Connect with us

RENEW EUROPE

Eurodeputații Alianței USR PLUS prezintă zece realizări din primul an de mandat în PE cu impact pozitiv asupra imaginii României la nivelul UE și intereselor românilor

Published

on

© usrplus.ro

Cei 8 europarlamentari ai Alianței USR PLUS în Parlamentul European își prezintă, într-un exercițiu de transparență complet, realizările și activitățile principale din primul an de mandat. Totodată, Dacian Cioloș, Cristian Ghinea, Clotilde Armand, Dragoș Tudorache, Vlad Botoș, Ramona Strugariu, Dragoș Pîslaru și Nicu Ștefănuță mulțumesc tuturor celor care pe 26 mai 2019 au votat Alianța USR PLUS, potrivit unui comunicat.

 Zece realizări ale eurodeputaților români din cadrul grupului Renew Europe în primul an de mandat:

 1. Au obținut poziții influente pentru România la nivel european

Delegația USR PLUS a obținut în cadrul Parlamentului European poziții importante datorită cărora România are o influență fără precedent în toate deciziile strategice de la nivelul UE.

Dacian Cioloș a fost ales președinte al Renew Europe, grup care face parte din majoritatea parlamentară de susținere a noii Comisiei Europene și fără de care nicio decizie importantă nu poate fi luată, fiind primul reprezentant din Europa Centrală și de Est care obține un astfel de rol.

Europarlamentarii Alianței au devenit membri ai celor mai importante comisii și delegații parlamentare, obținând și funcții de vicepreședinți sau coordonatori:

 • Cristian Ghinea: copreședinte al Delegației USR PLUS și vicepreședinte al Comisiei pentru Dezvoltare Regională
 • Dragoș Pîslaru: coordonator al Renew în Comisia pentru Muncă și Afaceri Sociale (EMPL)
 • Clotilde Armand: raportoare Renew pe bugetul UE 2020
 • Dragoș Tudorache: copreședinte al Delegației USR PLUS și vicecoordonator al Renew în Comisia pentru justitie, libertăți civile și afaceri interne (LIBE)
 • Nicu Ștefanuță: vicepresedinte al Delegației cu SUA
 • Vlad Botoș: vicepreședinte al Delegației cu Albania
 • Ramona Strugariu: vicepreședinte al Delegației cu Republica Moldova

 2. Au inițiat rezoluțiile PE pentru răspunsul la criza coronavirus prin grupul Renew Europe

Grupul din care fac parte și care este condus de Dacian Cioloș a fost inițiatorul rezoluțiilor Parlamentului European prin care au propus un plan de relansare pentru Europa în valoare de 2.000 de miliarde de euro, au cerut o strategie europeană în domeniul sanitar, precum și alte măsuri de redresare.

 3. Au reușit să introducem priorități ale USR PLUS în programul noii Comisii Europene

Au reușit să obțină introducerea unor priorități-cheie din programul electoral al Alianței în programul pe cinci ani asumat de noua președintă a Comisiei Europene:

 • crearea unui mecanism de monitorizare a statului de drept de tip MCV la nivelul întregii Uniuni,
 • organizarea unei conferințe privind viitorul Europei care să găsească soluții pentru democratizarea UE, în special prin găsirea de modalități de participare a cetățenilor în deciziile Uniunii,
 • păstrarea angajamentului pentru politici europene consistente de dezvoltare regională și agricultură.

4. Au sprijinit românii performanți pentru poziții-cheie la nivel european

Au contribuit la promovarea unor români competenți în poziții-cheie la nivel european. Astfel, au contribuit la deblocarea procesului de numire a Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef european și au propus numirea expertului în sănătate Vlad Mixich în funcția de membru independent al Consiliului de administrație al Agenției europene pentru sănătate și securitate în muncă.

5. Au obținut rapoarte importante și au inițiat măsuri cu impact pozitiv pentru România

 Membrii delegației USR PLUS au fost desemnați responsabili (raportori) sau au fost inițiatori ai unor propuneri legislative cu impact asupra vieții de zi cu zi a românilor, printre care:

