Connect with us

Cristian Bușoi

Trei eurodeputați români critică prezența liderului extremist francez, Marine Le Pen, în România: ”Nu putem asista impasibili la tentativele de a face din România polul unor ideologii periculoase. Pentru ce raţiuni s-a aprobat desfăşurarea acestei activităţi politice pe teritoriul Romaniei?”

Published

on

Anunțul potrivit căruia președintele Partidului Frontul Național din Franța, Marine Le Pen, va fi prezentă sâmbătă la Sinaia pentru o conferință intitulată ”Europa noastră – Europa Națiunilor”, a generat reacții din partea europarlamentarilor români, care, indiferent de culoarea și opțiunea politică, au criticat cu fermitate prezența unui astfel de eveniment pe teritoriul României.

pascu bostinaru busoiConform unui comunicat remis CaleaEuropeana.ro, eurodeputaţii PSD Victor Boştinaru, vicepreşedinte al Grupului S&D din Parlamentul European pentru politică externă şi Ioan Mircea Paşcuvicepreşedinte al Parlamentului European, au adresat o scrisoare deschisă autorităţilor române şi societăţii civile, cu privire la conferinţa internaţională organizată de „Mişcarea pentru o Europă a Naţiunilor şi Libertăţilor” la Sinaia. La conferinţa de sâmbătă, 16 aprilie, va participa şi lidera partidului de extremă dreapta Frontul Naţional, din Franţa, Marine Le Pen.  

Victor Boștinaru și Ioan Mircea Pașcu: ”Pentru ce raţiuni s-a aprobat desfăşurarea acestei activităţi politice pe teritoriul Romaniei?”

”La sfârşitul acestei săptămâni, pe 16 aprilie, „Mişcarea pentru o Europă a Naţiunilor şi Libertăţilor” (MENL) va organiza în România, la Sinaia, o conferinţă internaţională intitulată „Europa noastră – Europa Naţiunilor”. La această conferinţă, pe lângă alţi membri MENL, este anunţată şi participarea şefei partidului de extremă dreaptă din Franţa Frontul National, Marine Le Pen.         

MENL adună împreună partide de extremă dreapta din Europa, precum FPÖ din Austria, Vlaams Belang din Belgia, Frontul Naţional din Franţa, Lega Nord din Italia, dar şi îşi găseşte simpatizanţi şi adepţi în mai multe partide de extremă-dreaptă, naţionaliste şi populiste de pe întreg teritoriul Europei. Discursurile acestor partide găsesc întotdeauna puncte comune în politici şi cuvântări îndreptate împotriva Uniunii Europene şi a NATO şi favorabile Federaţiei Ruse, de acolo de unde vin majoritatea finanţărilor pentru astfel de iniţiative, „mişcări” şi partide politice.

Acţiunile MENL şi filosofia ei politică sunt opuse interesului naţional al României, fiind în contradicţie cu calitatea României de stat membru UE şi NATO, în consecinţă, cu politica noastră de sprijinire a acestor organizaţii, precum şi cu poziţia României de respingere a incălcărilor dreptului internaţional, prin acţiunile agresive ale Rusiei.

Locaţia aleasă pentru desfăşurarea acestei conferinţe are însă o simbolistică puternică pentru români. La Sinaia a fost ucis premierul I. G. Duca şi de aici a fost răpit şi apoi ucis Nicolae Iorga. Crime comise de legionari, precursorii multora dintre ideile împărtaşite astăzi de MENL.

În condiţiile în care organizarea acestei reuniuni depăşeşte cadrul unui eveniment de campanie electorală pentru primăria oraşului Sinaia, întrebăm pe această cale autorităţile române competente cine şi pentru ce raţiuni a aprobat desfăşurarea acestei activităţi politice pe teritoriul Romaniei? Aceasta pentru că, dacă nimeni nu este responsabil, atunci înseamnă că oricine doreşte poate organiza orice pe teritoriul ţării noastre, fără să ceară nimănui aprobare pentru aceasta.

Facem un apel la responsabilitate atât din partea autorităţilor publice de la cel mai înalt nivel, cât şi din partea societăţii civile! Nu putem asista impasibili la tentativele de a face din România polul unor ideologii periculoase, atitudini xenofobe şi rasiste. România are cel mai mult de câştigat din apartenenţa sa la Uniunea Europeană şi la NATO şi are totul de pierdut din asocierea cu un curent anti-european şi în esenţă anti-democratic”, se arată în scrisoarea semnată de cei doi.

Cristian Bușoi: ”Prezenţa lui Marine Le Pen la noi în țară va cultiva neîncrederea românilor în Uniunea Europeană”

”Românii sunt toleranţi şi politicoşi, dar atitudinea politică cea mai adecvată a autorităţilor din România ar fi să exprime clar că Marine Le Pen, un politician extremist şi care s-a opus vehement aderării României în spaţiul Schengen, nu este binevenită în România”, a scris europarlamentarul PNL, Cristian Bușoi, pe pagina sa de Facebook. 

