Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputații PNL Dan Motreanu și Daniel Buda cer Comisiei Europene sprijin urgent pentru fermierii români afectați de secetă prin deblocarea rezervei agricole de criză

Published

on

© colaj foto (European Union 2021/ Source : EP)

Europarlamentarii Dan Motreanu și Daniel Buda (PNL, PPE) a solicitat Comisiei Europene deblocarea urgentă a rezervei agricole de criză din cadrul Politicii Agricole Comune pentru a acorda sprijin fermierilor români afectați de secetă.

Într-o scrisoare adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, cei doi eurodeputați subliniază necesitatea ca fondurile să fie direcționate cât mai rapid către fermierii care se confruntă cu pierderi majore din cauza secetei pedologice prelungite.

“România traversează o perioadă de secetă severă, care afectează aproape două milioane de hectare de culturi, cu producții agricole de până la zece ori mai mici în zonele lovite de lipsa precipitațiilor. Condițiile de secetă, combinate cu deficitul de precipitații, au creat o situație agricolă și socio-economică critică, punând în pericol securitatea alimentară a țării”, au transmis Motreanu și Buda.

 

Comisia Europeană estimează o scădere semnificativă a randamentului culturilor de iarnă, din cauza lipsei de umiditate din sol, ceea ce accentuează necesitatea unui răspuns prompt din partea Uniunii Europene.

În scrisoarea transmisă, cei doi eurodeputați avertizează că, fără un sprijin financiar rapid, există riscul ca fermierii să abandoneze terenurile agricole, cu efecte devastatoare pe termen lung.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputatul Gabriela Firea a votat în PE pentru creșterea bugetului dedicat programelor care sprijină sănătatea și drepturile femeilor

Published

on

© Gabriela Firea. - Facebook

Eurodeputatul Gabriela Firea a votat în cadrul Comsiei FEMM a Parlamentului European propunerea de majorare a bugetului Uniunii Europene pentru 2025 pentru a sprijini mai eficient programele dedicate femeilor care se confruntă cu probleme de fertilitate și care au nevoie de tratamente medicale moderne și de calitate.

„Susțin de la Bruxelles creșterea bugetului pentru programele care sprijină sănătatea, drepturile femeilor și care promovează egalitatea de șanse. Este esențial ca în bugetul de anul viitor să avem mai multe fonduri pentru a dezvolta programele de prevenire, diagnostic și tratament al cancerului, cu o atenție specială asupra bolilor care afectează în mod predominant femeile, cum ar fi endometrioza și fibroamele uterine”, a transmis aceasta într-un mesaj pe pagina de Facebook.

De asemenea, europarlamentarul român a votat pentru alocarea a 5% din bugetul total al Uniunii pentru programe care combat toate formele de violență bazată pe gen – de la violența domestică, până la violența cibernetică: „Este inacceptabil că în 2024 una din trei femei din Uniunea Europeană este în continuare victimă a violenței și abuzurilor!”

Citiți și: ”Vot important în Comisia CULT a PE”, anunță eurodeputatul Gabriela Firea: Am votat să alocăm în bugetul UE 2025 peste 2,9 miliarde de euro pentru programe eficiente pentru educația tinerilor

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Siegfried Mureșan a solicitat 61 de milioane de euro în plus în bugetul UE 2025 pentru vecinătatea estică, în special pentru R. Moldova

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Siegfried Mureșan, primul eurodeputat român desemnat negociator-șef pentru bugetul multianual al UE, a solicitat 61 de milioane de euro în plus în bugetul european pentru 2025 pentru vecinătatea estică, în special pentru Republica Moldova.

”Am depus un amendament la proiectul de buget al Uniunii Europene pentru anul 2025 în care am solicitat o creștere cu 61 de milioane de euro a alocărilor pentru Vecinătatea estică, inclusiv Republica Moldova”, a menționat Mureșan într-un mesaj publicat pe Facebook.

Acesta a explicat că ”Republica Moldova este stat candidat la Uniunea Europeană și trebuie să o ajutăm să se modernizeze și să se reformeze în cadrul procesului de aderare”.

Citiți și: Siegfried Mureșan și-a depus oficial candidatura pentru un nou mandat în Parlamentul European: Voi continua să apăr valorile europene, să reprezint interesele românilor și să sprijin integrarea europeană a R. Moldova

”În același timp, Republica Moldova se confruntă cu amenințări constante de securitate din partea Federației Ruse. De aceea, trebuie să ne asigurăm că Moldova și întreagă Vecinătate estică beneficiază de sprijin adecvat pentru a combate aceste amenințări fiindcă siguranța noastră, în interiorul Uniunii Europene, depinde de cât de sigure sunt țările din vecinătatea noastră”, a explicat eurodeputatul.

