Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputații dezbat alături de comisarul Johannes Hahn situația din Fâșia Gaza și statutul Ierusalimului

Published

on

Corespondență din Strasbourg. Violeta Dan

Eurodeputații au dezbătut astăzi în Parlamentul European violențele de la frontiera dintre Israel și Fâșia Gaza, dezbatere la care a fost prezent și Comisarul european pentru Politica eruopeană de vecinătate și negocieri în vederea extinderii.

Foto: Calea Europeana

La începutul întrunirii comisarul  Hahn declarat că Israelul are dreptul să-și apere granițele, dar că utilizarea forței trebuie să fie proporțională, făcând referire la evenimentele ce au avut loc în ziua inaugurării ambasadei SUA la Ierusalim.

Acesta a precizat că Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al UE i- a cerut deja Israelului să evite utilizarea focului împotriva protestelor neînarmate, cu excepția cazului în care există o amenințare la adresa vieții israelienilor.

Acesta a reiterat ideea conform căreia   ar trebui să existe o investigație “independentă și transparentă” asupra evenimentelor de la graniță. Protestele ar trebui să fie pașnice și nu “exploatate prin alte mijloace”, adaugă el.

“Primul pas pentru a reduce tensiunile este de a diminua șomajul si de a îi trata pe cei răniți, de a permite accesul umanitar în Fâșia Gaza. Comisia a alocat 3 milioane de euro de urgență pentru Fâșia Gaza.”

Martina Michels, eurodeputat a declarat că premierul Netanyahu ar trebui sa se supuna unei anchete independente asupra violențelor din Fâșia  Gaza și astfel se poate vedea și care a fost implicarea organizației teroriste Hamas.

“Niciodata armata israeliana nu făcuse atât rău în Fâșia Gaza. nu toti erau adepți ai Hamas. Gaza trece printr-un adevarat dezastru umanitar. Israelul e o tara prietena, dar guvernul lui Netanyahu nu indeplineste o parte a acordului pe care il are cu UE”, a mai declarat un alt eurodeputat.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Victor Negrescu solicită Comisiei Europene printr-un demers susținut de europarlamentari din mai multe grupuri politice să sprijine cu fonduri UE copiii români cu părinți plecați în afara țării

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Europarlamentarul Victor Negrescu a trimis astăzi o solicitare Comisiei Europene, semnată de eurodeputați din mai multe grupuri politice, prin care atrage atenția instituțiilor europene asupra problemelor complexe, psihologice, educaționale, economice sau de sănătate, cu care se confruntă copiii rămași în urmă după plecarea părinților în afara țării.

”Un studiu recent, realizat de organizațiile neguvernamentale, arată că aproape 1 milion de copii din România au avut cel puțin un părinte plecat pentru mai mult timp în afara țării și că acest lucru a generat consecințe asupra dezvoltării și situației acestor copii. România nu este singura țară care se confruntă cu astfel de provocări”, a precizat Negrescu într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Acesta consideră că ”problemele evidențiate pot să își găsească rezolvarea printr-o colaborare mai bună la nivel european”, astfel că a inițiat acest demers ”prin care solicităm Comisiei Europene să creeze un grup de lucru activ la care să participe statele membre, autoritățile competente și partenerii neguvernamentali reprezentativi, să aloce fonduri europene suplimentare și să coordoneze măsurile luate cu scopul maximizării exemplelor de bună practică”.

Victor Negrescu și-a exprimat mulțumirea că această inițiativă ”a avut un ecou atât de bun și că mai mulți colegi eurodeputați, cu viziuni politice diferite, susțin demersul nostru”.

Vicepreședintele Comisiei pentru Educație din Parlamentul European, Victor Negrescu, este inițiatorul mai multor acțiuni pentru sprijinirea copiilor români, precum campaniile Zâmbetul de Sărbători, Culori de Primăvară, PESte tot la Școală sau a programelor prin care invită la Parlamentul European copii și tineri, inclusiv din diaspora, ultima vizită desfășurându-se chiar de Ziua Copilului.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Parlamentul European solicită o strategie coordonată pentru a mări reziliența UE la ingerințele străine și la manipularea informațiilor și pentru a proteja alegerile europene din 2024

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Parlamentul European solicită o strategie coordonată pentru a mări reziliența Uniunii la ingerințele străine și la manipularea informațiilor și pentru a proteja alegerile europene din 2024.

Eurodeputații anticipează într-un comunicat că ingerințele străine, dezinformarea și atacurile asupra democrației se vor intensifica tot mai mult și vor deveni mai sofisticate în perioada de dinaintea alegerilor pentru Parlamentul European din iunie 2024.

Citiți și: Oficial: Alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc în perioada 6-9 iunie 2024. În România, alegerile europene se va desfășura pe 9 iunie 2024

Această atenționare apare într-un raport al Comisiei speciale privind ingerințele externe în toate procesele democratice din cadrul Uniunii Europene, inclusiv privind dezinformarea, adoptat în plen cu 469 voturi pentru, 71 împotrivă și 75 abțineri.

