Connect with us

Alin Mituța

Eurodeputatul Alin Mituța: Alimente cu mai puține pesticide (-50%), printre propunerile adoptate în raportul privind strategia “De la fermă la consumator”

Published

on

Eurodeputatul Alin Mituța (USR-PLUS & Renew Europe) prezintă mai multe propuneri din raportul privind strategia “De la fermă la consumator”, acestea fiind adoptate în Comisiile de agricultură și de mediu ale Parlamentului European, potrivit anunțului făcut de deputatul european pe pagina de Facebook.

Alimente mai sănătoase, cu mai puține pesticide (-50%), mai puține îngrășăminte chimice (-20% ) și mai puține antibiotice pentru animale (-50%); Reducerea risipei de alimente (-50%); Mai multe suprafețe cultivate ecologic (+25%); O mai bună etichetare pentru miere; Mai mult sprijin pentru fermieri pentru asociere şi promovarea produselor; Mai multe eforturi pentru reducerea gazelor cu efect de seră, au fost unele dintre propuneri.

 Mai jos, regăsiți o serie de elemente din raport, explicate pe scurt:

Scăderea utilizării de pesticide, îngrășăminte și antimicrobiene
Parlamentul solicită Comisiei să revizuiască legislația privind utilizarea pesticidelor, în ideea reducerii cantităților folosite, pe termen lung și înlocuirea lor cu alternative mai sigure, eficiente și prietenoase cu mediul, fără a afecta fertilitatea solului. Raportul subliniază și că în acest proces, Comisia trebuie să ia în considerare progresele deja realizate la nivelul statelor membre, precum și punctele de plecare.

Sprijinul producătorilor
Raportul subliniază că asigurarea unui venit stabil și echitabil pentru fermieri este crucială pentru tranziția sistemului alimentar către o mai mare sustenabilitate și o agricultură mai circulară. Parlamentul solicită în acest raport ca producătorii primari din întreaga UE să fie sprijiniți în realizarea acestei tranziții.

Etichetarea privind originea, durabilitatea și metodele de producție animală
Parlamentul European solicită Comisiei, printre altele, să propună modificări legislative privind normele de etichetare a mierii, pentru o mai bună informare a consumatorilor și pentru sprijinirea sectorului apicol din UE, prin consolidarea inspecțiilor la import, pentru a preveni importurile de miere contrafăcută.

Promovare produselor agricole

Parlamentul European solicită îmbunătățirea politicii UE de promovare a produselor agricole și alimentare, precum și a inițiativei europene privind mesele sănătoase în școli. Parlamentul consideră că aceste îmbunătățiri ar trebui să se axeze pe mesaje educaționale, pe lanțurile de aprovizionare scurte, locale și regionale, pe o alimentație și un stil de viață sănătoase, precum și pe promovarea unui consum mai mare de fructe și legume.

Asigurarea unor zone rurale dinamice
Raportul susține că Politica Agricolă Comună trebuie să ofere un sprijin mai bun tinerilor și noilor fermieri în ceea ce privește veniturile, reînnoirea generațiilor, formarea, ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor, antreprenoriatul și digitalizarea, în special în zonele periferice și foarte slab populate.

Transferul de cunoștințe
Raportul reamintește necesitatea unei cooperări strânse între fermieri, cercetători, consilieri, experții și ONG-urile.

Reducera emisiilor de gaze cu efect de seră din agricultură
Raportul subliniază necesitatea de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și evidențiază potențialul de a menține, reface și consolida rezervoarele naturale de carbon și de a reduce emisiile agricole de dioxid de carbon, metan și protoxid de azot, în special în sectorul furajelor și al creșterii animalelor, precum și în sectorul îngrășămintelor organice și minerale. Acest lucru trebuie făcut fără a compromite și mai mult bunăstarea animalelor și asigurând în același timp că nu se va produce nicio deteriorare a fertilității solului.

Reducerea risipei de alimente
Parlamentul European susține reducerea risipei alimentare cu 30% până în 2025 și cu 50% până în 2030, în comparație cu nivelul de referință din 2014. Parlamentul European subliniază că pentru a atinge acest obiectiv sunt necesare obiective obligatorii în fiecare etapă a lanțului de aprovizionare, de la fermieri, la consumatori.

Reducerea practicilor comerciale neloiale
Parlamentul îndeamnă Comisia să aplice cu strictețe directiva privind practicile comerciale neloiale și să monitorizeze cu atenție transpunerea acesteia în legislația națională. De asemenea, Parlamentul European invită Comisia să-și intensifice eforturile de consolidare a poziției agricultorilor în lanțul de aprovizionare.

Creșterea animalelor într-un mod durabil
Raportul subliniază că producție agricolă bazată pe pășunile permanente extensive, silvo-pastorale sau creșterea extensivă a animalelor în sistem ecologic poate avea multiple efecte pozitive pentru mediu și pentru conservarea peisajelor culturale. În plus, aceasta poate contribui la protejarea zonelor rurale împotriva depopulării și abandonului, poate ajuta la atenuarea schimbărilor climatice și poate contribui la refacerea biodiversității și, prin urmare, trebuie sprijinită și încurajată.

