Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputații Comisiei pentru cultură și educație din PE solicită țărilor membre să ia măsuri de combatere a cauzelor structurale ale rasismului și discriminării în UE

Published

on

© European Union, 2020/Source: EC - Audiovisual Service

Comisia pentru cultură și educație propune măsuri de combatere a rasismului și discriminării offline și online în domeniile culturii, educației, mass-media și sportului.

Într-o rezoluție adoptată luni cu 21 de voturi pentru, 3 împotrivă și 4 abțineri, deputații europeni solicită țărilor UE să ia măsuri pentru a aborda cauzele structurale ale rasismului și discriminării în UE. De asemenea, ei solicită statelor membre să ajungă la un acord asupra directivei ”Anti-discriminare”, blocată în Consiliu din 2008.

Educație

Programele școlare ar trebui revizuite pentru a oferi o abordare contextualizată a istoriei europene și pentru a contribui la eradicarea stereotipurilor care duc la discriminare, spun deputații europeni, adăugând că istoria comunităților etnice europene ar trebui inclusă în studiile relevante. Autori, istorici, oameni de știință, artiști și alte personalități din diverse medii rasiale și etnice ar trebui să fie incluși în materialele educaționale cheie, spun deputații europeni.

Aceștia cer eliminarea segregării rasiale și etnice care încă există în școlile din unele țări ale UE și solicită ca personalul didactic provenit din grupuri minoritare etnice să aibă acces egal la locurile de muncă din învățământ.

Cultura

Eurodeputații solicită ca finanțarea UE să fie direcționată către inițiative care promovează un sector cultural mai divers, adăugând că statele membre ar trebui să introducă programe de învățare pe tot parcursul vieții pentru funcționarii publici și forțele de securitate ale statului pentru a elimina comportamentul rasist și xenofob.

Media

Europarlamentarii cer mass-media să nu mai răspândească narațiuni stigmatizante care dezumanizează membrii anumitor grupuri etnice sau rasiale, de exemplu, acoperind în mod disproporționat infracțiunile comise de migranți. De asemenea, ei solicită programe care au ca scop extinderea cunoștințelor profesioniștilor din domeniul mass-media cu privire la diversitate și incluziune.

Parlamentul European propune ca autoritățile naționale de reglementare în domeniul audiovizualului ar trebui să aibă competența de a sancționa programele care promovează conținuturi rasiste. De asemenea, aceștia doresc ca UE și statele să nu mai finanțeze instituțiile media care promovează discursul de ură și xenofobia.

Sport

Eurodepații fac apel la Comisia Europeană să elaboreze recomandări pentru a combate rasismul în sport la nivel local, regional, național și european și să promoveze incluziunea și respectul.

În egală măsură, aceștia îndeamnă instituția executivă europeană, statele membre și federațiile sportive să adopte măsuri pentru a sprijini victimele infracțiunilor motivate de ură în sport.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Marian-Jean Marinescu

Marian-Jean Marinescu este al doilea cel mai influent europarlamentar în ceea ce privește politicile de transport

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Potrivit studiului EUMatrix.eu, care măsoară influența pe care deputații din Parlamentul European o exercită asupra politicilor UE, liberalul Marian-Jean Marinescu este al doilea cel mai influent europarlamentar în ceea ce privește politicile de transport și se află între primii 20 cei mai influenți europarlamentari în politicile de energie, respectiv buget. De asemenea, în ceea ce privește activitatea sa globală, acesta ocupă poziția 30 în clasament (din 705). 

România a avut o prezență mai mare în actual Parlament European, în special în ceea ce privește pozițiile de conducere, dar și când vine vorba de construirea unor rețele puternice în legislativul european, fiind a patra țară, cu 8%, după Germania (14%), Spania (9%) și Franța (8%), cu cei mai mulți eurodeputați care se află în top 100 cei mai influenți europarlamentari, relevă cea mai recentă analiză realizată de EUmatrix.eu.

Românii au avut o influență destul de mare în chestiuni bugetare (cu 4 români în top 20: Siegfried Mureșan, Marian-Jean Marinescu, Claudiu Manda, Ramona Strugariu) și o influență puternică asupra chestiunilor instituționale (Top europarlamentari: Ramona Strugariu & Loránt Vincze).

Citiți și: EUmatrix: România, a patra țară, după Germania, Spania și Franța cu cei mai mulți eurodeputați influenți în Parlamentul European. Cine sunt românii care contribuie cel mai mult la modelarea legislației UE?