Prezenţa lui Marine Le Pen la noi în țară va cultiva neîncrederea românilor în Uniunea Europeană şi va susţine, tacit sau pe faţă, interesul rusesc de a dezbina şi a stăpâni Europa. Mă aştept ca autorităţile abilitate ale statului să monitorizeze cu atenţie adunarea radicalilor care sapă constant la temelia încrederii în UE, contribuind la situaţii de tip Brexit, pe care le vom deconta cu toţii, noi, europenii, dacă se ajunge la implozia Europei”, a completat acesta.

Potrivit unei informări de presă, europarlamentarul Laurențiu Rebega, vicepreședinte al Grupului Europa Națiunilor și Libertății, organizează împreună cu grupul său politic o conferință internațională intitulată ”Europa noastră – Europa Națiunilor”, sâmbătă, 16 aprilie 2015, începând cu ora 15.00 la Casinoul din Sinaia, iar Marine Le Pen, președintele Frontului Național din Franța, va fi vorbitorul principal al evenimentului.

Citiți și SONDAJ INSCOP: Mai mult de jumătate dintre români au încredere în NATO, ONU și Uniunea Europeană

Un sondaj realizat de INSCOP la finalul anului trecut relevă că românii au o încredere de peste 50% în instituțiile și organizațiile internaționale: NATO, UE și ONU.

Citiți și Sondaj: Românii, cei mai PRO-EUROPENI cetățeni

Mai mult decât atât, potrivit unui sondaj efectuat de ORB (Opinion Research Business, o agenție independentă de sondaje cu sediul la Londra, n.r.) cu privire la intenția Marii Britanii de a ieși din UE, se arată că statele unde sentimentul de apartenență la UE și dorința de a rămâne membri în această construcție sunt după cum urmează: România (85%), Germania (72%), Finlanda (71%) și Spania (68%).

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community în cadrul World Economic Forum și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cristian Bușoi

INTERVIU Eurodeputatul Cristian Bușoi: PPE va rămâne cea mai importantă forță politică în Europa. Forțele anti-europene vântură iluzii și păcălesc cetățenii

Published

on

Partidul Popular European va rămâne principala forță politică de la nivelul Uniunii Europene după alegerile pentru Parlamentul European și, în pofida creșterii ponderii forțelor anti-europene în co-legislativul european, o coaliție pro-europeană va avea o majoritate clară, a afirmat eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), într-un interviu acordat CaleaEuropeană.ro la sesiunea plenară de la Strasbourg.

”Se fac diverse evaluări, știți că există o revistă internațională prestigioasă care evaluează fiecare partid din fiecare țară, dar și la nivelul familiilor politice europene. Există și evaluări interne pe care le avem. PPE va rămâne cea mai importantă forță politică, așa cum cred că va exista o coaliție pro-europeană, care va avea o majoritate foarte clară în Parlamentul European”, a spus Bușoi, referindu-se la recente evaluări care arată că partidele anti-europene și eurosceptice vor câștiga mai multe locuri în Parlamentul European după alegeri.

Cel mai recent studiu ECFR arată că partidele anti-europene se îndreaptă către un drum sigur în câștigarea unui număr cât mai mare de locuri în Parlamentul European, în urma alegerilor europarlamentare din 2019, mai mult de o treime din numărul total de locuri, iar acest lucru ar putea ,,submina și provoca daune ireparabile” în domenii precum comerțul, securitatea și apărarea.

Eurodeputatul român a arătat însă că se așteaptă ”ca în anumite țări forțe deschis anti-europene și eurosceptice să își facă o prezență mai bine simțită în Parlamentul European”.

”Este un lucru care ne poate îngrijora, mai ales că există foarte multă ipocrizie acolo. Este atacată Uniunea Europeană, dar sunt folosite anumite avantaje ale Uniunii Europene, inclusiv prezența în Parlamentul European”, a completat acesta.

”Mai mult decât atât, se vehiculează foarte mult teme și soluții facile greu de pus în practică, pentru că aceste partide și acești politicieni știu că nu vor ajunge să guverneze sau dacă vor guverna, ele vor avea un rol marginal. Nu vor avea niciodată responsabilitatea de a pune în aplicare aceste politici și atunci este foarte ușor să promită că într-o lună de zile termină cu migrația ilegală, deși nu se poate acest lucru, că au soluții pentru mai multe locuri de muncă, că vor opri terorismul. Toate aceste chestiuni la care PPE vine cu soluții mult mai consistente. Aceste forțe vântură iluzii și păcălesc cetățenii europeni”, a mai spus Cristian Bușoi.