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

Alin Mituța

Europarlamentarul Alin Mituța, mesaj de Ziua Europei: UE este proiectul cel mai de succes al continentului nostru din cel puțin ultimul secol

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Uniunea Europeană este proiectul cel mai de succes al continentului nostru din cel puțin ultimul secol,  a transmis luni europarlamentarul Alin Mituța, cu ocazia Zilei Europei.

„Un proiect civilizațional cu o forță de atracție așa de mare încât popoare precum ucrainenii sunt dispuși să facă sacrificii uriașe pentru a apăra valorile pe care Uniunea le reprezintă și pentru a face parte din el”, a scris deputatul european, pe Facebook.

Mai mult, Alin Mituța a organizat la București, pentru Ziua Europei, un flashmob în care „Odă Bucuriei”, imnul Uniunii din care și noi facem parte cu mândrie de 15 ani și un cântec al păcii, are parte de o interpretare inedită de rock-simfonic, prin participarea artiștilor de la Orchestra Simfonică București – Bucharest Symphony Orchestra și a chitaristului formației Phoenix, Cristi Gram.

„Sper să fie un moment pe care să-l primiți cu bucurie și să-l trimiteți mai departe către alți europeni, ca un cadou dinspre România. La mulți ani, Europa!”, a conchis europarlamentarul. 

Astăzi se împlinesc 72 de ani de când ministrul de externe al Franței de la acea vreme, Robert Schuman, rostea textul declarației ce îi poartă numele și prin a cărui însemnătate ziua de 9 mai a devenit Ziua Europei pentru a celebra momentul de debut al construcției unificatoare europene.

Continue Reading

Alin Mituța

Eurodeputatul Alin Mituța cere reprezentarea geografică echilibrată în instituțiile europene: Am atras atenția asupra acestei probleme în 6 dosare pe care PE le-a adoptat

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Subreprezentarea românilor mai ales în funcții de conducere, „ne costă” în termeni de influență și afectează experiența și cunoașterea instituțiilor europene pe teme importante pentru România și pentru Uniunea Europeană, a transmis joi europarlamentarul Alin Mituța. 

„De la începutul mandatului meu în Parlamentul European am luptat pentru o reprezentare corectă a românilor și a est-europenilor în instituțiile europene”, a scris deputatul european, pe Facebook. 

Alin Mituța a dat exemplul Serviciului European de Acțiune Externă, unde doar 4 funcții de management au fost ocupate de români în 2020, dintr-un total de 267 (deci 1.5%), „în condițiile în care România este al șaselea membru ca mărime (4.3% din populația UE)”.

„Mai mult, niciun român nu este director general în Comisia Europeană sau Parlamentul European, deși au trecut 17 ani de la aderare și există deja mulți români foarte bine pregătiți în instituții care ar putea ocupa această funcție, cea mai înaltă din punct de vedere administrativ”, a continuat europarlamentarul. 

În calitate de raportor din partea Renew Europe, Alin Mituța a atras atenția asupra acestei probleme persistente în cele 6 dosare privind descărcările bugetare – „acestea sunt decizii prin care Parlamentul European verifică dacă fondurile publice și resursele umane au fost corect folosite în aceste instituții”.

„Cele șase dosare au fost adoptate ieri în plenul Parlamentului European și mă bucur că am reușit să introduc în textul lor cerințe ferme din partea Parlamentului privind reprezentarea geografică echilibrată, care va ajuta românii și est-europenii”, a explicat eurodeputatul. 

Potrivit acestuia, legislația europeană prevede că proporția personalului trebuie să fie corelată cu mărimea populației statelor membre, respectând, bineînțeles, criteriul competenței. Alin Mituța a precizat că va insista în continuare ca instituțiile europene să respecte acest echilibru geografic, fără a face niciun rabat de la competență.

„Cele 6 dosare pe care le-am coordonat în numele Renew Europe fac referire la Serviciul European de Acțiune Externă, Comitetul Regiunilor, Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor, Autoritatea Bancară Europeană, Fundația Europeană de Formare și Agenţia Europeană pentru Securitate şi Sănătate în Muncă și au fost toate adoptate”, a conchis eurodeputatul. 