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

PE aprobă revizuirea bugetului pe termen lung al UE, care include Mecanismul de 50 mld. de euro pentru Ucraina, platforma STEP și un mecanism de gestionare a costurilor de rambursare a Planului NGEU

Published

on

© European Union, 2020/ Source: EC - Audiovisual Service

Parlamentul European aprobă o finanțare pe termen lung pentru Ucraina, platforma „Tehnologii strategice pentru Europa” și modificările majore aferente ale bugetului multianual al Uniunii.

Parlamentul European a aprobat marți revizuirea bugetului pe termen lung al Uniunii, cunoscut sub numele de „cadrul financiar multianual”, sau CFM. El include Mecanismul pentru Ucraina, în valoare de 50 de miliarde EUR, și platforma „Tehnologii strategice pentru Europa” (STEP), care urmărește să crească independența strategică a Uniunii și să stimuleze inovarea.

Revizuirea bugetului pe termen lung al Uniunii

Această actualizare a CFM, aprobată cu 499 voturi pentru, 67 împotrivă și 31 abțineri, va permite bugetului Uniunii să se adapteze mai eficient la nevoile în continuă schimbare și la circumstanțele neprevăzute. Mai precis, ea întărește capacitatea bugetului Uniunii de a răspunde la nevoile generate de migrație și de provocările externe, ajută Uniunea să fie mai bine pregătită în caz de criză și îmbunătățește flexibilitatea bugetară. Revizuirea respectă cererile eurodeputaților și introduce un mecanism pentru a face față creșterii costurilor legate de rambursările aferente planului de redresare NextGenerationUE, ca urmare a majorării dobânzilor. Pe 6 februarie, eurodeputații au ajuns la un acord cu statele membre privind bugetul pe termen lung. 

Ajutorul financiar pentru Ucraina

Revizuirea CFM instituie și așa-numitul „Mecanism pentru Ucraina”, aprobat cu 536 voturi pentru, 40 împotrivă și 39 abțineri. El prevede 50 de miliarde EUR sub formă de granturi, împrumuturi și garanții și demonstrează că Uniunea Europeană rămâne alături de Ucraina și va continua să o sprijine atât timp cât este nevoie. 

Platforma „Tehnologii strategice pentru Europa” (STEP)

Platforma a fost adoptată cu 517 voturi pentru, 59 împotrivă și 51 abțineri. Ea face parte la rândul ei din pachetul de revizuire bugetară și urmărește să consolideze și să îmbunătățească poziția Europei în mai multe domenii tehnologice esențiale. Este vorba despre tehnologiile digitale, tehnologiile curate și cele care folosesc resursele eficient, cum ar fi tehnologiile și biotehnologiile care contribuie la obiectivul „zero emisii nete”.

Plata dobânzilor pentru inițiativa “NextGenerationEU” (NGEU)

În conformitate cu solicitările Parlamentului, revizuirea bugetului introduce un mecanism de gestionare a costurilor tot mai mari legate de rambursarea planului de redresare a inițiativei NGEU, pe fondul creșterii rapide a ratelor dobânzilor.

Acest lucru ar proteja programele UE, cum ar fi Erasmus+ sau finanțarea pentru infrastructura transfrontalieră de transport și energie, de reduceri și ar proteja opțiunile de flexibilitate, în cazul în care costurile depășesc ceea ce a fost prevăzut inițial în buget. Noul mecanism include utilizarea banilor necheltuiți care, altfel, ar fi pierduți la bugetul UE și o măsură de siguranță cu contribuții suplimentare din partea statelor membre, dacă este necesar.

În plus, Parlamentul a reușit să garanteze o implementare fără probleme a programului EU4Health până în 2027.

Continue Reading

Dan Motreanu

PE a adoptat Raportul privind crearea platformei Tehnologii Strategice pentru Europa pentru care Dan Motreanu a fost responsabil al Grupului PPE

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Raportul privind crearea platformei Tehnologii Strategice pentru Europa (STEP) a fost aprobat de plenul Parlamentului European, în urma acordului cu Consiliul UE, a anunțat azi, 27 februarie, eurodeputatul PNL Dan Motrenu, responsabil din partea grupului PPE pentru acest raport, într-un mesaj pe Facebook.

Platforma a fost adoptată cu 517 voturi pentru, 59 împotrivă și 51 abțineri.

„Acordul conține propuneri importante pentru România, pentru care am reușit să obțin suportul majorității, în urma negocierilor cu reprezentanții celorlalte grupuri parlamentare”, a subliniat deputatul european în mesajul său.

De asemenea, STEP vizează creșterea investițiilor în sectoare considerate critice: tehnologii profunde și digitale, tehnologii curate și biotehnologii. Scopul programului este de a reduce dependența UE de importurile acestor tehnologii și de a le dezvolta pe teritoriul nostru. Acest obiectiv va fi realizat prin reorientarea fondurilor UE existente în perioada 2021-2027 către astfel de investiții și prin creșterea sumelor destinate acestor proiecte cu zece miliarde de euro. În plus, va exista o alocare de 1,5 miliarde de euro pentru componenta sa de investiţii în apărare.


 „Am obținut prelungirea până în 2025 a ultimului an contabil privind fondurile europene 2014-2020 și creșterea ratei de cofinanțare UE la 100% pentru acest ultim an. Această măsură va permite autorităților să își maximizeze rata de absorbție a fondurilor disponibile în cadrul financiar 2014-2020”, a mai adăugat acesta.

Potrivit europarlamentarului, „în ceea ce privește fondurile europene 2021-2027, rata UE de cofinanțare pentru proiectele STEP va crește până la 100% în timp ce rata de pre-refinanțare va crește la 30% în anul 2024.”

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

BUSINESS17 mins ago

Președintele ARICE: Este necesar să identificăm noi oportunități de afaceri, care să ducă la o creștere a exporturilor românești pe piața turcă

ROMÂNIA42 mins ago

Prin promovarea inovării la nivelul practicilor de audit, Curtea de Conturi se alătură eforturilor administrative de implementare a reformelor necesare aderării României la OCDE

Marian-Jean Marinescu55 mins ago

Marian-Jean Marinescu este al doilea cel mai influent europarlamentar în ceea ce privește politicile de transport

NATO5 hours ago

SUA, NATO și UE se distanțează de afirmațiile lui Macron și resping ideea de a trimite trupe aliate în Ucraina: Nu există astfel de planuri

ROMÂNIA17 hours ago

Nicolae Ciucă: PNRR este instrumentul prin care România trebuie să reuşească o adevărată ofensivă verde

COMUNICATE DE PRESĂ17 hours ago

Într-o întâlnire cu ambasadorul Elveției în România, directorului general ICI București a subliniat importanța dialogului continuu pentru provocarea proiectelor comune care să contribuie la progresul științific și tehnologic

U.E.18 hours ago

Olaf Scholz se delimitează de declarațiile lui Macron: Niciun soldat al ţărilor membre UE sau NATO nu va fi trimis în Ucraina

FONDURI EUROPENE19 hours ago

Ministrul Adrian Câciu, la AmCham România CEO Business Forum: România va atrage eficient fondurile alocate pentru perioada de finanțare 2021-2027

PARLAMENTUL EUROPEAN19 hours ago

PE aprobă revizuirea bugetului pe termen lung al UE, care include Mecanismul de 50 mld. de euro pentru Ucraina, platforma STEP și un mecanism de gestionare a costurilor de rambursare a Planului NGEU

Dan Motreanu19 hours ago

PE a adoptat Raportul privind crearea platformei Tehnologii Strategice pentru Europa pentru care Dan Motreanu a fost responsabil al Grupului PPE

ROMÂNIA21 hours ago

Marcel Ciolacu, la AmCham CEO Business Forum: Dorim ca SUA să devină partenerul principal non-UE al României. În contextul provocărilor de securitate atât de mari, nu mai avem ” timp de proiecte mici”

NATO4 days ago

La doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Jens Stoltenberg afirmă clar că țara asediată „va adera la NATO”: „Nu este o chestiune de dacă, ci de când”

U.E.5 days ago

Bruxelles-ul va debloca fonduri europene de 137 miliarde de euro pentru Polonia în contextul reformelor privind statul de drept

ROMÂNIA7 days ago

Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu subliniază importanța alegerilor europene din 9 iunie: Vreau să trăiesc într-o Românie și într-o Europă liberă. Aceste alegeri vor fi despre principii, pentru apărarea valorilor, a statului de drept

ROMÂNIA1 week ago

Interviu | Ambasadorul Italiei la București: Modelul nostru de cooperare economică de succes ar trebui să evolueze spre a treia fază, axată pe sectoarele inovatoare care servesc tranziția ecologică și digitală

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu: Componenta economică româno-italiană, extrem de solidă. Peste 20 miliarde de euro vor fi investite până în 2030 în infrastructura de transport

ROMÂNIA2 weeks ago

România și Italia trec într-o nouă etapă de dezvoltare a Parteneriatului Strategic Consolidat. Marcel Ciolacu și Giorgia Meloni au pus bazele unui plan de acțiune pentru întărirea relațiilor dintre cele două țări

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Marcel Ciolacu îi îndeamnă pe românii din Italia să se întoarcă acasă pentru a contribui la dezvoltarea României, punând în aplicare experiența dobândită în străinătate

Trending