Eurodeputatul Adina Vălean (PPE, PNL): Propunerea lui Jean-Claude Juncker privind modificarea directivei lucrătorilor detașați trebuie să se bazeze pe motorul creșterii economice, acela al competiției, nu al echității

Discursul președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, privind Starea Uniunii a dat satisfacție tuturor familiilor politice din Parlamentul European, consideră eurodeputatul Adina Vălean (PPE, PNL), care este de părere însă că propunerea liderului Comisiei privind modificarea directivei lucrătorilor detașați trebuie să se bazeze pe motorul creșterii economice, acela al competiției și concurenței, nu al echității.

Cu un singur lucru din discursul președintelui Comisiei Europene nu am fost de acord și anume că intenționează să schimbe directiva privind detașarea lucrătorilor. Eu înțeleg că face acest lucru pentru anumite state membre, acolo unde cetățenii se simt într-o competiție cu lucrători cu statele estice. Vorbim în particular și de la România, de șoferii de tir, de lucrătorii în construcții. Schema este simplă: o companie românească este subcontractată de o companie din străinătate și oferă condiții mai bune. Sigur că acest lucru îi nemulțumește pe cei din străinătate, cărora le faci concurență cu lucrătorii tăi care sunt dispuși să lucreze mai multe ori și pe bani mai puțini”, a explicat Vălean într-un interviu acordat CaleaEuropeana.ro.

”Președintele Juncker a repetat cu insistență faptul că el dorește să modifice această directivă și să introducă acel principiu al echității. Eu nu sunt de acord cu asta și am precizat acest lucru în discursul meu. Eu nu cred că piața internă are nevoie de ceea ce el a numit echitate. Noi nu am depășit total crizele, iar piața internă, pentru a fi competitivă, are nevoie de competiție și concurență. Motorul rămâne competiția”, a punctat eurodeputatul român.

O mare parte din presiunile privind modificarea directivei referitoare la detașarea lucrătorilor provin de la președintele francez, Emmanuel Macron, cel care a efectuat o serie de vizite regionale luna trecută – În Austria, România și Bulgaria – pentru întâlniri cu partenerii bulgari, cehi, români și slovaci pentru a discuta aceste aspecte. Presa franceză a notat însă că președintele Franței nu a obținut sprijinul dorit

Președinte al Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară din Parlamentul European, Adina Vălean a punctat însă faptul că discursul președintelui Comisiei Europene a fost apreciat deoarece a acoperit multe domenii și a dat satisfacție marilor grupuri politice din Parlamentul European. 

”Toată lumea a apreciat discursul președintelui Juncker ca fiind un discurs foarte bun și l-aș putea compara cu cel de anul trecut, când tot discursul a fost dominat de referirile la crizele pe care Uniunea le traversa acum un an. Culmea este că, în fapt, crizele sunt tot acolo însă probabil ne-am obișnuit noi cu ele.  Discursul președintelui Juncker a fost exhaustiv, a acoperit multe domenii, a dat satisfacție tuturor familiilor politice din Parlamentul European pentru că am găsit în el și ambiție și consolidare, și politici de natură economică, dar și o reafirmare a angajamentelor Uniunii privind Acordul de la Paris asupra climei”, a explicat Vălean.

Eurodeputatul român a remarcat și mențiunile președintelui Comisiei la adresa României. 

Am fost surprinsă pentru că a hotărât în mod clar să menționeze România de cele mai multe ori și în diverse contexte. A fost interesant de urmărit și reacția sălii, adică de pildă câți au aplaudat când a spus că România și Bulgaria trebuie să intre în Schengen”, a mai declarat Vălean, adăugând că precizările lui Jean-Claude Juncker nu sunt surprinzătoare deoarece Comisia Europeană sprijină aderarea României la spațiul Schengen. 

”Ne-a oferit un summit european la Sibiu. Vom avea acest summit în timpul în care vom deține președinția Consiliului UE, ceea ce este foarte important întrucât nu am avut prea multe evenimente de anvergură sub egida UE în România”, a mai spus aceasta. 

Numele României a fost rostit de cinci ori în cadrul discursului privind Starea Uniunii Europene al lui Jean-Claude Juncker, țara noastră fiind statul membru UE la care președintele Comisiei Europene a făcut cele mai multe referiri în alocuțiunea sa susținută în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg.

 

Șeful Comisiei Europene a făcut referiri la România în ceea ce privește necesitatea ca țara noastră să adere la Spațiul Schengen, dreptul copiilor din România de a avea acces la vaccin împotriva rujeolei, făcând trimitere și la momente cheie importante pentru viitorul României și al UE: Centenarul Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 și organizarea unui summit extraordinar european pe 30 martie 2019 în România pentru construirea unei Europe mai unite.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.