Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputații se reunesc în sesiune plenară la Strasbourg. Pe agendă, o dezbatere privind viitorul Europei cu Emmanuel Macron, aflat în premieră la tribuna Parlamentului European

Published

on

Membrii Parlamentului European se reunesc de luni până joi la Strasbourg pentru cea de-a patra sesiune plenară a legislativului european din acest an, o sesiune marcată de dezbaterea privind viitorul Uniunii Europene pe care parlamentarii europeni o vor avea marți cu președintele francez, Emmanuel Macron. Totodată, aceasta este prima sesiune plenară a PE după reuniunea Consiliului European din 22-23 martie, dar și cea din urmă până când Comisia Europeană va prezenta, pe 2 mai, propunerea sa bugetară pentru viitorul cadru financiar multianual post-2020.

Pe agenda sesiunii plenare a eurodeputaților se vor afla și subiectul datelor personale după scandalul Facebook – Cambridge Analytica, protecția climatică, protejarea jurnaliștilor după asasinarea lui Jan Kuciak, concluziile Consiliului European din luna martie, fiind programată și o dezbatere privind ”un instrument pentru valori europene în vederea susținerii organizațiilor societății civile care promovează democrația, statul de drept și valorile fundamentale în cadrul Uniunii Europene”.

Emmanuel Macron, în premieră la tribuna Parlamentului European

FOTO: Présidence de la République France/ Flickr

Președintele Franței, Emmanuel Macron, va fi marți al 4-lea lider european din acest an care va dezbate viitorul Europei cu deputații și cu președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker. Macron a fost ministrul economiei, industriei și afacerilor digitale în perioada august 2014 – august 2016. La 6 aprilie 2016 el a fondat mișcarea ”En Marche!” și a câșigat alegerile prezidențiale. La 7 mai 2017, acesta a fost ales cel de-al 8- lea președinte al Celei de-a 5-a Republici franceze în urma unei victorii răsunătoare împotriva populismului manifestat și întruchipat de Marine Le Pen și partidul ei, Frontul Național. 

Aceasta va fi a patra dezbatere din seria celor organizate între șefii de stat sau de guvern și deputați, privind viitorul Uniunii Europene, după participarea premierului irlandez Leo Varadkar (17 ianuarie), premierului croat Andrej Plenkovic (6 februarie) și premierului portughez Antonio Costa (14 martie).

Următoarea dezbatere va avea loc în sesiunea plenară din mai de la Bruxelles, cu premierul belgian Charles Michel.

Prin prezența în plenul Parlamentului European, ce survine la câteva zile după ce Franța a participat la atacul occidental coordonat cu SUA și Marea Britanie împotriva utilizării armelor chimice în Siria, Emmanuel Macron își continuă ambiția politică de a-și pune amprenta asupra viitorului Europei.

Această ambiție este relevată de dorința de reformare a zonei euro împreună cu Germania și Angela Merkel, de discursul său de la Atena (septembrie 2016) când a propus șase luni de dialog sub forma unor convenții cetățenești urmate de o decizie politică transparentă pentru viitorul Uniunii Europene sau al celuilat discurs al său – de la Sorbona privind o nouă inițiativă europeană  – survenit la scurt timp după discursul lui Jean-Claude Juncker privind Starea Uniunii.

“Trebuie să găsim tăria de a reporni Europa”, a spus Macron atât la Atena, cât și cu alte ocazii.

Facebook: Deputații discută folosirea incorectă a datelor personale ale cetățenilor UE

Ca urmare a scandalului Facebook-Cambridge Analytica, eurodeputații vor discuta protecția datelor și a vieții private ale cetățenilor UE, miercuri în cadrul plenarei.

Deputații vor sublinia importanța protecției datelor mai ales în privința manipulării electorale. Ei vor cere, din nou, conducerii Facebook să participe la o dezbatere în Parlamentul European, după ce președintele PE Antonio Tajani l-a invitat pe Mark Zuckerberg, CEO-ul Facebook să se adreseze legislativului european să clarifice dacă datele personale sunt ”utilizate pentru a manipula democrația”. 

Cambridge Analytica este acuzată că a obținut datele de pe Facebook privind milioande de utilizatori, fără permisiunea acestora, pentru a îi ținti în cursul alegerilor prezidențiale din SUA din 2016. În total, informațiile de pe Facebook privind 87 milioane de utilizatori, printre care 2,7 milioane sunt în UE, între care și peste 100.000 de români, ar fi putut fi obținute incorect.