 • Cristian Ghinea: raportor pentru Regulamentul Mecanismului Transfrontalier, raportor Renew pentru dispozițiile comune privind fondurile structurale, pentru Fondul european de dezvoltare regională și Fondul de coeziune; de asemenea, raportor pentru descărcarea de gestiune a mai multor instituții si agenții europene.
 • Dragoș Pîslaru: raportor PE pentru programul de asistență pentru reforme structurale 2021-2027, raportor Renew pentru regulamentul de coordonare a sistemelor de asigurări sociale și pentru programul InvestEU.
 • Clotilde Armand: raportoare a Renew pentru bugetul Uniunii Europene pentru anul 2020, pentru finanțarea Pactului Verde European și pentru securitate rutieră.
 • Dragoș Tudorache: raportor permanent al Parlamentului European pentru Republica Moldova, responsabil al Renew pentru domeniul digitalizării și inteligenței artificiale și raportor Renew pentru alte dosare din aria LIBE.
 • Nicu Ștefănuță: raportor al Renew Europe pentru Strategia forestieră europeană, pentru Mecanismul de protecție civilă RescEU și pentru Fondul pentru tranziție justă în cadrul Comisiei pentru bugete.
 • Vlad Botoș: Raportor al Renew pentru Noua strategie industrială europeană, raportor pentru programul pe anii 2021-2027 al Institutului European de Inovare și Tehnologie.
 • Ramona Strugariu: raportor permanent privind combaterea spălării de bani, raportor Renew pentru statul de drept în Ungaria, pentru programele de finanțare pentru justiție; raportor Renew în CONT pentru descărcarea de gestiune a agențiilor UE din aria de justiție și afaceri interne și pentru protejarea intereselor Uniunii împotriva fraudei; responsabilă Renew pentru domeniile pluralismului și libertății presei, precum și infracționalității organizate, corupției și fraudei.

6. Sprijină parcursul european al Republicii Moldova

Au obținut atât poziția de raportor permanent al Parlamentului European pentru Republica Moldova, cât și pe cea de vicepreședinte al delegației PE pentru relația cu Republica Moldova, prin Dragoș Tudorache, respectiv Ramona Strugariu. S-au întâlnit la Bruxelles cu fostul prim-ministru Maia Sandu, au avut vizite în Republica Moldova, au organizat întâlniri cu experți și au sprijinit acordarea de fonduri europene destinate reformelor și răspunsului la criza sanitara în Republica Moldova.

7. Au deschis birouri locale în toata țara si continuă să se extindă

Au promis în campania electorala să continue să fim aproape de oameni și după alegeri și de aceea și-au propus să deschidă birouri locale de reprezentare în întreagă țară, unde să fie aproape de cetățeni. Au reușit să deschidă deja 18 birouri locale și își propun să continue să inaugureze altele, odată ce situația sanitară o va permite.

8. Au apărat drepturile cetățenilor români în Uniunea Europeană

Europarlamentarii Alianței au avut inițiative sau responsabilități legislative în Parlamentul European pentru apărarea drepturilor românilor în cadrul UE, printre care: inițierea unei rezoluții a Parlamentului European pentru măsuri de protecție a muncitorilor sezonieri, interpelări adresate Comisiei privind situația muncitorilor transfrontalieri, sezonieri și a studenților Erasmus în contextul crizei COVID-19, scrisori deschise către autoritățile naționale și europene sau sprijin pentru repatrierea românilor aflați în dificultate în contextul crizei sanitare.

9. Au fondat sau sunt membri ai unor grupuri de inițiativă în Parlamentul European pe teme strategice pentru România

Europarlamentarii USR PLUS sunt membri fondatori ai unor grupuri de inițiativă pe domenii de interes strategic România, precum intergrupurile pentru: start-up-uri și scale-up-uri, inteligența artificială, investiții sustenabile, copii, lupta anticorupție și cel pentru libertatea și independența jurnaliștilor.

10. Lucrează ca o echipă

Eurodeputații USR PLUS consideră că poate realizarea cea mai importantă este că lucrează împreună ca o adevărată echipă, cei opt eurodeputați și echipele lor, susținându-și reciproc inițiativele și folosind în mod constructiv și în interesul cetățenilor români forța de a fi a treia cea mai mare delegație națională din Grupul Renew Europe.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Dacian Cioloș

Dacian Cioloș, către Angela Merkel: Amândoi am cunoscut cealaltă Europă, din Est. Construim Europa în jurul unor valori și este timpul să condiționăm fondurile UE de respectarea statului de drept

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Europa nu poate fi construită dintr-o perspectivă pur contabilă, ci în jurul unui proiect solid, unei viziuni și unor valori, iar astfel este timpul să condiționăm fondurile europene de respectarea statului de drept, a declarat Dacian Cioloș, liderul grupului Renew Europe, într-o intervenție susținută în plenul Parlamentului European cu ocazia preluării președinției Consiliului UE de către Germania și a unei dezbateri în acest sens cu cancelarul Angela Merkel.

Cioloș i s-a adresat cancelarului german Angela Merkel, solicitându-i să îi înfrunte pe cei care doresc să schimbe cursul istoriei europene și nominalizându-l pe prim-ministrul maghiar Viktor Orban.

