Eurobarometru special. Românii, cei mai nefericiți cetățeni europeni

Românii par a fi cei mai triști cetățeni din Uniunea Europeană, fiind împovărați de problemele de sănătate, inegalitate și nedreptate în societatea românească, arată ultimul sondaj Eurobarometru publicat de Comisia Europeană.

La afirmația “În general, mă consider  o persoană fericită”, doar 13% dintre respondenții din România au declarat că sunt ” în totalitate de acord”, acesta cel mai mic procent din UE. 46% dintre respondenți au declarat că au fost de acord, 11% nu au fost de acord, 2% au declarat că sunt “în dezacord” și 28%, “nici nu sunt de acord, nici nu sunt de acord”.

La polul opus se află irlandezii: 52% au declarat că sunt “în totalitate de acord” cu afirmația că sunt fericiți, iar 45% au spus că “au fost de acord” că sunt fericiți.

Un nou sondaj arată că majoritatea europenilor consideră că viața este în general corectă, dar are preocupări legate de justiție, deciziile politice și inegalitatea veniturilor.

Principalele constatări ale sondajului Eurobarometru privesc educația, venitul, statutul social și mobilitatea intergenerațională. Acestea reflectă, de asemenea, percepțiile asupra migrației și a globalizării; migrația fiind una dintre cauzele inegalităților din ce în ce mai accentuate, iar globalizarea fiind un indicator al preferințelor politice care se numără printre factorii determinanți ai atitudinilor față de echitate și inegalitate.

  • Mai mult de jumătate dintre respondenți consideră că persoanele au oportunități egale de a reuși în viață (58 %). Totuși, această cifră ascunde diferențe semnificative între regiuni, 81 % dintre respondenți fiind de acord cu această afirmație în Danemarca, dar numai 18 % în Grecia. 
  • Respondenții sunt mai puțin optimiști cu privire la echitate în anumite domeniiDoar 39 % dintre respondenți au încredere că justiția prevalează întotdeauna asupra nedreptății, în timp ce tot atâția nu sunt de acord cu această afirmație. Într-un ton și mai negativ, doar 32 % dintre respondenți sunt de acord că deciziile politice sunt aplicate în mod consecvent tuturor cetățenilor, iar 48 % dintre aceștia nu sunt de acord. În general, oamenii sunt mai predispuși să perceapă o situație ca fiind echitabilă dacă au beneficiat de o educație mai bună, sunt mai tineri și au o situație financiară confortabilă 
  • Marea majoritate consideră că diferențele dintre venituri sunt prea mari (84 %), variind de la 96 % în Portugalia și 92 % în Germania până la 59 % în Țările de Jos. În toate țările, cu excepția Danemarcei, mai mult de 60 % dintre respondenți sunt de acord că guvernele ar trebui să ia măsuri pentru a reduce aceste diferențe
  • O stare bună de sănătate și un sistem educațional de calitate sunt considerateesențiale sau importante pentru a reuși în viață de către 98 % și, respectiv, 93 % dintre respondenți. Eforturile susținute și conexiunile sociale adecvate sunt, de asemenea, considerate esențiale sau importante de peste 90 % dintre respondenți. Se consideră a fi mai puțin important să provii dintr-o familie bogată, să ai contacte politice, să aparții unui anumit grup etnic sau unui anumit gen.
  • Mai puțin de jumătate dintre respondenți (46 %) consideră că oportunitățile de a reuși în viață sunt mai echitabile în comparație cu 30 de ani în urmă, peste 70 % dintre respondenți sunt de acord cu această afirmație în Malta, Finlanda și Irlanda, dar mai puțin de 25 % sunt de acord în Croația, Franța și Grecia.
  • În ansamblu, 47 % dintre europeni consideră că globalizarea este un lucru bun, iar 21 % nu sunt de acord. 39 % consideră că migrația în țara lor este un lucru bun, în timp ce 33 % nu cred acest lucru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.