Mark Zuckerberg a fost deja audiat în Congresul SUA – atât în Senat, cât și în Camera Reprezentanților – el asumându-și responsabilitatea pentru situația creată. Ulterior, fondatorul rețelei de socializare a fost invitat la Bruxelles și de către comisarul european pentru justiție și protecția consumatorilor, Vera Jourova. Totodată, este de remarcat faptul că Facebook s-a oferit să aplice normele UE în materie de protecție a datelor, considerându-le cele mai bune în această perspectivă.

Un instrument pentru democrație și stat de drept. Ce înseamnă?

Potrivit agendei, o dezbatere aparte are loc marți dimineața, precedând dialogul eurodeputaților cu Emmanuel Macron și având drept temă ”un instrument pentru valori europene în vederea susținerii organizațiilor societății civile care promovează democrația, statul de drept și valorile fundamentale în cadrul Uniunii Europene”.

FOTO: European Parliament

Ideea introducerii unui astfel de instrument pentru susținerea societății civile apare în dezbatere și în condițiile în care organizațiile societății civile din mai multe țări din estul UE, îndeosebi Polonia, Ungaria și România, continuă manifestații și atrag atenția asupra riscurilor la adresa democrației și statului de drept.

Din partea Comisiei Europene va participa comisarul pentru justiție, Vera Jourova, cea care a avertizat la începutul acestui an, în pline dezbateri privind viitorul buget multianual al european, asupra introducerii unei definiții a statului de drept în negocierea Cadrului Financiar Multianual post-2020, propunere care prezintă un potențial risc de corelare a acordării fondurilor europene de criteriile statului de drept.

Ulterior, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a precizat pentru CaleaEuropeana.ro că mecanismul anunțat de Comisia Europeană privind condiționarea primirii de fonduri europene de funcționarea statului de drept va fi aplicat pentru toate categoriile de fonduri europene, nu doar pentru cele destinate agriculturii sau coeziunii și va viza toate statele membre.

De altfel, sesiunea din perioada 16-19 aprilie este ultima reuniune plenară a eurodeputaților înaintea prezentării de către Comisia Europeană, la 2 mai 2018, a propunerii sale pentru CFM post-2020.

 

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community în cadrul World Economic Forum și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute.

Continue Reading
Advertisement
2 Comments

2 Comments

  1. Petcu Cosmin

    April 17, 2018 at 12:37 pm

    Nu mai blocati userii lasati parerile libere, din acest motiv exista libertatea de exprimare, iar UE, trebuie sa cunoasca si opiniile PRO si CONTRA SA VA FIE RUSINE

  2. Petcu Cosmin

    April 17, 2018 at 12:45 pm

    Nu pot nici macar sa laud pe acei eurparlamentari care eu dreptate si care sunt pe aceeasi linie cu dorintele celor multi, intradevar Macron si Merkel nu alcatuiesc UE, si nu reprezinta UE si dorintele cetatenilor tarilor membre UE.Ei doar canta in struna celor bogati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INTERNAȚIONAL

Politico: Parlamentul European își plănuiește extinderea în afara granițelor UE prin noi birouri în Indonezia, Etiopia și New York

Published

on

Foto: Calea Europeană © Zaim Diana

Parlamentul European intenționează să se extindă în Indonezia, Etiopia, New York. Această propunerea are scopul de a ,,consolida activitatea Parlamentului și prezența diplomatică în lume”.

Parlamentul European planifică să își lase o ,,amprentă” mai mare în întreaga lume.

Oficialii Parlamentului European au declarat  pentru POLITICO, faptul că au discutat săptămâna aceasta, într-o ședință cu ușile închise, despre aprobarea planurilor de a trimite personal permanent în Indonezia, Etiopia și New York.

Personalul Parlamentului European va lucra în cadrul delegației UE din Jakarta, în sediul central al Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (de asemenea, în Jakarta), în sediul Uniunii Africane, din Addis Abeba, precum și în delegația UE la Națiunile Unite în New York.

Parlamentul European a discutat, de asemenea, despre trimiterea de personal în Brazilia și India.

Miscarea ,,ar presupune costuri suplimentare limitate”, a spus nota, iar ,,numărul de personal permanent ar varia de la 2 la 4 persoane.”, potrivit POLITICO.

Decizia de a trimite personalul dincolo de frontierele UE face parte dintr-un plan al secretarului general al Parlamentului European, Klaus Welle de a ,,consolida activitatea Parlamentului European și prezența diplomatică în lume“, potrivit unei note interne scrisă de Welle și obținută de POLITICO.