“În timp ce ascultam discursul dumneavoastră, m-am simțit puternic emoționat. Amândoi am cunoscut cealaltă Europă, cea pe care o numim „DIN EST”, care a fost răvășită de zeci de ani de dictatură comunistă și de multe alte regimuri totalitare. Și suntem mulți dintre noi aici, din această parte a continentului, care de multe ori este trecută cu vederea. Astăzi cu toții ne dorim același lucru: o Europă puternică, liberă și prosperă. Dar pentru a o obține trebuie să luptăm împotriva dezamăgirii, deziluziei și declinului ideii europene. Trebuie să arătăm ambiție și să relansăm un număr mare de proiecte europene. Pentru că numai speranța va triumfa asupra deziluziei”, i-a transmis Cioloș lui Merkel.

Liderul Renew Europe a subliniat că urgența trebuie să fie adoptarea planului de redresare și a noului Cadru Financiar Multianual.

Viitorul europenilor este în joc. Dacă am ceda în fața diviziunilor, ar fi o greșeală istorică. Așadar, nu am nicio îndoială că veți fi alături de președintele Consiliului, pentru a ajunge la o înțelegere săptămâna viitoare”, a spus el.

Totodată, Dacian Cioloș a cerut condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept.

Pe de altă parte însă nu vă pot ascunde un lucru de care mă tem. De curând ați spus că mai întâi aveți nevoie de bani, ca apoi să vorbiți despre statul de drept. Permiteți-mi să nu fiu de acord cu acest lucru. Nu construim Europa dintr-o perspectivă pur contabilă. Construim Europa în jurul unui proiect solid, unei viziuni și unor valori. Astăzi, prea mulți lideri europeni continuă să atace acest proiect și tot ceea ce el reprezintă. Exemplul perfect este Viktor Orban, care este și membru al familiei dumneavoastră politice.

“Este vremea, Doamnă Cancelar, să îi înfruntăm pe cei care doresc să schimbe cursul istoriei noastre. Este timpul să condiționăm fondurile europene de respectarea statului de drept. Oportunitatea politică este acolo. Utilizați acest pachet fără precedent de 1.800 de miliarde de euro ca pârghie. Fiți de partea europenilor, a tuturor europenilor, pentru a putea trăi într-o lume liberă, dreaptă și prosperă. Dețineți această putere. Nu-i dezamăgiți!”, a conchis Dacian Cioloș.

Continue Reading

Dacian Cioloș

Ursula von der Leyen, la evenimentul lui Dacian Cioloș privind Europa rurală: Comisia Europeană va lansa o consultare publică cu comunitățile rurale

Published

on

© Dacian Cioloș/ Twitter

Pandemia de COVID-19 a subminat dinamica economică a continentului nostru și fără o legătură mai strânsă între zonele urbane și rurale vom deveni și mai vulnerabili în fața viitoarelor crize, a avertizat președintele PLUS, Dacian Cioloș, lider al grupului Renew Europe, marți, în cadrul webinarului “O viziune pentru Europa rurală” pe care l-a organizat, LIVE pe Facebook, cu participarea președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și a președintelui Băncii Europene de Investiții, Werner Hoyer.

Cu acest prilej, Dacian Cioloș a salutat anunțul făcut de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul dezbaterii, privind decizia de a lansa o consultare publică largă despre viitorul zonelor rurale, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

“De aici, de la Bruxelles, putem să oferim o viziune pentru viitor, să stabilim o direcție, să punem la dispoziție resurse și să identificăm noi oportunități împreună, să explorăm noi soluții și să le replicăm pe cele care au dat roade și în altă parte. Viitorul realităților locale europene poate fi modelat doar de la nivel local și, din acest motiv, în cea de-a doua jumătate a anului în curs, vom lansa un proces de consultare publică cu comunitățile rurale, cu autoritățile locale și cu toți cei cărora le pasă de viitorul sferei rurale europene. Acest lucru va duce la o nouă strategie, la o nouă viziune pentru Europa rurală. Uniunea Europeană va fi de partea comunității rurale care dorește să modeleze un viitor sănătos și prosper și vom fi prezenți cu resurse, cu o nouă Politică Agricolă Comună, prin Pactul Ecologic European, și, de asemenea, prin Next Generation EU. O Europă mai puternică începe cu o zonă rurală prosperă!”, a declarat Ursula von der Leyen.

La rândul său, Dacian Cioloș a subliniat faptul că această dezbatere vine într-un moment-cheie al agendei europene și a explicat mizele sale:

“Tocmai ce ne-am confruntat cu pandemia de COVID-19 care a pus în discuție certitudinile noastre în multe domenii, care a subminat dinamica economică a continentului nostru și care ne împinge să reconstruim. Avem un plan de redresare economică, un plan pe care îl vrem orientat înspre viitor. E un plan pentru toată Europa și un plan care trebuie să fie adresat atât mediului urban, dar și mediului rural. În Pactul Ecologic și lupta împotriva schimbărilor climatice, mediul rural poate să fie parte a soluției. Ca să dau un singur exemplu: stimulând producția agroalimentară locală și stabilind în felul acesta o legătură între mediul urban și mediul rural, reducem distanța de transport al alimentelor, putem reduce emisiile de carbon și consumul de combustibil”, a spus el.

