Sesiune plenară a Parlamentului European. Eurodeputații dezbat săptămâna aceasta bugetul UE post-2020, finanțarea politicii de coeziune și restricțiile comerciale SUA

Membrii Parlamentului European se întrunesc de luni până joi – 12-15 februarie- într-o sesiune plenară la Strasbourg, unde vor discuta despre bugetul UE post 2020, viitorul Europei, dar și restricțiile comerciale SUA și protejarea locurilor de muncă și a afacerilor UE.

Principalele subiecte pe agenda eurodeputaților

Bugetul UE după 2020

UE trebuie să încurajeze programele de cercetare și să sprijine tinerii și companiile mici, spun deputații în propunerea privind mandatul de negociere pentru următorul buget pe termen lung al UE, ce urmează a fi dezbătută marți și votată miercuri. Următorul cadru financiar multi-anual (MFF) trebuie să continue sprijinirea fermierilor și politicile regionale, dar și să finanțeze priorități noi, cum ar fi: securitatea, apărarea sau migrația și să compenseze orice pierdere ca urmare a plecării Marii Britanii, se arată în propunere. 

Cele două poziții reprezintă contribuția PE la propunerile legislative ale Comisiei din mai 2018. Ele cer ca negocierile între Parlament, Comisie și Consiliu să înceapă imediat pentru a ajunge la un acord înainte de alegerile din 2019.

Cele mai sărace regiuni ale UE: finanțare „ambițioasă” și strategii adaptate

Deputații vor spune luni că proiectele care creează coeziune între regiunile UE trebuie să rămână o prioritate și să fie finanțate adecvat, în ciuda presiunilor bugetare pe bugetul UE.  Comisia pentru dezvoltare regională a subliniat că reducerile investițiilor publice naționale afectează regiunile cu venituri și creștere limitate care suferă deja de efectele adverse ale crizei economice și financiare. Pe lângă finanțare prioritară din partea UE, aceste regiuni au nevoie și de strategii adaptate pentru a evolua și a oferi perspective dinamice locuitorilor lor, mai spun deputații.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a prezentat recent planurile executivului european pentru viitorul Cadru Financiar Multianual (CFM), abordând și problematica finanțării prin intermediul fondurilor de coeziune. Astfel, Comisia a propus trei scenarii pentru perioada post 2020, incluzând tăieri de până la 124 de miliarde de euro în cadrul politicii de coeziune, respectiv de 120 miliarde de euro în cadrul Politicii Agricole Comune.

Parlamentul își va exprima viziunea pentru perioada post-Brexit 

Parlamentul va dezbate marți și va vota miercuri o rezoluție privind poziția sa față de posibilul cadru al viitoarelor relații UE-Marea Britanie după Brexit. Votul are loc înaintea summitului UE din 22-23 martie de la Bruxelles.

Impozitul pe profit în UE: reformă pentru a include firmele digitale și a contracara evitarea taxării 

Deputații vor vota joi o reformă majoră a sistemului UE de impozitare a profitului, în încercarea de a împiedica firmele să își mute baza de taxare în zone mai favorabile.

Siguranța jurnaliștilor și utilizarea corectă sau nu a fondurilor UE în Slovacia 

Ca urmare a uciderii jurnalistului de investigații Ján Kuciak și a logodnicei sale Martina Kušnírová, deputații vor dezbate miercuri după-amiaza siguranța jurnaliștilor în Slovacia și în UE.

Premierul portughez António Costa va dezbate viitorul Europei cu deputații 

Premierul Portugaliei António Costa este al treilea lider UE care va dezbate viitorul Europei cu deputații, miercuri dimineața.

Aceasta este a treia dintr-o serie de dezbateri între șefii de stat sau de guvern UE și deputați privind viitorul Uniunii Europene, după premierul irlandez Leo Varadkar la 17 ianuarie și premierul croat Andrej Plenković la 6 februarie. Președintele Antonio Tajani și premierul portughez António Costa vor avea o conferință de presă comună după dezbaterea din plenară, în jurul orei 12:30, ora României.

Restricțiile comerciale SUA și protejarea locurilor de muncă și a afacerilor UE 

Miercuri deputații vor discuta cu comisarul pentru comerț Cecilia Malmström taxele suplimentare aplicate de SUA pentru importurile de oțel și aluminiu, precum și răspunsul UE. 

Vorbitorii vor discuta planurile președintelui Donald Trump de a impune taxe suplimentare pe importurile de oțel și aluminiu, precum și contramăsurile UE și posibilul impact asupra locurilor de muncă, investițiilor și prețurilor UE și măsurile pe care ar trebui să le ia UE pentru a proteja cetățenii. Comisia pentru comerț internațional din PE a condamnat imediat măsurile SUA și sprijină Comisia Europeană în demersul de a răspunde imediat și ferm, în conformitate cu legislația internațională.

Promovarea lui Martin Selmayr ca secretar general al Comisiei 

Luni după-amiaza, deputații vor dezbate politica de integritate a Comisiei, ca urmare a numirii funcționarului german Martin Selmayr în funcția de secretar general al executivului.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.