Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputații Comisiei pentru cultură și educație din PE solicită țărilor membre să ia măsuri de combatere a cauzelor structurale ale rasismului și discriminării în UE

Published

on

© European Union, 2020/Source: EC - Audiovisual Service

Comisia pentru cultură și educație propune măsuri de combatere a rasismului și discriminării offline și online în domeniile culturii, educației, mass-media și sportului.

Într-o rezoluție adoptată luni cu 21 de voturi pentru, 3 împotrivă și 4 abțineri, deputații europeni solicită țărilor UE să ia măsuri pentru a aborda cauzele structurale ale rasismului și discriminării în UE. De asemenea, ei solicită statelor membre să ajungă la un acord asupra directivei ”Anti-discriminare”, blocată în Consiliu din 2008.

Educație

Programele școlare ar trebui revizuite pentru a oferi o abordare contextualizată a istoriei europene și pentru a contribui la eradicarea stereotipurilor care duc la discriminare, spun deputații europeni, adăugând că istoria comunităților etnice europene ar trebui inclusă în studiile relevante. Autori, istorici, oameni de știință, artiști și alte personalități din diverse medii rasiale și etnice ar trebui să fie incluși în materialele educaționale cheie, spun deputații europeni.

Aceștia cer eliminarea segregării rasiale și etnice care încă există în școlile din unele țări ale UE și solicită ca personalul didactic provenit din grupuri minoritare etnice să aibă acces egal la locurile de muncă din învățământ.

Cultura

Eurodeputații solicită ca finanțarea UE să fie direcționată către inițiative care promovează un sector cultural mai divers, adăugând că statele membre ar trebui să introducă programe de învățare pe tot parcursul vieții pentru funcționarii publici și forțele de securitate ale statului pentru a elimina comportamentul rasist și xenofob.

Media

Europarlamentarii cer mass-media să nu mai răspândească narațiuni stigmatizante care dezumanizează membrii anumitor grupuri etnice sau rasiale, de exemplu, acoperind în mod disproporționat infracțiunile comise de migranți. De asemenea, ei solicită programe care au ca scop extinderea cunoștințelor profesioniștilor din domeniul mass-media cu privire la diversitate și incluziune.

Parlamentul European propune ca autoritățile naționale de reglementare în domeniul audiovizualului ar trebui să aibă competența de a sancționa programele care promovează conținuturi rasiste. De asemenea, aceștia doresc ca UE și statele să nu mai finanțeze instituțiile media care promovează discursul de ură și xenofobia.

Sport

Eurodepații fac apel la Comisia Europeană să elaboreze recomandări pentru a combate rasismul în sport la nivel local, regional, național și european și să promoveze incluziunea și respectul.

În egală măsură, aceștia îndeamnă instituția executivă europeană, statele membre și federațiile sportive să adopte măsuri pentru a sprijini victimele infracțiunilor motivate de ură în sport.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

PARLAMENTUL EUROPEAN

Subcomisia pentru sănătate publică înființată de Parlamentul European și-a început activitatea. Trei eurodeputați români fac parte din SANT

Published

on

© European Parliament / Twitter

Subcomisia pentru sănătate publică a Parlamentului European (SANT), înființată luna trecută printr-o decizie a plenului legislativului european, și-a început joi activitatea, alegându-și conducerea, iar grupurile politice și-au desemnat coordonatorii.

Luna trecută, deputații europeni au convenit asupra creării unei noi subcomisii permanente pentru probleme de sănătate publică.

Plenul a stabilit responsabilitățile și componența numerică a noii subcomisii pentru sănătate publică, înființată sub egida Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI).

Subcomisia este formată din 30 de membri.

Acesta se va ocupa de programe și acțiuni specifice în domeniul sănătății publice, al produselor farmaceutice și cosmetice, al aspectelor de sănătate legate de bioterorism, al Agenției Europene pentru Medicamente și al Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor.

Comisia ENVI rămâne responsabilă pentru examinarea și votarea propunerilor legislative.

Noua subcomisie pentru sănătate publică (SANT) l-a ales pe deputatul european Bartosz Arłukowicz (Polonia, PPE) în calitate de președinte, precum și pe cei patru vicepreședinți, în cadrul reuniunii sale constitutive, informează PE într-un comunicat.

În conducerea subcomisiei au mai fost numiți patru vicepreședinți, în următoarea ordine, în funcție de mărimea grupului politic: Tudor Ciuhodaru (România, S&D), Irena Joveva (Slovenia, Renew Europe), Tilly Metz (Verzi) și Joanna Kopcińska (Polonia, ECR).

De asemenea, potrivit unui comunicat separat, eurodeputatul român Nicu Ștefănuță a fost ales în funcția de coordonator al Grupului Verzilor în Subcomisia pentru Sănătate Publică a Parlamentului European.

Între cei 30 de membri ai SANT se află și eurodeputatul român Cristian Bușoi (PPE), raportorul Parlamentului European pentru programul EU4Health și responsabilul PE pentru relația cu Agenția Europeană pentru Medicamente.

Prima reuniune ordinară este planificată pentru 20 aprilie 2023, la Strasbourg.

În urma alegerii sale, președintele SANT, Bartosz Arłukowicz, a declarat că “înființarea Subcomisiei pentru sănătate publică urmează în mod firesc activității desfășurate de Comitetul special pentru învingerea cancerului (BECA).

“Sunt încântat că vom avea ocazia de a lucra din nou pentru pacienții din întreaga UE. O nouă strategie farmaceutică pentru Europa este una dintre cele mai mari provocări ale noastre pentru lunile următoare. Acest cadru ar trebui să garanteze accesul egal și permanent la medicamente, un element esențial pentru sănătatea cetățenilor din Uniunea Europeană”, a adăugat el.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Parlamentul European și alte opt țări membre se alătură Comisiei Europene în acțiunea introdusă la CJUE împotriva Ungariei ca urmare a legii anti-LGBT

Published

on

© European Union, 2022

Parlamentul European și cel puțin opt state membre s-au alăturat acțiunii în justiție demarate de Comisia Europeană împotriva unei legi adoptate în Ungaria, considerată discriminatorie față de persoanele LGBT+, anunță AFP, citând surse europene, conform Agerpres.

Președinta legislativului european, Roberta Metsola ”va urma recomandarea” Comisiei pentru afaceri juridice de a sprijini executivul european în această privință, a declarat miercuri purtătorul său de cuvânt.

Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului European a votat în acest sens marţi, într-un vot cu uşile închise, cu 18 voturi pentru şi 2 împotrivă, a anunţat europarlamentarul francez Pierre Karleskind (Renew Europe).

”Pentru prima dată în istoria sa, Parlamentul European ia o poziţie împotriva unui stat membru în faţa Curţii de Justiţie”, a subliniat europarlamentarul, vicepreşedinte al intergrupului LGBTI.

Într-o decizie rară, cel puțin opt state s-au alăturat demersului: Belgia, Luxemburg, Ţările de Jos, Austria, Irlanda, Malta, Danemarca şi Portugalia.

Amintim că la mijlocul lunii iulie 2022, Comisia Europeană a decis să trimită Ungaria în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene ca urmare a legii care discriminează persoanele pe baza orientării sexuale și a identității de gen.

Instituția a luat această decizie după ce a constatat că legislația încalcă mai multe dispoziții UE și drepturi fundamentale consfințite în Carta drepturilor fundamentale a UE, precum inviolabilitatea demnității umane, dreptul la libertatea de exprimare și de informare, dreptul la viața privată și de familie, precum și dreptul la nediscriminare.

Continue Reading

Daniel Buda

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE, cere Comisiei Europene să evalueze corect poziția fermierilor în protejarea mediului: Sunt parte a soluției, nu a problemei

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Este nevoie de măsuri pentru a atinge obiectivele Uniunii Europene, pentru a asigura reziliența sistemelor alimentare, dar nu cu costul fermierilor, în mâinile cărora se află bunăstarea ecosistemelor agricole și care se află în prima linie în lupta pentru asigurarea securității alimentare, a subliniat eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European.

Acesta a participat la o dezbatere privind refacerea naturii în cadrul comisiei mai sus menționate.

”Se propune ca până în 2030, 25.000 km de râuri să fie transformate în râuri cu curgere liberă. Cum rămâne cu banii care s-au investit până acum în regularizarea acestor cursuri de râuri pentru prevenirea inundațiilor? Să se întreprindă acum măsuri prin care să le refacem și să le aducem la matca inițială, înseamnă punerea în pericol a vieților omenești”, și-a exprimat surprinderea Daniel Buda.

El a arătat că ”evoluțiile geopolitice recente au subliniat și mai mult necesitatea de a proteja securitatea alimentară și reziliența sistemelor alimentare”.

”În această ordine de idei e important să evaluăm corect poziția fermierilor în ecosistemul agricol. Îi vedem ca fiind parte a soluției sau parte a problemei?”, a întrebat eurodeputatul.

Așadar, ”Comisia Europeană trebuie în mod ferm să-și definească calea de acțiune”, consideră Daniel Buda.

”Dacă vom vedea fermierii ca fiind parte a problemei, ca fiind dușmanii mediului, înseamnă că suntem într-o fractură de logică incomensurabilă”, a semnalat europarlamentarul.

Din punctul său de vedere, sarcinile administrative trebuie să fie însoțite de ”resurse financiare” pentru a evita ”relocarea producției agricole din interiorul UE în alte state din afara UE”. 

”Vom importa alimente care nici pe departe nu au calitatea pe care le au cele produse în UE”, a atras atenția Daniel Buda asupra probabile realități. 

Continue Reading

Facebook

COMISIA EUROPEANA6 mins ago

Ursula von der Leyen anunță că va organiza, în parteneriat cu Varșovia și Kiev, o conferință care să ajute la localizarea copiilor ucraineni răpiți de Rusia

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

La propunerea României, Consiliul European solicită Comisiei Europene să prezinte un nou pachet de sprijin pentru Republica Moldova

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Acord istoric al liderilor europeni: UE Va livra urgent Ucrainei muniție de artilerie și, dacă se solicită, rachete, inclusiv prin achiziții comune

MAREA BRITANIE16 hours ago

A fost lansat forumul bilateral româno-britanic: România invită Marea Britanie să se implice în Inițiativa celor Trei Mări

PARLAMENTUL EUROPEAN17 hours ago

Subcomisia pentru sănătate publică înființată de Parlamentul European și-a început activitatea. Trei eurodeputați români fac parte din SANT

REPUBLICA MOLDOVA17 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu președintele Parlamentului R. Moldova: Împreună putem trece cu bine peste momentele dificile. Dorim să consolidăm punțile dintre noi

ROMÂNIA18 hours ago

Spitalele din România, printre cele care au oferit îngrijire celor 2000 de pacienți ucraineni transferați de la începutul războiului prin Mecanismul de protecție civilă al UE

COMISIA EUROPEANA19 hours ago

Reconstrucția Ucrainei se ridică la 383 de miliarde de euro, arată un raport comun al Guvernului de la Kiev, Comisiei Europene, Băncii Mondiale și ONU

REPUBLICA MOLDOVA20 hours ago

Prioritatea strategică a R. Moldova este de a ”accelera reformele pentru aderarea la UE până în 2030”, subliniază premierul Dorin Recean: Mulțumim României pentru sprijinul ”necondiționat”

NATO20 hours ago

Marea Britanie și România au semnat o nouă Declarație Comună a Parteneriatului Strategic și au lansat prima ediție a forumului bilateral: Vom consolida apărarea pe termen lungă a NATO pe flancul estic și la Marea Neagră

REPUBLICA MOLDOVA20 hours ago

Prioritatea strategică a R. Moldova este de a ”accelera reformele pentru aderarea la UE până în 2030”, subliniază premierul Dorin Recean: Mulțumim României pentru sprijinul ”necondiționat”

REPUBLICA MOLDOVA21 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă asigură R. Moldova de sprijin în fructificarea ”capitalului de simpatie fără precedent” pentru a deveni ”stat furnizor de stabilitate în regiune”

CHINA1 day ago

Secretarul de stat al SUA: Rusia și China au intrat “într-o căsătorie de convenienţă, nu din convingere”. Rusia este în mod clar “partenerul junior” în această relaţie

Daniel Buda2 days ago

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE, cere Comisiei Europene să evalueze corect poziția fermierilor în protejarea mediului: Sunt parte a soluției, nu a problemei

NATO2 days ago

Raport NATO: România a ratat din nou ținta de 2% din PIB pentru apărare, dar găzduiește trei structuri de comandă aliate, un grup de luptă, un sistem antirachetă și misiuni de poliție aeriană

NATO1 week ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ1 week ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

MAREA BRITANIE1 week ago

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit

ROMÂNIA1 week ago

”România, stat-far al Francofoniei”. Klaus Iohannis: Ne propunem să transformăm România într-un centru regional de formare în limba franceză a diplomaților și funcționarilor publici din țările francofone

Team2Share

Trending