În text, eurodeputații abordează ingerințele de pe platformele online, protecția infrastructurii critice și a sectoarelor strategice, ingerințele din timpul proceselor electorale, finanțarea disimulată a activităților politice de către actori străini și reziliența la atacurile cibernetice. Raportul se concentrează în special asupra ingerințelor Rusiei și Chinei în Uniunea Europeană, în țările care solicită aderarea la Uniune, inclusiv din Balcanii de Vest, și în țările din sudul global.

Amestecul în procesele electorale

Parlamentul condamnă fenomenul periculos al dezinformării contra cost. Este vorba de furnizori care oferă servicii de dezinformare actorilor guvernamentali și neguvernamentali, de exemplu, prin internetul negru, pentru a ataca procesele electorale.

Pentru a elimina tranzacțiile financiare interzise din țări din afara Uniunii care intră în sistemul politic al Uniunii, eurodeputații solicită Comisiei să faciliteze urmărirea donațiilor și invită statele membre să soluționeze urgent problema donațiilor care provin din țările terțe și care ajung la partidele politice naționale.

Infrastructura critică

Eurodeputații menționează și riscurile dependenței economice, spionajului și sabotajului, care apar atunci când companiile străine dobândesc influență asupra infrastructurii critice a Uniunii Europene. Ei adaugă că există companii chineze de transport maritim care dețin interese majoritare sau considerabile în peste 20 de porturi europene.

Membrii Parlamentului European recomandă totodată să se interzică TikTok-ul la toate nivelurile guvernelor naționale și în instituțiile UE. Tot ei solicită Consiliului și Comisiei să nu se mai utilizeze echipamente și software de la producători din țări cu risc ridicat, în special din China și Rusia, precum ByteDance Huawei, ZTE, Kaspersky, NtechLab sau Nuctech.

O strategie coordonată a Uniunii

Parlamentul dorește ca Uniunea să aibă o strategie coordonată care să includă noi inițiative și să se aplice mai bine dispozițiile existente. Solicită și o finanțare adecvată pentru a combate dezinformarea și pentru a susține procesele democratice.

Eurodeputații cer Comisiei să elaboreze un pachet de măsuri eficace privind apărarea democrației și o legislație care să combată amenințările hibride din Uniune, ținând seama de propunerile Conferinței privind viitorul Europei.

Ei își doresc și un organism permanent al Parlamentului European care să monitorizeze și să combată ingerințele străine.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Parlamentul European își exprimă îngrijorarea față de modul în care Ungaria va fi în măsură să își îndeplinească în mod credibil rolul de președinție semestrială a Consiliului UE, în 2024

Published

on

© Viktor Orban - Facebook

Parlamentul European a adoptat o rezoluție fără caracter obligatoriu prin care își exprimă profunda îngrijorare cu privire la evoluțiile din Ungaria, în contextul deținerii președinției Consiliului UE în a doua parte a anului 2024, relevă un comunicat al instituției. 

În urma unei dezbateri în plen care a avut loc miercuri pe tema situației statului de drept și a drepturilor fundamentale în Ungaria și a înghețării fondurilor UE, textul a fost adoptat joi cu 442 pentru, 144 împotrivă și 33 abțineri.

Regrese suplimentare în ceea ce privește valorile UE

Eurodeputații și-au exprimat în mod repetat îngrijorarea cu privire la situația valorilor UE în Ungaria, care s-au deteriorat și mai mult din cauza „eforturilor deliberate și sistematice ale guvernului” și în ciuda activării de către Parlament a mecanismului articolului 7.

Ultimele lor preocupări se referă la adoptarea de legi fără suficientă examinare parlamentară și consultare publică, precum și la invocarea abuzivă a „situației de pericol”, la utilizarea abuzivă a protecției avertizorilor de integritate pentru a submina drepturile persoanelor LGBTIQ+ și libertatea de exprimare, precum și la încălcarea drepturilor sociale și de muncă ale profesorilor.

Rezoluția condamnă campaniile anti-UE ale guvernului ungar, care urmăresc să distragă atenția de la nerespectarea valorilor europene și corupția sistemică. Eurodeputații solicită guvernului să alinieze procesele electorale la standardele internaționale, în special în contextul viitoarelor alegeri europene din 2024.

De asemenea, ei trag un semnal de alarmă cu privire la relatările unor acte de intimidare, cum ar fi vizitele poliției secrete la birourile unor companii, ale unor părți „strategice” ale industriei, cu scopul de a le aduce sub controlul cercului apropiat al prim-ministrului. Bugetul anual pentru 2022 a fost modificat de 95 de ori prin decret guvernamental, subliniază aceștia, ceea ce a împiedicat un control adecvat și indică lipsa unei bune gestiuni financiare.

Parlamentul menționează, de asemenea, o serie de preocupări legate de fondurile de redresare „înghețate” și de reformele corespunzătoare.