Continue Reading

Alin Mituța

Europarlamentarii USR cer Comisiei Europene activarea unui plan de urgență pentru aprovizionarea cu gaz în UE în cazul escaladării conflictului Rusia – Ucraina

Published

on

© USR

Delegația USR în Parlamentul European a trimis președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, o scrisoare prin care cere activarea unui plan de urgență UE cu măsuri coordonate de prevenire și răspuns în cazul unei escaladări a conflictului la granița ruso-ucraineană care poate duce la întreruperea aprovizionării cu gaze în întreaga Uniune, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

“Suntem profund îngrijorați de gradul ridicat de instabilitate actual al pieței europene de gaze și de dependența ridicată de aprovizionarea cu gaze rusești. UE se confruntă cu o creștere fără precedent, de peste 170% de la începutul anului, a prețului la gaze. Nivelul rezervelor este sub minimul istoric pentru această dată, iar capacitatea de stocare este distribuită inegal în UE, lăsând țările din Europa de Est și de Sud-Est mai vulnerabile la potențialele întreruperi ale fluxului de gaz. Cu aproape 40% din importurile de gaze provenind din Rusia, autonomia noastră strategică europeană este amenințată, iar întreruperile recurente ale fluxurilor de gaze, inclusiv cea mai recentă din Rusia către Europa de Vest, prin conducta Yamal-Europa, ridică semnale de alarmă îngrijorătoare”, a declarat Dacian Cioloș, europarlamentar USR.

În scrisoarea comună transmisă Comisiei, delegația celor opt eurodeputați USR explică faptul că sprijină Comisia Europeană în eforturile sale de a identifica surse suplimentare de furnizori de gaze și îndeamnă oficialii UE să continue să lucreze la dezvoltarea unei rețele diversificate și pe deplin funcționale de furnizori de gaze, pentru a reduce dependența europeană de importurile rusești de energie și pentru a asigura autonomia strategică a Uniunii.

De asemenea, delegația USR în Parlamentul European cere Comisiei un răspuns clar la întrebări cu privire la măsurile luate pentru prevenirea unei întreruperi de gaz în UE și stadiul furnizării de gaz din surse alternative în cazul în care Rusia va opri distribuția. Reducerea dependenței de importurile rusești de energie va asigura autonomia strategică a UE.

Recent, președintele american Joe Biden și președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen au adoptat o declarație comună în cadrul căreia au afirmat că lucrează la un “plan de urgență” pentru aprovizionarea cu energie a Europei dacă Rusia invadează Ucraina.

“Intenționăm să lucrăm împreună, în strânsă colaborare cu statele membre ale UE, în ceea ce privește aprovizionarea cu GNL pentru securitatea aprovizionării și planificarea situațiilor de urgență”, au transmis Biden și von der Leyen.

Șefa executivului european a anunțat chiar luni că UE discută cu SUA și alți furnizori despre creșterea livrărilor de gaze, pe fondul îngrijorărilor privind aprovizionarea din Rusia.

De asemenea, constatând că Rusia, prin intermediul Gazprom, folosește livrările de gaze ca mijloc de exercitare a presiunii politice, autoritățile de reglementare din Uniunea Europeană au decis să examineze livrările de energie ale acestei companii.

Continue Reading

Facebook

INTERNAȚIONAL34 mins ago

Iranul va răspunde până la miezul nopții coordonatorului UE cu privire la textul final al proiectului de acord nuclear revitalizat

INDIA2 hours ago

Narendra Modi: India trebuie să se transforme într-o țară dezvoltată în 25 de ani, cu politici pentru a susține producția internă, apărarea și tehnologia digitală

U.E.3 hours ago

EFFIS: 2022 ar putea stabili un record la incendiile de vegetație în UE. România, Spania și Portugalia, printre țările cele mai afectate de secetă

INDIA4 hours ago

La cea de-a 75-a aniversare a independenței Indiei, Joe Biden susține că această țară este un „partener indispensabil” pentru SUA

ROMÂNIA4 hours ago

Klaus Iohannis, de Ziua Marinei: Din 2023, vom face un efort pentru a crește bugetul Apărării de la 2% din PIB la 2,5%

ROMÂNIA5 hours ago

Ministrul Apărării, convins că anul viitor Forțele Navale Române vor fi mai bine echipate la nivelul provocărilor de securitate actuale și viitoare

ROMÂNIA5 hours ago

Marcel Ciolacu, mesaj de Ziua Marinei Române: Îi felicit pentru profesionalism și dăruire pe toți marinarii care și-au legat destinele de mările și oceanele lumii

ROMÂNIA6 hours ago

Nicolae Ciucă, de Ziua Marinei: Conflictul din apropierea granițelor subliniază necesitatea unei armate moderne, dotată cu echipamente de ultimă generație

NATO6 hours ago

Leviatan Design, compania care implementează două proiecte strategice pentru securitatea României, împlinește zece ani de activitate

INTERNAȚIONAL6 hours ago

UE și alte peste 40 de țări, printre care și România, cer retragerea imediată a trupelor ruseşti de la centrala nucleară ocupată Zaporojie

ROMÂNIA4 hours ago

Klaus Iohannis, de Ziua Marinei: Din 2023, vom face un efort pentru a crește bugetul Apărării de la 2% din PIB la 2,5%

ROMÂNIA4 days ago

România, solidară cu Franța în lupta cu incendiile. Țara noastră trimite 17 mijloace de intervenție și 77 de pompieri salvatori

ROMÂNIA5 days ago

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA2 weeks ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.2 weeks ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

Team2Share

Trending