Eurodeputații se reunesc în sesiune plenară la Strasbourg. Pe agendă, o dezbatere privind viitorul Europei cu Emmanuel Macron, aflat în premieră la tribuna Parlamentului European

Membrii Parlamentului European se reunesc de luni până joi la Strasbourg pentru cea de-a patra sesiune plenară a legislativului european din acest an, o sesiune marcată de dezbaterea privind viitorul Uniunii Europene pe care parlamentarii europeni o vor avea marți cu președintele francez, Emmanuel Macron. Totodată, aceasta este prima sesiune plenară a PE după reuniunea Consiliului European din 22-23 martie, dar și cea din urmă până când Comisia Europeană va prezenta, pe 2 mai, propunerea sa bugetară pentru viitorul cadru financiar multianual post-2020.

Pe agenda sesiunii plenare a eurodeputaților se vor afla și subiectul datelor personale după scandalul Facebook – Cambridge Analytica, protecția climatică, protejarea jurnaliștilor după asasinarea lui Jan Kuciak, concluziile Consiliului European din luna martie, fiind programată și o dezbatere privind ”un instrument pentru valori europene în vederea susținerii organizațiilor societății civile care promovează democrația, statul de drept și valorile fundamentale în cadrul Uniunii Europene”.

Emmanuel Macron, în premieră la tribuna Parlamentului European

FOTO: Présidence de la République France/ Flickr

Președintele Franței, Emmanuel Macron, va fi marți al 4-lea lider european din acest an care va dezbate viitorul Europei cu deputații și cu președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker. Macron a fost ministrul economiei, industriei și afacerilor digitale în perioada august 2014 – august 2016. La 6 aprilie 2016 el a fondat mișcarea ”En Marche!” și a câșigat alegerile prezidențiale. La 7 mai 2017, acesta a fost ales cel de-al 8- lea președinte al Celei de-a 5-a Republici franceze în urma unei victorii răsunătoare împotriva populismului manifestat și întruchipat de Marine Le Pen și partidul ei, Frontul Național. 

Aceasta va fi a patra dezbatere din seria celor organizate între șefii de stat sau de guvern și deputați, privind viitorul Uniunii Europene, după participarea premierului irlandez Leo Varadkar (17 ianuarie), premierului croat Andrej Plenkovic (6 februarie) și premierului portughez Antonio Costa (14 martie).

Următoarea dezbatere va avea loc în sesiunea plenară din mai de la Bruxelles, cu premierul belgian Charles Michel.

Prin prezența în plenul Parlamentului European, ce survine la câteva zile după ce Franța a participat la atacul occidental coordonat cu SUA și Marea Britanie împotriva utilizării armelor chimice în Siria, Emmanuel Macron își continuă ambiția politică de a-și pune amprenta asupra viitorului Europei.

Această ambiție este relevată de dorința de reformare a zonei euro împreună cu Germania și Angela Merkel, de discursul său de la Atena (septembrie 2016) când a propus șase luni de dialog sub forma unor convenții cetățenești urmate de o decizie politică transparentă pentru viitorul Uniunii Europene sau al celuilat discurs al său – de la Sorbona privind o nouă inițiativă europeană  – survenit la scurt timp după discursul lui Jean-Claude Juncker privind Starea Uniunii.

“Trebuie să găsim tăria de a reporni Europa”, a spus Macron atât la Atena, cât și cu alte ocazii.

Facebook: Deputații discută folosirea incorectă a datelor personale ale cetățenilor UE

Ca urmare a scandalului Facebook-Cambridge Analytica, eurodeputații vor discuta protecția datelor și a vieții private ale cetățenilor UE, miercuri în cadrul plenarei.

Deputații vor sublinia importanța protecției datelor mai ales în privința manipulării electorale. Ei vor cere, din nou, conducerii Facebook să participe la o dezbatere în Parlamentul European, după ce președintele PE Antonio Tajani l-a invitat pe Mark Zuckerberg, CEO-ul Facebook să se adreseze legislativului european să clarifice dacă datele personale sunt ”utilizate pentru a manipula democrația”. 

Cambridge Analytica este acuzată că a obținut datele de pe Facebook privind milioande de utilizatori, fără permisiunea acestora, pentru a îi ținti în cursul alegerilor prezidențiale din SUA din 2016. În total, informațiile de pe Facebook privind 87 milioane de utilizatori, printre care 2,7 milioane sunt în UE, între care și peste 100.000 de români, ar fi putut fi obținute incorect.

Mark Zuckerberg a fost deja audiat în Congresul SUA – atât în Senat, cât și în Camera Reprezentanților – el asumându-și responsabilitatea pentru situația creată. Ulterior, fondatorul rețelei de socializare a fost invitat la Bruxelles și de către comisarul european pentru justiție și protecția consumatorilor, Vera Jourova. Totodată, este de remarcat faptul că Facebook s-a oferit să aplice normele UE în materie de protecție a datelor, considerându-le cele mai bune în această perspectivă.

Un instrument pentru democrație și stat de drept. Ce înseamnă?

Potrivit agendei, o dezbatere aparte are loc marți dimineața, precedând dialogul eurodeputaților cu Emmanuel Macron și având drept temă ”un instrument pentru valori europene în vederea susținerii organizațiilor societății civile care promovează democrația, statul de drept și valorile fundamentale în cadrul Uniunii Europene”.

FOTO: European Parliament

Ideea introducerii unui astfel de instrument pentru susținerea societății civile apare în dezbatere și în condițiile în care organizațiile societății civile din mai multe țări din estul UE, îndeosebi Polonia, Ungaria și România, continuă manifestații și atrag atenția asupra riscurilor la adresa democrației și statului de drept.

Din partea Comisiei Europene va participa comisarul pentru justiție, Vera Jourova, cea care a avertizat la începutul acestui an, în pline dezbateri privind viitorul buget multianual al european, asupra introducerii unei definiții a statului de drept în negocierea Cadrului Financiar Multianual post-2020, propunere care prezintă un potențial risc de corelare a acordării fondurilor europene de criteriile statului de drept.

Ulterior, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a precizat pentru CaleaEuropeana.ro că mecanismul anunțat de Comisia Europeană privind condiționarea primirii de fonduri europene de funcționarea statului de drept va fi aplicat pentru toate categoriile de fonduri europene, nu doar pentru cele destinate agriculturii sau coeziunii și va viza toate statele membre.

De altfel, sesiunea din perioada 16-19 aprilie este ultima reuniune plenară a eurodeputaților înaintea prezentării de către Comisia Europeană, la 2 mai 2018, a propunerii sale pentru CFM post-2020.

 

.

2 Responses to Eurodeputații se reunesc în sesiune plenară la Strasbourg. Pe agendă, o dezbatere privind viitorul Europei cu Emmanuel Macron, aflat în premieră la tribuna Parlamentului European

  1. Petcu Cosmin 17/04/2018 at 12:37

    Nu mai blocati userii lasati parerile libere, din acest motiv exista libertatea de exprimare, iar UE, trebuie sa cunoasca si opiniile PRO si CONTRA SA VA FIE RUSINE

    Reply
  2. Petcu Cosmin 17/04/2018 at 12:45

    Nu pot nici macar sa laud pe acei eurparlamentari care eu dreptate si care sunt pe aceeasi linie cu dorintele celor multi, intradevar Macron si Merkel nu alcatuiesc UE, si nu reprezinta UE si dorintele cetatenilor tarilor membre UE.Ei doar canta in struna celor bogati.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.