Preocupări legate de președinția rotativă a UE

Parlamentul subliniază rolul important pe care președinția Consiliului îl are în promovarea legislației, în asigurarea continuității agendei UE și în reprezentarea Consiliului în relațiile cu celelalte instituții.

Acesta pune sub semnul întrebării modul în care Ungaria va fi în măsură să îndeplinească această sarcină în mod credibil în 2024, având în vedere lipsa de conformitate cu legislația și valorile UE, precum și cu principiul cooperării loiale, dublând mesaje similare venite din partea unor state membre precum Germania, chiar dacă Budapesta, prin vocea ministrului de Justiție, Judit Varga, a contestat anticipat demersul legislativului european

Prin urmare, Parlamentul solicită Consiliului să găsească o soluție potrivită și reamintește că Parlamentul ar putea lua măsuri adecvate dacă nu se găsește o astfel de soluție.

Prin adoptarea acestei rezoluții, instituția legislativă europeană răspunde așteptărilor cetățenilor de a susține în mod sistematic statul de drept în toate țările UE, în special prin protejarea valorilor europene și a bugetului UE, exprimate în propunerile 25(1), 25(4), 16(6) și 38(1) din concluziile Conferinței privind viitorul Europei.

Continue Reading

Facebook

REPUBLICA MOLDOVA8 hours ago

Maia Sandu, “recunoscătoare sprijinului din partea României și Franței”, predă Spaniei ștafeta summitului CPE care a făcut R. Moldova mai vizibilă pe harta Europei

INTERNAȚIONAL8 hours ago

Zelenski, recunoscător pentru că “România ajută Ucraina”: Relațiile s-au schimbat când “Iohannis și alți lideri au susținut candidatura Ucrainei la UE”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI11 hours ago

Victor Negrescu solicită Comisiei Europene printr-un demers susținut de europarlamentari din mai multe grupuri politice să sprijine cu fonduri UE copiii români cu părinți plecați în afara țării

U.E.12 hours ago

Oficiali de rang înalt din Europa în frunte cu Josep Borrell participă la cel mai important forum de securitate din Asia, încercând să-i convingă pe partenerii din regiune să sprijine mai mult Ucraina

NATO12 hours ago

Klaus Iohannis, despre garanții de securitate pentru R. Moldova și Ucraina: Dacă nu reușim să ajutăm Ucraina și Moldova, înseamnă că am pierdut

NATO12 hours ago

Stoltenberg, la Olso: Avem nevoie de un cadru care să asigure garanții pentru securitatea Ucrainei și pentru a întrerupe ciclul de agresiune al Rusiei

REPUBLICA MOLDOVA12 hours ago

Polonia livrează arme și muniții cu șase avioane de transport pentru poliția din Republica Moldova

REPUBLICA MOLDOVA12 hours ago

Klaus Iohannis: Summitul Comunității Politice Europene, o dovadă relevantă pentru aderarea R. Moldova la UE. România și celelalte state europene îi sunt alături

ROMÂNIA13 hours ago

Declarație comună Iohannis – Zelenski adoptată în R. Moldova: România și Ucraina vor organiza consultări privind garanțiile de securitate acordate Ucrainei înaintea aderării la NATO

PARLAMENTUL EUROPEAN14 hours ago

Parlamentul European solicită o strategie coordonată pentru a mări reziliența UE la ingerințele străine și la manipularea informațiilor și pentru a proteja alegerile europene din 2024

NATO12 hours ago

Klaus Iohannis, despre garanții de securitate pentru R. Moldova și Ucraina: Dacă nu reușim să ajutăm Ucraina și Moldova, înseamnă că am pierdut

NATO12 hours ago

Stoltenberg, la Olso: Avem nevoie de un cadru care să asigure garanții pentru securitatea Ucrainei și pentru a întrerupe ciclul de agresiune al Rusiei

REPUBLICA MOLDOVA12 hours ago

Klaus Iohannis: Summitul Comunității Politice Europene, o dovadă relevantă pentru aderarea R. Moldova la UE. România și celelalte state europene îi sunt alături

ROMÂNIA14 hours ago

“Nu sunteți singuri!”: Klaus Iohannis face apel ca sprijinul UE pentru R. Moldova să aibă mai multă mai multă vizibilitate în rândul cetățenilor

ROMÂNIA1 day ago

Nicolae Ciucă va continua discuțiile cu sindicaliștii pentru rezolvarea grevei din Educație. Guvernul va aproba pe 1 iunie creșterile salariale pentru profesori

ROMÂNIA2 days ago

Ministrul Sănătății anunță finalizarea noii forme a Planului Naţional de Combatere a Cancerului

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO1 week ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

POLITICĂ1 week ago

Ziua Eroilor. Klaus Iohannis: Prin lupta pentru desăvârșirea unității naționale, înaintașii noștri au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul politic european

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă a apreciat reiterarea de către președintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spațiul Schengen

Team2Share

Trending