Consiliului European susține creșterea sprijinului UE pentru fermierii români: România a jucat un rol esențial care a adus venituri vitale Ucrainei

REPUBLICA MOLDOVA4 days ago

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu: România va apăra suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova și nu vom avea liniște până când nu se va vindeca definitiv de boala rusească

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Președintele Consiliului European vizitează Centrul operațional de coordonare al Poliției de Frontieră: Trebuie să luăm o decizie cât mai rapidă privind aderarea României la Schengen

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Klaus Iohannis se așteaptă că încrederea românilor în UE să revină după aderarea la Schengen: “Dacă e război la graniță și mai vine un refuz pe Schengen, este de înțeles că românii își pierd puțin răbdarea”

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Klaus Iohannis, către șeful Consiliului European: Respingerea aderării României la Schengen, o palmă dată Uniunii Europene. Această problemă trebuie rezolvată cât mai repede

POLITICĂ4 days ago

Marcel Ciolacu, cu ocazia Centenarului Constituției României Întregite: Este timpul să ne adaptăm vremurilor și să garantăm o reprezentare corectă a femeilor în societate și politică

Team2Share

Trending