Eurodeputatul Adina Vălean, președintele Comisiei pentru mediu din Parlamentul European: Plasticul care ajunge în natură și mai ales în apele planetei reprezintă o amenințare majoră la sănătatea cetățenilor din Europa și din întreaga lume

Plasticul care ajunge în natură și mai ales în apele planetei reprezintă o amenințare majoră la sănătatea cetățenilor din Europa și din întreaga lume, transmite eurodeputatul Adina Vălean (PNL, PPE) înaintea unui vot în cadrul Comisiei pe care o conduce ENVI (Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară) cu privire la legislația din domeniul plasticelor.

FOTO: European Parliament

Legislația propusă de Comisia Europeană încearcă să stabilească un set de mecanisme preventive: interzicerea unor anumite tipuri de produse și extinderea responsabilității producătorului, astfel încât povara deșeurilor de plastic să nu apese doar pe umerii cetățeanului. Pe 10 octombrie, Comisia de Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară (ENVI) din Parlamentul European votează Raportul Ries privind plasticul de unică folosință. Deși este un vot important nu e final. Peste două săptămâni la Strasbourg, plenul Parlamentului European poate modifica decizia Comisiei ENVI. Susțin măsuri clare și sustenabile de prevenire a poluării cu plastic a planetei, alături de colegii mei din PPE”, a scris Vălean pe pagina sa de Facebook

Vălean, care alături de președintele Parlamentului European a fost primul europarlamentar ce a semnat angajamentul #passonplastic, a avertizat că UE este în fața unei catastrofe de mediu.

”E vital să împiedicăm plasticul să ajungă în oceane. E la fel de important ca lupta împotriva schimbărilor climatice. Plasticul e un subiect foarte sensibil pentru mine. Cred că sănătatea oceanelor e strâns legată de sănătatea noastră”, a mai spus Vălean.

Reamintim că, în luna ianuarie, Comisia Europeană a lansat strategia europeană privind plasticele care are rolul de a proteja mediul de poluarea cu plastic.

Proiectul se înscrie în eforturile de tranziție către o economie mai circulară. 

Conform noilor planuri, toate ambalajele din plastic de pe piața UE vor deveni reciclabile până în 2030, consumul de articole din plastic de unică folosință va fi redus, iar utilizarea intenționată a microplasticului va fi limitată.

Strategia privind materialele plastice va urma să transforme, astfel, modul în care produsele sunt concepute, fabricate, folosite și reciclate în UE. 

Principalele modificari vor fi: va face ca reciclarea să devină profitabilă pentru întreprinderi, va reduce deșeurile din plastic, va pune capăt poluării cu deșeuri a mărilor, va stimula investițiile și inovarea, va încuraja schimbarea în întreaga lume.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.