
Parlamentul European a adoptat joi noua Politică de Coeziune a UE pentru perioada 2021-2027, din care România va beneficia de 27 de miliarde de euro fonduri europene nerambursabile, țara noastră având cea mai mare alocare de până acum, situându-se pe locul 4 ca valoare între cele 27 de state membre, a transmis eurodeputatul Alin Mituța (USR PLUS, Renew Europe).
„Cu banii europeni din Politica de Coeziune, din Planul Național de Redresare și Reziliență, din Politica Agricolă Comună și din alte instrumente europene, care însumează împreună 80 de miliarde de euro, România poate face un salt uriaș de dezvoltare în următorii 7 ani”, a declarat acesta.
Potrivit eurodeputatului, 85% bani europeni nerambursabili vor fi alocați în cadrul fiecărui proiect, pentru regiunile mai puțin dezvoltate (toate regiunile României, mai puțin regiunea București-Ilfov), iar 5% din valoarea fondurilor pot fi alocați între programe, în funcție de nevoi, fără modificarea programului sau acordul Comisiei Europene.
„Fondurile vor putea fi accesate mai ușor și mai rapid de către beneficiari datorită debirocratizării (programe și regulamente mai concise, mai puține criterii de admisibilitate, etc.), iar accesarea fondurilor este condiționată de respectarea statului de drept, a principiilor inclusivității, egalității de șanse și respectării mediului”, a punctat Alin Mituța.
De asemenea, acesta a subliniat că cel puțin 30% din banii alocați vor trebui folosiți pentru investiții în tranziția ecologică a economiei și serviciilor publice din toate regiunile.
„Noua Politică de Coeziune a UE are cea mai mare alocare de până acum pentru digitalizarea economiei și a serviciilor publice, cu accent pe dezvoltarea de orașe inteligente; o alocare minimă de 25% destinată tranziției digitale”, a mai spus el.
Mai mult, eurodeputatul a amintit că Politica de Coeziune beneficiează de un nou fond, creat special pentru tranziția ecologică a regiunilor dependente de economii bazate pe carbon, cum ar fi Valea Jiului și județul Gorj.
În continuarea mesajului său, Alin Mituța a detaliat domeniile care vor fi finanțate, precum: infrastructura, serviciile publice, energia, economia, educația, digitalizarea și gazele naturale. El a menționat, totodată, că primăriile orașelor și comunelor, alte Direcții și Agenții ale Administrației Publice, Asociații de Dezvoltare, Universități, ONG-uri, Întreprinderi, Antreprenori, Start-up-uri, IMM-uri, Consilii Județene ori Ministere, pot accesa finanțarea.
Conform acestuia, fondurile sunt distribuite prin intermediul a 8 Programe Operaționale Naționale gestionate de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii și 8 Programe Operaționale Regionale Gestionate de către Agențiile de Dezvoltare Regională ale celor 8 Regiuni din România.
„Proiectele trebuie să contribuie clar la dezvoltarea comunităților, astfel că majoritatea trebuie să fie incluse în strategii de dezvoltare sau planuri de acțiune care demonstrează acest lucru. Cetățenii și alți actori locali trebuie consultați și implicați în realizarea strategiilor, a planurilor de acțiune și a proiectelor pentru ne asigura că va fi adus un beneficiu real comunităților”, a transmis eurodeputatul român.
În final, Alin Mituța a amintit că Noua Politică de Coeziune a UE pentru perioada 2021-2027 încurajează implicarea în proiecte a cât mai multor actori locali, pe lângă administrația publică, prin intermediul consorțiilor și a parteneriatelor public-private, cât și dezvoltarea durabilă și integrată.
„Pe lângă cercetare, inovarea poate însemna și dezvoltarea de soluții noi, adaptate la un anumit teritoriu și create special pentru a rezolva problemele unei anumite comunități”, a conchis eurodeputatul în mesajul său.