Eurobarometru: Peste 3 sferturi dintre europeni consideră că știința și tehnologia au o influență pozitivă asupra societății. Ce cred românii

computerConform unui nou sondaj Eurobarometru, peste trei pătrimi (77%) dintre europeni consideră că știința și tehnologia au o influență pozitivă asupra societății.  Românii se declară mult mai puțin interesați de evoluțiile din știință și tehnică decât media UE, dar cred mai mult decât concetățenii lor europeni că știința și tehnica fac viața mai ușoară, mai confortabilă și mai sănătoasă, indică acelaşi sondaj.

Românii se declară mult mai puțin informați decât media UE în privința evoluțiilor din știință și tehnologie, 25% față de 40%, în timp ce proporția celor ce se autoevaluează drept neinformați este de 73%, față de 58% în UE.

Majoritatea românilor recunosc că sunt mai puțin interesați de acest lucru, nu mai puțini de 61%, în timp ce la nivelul UE majoritatea respondenților susțin că au un astfel de interes (53%). În total, doar 37% dintre români susțin că sunt interesați de evoluțiile din domeniu.

Consecință a interesului mai redus față de dezvoltările din știință și tehnologie, doar 29% dintre români cred că ar trebui să fie consultați când se iau decizii în domeniu, față de 39% în UE.

Principalele surse de informare ale majorității europenilor cu privirile la evoluțiile din aceste domenii sunt televiziunea (65%), ziarele (33%), site-urile internet (32%) și revistele (26%). Prin comparaţie, în ceea ce privește modul în care obțin informațiile, 74% dintre români afirmă că le obțin de la televizor, 22% din ziare, 21% de pe site-uri web, 17% din reviste de specialitate, 14% de la radio, 11% din cărți, iar 6% din media socială sau bloguri.

În total, 68% dintre români apreciază că influența generală a științei și tehnologiei este pozitivă (față de 77% în UE) și 9% o consideră negativă (10% în UE). De asemenea, la fel ca și cetățenii UE, românii cred că oamenii de știință care lucrează în universități sau laboratoarele guvernului au în cea mai mare măsură un comportament responsabil față de societate (75% în România, 82% în UE), urmați de asociațiile pentru protecția mediului (73% în România și 81% în UE) și organizațiile pentru protecția consumatorilor (62% în România și 76% în UE).

Mai multe detalii AICI.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.