În ceea ce privește Londra, Parlamentul European confirmă că va păstra un birou acolo.

,,Biroul de la Londra va rămâne și după plecarea din Regatului Unit din UE”, a spus un purtător de cuvânt al Parlamentului European. ,,Se așteaptă ca legăturile dintre UE și Regatul Unit să rămână strânse, având în vedere că în Marea Britanie există 3,6 milioane de cetățeni din UE”

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu în viitoarea ședință privind Pachetul de Mobilitate: Fac toate eforturile să găsim o soluţie echitabilă pentru toate statele membre

Published

on

Europarlamentarul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE) a menționat ultimele evoluții privind Pachetul de Mobilitate, într-o postare pe pagina sa de Facebook. ,,pe data de 7 martie voi reprezenta grupul PPE la şedinţa Conferinţei Preşedinţilor a Parlamentului European, când se va lua o decizie cu privire la Pachetul Mobilitate. Îi asigur pe transportatori că fac toate eforturile pentru a ajunge la un compromis cu grupurile politice, astfel încât să găsim o soluţie echitabilă pentru toate statele membre.”

Amintim faptul căla data de 2 februarie, Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) împreună cu asociaţiile transportatorilor rutieri din Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia şi Ungaria au transmis o scrisoare comună, solicitând ca Pachetul Mobilitate 1 să fie lăsat pentru următoarea legislatură parlamentară.

Cele șapte asociații au făcut apel la președintele Parlamentului European și la președinții grupurilor parlamentare să acorde atenție cazului transportatorilor rutieri din statele periferice și din alte state membre ale UE, în luarea deciziei în cadrul următoarei Conferințe a Președinților cu privire la Pachetul Mobilitate 1, care ar afecta toți transportatorii rutieri în mod disproporționat negativ.

,,Acest pachet de mobilitate nu reprezintă concurența dintre Est și Vest, este o decizie a Comisiei Europene pentru a oferi o protecție mai mare companiilor din Europe Centrală. Vreau să avem condiții egale pentru toți transportatorii.”a declarat Marinescu într-un interviu oferit pentru Calea Europeană.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Europarlamentarul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE): Am votat azi în PE Rezoluția privind dreptul cetățenilor la proteste pașnice. Evenimentele din 10 august trebuie investigate serios

Published

on

Membrii Parlamentului European, reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg, au adoptat joi o rezoluţie în care condamnă utilizarea ‘disproporţionată’ a forţei de către poliţie în timpul manifestaţiilor, transmite AFP, potrivit Agerpres.

În rezoluţia adoptată cu 438 voturi pentru, 78 voturi contra şi 87 de abţineri, eurodeputaţii au ,,denunţat recurgerea la intervenţii violente şi disproporţionate din partea autorităţilor publice în timpul protestelor şi al manifestaţiilor paşnice”.

Europarlamentarul Marian-Jean Marinescu prezent la Strasbourg, a votat azi in Parlamentul European Rezoluția privind dreptul cetățenilor la proteste pașnice și folosirea proporționată a forțelor de ordine și în acest context a semnalat că: ,,Evenimentele din 10 august trebuie investigate serios şi responsabilii traşi la răspundere.”

Europarlamentarul sușține că actualul guvern produce modificări nefaste democrației din România: ,,De când e la putere, guvernul PSDALDE a adus România în plutonul statelor unde democraţia este în pericol, unde cetăţenilor care se opun guvernului le este ameninţată viaţa.”

,,Acestă rezoluţie este şi despre protestul Diasporei din 10 august 2018. Deși numele României nu este scris negru pe alb”, menționează europarlamentarul în postarea pe pagina sa oficială de Facebook.

Parlamentul European a spus azi tuturor cetățenilor români care au participat la mitingul diasporei din 10 august 2018 și care au fost tratați cu o violență nejustificată de către guvern: ,,suntem alături de voi! Vom veghea ca aşa ceva să nu se mai întâmple!”, ne informează Marian-Jean Marinescu.

Solicitată de o coaliţie reunind socialiştii (S&D), Verzii şi Stânga Unită europeană (GUE), dezbaterea desfăşurată luni seara a fost în parte dominată de situaţia manifestaţiilor ”vestelor galbene” din Franţa, chiar dacă s-a făcut referire şi la alte ţări – România, Spania, Ungaria, Grecia.
Rezoluţia PE ”condamnă recurgerea la anumite tipuri de arme cu caracter letal redus”, printre care ”proiectilele cu impact cinetic”

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Trending