Continue Reading

COMUNICATE DE PRESĂ

Europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL; PPE): OUG 114 reprezintă o lovitură teribilă dată mediului de afaceri românesc, dar și credibilității României la nivel european

Published

on

Europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE) acuză Guvernului României că prin adoptarea OUG 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare este dată o lovitură mediului de afaceri românesc, dar și credibilității externe a României.
,,Prin impunerea unor taxe în sectoarele Financiar, Telecom și Energie, OUG 114 reprezintă o lovitură teribilă dată mediului de afaceri românesc, dar și credibilității României la nivel european. În domeniul financiar – bancar, suprataxa, care a fost în mod arbitrar legată de nivelul ROBOR, va duce la restrângerea creditării, cu un puternic impact negativ asupra producției, investițiilor și consumului, a declarat eurodeputatul PNL Cristian Bușoi, în Plenul Parlamentului European”, se arată într-un comunicat, remis CaleaEuropeană.
În domeniul Energiei, măsuri precum plafonarea prețurilor la gazele naturale, stabilirea de prețuri la energia electrică de către ANRE și taxarea cu 2% a companiilor energetice sunt în contradicție clară cu legislația europeană, a mai spus Bușoi, care a interpelat și Comisia Europeană pe acest subiect.
Eurodeputatul PNL mai subliniază faptul că, deși discursul public al Guvernului PSD-Dragnea a fost îndreptat împotriva companiilor multinaționale, în mod ironic și dureros, cele mai afectate au fost bănci și companii românești, unele dintre ele având drept acționar majoritar chiar statul român.
Majorarea de până la 20 de ori a taxei pe cifra de afaceri în domeniul energetic se va reflecta, cu siguranță, atât în facturile de energie, cât și asupra securității energetice, mai spune Cristian Bușoi, la fel cum taxele impuse băncilor și companiilor telecom se vor regăsi în costuri mai mari, pe care le vor plăti mai ales cei mai săraci dintre cetățenii români.
Menționăm că în urma deciziei guvernului de adoptare a acestei ordonanțe de guvern la finele anului 2018, Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) a transmis miercuri, decidenţilor din România, o scrisoare în care a explicat consecinţele OUG 114/2018 din perspectiva tuturor industriilor afectate, dar şi a economiei României în ansamblu.
În această scrisoare se pune accentul pe modul în care decizia chimbă, în mod brutal, reguli în sectoare care susţin modernizarea economiei şi calitatea vieţii populaţiei, precum sectorul energetic, sectorul telecomunicaţiilor, sectorul financiar-bancar şi piaţa de capital. Inducerea unui şoc nejustificat în aceste sectoare riscă să le împingă într-o criză profundă, potrivit autorilor scrisorii.
Aceștia mai subliniază că este posibil ca în urma OUG 114 accesul la finanţare să devină mai dificil în România; IMM-urile să fie afectate semnificativ; este posibilă o scădere a veniturilor şi a consumului; cetăţenii vor întâmpina dificultăţi în accesarea creditului bancar; vor creşte dezechilibrele macroeconomice; piaţa de capital va juca un rol şi mai mic în finanţarea economiei; leul se poate deprecia faţă de alte monede; statul riscă să plătească dobânzi mai mari pentru finanţarea deficitului etc.
Adoptarea OuG 114/2018 în ultimele zile ale anului, fără consultarea mediului de afaceri şi a industriilor afectate şi fără un studiu de impact a reprezentat continuarea unei practici frecvente, atenționează  CDR, nefiind prima dată când mediul de afaceri nu este consultat şi nici măcar avertizat din timp de măsuri cu consecinţe semnificative. De altfel, CDR reiterează în scrisoare faptul că firmele care sunt sau doresc să fie active în România au nevoie de un cadru legislativ stabil şi predictibil pentru a putea lua decizii de afaceri (pe termen lung).

Continue Reading

Cristian Bușoi

Europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE) a organizat în PE dezbaterea ”Eliminarea comerțului ilicit cu tutun”, prin care atrage atenția asupra consecințelor nocive ale fumatului

Published

on

Fumatul omoară mai mulți oameni decât accidentele de circulație, obezitatea, tentativele de sinucidere sau de crimă la un loc, iar comerțul paralel cu tutun contribuie la această statistică neagră, a atras atenția europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE) în cadrul dezbaterii cu titlul ”Eliminarea comerțului ilicit cu tutun”, pe care aceasta a organizat-o în Parlamentul European, în perspectiva viitoarelor alegeri, anunță eurodeputatul prin intermediul unei postări pe pagina sa de Facebook.

La eveniment au participat repezentanți ai Comisiei Europene, ai Asociației Internaționale de Reglementare a Impozitelor, ai Ligii Europene pentru Cancer, ai Asociației Europene pentru Prevenirea Fumatului, precum și cercetători, medici și reprezentanți ai societății civile.

”Numai în România, 115 persoane mor, zilnic, din cauza fumatului, iar unul din trei tineri cu vârsta de peste 15 ani este fumător. Comerțul paralel cu tutun contribuie la această statistică neagră, ce are consecințe nu doar asupra sănătății publice, ci și asupra economiei. Până la 20 de miliarde de euro pe an pierd țările UE din cauza acestui fenomen”, a precizat eurodeputatul Bușoi.

”Deoarece este un fenomen complex, pentru a găsi soluții corecte, trebuie să îl înțelegem bine. Este esențial să se înțeleagă originea și compoziția comerțului paralel pentru a promova și implementa cele mai eficiente soluții”, a mai spus Cristian Bușoi, potrivit unui comunicat publicat pe pagina sa.

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending