Eurodeputatul Carmen Avram (PSD, S&D), membru al Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (AGRI) din Parlamentul European consideră că pandemia de coronavirus a arătat, încă o dată, importanța Politicii Agricole Comune.
Într-o intervenție în cadrul evenimentului intitulat ”Sprijinul UE pentru cetățeni și economic și combaterea știrilor false”, organizat de Biroul Parlamentului European în România, Carmen Avram a subliniat că ”până la declanșarea acestei crize, agricultura devenise copilul vitreg al Uniunii Europene și toată lumea încerca să taie din fonduri și să reducă din subvențiile fermierilor mari. După declanșarea crizei s-a descoperit că suntem foarte dependenți de materie primă și de hrană”.
Întrebată care este posibilitatea ca, până la 1 ianuarie 2020 Uniunea Europeană să adopte un buget multianual, pe șapte ani, și un plan de redresare economică după criza COVID-19, europarlamentarul a subliniat că acest lucru este posibil cu condiția ca bugetul să respecte anumite condiții. ”Pentru mine, linia roșie este bugetul pentru agricultură. A venit momentul să rediscutăm banii care se alocă agriculturii. Pentru grupul din care fac parte, linia roșie este Green Deal, care ar putea deveni o oportunitate inclusiv pentru România ,dar este nevoie de o finanțare serioasă. Este un moment în care Green Deal este mai important ca oricând. Suma alocată. Urmează un buget al solidarității, însă este și un avertisment: dacă este un buget al solidarității, nu este și un cec în alb”, a mărturisit Carmen Avram.
De altfel, Parlamentul European a votat săptămâna trecută, în cadrul unei sesiune plenare desfășurate la Bruxelles, o rezoluție prin care solicită Comisiei Europene un pachet de redresare de 2.000 de miliarde de euro și prin care stabilește condițiile pentru adoptarea Cadrului Financiar Multianual al UE pentru perioada 2021-2027 și a Planului european de redesare.
Astfel, europarlamentarii au solicitat ca Fondul de redresare să reprezintă un ”act adițional” la bugetul UE pe termen lung și nu poate fi utilizat drept argument pentru reducerea acestuia din urmă.
Făcând trimitere la eforturile întreprinse de Uniunea Europeană pentru a veni în sprijinul cetățenilor și în această prioadă de stricții impuse pentru limitarea răspândirii coronavirusului, Carmen Avram a dat drept exemplu culoarele verzi deschide de Comisia Europeană pentru a asigura fluxul continuu al mărfurilor în întreaga Uniune.
De asemenea, eurodeputatul român a amintit de sprijinul excepțional, de până la 5.000 de euro pentru fermieri și până la 50.000 de euro pentru IMM-urile din sectorul agroalimentar afectate de COVID-19, acordat de Comisia Europeană, bani care provin din fondurile neutilizate din cadrul programelor de dezvoltare rurală.
În ceea ce privește planul franco-german pentru un răspuns european la criza COVID-19, prin care Emmanuel Macron și Angela Merkel propun un plan de relansare de 500 de miliarde de euro pentru a combate efectele economice ale pandemiei de coronavirus, Carmen Avram consideră că ”anunțul de ieri a fost făcut și pentru a trimite un semnal și a se reintroduce o idee a <<campionilor europeni>>, o fuziune între giganți pentru a face față competiției care vine din China.”
”Ce mi se pare bine este că acest plan este rezultatul mai multor discuții cu statele membre, ceea ce ar putea să însemne că se apropie de sfârșit acest diferend și că se va merge în linie dreaptă cu acest sprijin financiar care ar putea să salveze Europa”, a mai spus europarlamentarul român.
Biroul Parlamentului European în România a organizat marți, 19 mai, o dezbatere online privind sprijinul Uniunii Europene acordat cetățenilor europeni și importanța măsurilor luate la nivel european pentru depășirea consecințelor economice și sociale ale pandemiei de COVID-19.
La webinar au participat trei eurodeputați români – Siegfried Mureșan (Grupul Partidului Popular European), Carmen Avram (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților) și Dacian Cioloș (Renew Europe).
Evenimentul intitulat “Sprijinul UE pentru cetățeni și economic și combaterea știrilor false” a fost transmis LIVE, de la ora 10:30, pe pagina de facebook a Biroului Parlamentului European în România, pe pagina de facebook Calea Europeană și pe www.caleaeuropeana.ro. Evenimentul face parte din campania #EuropeniîmpotrivaCOVID19.