Connect with us

Alin Mituța

Eurodeputatul Alin Mituța îi solicită lui Florin Cîțu să clarifice afirmațiile privind adeverința verde: Unui cetățean român îi va fi necesară în alt stat UE, nu în interiorul României

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul Alin Mituța (USR PLUS, Renew Europe) a afirmat luni că declarația prim-ministrului Florin Cîțu că “în România nu se va aplica certificatul verde” lasă loc de interpretări, mass-media preluând informația că certificatul verde european nu se va aplica în România.

Într-o postare pe Facebook, europarlamentarul român a subliniat că această interpretare a informației este “falsă” și a explicat cum va funcționa adeverința verde digitală propusă de Comisia Europeană la 17 martie și care trebuie negociată de Parlamentul European și Consiliul UE.

“În realitate, certificatul/adeverința verde europeană se va aplica în mod evident și în România, fiind vorba de un regulament european care se aplică direct, fără ca statele membre să mai intervină. Aplicarea lui înseamnă, în esență, eliminarea obligațiilor de carantinare/izolare pentru călătoriile ÎNTRE statele membre și nu ÎN INTERIORUL statelor membre pentru persoanele cu risc epidemiologic scăzut (vaccinați, testați sau care au anticorpi). Cu alte cuvinte, unui cetățean român care locuiește în România îi va fi necesară o adeverință verde verde dacă dorește să se deplaseze în alt stat membru fără să se mai supună restricțiilor, dar nu îi va fi necesară o astfel de adeverință pentru a se deplasa în interiorul României”, a spus Mituța.

El a subliniat că aceasta ar trebui să fie interpretarea corectă a declarației premierului și îi solicitat lui Florin Cîţu să clarifice acest aspect pentru a nu mai lăsa loc de interpretare.

Premierul Florin Cîţu a declarat luni că în România nu se va aplica adeverința electronică pentru călătorii, iar românii vor putea merge în vacanţă în țară fără acest document. Întrebat dacă certificatul verde despre care se vorbeşte la nivel european se va aplica şi în România, premierul a negat această idee.

Nu. În niciun caz. În România nu se va aplica certificatul verde, românii vor merge în vacanţă fără. De aceea avem acest comitet interministerial, pentru a ne asigura că sunt reguli pe care le vor respecta, dar fără certificat verde“, a spus Cîţu, într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria.

Comisia Europeană a propus la 17 martie 2021 crearea unei adeverințe electronice verzi pentru a facilita libera circulație, în condiții de siguranță, în interiorul UE în timpul pandemiei de COVID-19. Adeverința electronică verde va constitui dovada că deținătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19.

Pentru a facilita adoptarea sa până în vară, Parlamentul European a decis să accelereze aprobarea adeverinței electronice verzi, aprobând inițierea procedurii de urgență care permite o adoptare mai rapidă a propunerilor Comisiei Europene. Astfel, plenul Parlamentului European va adopta mandatul de negociere cu Consiliul, care poate include amendamente la propunerea Comisiei, în cursul următoarei sesiuni plenare din 26-29 aprilie.

Separat, șefii de stat sau de guvern din cele 27 de state membre ale UE au transmis prin intermediul concluziilor Consiliului European din 25 martie că “lucrările legislative și de ordin tehnic referitoare la adeverințele electronice interoperabile și nediscriminatorii privind COVID-19, bazate pe propunerea Comisiei, ar trebui să avanseze în regim de urgență”.

Săptămâna trecută, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a solicitat Parlamentului European și Consiliului UE să adopte cât mai repede propunerea privind certificatele digitale de călătorie și face un apel către țările UE să creeze “fără întârziere” infrastructura necesară folosirii certificatelor verzi digitale pentru vaccinare. Separat, vicepreședintele executivului european Margaritis Schinas a spus că certificatul verde de vaccinare ar putea fi finalizat mai devreme de luna iunie.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Alin Mituța

Comisia CONT din PE a aprobat programul UE de luptă antifraudă coordonat de Alin Mituța în numele Renew Europe în scopul protejării intereselor financiare al UE

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Comisia pentru control bugetar (CONT) din Parlamentul European a adoptat săptămâna aceasta regulamentul privind programul UE de luptă antifraudă, a anunțat eurodeputatul USR PLUS Alin Mituța, raportor din partea grupului Renew Europe pentru acest dosar.

Noul program, cu un buget de 181 milioane de euro pentru perioada 2021-2027, va fi implementat de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF).

“Programul are ca obiectiv protejarea intereselor financiare ale Uniunii Europene și o aplicare corectă a legii în chestiuni vamale și agricole. În această situație colaborarea dintre autoritățile naționale și Comisia Europeană este esențială”, a afirmat Mituța

Potrivit acestuia, în urma negocierilor, Parlamentul European a reușit să introducă o referință la condiționalitatea statului de drept, care presupune că dacă un stat membru al Uniunii încalcă statul de drept, acestuia i se poate bloca accesul la fondurile europene.

De asemenea, Parlamentul a reușit și să consolideze și deschiderea programului către alte țări, printre care și Republica Moldova.

“În mare, obiectivele programului vor fi: prevenirea și combaterea fraudei, a corupției și a oricăror altor activități ilegale care afectează interesele financiare ale Uniunii Europene; sprijinirea raportării neregulilor; punerea la dispoziție a unor instrumente pentru schimbul de informații și acordarea de sprijin pentru asistența administrativă în domeniul vamal și cel agricol”, a subliniat europarlamentarul român.

“Vor fi eligibile pentru finanțare autoritățile publice relevante, institute de cercetare și de învățământ, entități nonprofit, entități juridice sau organizații internaționale”, a conchis el.

Alin Mituța a devenit membru al Parlamentului European la începutul acestui an, după ce fostul eurodeputat Cristian Ghinea a fost numit ministru al investițiilor și proiectelor europene. În legislativul european, el este membru în Comisia pentru control bugetar, în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală și la Delegația la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova.

În ce privește noul program de luptă antifraudă și implementarea acestuia de către OLAF, între 2010 și 2019, Oficiul a finalizat peste 2.000 de investigații, a recomandat recuperarea a peste 7,3 miliarde de euro la bugetul UE și a emis peste 2 700 de recomandări pentru ca autoritățile competente din statele membre și UE să ia măsuri juridice, financiare, disciplinare și administrative.

Continue Reading

Alin Mituța

Eurodeputatul Alin Mituța: Am votat raportul privind eficiența și securitatea energetică în țările Parteneriatului Estic și am cerut continuarea interconectării energetice

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul Alin Mituța (USR PLUS, Renew Europe) a votat marţi, în comitetul pentru securitate energetică al Euronest, raportul privind eficiența și securitatea energetică în țările din Parteneriatul Estic (Republica Moldova, Ucraina, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia).

Comitetul pentru securitate energetică, din care acesta face parte, este format din reprezentanți ai Parlamentului European și reprezentanți ai parlamentelor statelor partenere.

Într-o postare pe Facebook, europarlamentarul român a subliniat că aplicarea Pactului Verde European și a politicii energetice europene trebuie să includă și întărirea eficienței și securității energetice în țările vecine și partenere.

“În acest sens am depus mai multe amendamente la acest raport în care am cerut continuarea interconectării energetice și am insistat pe găsirea de soluții pentru sărăcia energetică, care este o realitate pentru mulți dintre locuitorii din țările partenere la fel cum este și pentru mulți români”, a punctat Alin Mituța, care este și membru al delegației parlamentare la Comitetul de asociere UE – Republica Moldova.

În final, eurodeputatul a amintit exemplul bun al gazoductului Iași – Ungheni – Chișinău, afirmând că trebuie continuat și în alte domenii, precum interconectarea rețelelor de electricitate sau alinierea standardelor și politicilor energetice, mai ales în contextul tranziției verzi.

Alin Mituța a devenit membru al Parlamentului European la începutul acestui an, după ce fostul eurodeputat Cristian Ghinea a fost numit ministru al investițiilor și proiectelor europene. În legislativul european, el este membru în Comisia pentru control bugetar, în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală și la Delegația la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova.

Continue Reading

Alin Mituța

Comisia CONT din PE a votat trei rapoarte coordonate de Alin Mituța în numele grupului Renew Europe: Vreau ca românii și româncele să fie reprezentați corect în toate instituțiile și agențiile UE

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Comisia pentru control bugetar din Parlamentul European a votat marți cu o largă majoritate trei rapoarte de descărcare de gestiune pentru care eurodeputatul Alin Mituța (USR PLUS) raportor din partea grupului Renew Europe.

Rapoartele vizează trei organisme europene importante și anume Autoritatea Bancară Europeană, Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă și Fundația Europeană de Formare.

“În amendamentele pe care le-am depus la cele trei rapoarte, dar și la cele legate de celelalte agenții, am cerut acestora să ajungă rapid la un echilibru geografic și de gen în rândul personalului. Vreau să mă asigur că românii și româncele sunt reprezentați corect în toate instituțiile și agențiile europene”, a afirmat Mituța, într-o postare pe Facebook.

De altfel, la inițiativa lui Alin Mituța, într-o acțiune fără precedent, toți cei 33 de europarlamentari români din toate grupurile politice ale Parlamentului European au cerut marți președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Înaltului Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, acțiuni concrete pentru o mai bună reprezentare a românilor în funcțiile de conducere ale instituțiilor europene.

Citiți și Alin Mituța, cel mai nou eurodeputat român, anunță că va solicita Serviciului European de Acțiune Externă “să regleze urgent” problema sub-reprezentării românilor în funcții de management

În rapoartele menționate, eurodeputatul USR PLUS a introdus și propuneri ca agențiile să se concentreze și pe colaborarea cu alte organisme europene, pe creșterea digitalizării și a vizibilității acestora, pentru ca activitatea lor să poată fi cunoscută și urmărită mai îndeaproape de către cetățenii care le plătesc funcționarea.

“Important de menționat este că Autoritatea Bancară Europeană s-a confruntat în trecut cu o situație de conflict de interese, prin faptul că nu i-a interzis fostului său director executiv să își asume o funcție în cadrul unui lobby din sectorul financiar. Din păcate, situațiile provocate de activitățile profesionale desfășurate după ocuparea unor funcții publice (fenomenul de revolving doors) constituie o problemă comună multor organe și agenții europene”, a explicat el.

“Sper să văd progrese reale pentru ca astfel de cazuri să fie prevenite pe viitor și de aceea am inclus această problemă și în rapoartele mele dar și în amendamentele pe care le-am depus la viitorul organism european independent de etică, ce va fi creat în curând”, a conchis acesta.

Alin Mituța a devenit membru al Parlamentului European la începutul acestui an, după ce fostul eurodeputat Cristian Ghinea a fost numit ministru al investițiilor și proiectelor europene. În legislativul european, el este membru în Comisia pentru control bugetar, în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală și la Delegația la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

RUSIA9 hours ago

Cancelarul austriac Sebastian Kurz se oferă să găzduiască la Viena summitul SUA-Rusia între președinții Joe Biden și Vladimir Putin

Corina Crețu9 hours ago

Corina Crețu: România, singura țară care subfinanțează sistemul de sănătate. Guvernul putea de acum un an să redirecționeze fondurile UE necheltuite spre sănătate

REPUBLICA MOLDOVA12 hours ago

România donează Republicii Moldova cea mai mare tranșă de vaccin anti-COVID: 132.000 de doze au plecat sâmbătă spre Chișinău

INTERNAȚIONAL15 hours ago

Angela Merkel, Emmanuel Macron și Volodimir Zelenski cer Rusiei să își retragă trupele de la frontiera cu Ucraina

ROMÂNIA15 hours ago

Reprezentantul Jandarmeriei Române la Consiliul Europei, ales președinte al Comitetului pentru siguranță și securitate al Convenției Consiliului Europei

INTERNAȚIONAL15 hours ago

Joe Biden și Yoshihide Suga au lansat un nou parteneriat global SUA-Japonia pentru a depăși provocările din partea Chinei: Democraţiile pot câştiga competiţiile din secolul al XXI-lea

Alin Mituța16 hours ago

Comisia CONT din PE a aprobat programul UE de luptă antifraudă coordonat de Alin Mituța în numele Renew Europe în scopul protejării intereselor financiare al UE

Marian-Jean Marinescu16 hours ago

Marian-Jean Marinescu: Comisia Europeană începe să implementeze proiectul meu privind managementul traficului spațial, un pas în stabilirea unei noi direcții în politica spațială a UE

POLITICĂ16 hours ago

Ministrul finanțelor: Germania și-a exprimat susținerea pentru aderarea României la Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică

POLITICĂ17 hours ago

Florin Cîțu: Agenția de rating S&P a îmbunătățit perspectiva de rating a României de la negativ la stabil; Este prima modificare în sens pozitiv pentru România din 2013 încoace

PARLAMENTUL EUROPEAN2 days ago

Ratificarea acordului comercial între UE și Regatul Unit de către Parlamentul European, tot mai aproape. Comisiile AFET și INTA din PE recomandă aprobarea acestui tratat

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Comisia Europeană preconizează că adeverința electronică verde va intra în vigoare la sfârșitul lunii iunie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Marian-Jean Marinescu, în dialog cu tânăra generație: Reducerea emisiilor de carbon trebuie făcută într-un mod realist, ținând cont de competitivitatea economică, de locurile de muncă

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Charles Michel explică lipsa sa de reacție cu privire la gafa de protocol din Turcia la adresa șefei Comisiei Europene: Am decis să nu facem o scenă, ci să ne concentrăm pe esența discuțiilor politice

INTERNAȚIONAL1 week ago

Președintele american, Joe Biden, cere Congresului să adopte planul de investiții: Este absolut necesar ca SUA să rămână ”prima putere mondială”

ROMÂNIA1 week ago

Guvernul mandatează Ministerul Investițiilor să negocieze Planul Național de Redresare și Reziliență la nivelul Comisiei Europene

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

UE și Turcia sunt pregătite să-și revitalizeze relațiile în mod constructiv: Cooperarea economică, migrația și mobilitatea, pilonii unei agende „concrete și pozitive”

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: În lunile aprilie și mai vor ajunge în România 8,3 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă: Institutul ”Cantacuzino” din Capitală va fi relansat cu bani din procentul anual de 2% de la Apărare

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Institutul ”Cantacuzino” va pune în valoare capacitatea și expertiza pe care le are în cadrul mecanismului european de creștere a capacității de producție a vaccinului anti-COVID-19

Advertisement
Advertisement

Trending