
Conferința privind Viitorul Europei poate face Uniunea Europeană mai democratică și îi poate oferi competențe în sănătate, cât și în alte domenii, dar va avea succes dacă cetățenii și societatea civilă se vor implica în mod real și vor spune apăsat ce vor, a declarat eurodeputatul Alin Mituța (USR PLUS, Renew Europe), la dezbaterea online „Conferința privind Viitorul Europei: Prioritățile Societății Civile”, organizată de Biroul Parlamentului European în România, Reprezentanța Comisiei Europene în România și Europuls – Centrul de Expertiză Europeană.
Evenimentul a adus împreună, într-un dialog live, membri ai Parlamentului European și reprezentanți ai societății civile pentru a discuta despre rolul pe care societatea civilă îl poate juca în cadrul Conferinței privind Viitorul Europei.
„Uniunea Europeană are un păcat originar, acela că a fost de la început un proiect elitist, un proiect al statelor și nu un proiect al cetățenilor. Uniunea este o entitate îndepărtată, a cărei funcționare este uneori greu de înțeles și care este deconectată de cetățeni și de așteptările lor”, a transmis Alin Mituța.
Eurodeputatul a subliniat că scopul Conferinței este acela de a face din Europa o Europă a cetățenilor, nu doar a statelor.
„Cred că nu este de ajuns să ascultăm cetățenii o dată la câtiva ani și nu este suficient nici să îi ascultăm o dată la cinci ani, când au loc alegeri. Oamenii vor să fie ascultați mult mai des. De aceea una dintre propunerile noastre este să permanentizăm Conferința și să avem un sistem de consultări anuale ale cetățenilor și a societății civile. În mod concret, propunem să organizăm în fiecare an agore naționale, urmate de o agoră europeană pe 9 mai, de ziua Europei. Concluziile acestor discuții ale cetățenilor vor merge direct către Comisie, care ar trebui să le ia în considerare atunci când stabilește prioritățile anuale ale Uniunii Europene”, a explicat acesta.
De asemenea, eurodeputatul român a amintit că pe lângă problema deficitului democratic al Uniunii Europene există și o problmă legată de competențele Uniunii.
„De peste un an suntem într-o pandemie, care ne-a afectat viețile tuturor, iar așteptarea legitimă a cetățenilor a fost ca UE să vină cu soluții, dar realitatea este că, în acest moment, Uniunea nu are competență în materie de sănătate. Prin urmare, unul dintre lucrurile pe care le-am putea rezolva prin această Conferintă este forte simplu: Uniunea să aibă competențe în materie de sănătate”, a mai spus el.
Potrivit eurodeputatului, sănătatea este pe primul loc în majoritatea studiilor sociologice care testează preocupările românilor. „Sănătatea nu ar trebui să mai depindă de codul poștal și asta o puteam obține dacă UE ar avea competențe în domeniu”, a adăugat Alin Mituța.
În final, eurodeputatul a subliniat faptul că rolul societății civile în Conferința privind Viitorul Europei este fundamental și va face diferența între succes și eșec.
„Dacă societatea civilă se va implica și va da voce cetățenilor vom avea o democratizare a Uniunii Europene, vom avea competențe în sănătate și în alte domenii. Altfel, riscăm ca acest exercițiu să nu ducă la ceva concret. Avem nevoie de societatea civilă să organizeze dezbateri, să vină cu propuneri, inclusiv către cei dintre noi care vom fi în plenul Conferinței. Fac apel la societatea civilă să definim un set de priorități clare pe care le vrem de la aceasta Conferință”, a conchis Alin Mituța.