Eurodeputatul Alin Mituța (USR-PLUS & Renew Europe) prezintă mai multe propuneri din raportul privind strategia “De la fermă la consumator”, acestea fiind adoptate în Comisiile de agricultură și de mediu ale Parlamentului European, potrivit anunțului făcut de deputatul european pe pagina de Facebook.
Alimente mai sănătoase, cu mai puține pesticide (-50%), mai puține îngrășăminte chimice (-20% ) și mai puține antibiotice pentru animale (-50%); Reducerea risipei de alimente (-50%); Mai multe suprafețe cultivate ecologic (+25%); O mai bună etichetare pentru miere; Mai mult sprijin pentru fermieri pentru asociere şi promovarea produselor; Mai multe eforturi pentru reducerea gazelor cu efect de seră, au fost unele dintre propuneri.
Mai jos, regăsiți o serie de elemente din raport, explicate pe scurt:
Scăderea utilizării de pesticide, îngrășăminte și antimicrobiene
Parlamentul solicită Comisiei să revizuiască legislația privind utilizarea pesticidelor, în ideea reducerii cantităților folosite, pe termen lung și înlocuirea lor cu alternative mai sigure, eficiente și prietenoase cu mediul, fără a afecta fertilitatea solului. Raportul subliniază și că în acest proces, Comisia trebuie să ia în considerare progresele deja realizate la nivelul statelor membre, precum și punctele de plecare.
Sprijinul producătorilor
Raportul subliniază că asigurarea unui venit stabil și echitabil pentru fermieri este crucială pentru tranziția sistemului alimentar către o mai mare sustenabilitate și o agricultură mai circulară. Parlamentul solicită în acest raport ca producătorii primari din întreaga UE să fie sprijiniți în realizarea acestei tranziții.
Etichetarea privind originea, durabilitatea și metodele de producție animală
Parlamentul European solicită Comisiei, printre altele, să propună modificări legislative privind normele de etichetare a mierii, pentru o mai bună informare a consumatorilor și pentru sprijinirea sectorului apicol din UE, prin consolidarea inspecțiilor la import, pentru a preveni importurile de miere contrafăcută.
Promovare produselor agricole
Parlamentul European solicită îmbunătățirea politicii UE de promovare a produselor agricole și alimentare, precum și a inițiativei europene privind mesele sănătoase în școli. Parlamentul consideră că aceste îmbunătățiri ar trebui să se axeze pe mesaje educaționale, pe lanțurile de aprovizionare scurte, locale și regionale, pe o alimentație și un stil de viață sănătoase, precum și pe promovarea unui consum mai mare de fructe și legume.
Asigurarea unor zone rurale dinamice
Raportul susține că Politica Agricolă Comună trebuie să ofere un sprijin mai bun tinerilor și noilor fermieri în ceea ce privește veniturile, reînnoirea generațiilor, formarea, ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor, antreprenoriatul și digitalizarea, în special în zonele periferice și foarte slab populate.
Transferul de cunoștințe
Raportul reamintește necesitatea unei cooperări strânse între fermieri, cercetători, consilieri, experții și ONG-urile.
Reducera emisiilor de gaze cu efect de seră din agricultură
Raportul subliniază necesitatea de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și evidențiază potențialul de a menține, reface și consolida rezervoarele naturale de carbon și de a reduce emisiile agricole de dioxid de carbon, metan și protoxid de azot, în special în sectorul furajelor și al creșterii animalelor, precum și în sectorul îngrășămintelor organice și minerale. Acest lucru trebuie făcut fără a compromite și mai mult bunăstarea animalelor și asigurând în același timp că nu se va produce nicio deteriorare a fertilității solului.
Reducerea risipei de alimente
Parlamentul European susține reducerea risipei alimentare cu 30% până în 2025 și cu 50% până în 2030, în comparație cu nivelul de referință din 2014. Parlamentul European subliniază că pentru a atinge acest obiectiv sunt necesare obiective obligatorii în fiecare etapă a lanțului de aprovizionare, de la fermieri, la consumatori.
Reducerea practicilor comerciale neloiale
Parlamentul îndeamnă Comisia să aplice cu strictețe directiva privind practicile comerciale neloiale și să monitorizeze cu atenție transpunerea acesteia în legislația națională. De asemenea, Parlamentul European invită Comisia să-și intensifice eforturile de consolidare a poziției agricultorilor în lanțul de aprovizionare.
Creșterea animalelor într-un mod durabil
Raportul subliniază că producție agricolă bazată pe pășunile permanente extensive, silvo-pastorale sau creșterea extensivă a animalelor în sistem ecologic poate avea multiple efecte pozitive pentru mediu și pentru conservarea peisajelor culturale. În plus, aceasta poate contribui la protejarea zonelor rurale împotriva depopulării și abandonului, poate ajuta la atenuarea schimbărilor climatice și poate contribui la refacerea biodiversității și, prin urmare, trebuie sprijinită și încurajată.