Amintim că executivul european a propus la 19 iunie un buget anual al UE în valoare de 199,7 miliarde de euro pentru 2025. Bugetul va fi completat de plăți estimate la 72 de miliarde de euro în cadrul NextGenerationEU. 

Ulterior, la 17 iulie, Consiliul a ajuns la un acord asupra poziției sale privind proiectul de buget al UE pentru 2025 care se ridică la un cuantum de 191,53 miliarde de euro al angajamentelor și de 146,21 miliarde de euro al plăților, fără a include creditele prevăzute pentru instrumente speciale din afara CFM.

Anul acesta, termenul legal pentru a se ajunge la un acord cu privire la bugetul anual este 18 noiembrie 2024, ora 24.00.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Siegfried Mureșan, primul eurodeputat român desemnat negociator-șef pentru bugetul multianual al UE. El va negocia viitorul cadru financiar post-2027

Published

on

© Siegfried Mureșan/ Facebook

Eurodeputatul Siegfried Mureșan (PNL, PPE) a fost desemnat de grupurile politice ale Parlamentului European negociator-șef privind viitorul Buget multianual al Uniunii Europene (UE) post-2027.

“Elaborarea bugetului multianual al Uniunii Europene pe următorii 7 ani va fi cea mai importantă decizie pe care o va lua actuala legislatură a Parlamentului European. De aceea, mă bucur că am primit acest rol important și le mulțumesc colegilor pentru desemnare”, a declarat Mureșan, citat într-un comunicat de presă în care anunță decizia Parlamentului European.

Siegfried Mureșan este primul europarlamentar din România care îndeplinește acest rol.
 
Bugetul multianual al UE, întins pe 7 ani, are o valoare totală de aproximativ 1,3 trilioane de euro și este instrumentul din care România primește cea mai mare parte a fondurilor europene nerambursabile pentru investiții și pentru subvențiile agricole. Din actualul exercițiu financiar multianual, 2021 – 2027, România beneficiază de aproximativ 46 de miliarde de euro, ceea ce înseamnă 16,5% din produsul intern brut al țării.

 Mureșan a precizat că în această muncă legislativă importantă va folosi toată experiența pe care am dobândit-o ca negociator-șef al bugetelor anuale ale Uniunii Europene din 2018 și 2024, precum și ca negociator-șef al Mecanismului European de Redresare și Reziliență în valoare de 800 de miliarde de euro, din care este finanțat și Planul Național de Redresare și Reziliență al României.
 
“Ca europarlamentar român, obiectivul meu principal va fi să apăr interesele României și să obțin în negocieri cel mai mare nivel  posibil de fonduri europene pentru țara noastră. În același timp, există așteptări foarte mari de la acest buget multianual din partea oamenilor din toate țările membre, precum și din partea întreprinderilor europene și a guvernelor statelor membre”, a mai declarat europarlamentarul român.

 

El s-a referit la finanțarea noilor provocări precum digitalizarea, combaterea schimbărilor climatice, securitatea și migrația, dar și a politicilor tradiționale precum coeziunea și agricultura.

“Pe de-o parte, oamenii au așteptări clare de la Uniunea Europeană să gestioneze mai bine noile provocări ale continentului, precum digitalizarea, combaterea schimbărilor climatice, siguranța și migrația. Pe de altă parte, este important să oferim o finanțare adecvată și priorităților tradiționale ale Uniunii Europene, precum agricultura și coeziunea. Finanțarea adecvată a agriculturii este necesară pentru a garanta siguranța alimentară a Europei. Coeziunea este principalul instrument prin care reducem decalajul economic dintre țările membre. Avem în continuare nevoie în Europa de aceste două politici. Sunt politici foarte importante mai ales pentru România și le voi apăra în negocieri”, a mai afirmat Siegfried Mureșan.

El a insistat și asupra faptului că UE trebuie să se asigure ca viitorul buget multianual să fie mai bine pregătit pentru a finanța crize neprevăzute, cum a fost cazul declanșării războiului din Ucraina.
 