“Agenda digitală trebuie să fie și ea o pârghie masivă pentru a face mai ușor accesul la servicii pe întreg teritoriul statelor membre. În perioada de criză am observat cum se dezvoltă anumite reflexe noi, privind telemunca, de exemplu, sau utilizarea platformelor digitale pentru a intra în contact între noi, nu doar din punct de vedere profesional, dar și din punctul de vedere al accesului la servicii sau al comenzilor pentru anumite produse agroalimentare. Deci digitalul joacă deja un rol din ce în ce mai important în această legătură între rural și urban. Aceasta trebuie să fie o lecție că avem nevoie nu doar de investiții în infrastructura digitală, dar și de investiții în infrastructura de transport, de formare profesională, de servicii de sănătate accesibile și asta și în mediul rural. Nu pot să nu amintesc Politica Agricolă Comună, care rămâne un pilon principal pentru ce vrem să facem în mediul rural, care cu siguranță trebuie modernizată ca să poată să joace rolul așteptat în perioada următoare, dar nu e suficientă Politica Agricolă Comună. Trebuie să vedem și în ce măsură Politica de coeziune și celelalte instrumente financiare moderne ale bugetului european pot să fie accesibile și deschise și mediului rural. Sunt convins că gândirea rurală ne va permite să găsim calea nu numai a dezvoltării durabile, ci și a prosperității reale cu soluții noi”, a completat Cioloș.

 

Continue Reading

Dacian Cioloș

Liderul Renew Europe Dacian Cioloș: Integrarea populației rurale în proiectul politic european, un indicator puternic cu care ne vom măsura eșecul sau succesul

Published

on

@ European Parliament Multimedia Center

Provocarea de a integra populația rurală în proiectul politic european va fi unul dintre indicatorii puternici cu care vom măsura eșecul sau succesul nostru, a afirmat, marți, eurodeputatul Dacian Cioloș, liderul grupului Renew Europe în Parlamentul European și președintele PLUS.

Fostul comisar european pentru agricultură a organizat, marți, webinar despre valorificarea potențialului comunităților rurale din Europa și dedicat unei viziuni privind Europa rurală, eveniment la care invitații speciali au fost Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, Werner Hoyer, președintele Băncii Europene de Investiții, Michel Barnier, șeful Grupului de lucru al Comisiei Europene privind relațiile viitoare cu Regatul Unit și fost comisar european pentru dezvoltare regională, și Iratxe Garcia, liderul grupului Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European.

“Este un subiect care a fost tratat foarte multă vreme la nivel european doar din perspectiva agricolă, a agriculturii și a politicii agricole comune. Mediul rural și problemele mediului rural devin din ce în ce mai complexe. (…) Dar de puține ori am pus pe masă cu adevărat discuțiile și dezbaterile legate de specificul mediului rural în Uniunea Europeană și mai ales de felul cum putem integra mediul rural în deciziile pe care le pregătim. Statele europene merg către o convergență puternică. Contrastul dintre culoarea politică a orașelor și cea a satelor este vizibil din ce în ce mai accentuat. Vedem această diferență peste tot, în toate statele europene. Este o polarizare evidentă când ne uităm pe hărțile politice. O văd de peste 30 de ani în România și știu că acest fenomen se întâlnește și în alte părți din Europa. Pare că soluțiile de viitor ale unora sunt complet diferite de soluțiile de viitor ale celorlalți în funcție de mediul în care locuiesc”, a declarat Cioloș, în debutul webinarului. 

“Refuz să cred într-un viitor separat al ruralului față de urban, al țăranului față de orășean. Refuz să cred că această tendință este inevitabilă. Prioritățile politice pe care le-am definit la începutul acestui mandat la nivel european aduc în sine un potențial de reconciliere între centrele noastre urbane și cele rurale. (…) Această provocare de a integra populația noastră rurală în proiectul politic european va fi unul dintre indicatorii puternici cu care vom măsura eșecul sau succesul nostru, al tuturor, la final de mandat. Problemele din politicile agro-alimentare, digitale, climatice sau democratice nu se opresc nici la porțile orașului, nici când intrăm în mediul rural”, a mai spus Dacian Cioloș.

Potrivit acestuia, politica agricolă comună va rămâne un pilon principal pentru dezvoltarea mediului rural și a subliniat că un rol important trebuie să-l joace și politica de coeziune și alte instrumente financiare moderne ale bugetului european pot să fie accesibile și mediului rural.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending