Connect with us

Alin Mituța

Eurodeputatul Alin Mituța: La 14 ani de la aderare, exporturile României în cadrul UE au crescut de peste două ori, de la 18.3 la 45.7 miliarde de euro

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Aderarea la Uniunea Europeană a adus României accesul la piața unică, de peste 400 de milioane de consumatori, în care libera circulație a persoanelor, mărfurilor, a serviciilor și capitalurilor este garantată, a transmis eurodeputatul Alin Mituța (USR PLUS, Renew Europe), printr-o postare pe contul său de Facebook, unde a detaliat beneficiile aderării la UE. 

Acesta a subliniat că accesul la cea mai mare economie a lumii a făcut ca schimburile comerciale ale României să crească foarte mult după aderare, atât cu țările membre UE cât și cu partenerii comerciali din afara Uniunii, prin politica comercială comună europeană.

„Dacă în 2006, România exporta către UE bunuri în valoare de 18.3 miliarde de euro, la 14 ani după aderare, această cifră se ridica la 45.7 miliarde de euro care constituie aproximativ 75% din valoarea totală a exporturilor”, a punctat eurodeputatul. 

De asemenea, Alin Mituța a reamintit că România importa în 2006 bunuri în valoare de de 25.9 miliarde de euro din Uniunea Europeană, această cifră ajungând anul trecut la 59.2 miliarde de euro.

„Cei mai importanți parteneri comerciali din UE ai României sunt Germania, Italia, Franța, Ungaria, Polonia. Partea mai puțin bună este că deși schimburile comerciale au crescut, balanța comercială rămâne în continuare dezechilibrată, România importând mai mult decât exportă”, a adăugat acesta.

În final, eurodeputatul a explicat că este nevoie ca țara noastră să producă bunuri și servicii mai complexe, cu valoare adăugată mai mare: mobilă în loc de bușteni, carne procesată în loc de animale vii, produse procesate în loc de materii prime.

Alin Mituța

Eurodeputatul Alin Mituța: Comisia pentru afaceri constituționale a aprobat sistemul prin care cetățenii europeni sunt implicați direct și concret în stabilirea priorităților UE

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul Alin Mituța (USR PLUS, Renew Europe) anunță că sistemul prin care cetățenii europeni pot fi implicați direct și concret în stabilirea priorităților Uniunii Europene a fost aprobat marți de comisia pentru afaceri constituționale din Parlamentul European, fiind una dintre ideile pe care eurodeputatul le-a promovat încă din 2016. 

„De multă vreme vedem că nu mai e de ajuns ca oamenii să fie ascultați doar o dată la 5 ani când au loc alegeri, ci vor pe bună dreptate să se implice mult mai des în stabilirea direcției în care merge țara sau Uniunea Europeană”, a transmis Alin Mituța.

Eurodeputatul român propune ca la fiecare început de an să fie organizate agore cetățenești în fiecare stat membru în care să se discute despre direcțiile și prioritățile UE, iar apoi reprezentanții acestor adunări să se întâlnească de Ziua Europei, într-o agoră europeană în care își vor armoniza pozițiile.

„Concluziile acestei agore europene vor merge apoi direct către Comisie care va fi obligată să le ia în considerare atunci când stabilește prioritățile UE pentru anul următor și pe care le prezintă în discursul privind Starea Uniunii. În acest fel, cetățenii vor fi integrați efectiv în deciziile Uniunii”, a explicat el.

Acesta a amintit că această idee s-a născut în 2016, fiind una dintre propunerile guvernului Cioloș la summitul strategic de la Bratislava, iar apoi propunerea a fost inclusă în Manifestul USR PLUS de la Sibiu din mai 2019 și în recentul Manifest pentru Viitorul Europei.

Potrivit eurodeputatului, propunerea devine de acum poziție oficială a Comisiei de Afaceri Constituționale din Parlamentul European care va fi adoptată de plen și pe care o va promova în Conferința privind Viitorul Europei pentru a deveni realitate cât mai curând.

„Tot astăzi, comisia pentru afaceri constituționale a adoptat în același raport și propunerea mea de a introduce în programele de învățământ din toată Europa a unor materii de educație civică despre Uniunea Europeană. Tinerii europeni trebuie să afle cum funcționează Uniunea și care e istoria ei încă de pe băncile școlii. De asemenea, am invitat Comisia să lanseze un concurs anual după modelul unei olimpiade, pe teme ce țin de istoria UE, integrare europeană dar și modul de funcționare al UE. Astfel, vom stimula interesul, participarea și dezbaterea cu privire la temele europene”, a punctat Alin Mituța.

În final, eurodeputatul s-a declarat mulțumit pentru că aceste idei au devenit poziție oficială a Parlamentului European. „Sper ca ele să fie confirmate și de Conferința privind Viitorul Europei și să fie puse în practică foarte curând”, a conchis acesta.

Continue Reading

Alin Mituța

Eurodeputatul Alin Mituța: Am cerut ca BEI să sprijine o tranziție verde echitabilă, precum și o dezvoltare socială și teritorială echilibrată în întreaga UE

Published

on

© Alin Mituta/ Facebook

Comisia pentru Control Bugetar a Parlamentului European a votat luni raportul referitor la evaluarea activităților financiare din 2019 ale Băncii Europene de Investiții, a transmis eurodeputatul Alin Mituța (USR PLUS, Renew Europe), fiind al nouălea raport pe care acesta îl coordonează în numele grupului Renew sau al Parlamentului European de la începutul mandatului.

„În amendamentele pe care le-am depus am cerut ca banca să sprijine o tranziție verde echitabilă, prin intermediul mecanismului pentru o tranziție justă, precum și o dezvoltare socială și teritorială echilibrată în întreaga UE. Din păcate, tinerii fermieri și întreprinderile din sectorul agricol au o rată mai scăzută de succes atunci când solicită finanțare. De aceea, am cerut BEI să pregătească inițiative care vor ajuta sectorul agricol să aibă acces mai ușor la finanțare”, a punctat eurodeputatul.

De asemenea, Alin Mituța a cerut Băncii Europene de Investiții să urmărească o mai bună distribuție geografică a investițiilor sale. Potrivit acestuia, BEI are un rol important în a finanța dezvoltarea regională și coeziunea și de aceea a cerut ca aceasta să sprijine mai mult acele state membre care au cea mai mare nevoie, inclusiv prin asistență tehnică.

 

Mai mult, eurodeputatul a declarat că este nevoie de un efort suplimentar și din partea României în a asigura un acces mai eficient la mecanismele de finanțare ale BEI.

„Am mai cerut ca banca să aibă o bună reprezentare în cadrul secretariatului pentru toate statele membre, respectând, bineînțeles, competențele candidaților. Românii trebuie sa fie reprezentați corect la toate nivelurile și mai ales în funcțiile de management, lucru pe care l-am cerut lunile trecute și altor instituții”, a mai spus el.

În finalul mesajului său, Alin Mituța a amintit că Banca Europeană de Investiții oferă credite avantajoase, finanțare, consiliere și asistență tehnică pentru proiecte care contribuie la obiectivele Uniunii Europene. În 2019, Banca Europeană de Investiții (BEI) și Fondul European de Investiții (FEI) au acordat României suma de 865 milioane de euro, sub formă de împrumuturi, garanții, capital de risc și microfinanțare.

Continue Reading

Alin Mituța

Eurodeputatul Alin Mituța, împreună cu colegii săi din delegația USR-PLUS, solicită acțiuni mai ferme pentru protecția și siguranța șoferilor profesioniști

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Eurodeputatul Alin Mituța (USR PLUS, Renew Europe), împreună cu colegii săi din delegația USR-PLUS din Parlamentul European, a cerut miercuri comisarilor pentru Transport și Muncă acțiuni ferme cu privire la problema lipsei de securitate din parcări și a criminalității cu care se confruntă din ce în ce mai des șoferii de camioane în special în nordul Franței.

„În scrisoarea inițiată de colegul nostru Vlad Gheorghe, membru în comisia pentru transporturi, am amintit studiul despre nivelul locurilor de parcare sigure pentru camioane (SSTPAs) în care este indicat faptul că în UE lipsesc aproximativ 400.000 de locuri de parcare sigure, lucru care duce atât la violențe împotriva șoferilor, cât și la pierderi de peste 8 miliarde de euro anual prin furt de mărfuri”, a transmis acesta.

Mai mult, eurodeputatul a solicitat elaborarea unui ghid al șoferului de camion în limbile engleză, franceză și germană (tipărit și digital) care să specifice modurile de acțiuni imediate pe care un șofer de camion le poate face atunci când este agresat pentru a se proteja pe el însuși și încărcătura sa, cât și introducerea unei prevederi în contractele de muncă ale șoferilor de camioane prin care timpul petrecut pentru raportarea infracțiunilor de marfă și interacțiunea cu poliția să fie considerate timp petrecut la muncă.

De asemenea, Alin Mituța împreună cu colegii săi au cerut comisarilor ca principalele probleme de securitate, precum supravegherea și controlul parcării sau punctele de contact de urgență,  să fie abordate în actele europene.

Eurodeputatul român cere și prioritizarea instruirii ofițerilor de poliție din UE responsabili de intervenții în timpul infracțiunilor legate de transport și folosirea dovezilor furnizate în timpul investigațiilor infracțiunilor de marfă pentru identificarea rețelelor criminale și persoanelor fizice, precum și urmărirea penală a infracțiunilor conexe, precum contrabanda cu migranți, trafic de persoane, bunuri culturale și produse ilicite, corupție etc.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
INTERNAȚIONAL3 hours ago

Summitul SUA-Rusia: Joe Biden și Vladimir Putin au convenit să înceapă consultări privind securitatea cibernetică și ca ambasadorii celor două țări să revină la post

ROMÂNIA4 hours ago

Klaus Iohannis, vizită de stat la Tallinn: Am invitat Estonia să participe la Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență de la București

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR6 hours ago

Delegația Comitetului European al Regiunilor, pregătită să reprezinte 1 milion de aleși locali și regionali în plenul Conferinței privind viitorul Europei

Daniel Buda6 hours ago

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE, cere Comisiei Europene să pună capăt diferențelor ”impardonabile” de plăți directe între fermierii din Estul Europei și cei din Vest

Dacian Cioloș6 hours ago

Summitul SUA-Rusia. Dacian Cioloș afirmă că “Vladimir Putin nu ar trebui să aibă nicio îndoială cu privire la forța alianței dintre UE și Statele Unite”

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a discutat cu comisarul european de resort despre reforma asistenței sociale, creșterea gradului de ocupare și formarea forței de muncă calificate

COMISIA EUROPEANA7 hours ago

Comisia Europeană a dat undă verde PNRR-ului Portugaliei de 16,6 miliarde de euro. Începând de luna viitoare, Lisabona ar putea demara investițiile și reformele cu prefinanțarea de 2,2 miliarde de euro

SĂNĂTATE8 hours ago

ARPIM: Industria farmaceutică, un domeniu cheie pentru progresul medical și economia europeană

POLITICĂ8 hours ago

Liderul PMP Cristian Diaconescu salută decizia NATO de a cere Rusiei să-și retragă trupele din Transnistria, susținând integritatea teritorială a Republicii Moldova

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

În timpul summitului SUA-Rusia, Comisia Europeană propune o nouă cale în relațiile UE-Rusia pentru a face față “provocării strategice” reprezentate de Moscova

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Summitul SUA-Rusia: Joe Biden și Vladimir Putin au convenit să înceapă consultări privind securitatea cibernetică și ca ambasadorii celor două țări să revină la post

Daniel Buda6 hours ago

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE, cere Comisiei Europene să pună capăt diferențelor ”impardonabile” de plăți directe între fermierii din Estul Europei și cei din Vest

S&D1 day ago

With Courage. For Europe: Partidul Socialiștilor Europeni organizează pe 26 iunie o nouă conferință la nivel înalt dedicată viitorului Europei

NATO2 days ago

Klaus Iohannis anunță că România și-a îndeplinit obiectivele la Summitul NATO: Prin deciziile luate, securitatea României și a cetățenilor săi este mai bine asigurată

NATO3 days ago

Începe summitul NATO: Ce decizii majore vor lua astăzi Joe Biden, Klaus Iohannis și ceilalți 28 de lideri aliați la un summit crucial pentru viitorul Alianței și securitatea celor 30 de națiuni aliate

Marian-Jean Marinescu5 days ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu: Certificatul UE COVID-19, un prim pas către o înțelegere în comun a politicii de sănătate

MAREA BRITANIE6 days ago

Pacta sunt servanda. Ursula von der Leyen și Charles Michel îi cer lui Boris Johnson să respecte protocolul privind Irlanda de Nord: Vom folosi toate instrumentele pentru a proteja integritatea pieței unice

MAREA BRITANIE2 weeks ago

Ambasadorul României la Londra le amintește cetățenilor români din Regatul Unit că se apropie termenul limită de 30 iunie până la care pot solicita statut de rezident

ROMÂNIA2 weeks ago

Președintele Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Mondială a Bicicletei: Trebuie să dăm oraşele înapoi oamenilor

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Strategia noastră fiscal-bugetară, cu revenirea deficitului bugetar sub 3% în 2024, a fost acceptată ca strategie principală de Comisia Europeană

Team2Share

Trending