“Nu în ultimul rând, în contextul noilor obiective privind politica de extindere a Uniunii Europene, trebuie să ne asigurăm că avem resurse adecvate pentru a sprijini noile state candidate la Uniunea Europeană, precum Republica Moldova și Ucraina. Vreau, așadar, ca viitorul buget să fie unul mai modern, mai flexibil, care să poată răspunde la toate aceste provocări, un buget prin care alocăm într-un mod mai eficient banii oamenilor și reducem risipa”, a mai declarat deputatul european Siegfried Mureșan, după desemnare.
 
Următorul pas este ca, sub coordonarea lui Siegfried Mureșan, Parlamentului European să își seteze prioritățile privind bugetul multianual al Uniunii Europene. Acestea vor fi transmise Comisiei Europene pentru a fi incluse în proiectul de buget.
 
Datorită importanței ridicate a acestui dosar, vor exista doi negociatori-șefi ai Parlamentului European. Siegfried Mureșan a fost desemnat negociator din partea Grupului PPE, cel mare grup politic din Parlament, urmând ca, în viitorul apropiat, să fie desemnat un negociator și din partea Grupului Socialiștilor Europeni, al doilea grup ca mărime din legislativul european.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
COMISIA EUROPEANA17 mins ago

Raportul Draghi: Rețelele de mare viteză, inteligența artificială și cipurile, punctele cardinale pentru competitivitatea digitală a Europei. Noi legislații UE pentru telecom și cloud, printre propuneri

COMISIA EUROPEANA1 hour ago

Sectorul farmaceutic european pierde teren în fața SUA din cauza investițiilor reduse și reglementărilor fragmentate, avertizează raportul Draghi. Recent, raportul Letta constata că “nu există o piață unică reală pentru medicamente”

GENERAL3 hours ago

Polonia a destructurat un grup de diversiune ruso-belarus, anunță ministrul digitalizării

ROMÂNIA3 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu, despre dronele rusești: România a avut reacţie în timp real şi a monitorizat situaţia cu avioane F-16. Nu au avut ţinte pe teritoriul ţării noastre

U.E.4 hours ago

UE îi va sancționa pe responsabilii alegerilor regionale și locale „ilegale, nule si neavenite” din teritoriile anexate din Ucraina

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

UE spune că aliații dispun de ”informații credibile” cu privire la rachete balistice iraniene livrate Rusiei

U.E.4 hours ago

Europa trebuie să investească de două ori mai mult decât după cel de-al Doilea Război Mondial (raportul Draghi): Cea mai deschisă economie din lume, vulnerabilă când actorii globali nu joacă după reguli

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Slovenia o propune pe Marta Kos drept comisar european, sporind la 11 numărul de femei din Comisia “von der Leyen 2”

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE6 hours ago

Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind integral un ”jalon esenţial” din PNRR, anunță premierul Marcel Ciolacu

Siegfried Mureșan6 hours ago

Siegfried Mureșan solicită creșterea bugetului pentru Parchetul European cu 30 milioane de euro

U.E.4 hours ago

Europa trebuie să investească de două ori mai mult decât după cel de-al Doilea Război Mondial (raportul Draghi): Cea mai deschisă economie din lume, vulnerabilă când actorii globali nu joacă după reguli

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE6 hours ago

Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind integral un ”jalon esenţial” din PNRR, anunță premierul Marcel Ciolacu

ROMÂNIA9 hours ago

Deschiderea anului școlar 2024-2025. Klaus Iohannis: Educația este temelia pe care se construiește viitorul unei națiuni, iar cadrele didactice sunt arhitecții acestui viitor

POLITICĂ4 days ago

VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak

ROMÂNIA4 days ago

Prima echipă de comandă Frontex, găzduită la București. Ministrul Cătălin Predoiu: ”Frontierele Europei sunt sigure în mâinile” României. Locul țării noastre este în Schengen

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

Tusk promite la Chișinău că Polonia va accelera procesul de aderare a R. Moldova la UE în 2025: Nu-i credeți pe cei care spun că cerințele UE sunt împotriva voastră!

U.E.5 days ago

Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE conturează bazele viziunii viitoare a Comisiei Von der Leyen II asupra unei agriculturi și alimentații durabile

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant

ROMÂNIA1 week ago

Guvernul a adoptat proiectul de lege privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către Ucraina. Documentul va fi transmis Parlamentului în regim de urgenţă

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

De la Chișinău, Klaus Iohannis încurajează cetățenii R. Moldova să participe la referendumul pentru integrarea în UE: O idee extraordinară a Maiei Sandu prin care omul simplu percepe importanța acestui proiect

Trending